Защо зайците понякога чукат задните си крака и как да отстранят причините

Поведенческите реакции са проявление на активност на животните върху действието на всякакви фактори на околната среда. За да разберете защо заекът потупва рязко със задните си крака, трябва да наблюдавате домашния любимец известно време. Само по този начин ще бъде възможно да се дешифрира поведението на заека и да се разбере кои ситуации провокират проявата на такова поведение.

Предупреждение за опасност

Някои от досадните фактори са силни, неразбираеми звуци, внезапна промяна в ситуацията - когато животното чувства опасност за живота. Зайците могат да реагират по този начин през различно време на деня, в клетка или на разходка. Щом животното има чувство за опасност, то започва да се удря с лапите си.

Заекът може да реагира по подобен начин на процеса на чифтосване, тъй като е поставен в клетка с мъжки. Женската може да възприеме преминаването от клетка в клетка като опасна ситуация, поради което чука със задни крака. Ако заекът проявява агресия, се препоръчва да я върнете в „родната“ клетка и да се опитате да се чифтосвате отново след 1-2 дни.

раздразнение

Причините за недоволство или раздразнение могат да варират. Собствениците отбелязват, че най-често домашните любимци чукат лапи в следните ситуации:

  • замяна на старата клетка с нова;
  • дори малка промяна в стаята дразни животното. В крайна сметка той трябва да се адаптира отново към ситуацията;
  • Домашният любимец може да се дразни, когато насила се извади от клетката, за да почисти вътре в конструкцията. Оптималното решение е да почистите клетката, когато домашният любимец отиде на разходка.

Смята се, че ушите са по-активни в сутрешните или вечерните часове. Ако обаче има постоянен източник на дразнене, заекът ще блъска по задните си крака както през деня, така и през нощта.

Как заекът изразява агресия?

При силно раздразнение ушите започват да се държат доста агресивно. Освен това, реакциите при животни могат да се различават. Някои хора блъскат задните си крака или туптят, скачат встрани или бягат. В този случай няма нужда да ги преследвате.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
За да се улесни възстановяването на чувството за сигурност, в стаята се поставят няколко картонени кутии.

Крайна проява на агресия - животното отказва да ходи, хапе. Най-добрият начин да успокоите ушите е да му предложите почерпка. Ако бдителността продължава, най-добре е да оставите космат домашен любимец сам, за да му дадете време да се успокои.

два зайци

Общуване с хора и други зайци

Зайците често реагират на ситуации или стимули, като потупват задните си крака, скачат и необичайни звуци.Важно е правилно да "прочетете" поведението на домашния любимец, за да му помогнете бързо да свикне с новата стая или да го научите да общува с други животни. Можете да премахнете агресията или дразненето по различни начини:

  • поставете домашния любимец на тихо и спокойно място на закрито;
  • изграждането на просторна волиера ще позволи на ушите да се разхождат свободно по всяко време на деня;
  • най-добрият вариант за комуникация е да се наведете към животното, а не да го повдигате високо, за да го държите в ръцете си.

Ако в апартамента се отглеждат други зайци, важно е да се уверите, че новодошлия не се обижда при среща. Също така понякога женската чука с лапи, когато е засадена в клетката на мъжа за чифтосване. За да коригирате ситуацията, се препоръчва да отложите процедурата на чифтосване за няколко дни (или заекът е избран друг партньор).

Зайците зайци не проявяват често агресия или дразнене. За да предотвратите подобно поведение, трябва да знаете причините, провокиращи подобни реакции. Важно е също да можете да премахнете правилно проявите на страх, агресия, страх.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква