Колко дълго продължава бременността при зайци и как да се определи плодовитостта, грижите

При отглеждането на зайци, okrol е важен етап от живота им. Един начинаещ развъдчик трябва да знае всички нюанси на този процес, включително колко дълго продължава бременността при зайци. След чифтосването на животните женската се опложда. По това време е важна пълната грижа за индивида, правилното хранене. При правилна грижа можете да получите пълноценно, здраво потомство.

Колко време зайците носят бебешки зайчета?

Бременна женска ходи 28-35 дни. Продължителността на времето за отглеждане на малките зависи от няколко фактора:

 1. Броят на ембрионите. Колкото повече бебета има в утробата, толкова по-трудно е да се развият. Следователно, okrol се извършва предсрочно.
 2. Възрастта на родилката. За първи път след чифтосване женската дава няколко потомства. Също така производителността намалява при застаряващите индивиди. Младите животни имат по-голям брой зайци, съответно периодът на раждане на потомството се намалява.
 3. Заешка порода. При породи дребни гризачи окрол преминава по-бързо. Колкото по-голям е индивидът, толкова по-дълъг е периодът на носене на зайци.
 4. Здравето на мама За целия период на бременността заекът се нуждае от специални грижи, условия на задържане и добро хранене. Спазването на такива мерки допринася за нормалното протичане на бременността и освобождаването на здрави трохи.

За един окрол женската е в състояние да донесе от 4 до 12 кубчета. Средно едрите зайци раждат потомство на 30-34 дни. Например, представители на породата бял гигант, калифорнийска, съветска шиншила. Зайците се раждат със средно тегло 70-80 грама.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
Развъждането на съветската порода Мардер продължава 29-30 дни. След раждането зайците тежат 60 грама. След колко дни една женска ражда, зависи от характеристиките на породата, теглото на индивида.

Как да определим плодовитостта на заек?

След чифтосване бременността се определя на 14-15-ия ден. За това се извършва визуален преглед, използвайки метода на палпация.

бременният заек

Физиологични промени

Можете да проверите успеха на чифтосването, като пробвате корема на женската. Препоръчително е тези манипулации да се поверят на опитен ветеринарен лекар. За палпация заекът се взема от скраб на шията и ушите, държан с втората ръка. Палецът е поставен от едната страна на животното, останалите пръсти от противоположната страна. При наличие на бременност ембрионите се сондират в корема на женската. За сравнение, неопитен животновъд може да палпира корема на индивид, който не очаква носилка.

Възможно е да се определи успеха на оплождането на заек по външни признаци, а именно по заоблен корем. Забележима промяна настъпва 7 дни след чифтосването. Въпреки че такъв знак не винаги се определя визуално. Колкото по-дълъг е периодът, толкова повече расте коремът и той става по-забележим.

бременният заек

Преди чифтосване заекът се претегля. След това теглото се проверява в рамките на две седмици след чифтосването. При успешно чифтосване женската наддава тегло от 200 до 400 грама в рамките на две седмици, изглежда по-голямо от обикновено.

Промени в поведението

Има и други поведенчески признаци на бременност при ушно животно. След оплождането индивидът избягва контакт с мъжкия. Земеделският производител може да установи положението на заека, като добави заек към нея 7-9 дни след чифтосването. Бременна женска ще прояви агресия към него, ще атакува и дори ухапва.

Някои хора стават срамежливи, започват да влачат суха трева в къщата. Котешкият заек прави гнездо. Тя разкъсва пух на гърдите си, покрива дъното на майчиния ликьор за бъдещи потомства.

Заекът, който носи потомство, започва да консумира повече вода и храна. Тя може да изхвърли храна от коритото, сигнализирайки, че е време тя да промени начина си на хранене.

бременният заек

Как да се грижим за бременния заек?

За да се поддържа здравето на зайчето и нейното бъдещо потомство, е необходимо да се осигурят пълни грижи, балансирано хранене и благоприятна среда.

хранене

Веднага след чифтосването женската е снабдена с качествено хранене. Балансираната диета гарантира пълното развитие на плода, появата на здрави бебета. Диетата включва разнообразни висококачествени фуражи. Ако заекът яде добра храна, е непрактично да променяте диетата, развъдчикът само увеличава броя на порциите.

Опитните животновъди препоръчват да давате на бременната женска прясно сено сутрин. След обяд менюто включва концентрирана храна. Задължително е да се въведат витамини, минерали, полезни микро- и макроелементи в диетата. Калцият се дава под формата на креда, костно брашно.

бременният заек

Захранването трябва да включва следните компоненти:

 • комбиниран фураж, овес;
 • храни с високо съдържание на протеини;
 • пресни, твърди зеленчуци;
 • рибена мазнина;
 • минерали.

Важно! С липсата на сол заекът е в състояние да изяде потомството. Следователно в хранилката трябва да има минерални добавки.

грижа

С приближаването на окрола развъдчикът подготвя къщата-майка - мястото, където женската ще оборудва гнездото. Обикновено тя е изградена под формата на кутия, в която животното може да бъде безопасно поставено. Контейнерът е направен със страни, така че децата да не падат от него. Дъното на майчиния ликьор е покрито със суха трева, вестник, дървени стърготини.

бременният заек

Къщата трябва винаги да е чиста, удобна за животното. За клетката изберете тихо място без излишен шум. Препоръчително е да затъмните мястото на монтаж на къщата, тъй като ярка светлина може да изплаши бременна женска.

Проблеми, свързани с бременността

Ако не се спазват правилните грижи, неправилното хранене на гризача, могат да се появят здравословни проблеми, които водят до смъртта на потомството. Има редица проблеми, свързани с бременността на заек:

 1. Мастит - възниква при липса на хигиена, чистота в къщата. Замърсеното мляко е истинска и фатална заплаха за бебетата. Ако се появи такава опасност, незабавно трябва да потърсите помощ от ветеринарен лекар.
 2. Токсикоза - интоксикацията на организма не е характерна за всички породи зайци. Тя възниква поради липсата на хранителни вещества в диетата. Проблемът се елиминира чрез въвеждането на капкомер с глюкоза в животното.
 3. Хранене на новородени зайци - различни фактори могат да бъдат причините. Те включват: недохранване, липса на сол в организма, недохранване, стрес.

По време на раждането е важно да се следи състоянието на заека. Ако продължителността на кръга надвишава допустимите граници, ще ви е необходима помощта на ветеринарен лекар.

Развъждането на зайци е популярен бизнес, тъй като отглеждането на ушни домашни любимци се счита за печелившо и лесно. Но и тук се изисква внимание от земеделския стопанин, за да получи редовни, здрави потомства.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква