Дозировка на тимпанол за зайци, инструкции и начин на приложение

Зайците не са много здрави животни. Храносмилателната система е особено засегната. Подуването на корема е често срещан проблем, с който са разработени лекарства за борба. Нека разгледаме състава и метода на използване на "Тимпанол" за зайци, дозировката и противопоказанията. Как да съхранявате лекарството правилно, какъв е срокът на годност, какви лекарства могат да го заменят.

Състав и форма на освобождаване на "Тимпанол"

Лекарството съдържа тинктура от елен, пелин, алкохол, млечна киселина и пенопласт. "Тимпанол" е емулсия с еднаква плътност, жълто-зелен или сивкав оттенък. Утайката може да се утаи по време на съхранение; преди употреба разклатете течността. Опаковани в пластмасови бутилки от 200 мл.

Кога трябва да използвате продукта?

Тимпания при зайци причинява дискомфорт и силна коремна болка. Поради синдрома на болката, животното не може да се храни, то бързо отслабва. Опасността от подуване се крие във факта, че уголеменият стомах притиска диафрагмата, нарушавайки дишането на заека. Има нарушение в работата на други органи, често всичко завършва със смъртта на животното. Ето защо трябва незабавно да използвате "Тимпанол", веднага щом откриете подуването.

Лекарството за вътрешна употреба е проектирано да инхибира образуването, унищожаването и отстраняването на газови мехурчета.

Има антисептични и преживяващи ефекти. "Тимпанол" ускорява перисталтиката на храносмилателната система, отпуска сфинктерите на провентрикула. Лекарството се предписва на зайци с образуването на газове и подуване на корема, причинени от преяждане или ядене на лесно ферментираща храна.

тимпанол за дози за зайци

Начин на приложение за зайци

Течността във флакона се разклаща преди прилагане на зайци. Според инструкциите след това се разрежда с вода като 1 до 10. Разбърква се отново, докато се получи хомогенна смес.

За зайци дозировката на "Тимпанол" е 0,5-1 мл на 1 кг телесно тегло. Лекарството действа бързо, но ако подуването не изчезне след 20 минути, процедурата трябва да се повтори. Разрешено е да използвате продукта до 5 пъти на ден. Разредената течност се инжектира в устата на заека с помощта на спринцовка без игла. Животните не пият лекарства самостоятелно, така че не се излива в поилки. Ако животното се съпротивлява, трябва да налеете разтвора в устата със сила. За да направите това, трябва да го хванете за главата с едната ръка, а с другата да държите краката му.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
След като разтворът е в стомаха, заекът трябва да се масажира.Засилва функционирането на подвижността на органите и червата, подпомага газовете в червата и помага за отстраняването на ферментиралото съдържание.

Масажът трябва да се прави с дланите, преминавайки с кръгови движения отстрани на животното. Не можете да оказвате натиск върху стените на стомаха, налягането първо трябва да е минимално. Тогава може да се засили малко. Времето за масаж не трябва да бъде по-малко от 10 минути, но не повече. Ако заекът изпитва болка, спрете го веднага.

тимпанол за дози за зайци

Ефектът от масажа може да се постигне, като накара заека да тича. Активното движение помага да се премахнат газовете и да се стартира работата на храносмилателния тракт.

Какви странични ефекти и противопоказания могат да има?

Ако лекарството се използва правилно, изберете дозировката според инструкциите, няма странични ефекти. Понякога може да се наблюдава алергична реакция, но само при животни, чувствителни към това. Има само едно противопоказание: непоносимост към веществата в състава на продукта. Ако не, "Tympanol" може да се използва без ограничения. Зайците, които получават лекарството, могат да бъдат заклани, без да се придържат към някакъв период на чакане. Други лекарства могат да се използват едновременно с Tympanol. Продуктът се продава във ветеринарни аптеки.

Как и колко можете да съхранявате?

"Тимпанол" се съхранява на сухо, неосветено място. В оригиналната бутилка, плътно затворена с капак. Условия за съхранение на температура - 0-20 ˚С. При такива условия продуктът може да бъде запазен за 1,5 години. Тогава, дори ако течността не се изразходва, лекарството трябва да бъде заменено.

тимпанол за дози за зайци

Заместници

В допълнение към Tympanol, за зайци можете да използвате Tympanon, Espumizan, Almagel, Meteospazmil и други продукти, които са предназначени да премахнат проблема с подуване на корема. Можете да ги закупите не само във ветеринарна, но и в обикновена аптека.

"Тимпанол" е ветеринарно лекарство, което е най-търсено сред развъдчиците на зайци сред ветеринарните лекарства, които помагат при подуване на корема при зайци. Продуктът съдържа естествени съставки, така че не предизвиква странични ефекти и не е противопоказан за здрави животни. Според практически наблюдения е установено, че лекарството действа ефективно, помага да се справи с лошото храносмилане и да спаси живота на зайците.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква