Колко рибено брашно да дадете на кокошки носачки, ползите и правилата за използване на различни видове

За бързия растеж и развитие на домашните птици във ферма или домакинство, диетата му е от първостепенно значение. Трябва да е богат и балансиран. Трябва да знаете каква е употребата на фураж с различен състав, колко рибено брашно да дадете на кокошки носачки, за да попълните редица важни микроелементи. Тези знания помагат не само за отглеждането на домашни птици, но и за повишаване на неговата продуктивност, укрепване на имунитета.

От какво е направена рибената каша и нейният състав

Суровини за добавката - тъкани и кости, отпадъци от производство на риба. Използват се всякакви риби и ракообразни. Брашното се произвежда както в морето, на риболовни кораби, така и на сушата. За да направите това, рибата се вари, суши, суши и се нарязва. Резултатът е продукт - мазно или сухо брашно. Съдържа различни компоненти, в зависимост от производителя. Основните от тях са:

 • 65% протеин - необходим е за образуването на яйца, ускоряването на растежа на птиците, еластичността на оперението;
 • 14% мазнини - необходими за укрепване на имунната система, намаляване на процента на смъртността от пиле, подобряване на работата на стомашно-чревния тракт;
 • 14% пепел е източник на калций;
 • 8% полиненаситени киселини - укрепват имунитета на кокошки носачки.

Рибеното брашно съдържа витамини, макро- и микроелементи.

Ползи за пилета

Употребата на добавката в пилешката диета допринася за много положителни промени:

 • имунната система на птицата е засилена;
 • производството на яйца се увеличава значително;
 • хранителните вещества се усвояват по-добре;
 • оперението на младите животни е по-бързо;
 • пилетата стават по-активни, по-енергични;
 • младите животни бързо наддават на тегло;
 • увеличава се рентабилността на производството;
 • качеството на продукта е подобрено.

Колко рибено брашно можете да дадете?

Въпреки очевидните ползи от използването на рибен концентрат, дозировката трябва да се спазва точно, за да се увеличат максимално ползите за здравето на пилетата. Брашното може да съставлява от 3% до 10% от диетата на птицата.

Ако фуражът не е балансиран в аминокиселини, тогава употребата му е особено важна.

яжте брашно

Трябва да се помни, че рибната каша трябва да бъде изключена от диетата на птиците две седмици преди клането, тъй като месото може да остане послевкус. Превишаването на дозата води до образуване на стомашни язви поради увеличаване на концентрацията на кадаверин и хистамин.

Пилета за кокошки носачки

Според препоръките на специалисти всеки слой може да получава най-малко 10 г рибена каша на ден. Освен това тя не трябва да надвишава 7% от общата дневна храна на пилета.В резултат на добавяне към диетата храносмилането на птиците се подобрява, яйцата са по-хранителни, броят им значително се увеличава, пилетата са по-малко склонни да се разболеят.

За бройлери

Когато отглеждат бройлери, животновъдите са длъжни да въведат рибена каша в диетата си. Материалните разходи за добавката са повече от компенсирани от увеличения добив на птиче месо. Бройлерите растат бързо. Храносмилането им се нормализира, затлъстяването не се развива. Редовната употреба на рибната добавка води до факта, че птичето месо придобива богат вкус, става меко и сочно.

храна в торба

За бройлерите има схема за използване на добавката. Дозировката се увеличава постепенно:

 • не добавяйте рибена каша през първите 5 дни;
 • през следващите 5 дни нормата на потребление е от 0,5 до 1 g на индивид;
 • от 11 до 20 дни - от 1,5 до 2 г на бройлер;
 • от 21 до 30 дни дозата се увеличава до 3 g на птица;
 • през втория месец от живота дозата е 5 g на индивид.

Превишаването на дозата е неприемливо, тъй като са възможни подагра и нарушение на протеиновия метаболизъм.

Пилета

С редовната употреба на рибена каша като добавка към пилешкия фураж, продуктивните характеристики на младите значително се увеличават:

 • растежът и развитието на птицата се ускоряват, тя бързо навлиза в периода на пубертета;
 • имунитетът се укрепва и процентът на оцеляване на пилетата се увеличава;
 • младите животни бързо наддават на тегло и бързо достигат необходимото тегло на клане.

От 15-ия ден от живота рибената каша се включва в диетата на пилетата в количество 2% от общия обем на фуража, от 20-ия ден - 5%. Средното тегло на фуража е 2 g на ден на пиле.

пилета в кутия

Кога си струва да откажете

Въпреки факта, че инструкциите за употреба на брашно сочат, че няма противопоказания за употреба, в някои случаи си струва да откажете употребата му:

 • ако съдържанието на мазнини е много високо (повече от 18%);
 • ако не се спазват правилата за неговото съхранение;
 • преди клане на домашни птици, за да не се получи месо с миризмата и вкуса на рибата.

Брашното трябва да се съхранява в сухо, затъмнено помещение с добра вентилация, влажност до 75% и при температура на въздуха не по-висока от 30 ⁰С. Срокът на годност в оригиналната опаковка е 1 година.

жълт прах

Възможно ли е да давате сурова риба на пилета

За кокошки носачки рибата е ценен продукт, обогатен с витамини, минерали и микроелементи. Трябва да знаете каква порода и под каква форма трябва да бъде хранена с пилета и какво трябва да се изхвърли.

Речните риби са полезни за домашните птици, но често са заразени с хелминти, тъй като много слаби патогени се развиват в прясна вода. Когато паразитите навлизат в храносмилателния тракт на птица, те могат бързо да се развият и заразят цялото стадо.

Много по-малко вероятно е обитателите на солена морска вода да бъдат засегнати от колентерати, поради което морските риби се хранят по-често с пилета (цаца, синя белянка, минтая, херинга).

сурова риба

Солена риба

Този вид рибни продукти е един от най-нежелателните за домашните птици, тъй като солта трябва да попадне в тялото му в строго ограничени количества - не повече от 0,3% от дневната храна.

Солената риба може да се дава на пилета само след продължително накисване. Най-често птицевъдите не рискуват да използват такъв продукт за хранене, за да не надвишат приема на сол.

Ако продуктът е накиснат дълго време, той се дава на птицата в количество от 70 g на птица седмично.

солен продукт

Сурова риба

Правилата за хранене на сурова риба зависят от възрастта и характеристиките на птицата. Много фермери и собственици на задния двор не позволяват да хранят кокошки с този продукт, защото смятат, че яйцата придобиват неприятен вкус и мирис.

Когато хранете суров продукт от домашни птици, си струва да вземете предвид правилата:

 • риба с морски дарове се добавя към пилешки фураж под формата на кайма;
 • прясна река трябва да бъде термично обработена преди хранене;
 • Пилетата не се хранят сурова риба.

варено

Най-често птицевъдите използват варена риба - напълно безопасен продукт, ако се доведе до състояние на омекотени кости. За целта се готви във вряща вода поне 20 минути. Бульонът може да се използва за мокра каша. След това се смила в месомелачка или, разделена на парчета, се дава на птицата. Нормата на консумация е 70 г на пиле на седмица.

риба в кофа

Рибено брашно

Алтернатива на прясния продукт е брашното, което се получава в резултат на преработка на отпадъци от рибни предприятия. Нискомаслените (2-3%), които се съхраняват добре, се оценяват по-високо. Предимствата на продукта включват:

 • високо съдържание на протеини, минерали;
 • калция влияе върху качеството на черупката и срока на годност на яйцата;
 • протеинът допринася за бързия растеж на костната система на бройлери и тяхната мускулна маса;
 • добавката е лесна за съхранение и употреба;
 • използването на костно брашно намалява разходите за отглеждане на домашни птици и получаване на яйца.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква