Описание на английския сорт мента, особеностите на отглеждането и грижите

Английската мента в обикновения народ се нарича chill или chill мента. Това разнообразие е ценено заради животворните си свойства, широк спектър от приложения. Развъждан е чрез кръстосване на диви подвидове - водни и колоски.

Характеристики на сорта

Английската мента е тревисто многогодишно растение, височината на което достига до 1 м, с втрисане при ухапване, изразена миризма. Коренището е разположено близо до почвената повърхност. Листата му са яйцевидни, заострени. Дава малки цветя, венчето му е голо, с люляк крайник. Цъфтежът продължава от юни до септември. Английската мента е представена тук от два често срещани вида - черно и бяло.

отглеждане и грижи

Условия за растеж на английската мента

Мента добива повече на азотна почва. Но всичко най-добро трябва да бъде в умереност, защото излишъкът от азот в почвата може да доведе до образуването на ръжда по листата. Ароматната мента обича влагата и слънцето, но не понася добре сухата топлина без допълнително пръскане. Многогодишно расте удобно при температура от + 18 ... + 20 ° С.

С повишаването на температурата съдържанието на ментол в листата намалява. При тежка зима многогодишният може да издържи спад на термометъра до -10 ° C. Но ако това температурно ниво се наблюдава на дълбочината на незащитените корени, тогава те умират почти веднага. Със снежна възглавница с дълбочина до 20 см, животворна мента може да издържи на температури до -25 ° С.

животворни свойства

Време за засаждане

Ако многогодишното растение се отглежда у дома, тогава можете да засадите избраните семена по всяко време, няма ограничения. Благодарение на отличните си устойчиви на замръзване качества, животворната мента може да се засажда в хладна почва през есента.

При сеитба на избраните проби в градинска почва се наблюдава периодът на засаждане без разсад: края на април - началото на топъл май.

вкъщи

Подготовка на посадъчен материал

Тъй като подбраните семена са твърде малки, процесът на сеитба в открит терен трябва да се подхожда с максимална сериозност.

Семената от зряла мента се закупуват в специален магазин или се събират самостоятелно. Преди сеитбата материалът се избира вкъщи, остават само зрели екземпляри. Избраните ментови семена имат ниска степен на покълване, от 1 торбичка могат да излязат 2-3 разсада.

максимална сериозност

Подготовка на мястото за кацане

Преди да поставите животворна мента в земята, е необходимо да подготвите мястото. За начало трябва внимателно да изкопаете избраната площ с 20 см. Въвеждат се 3 кг висококачествен хумус на 1 кв. м.Не забравяйте за 2 с.л. л. дървесна пепел, 15 g амониев нитрат. Всички тези действия ще помогнат да превърнете всеки избран сайт в удобно място за растеж и развитие на трайни насаждения. Ако подземните води са твърде близо до повърхността, тогава е по-добре да се направи кота в мястото на засаждане на животворна мента.

сайтове за кацане

Култура на засаждане

Подгответе жлебове за ароматна мента, като спазвате разстояние 20-30 см. За да направите засаждането удобно, използвайте пръчка със заострен край или шприц за засаждане на семена, тъй като зрелите екземпляри са много малки. Те се задълбочават с 5 см, внимателно се поръсват с пръст, поливат се, за да се избегне ерозия от вода.

Ако семената са засадени за разсад, тогава, когато младите издънки достигнат 6 см височина, те безопасно се преместват в открита земя.

Култура на засаждане

Правила за грижа за ментата

Градинарите, решили да отглеждат ароматна английска мента на своя сайт, имаха късмет, защото за нормалния й растеж и развитие е необходимо да се положат минимум усилия поради неговата непретенциозност. На едно място многогодишното растение може да се развие до 5 години, след този период трябва да бъде трансплантирано. Храстите трябва да бъдат подмладени чрез спешна подрязване.

За да се предотврати интензивното разпространение на мента в целия сайт, трябва да се определят специални ограничения. На места изчерпване на почвата се прилагат торове за развитие на мента. За да не се разтегне ароматното растение, се избират осветени зони.

осветени зони

Поливането

Английската мента обича влагата в разумни количества. Не понася замърсена почва, което кара корените да изгният. Следователно, трайните насаждения се нуждаят от висококачествено поливане.

замръзнала почва

Разхлабване и плевене

Периодичното разхлабване на почвата и плевене на кръга на ствола на дърветата от коварните плевели са задължителни процедури, които трябва да спазват всеки градинар, който има английска мента в своя район. Разхлабването на почвата осигурява допълнителен приток на кислород към корените, това трябва да се прави веднъж месечно.

коварни плевели

Болести и вредители

Ароматната мента е многогодишно растение, което е привлекателно не само за хората, но и за вредители.

От момента, когато първите листа отраснат, тя се дразни от ментова бълха, която прави кръгли дупки в листата. По време на суха и топла пролет рискът от нападение от този вредител е много висок.

кръгли дупки

Листите унищожават горната част на младата издънка. Weevils заразяват краищата на листата. Ливаден молец може напълно да унищожи многогодишно. Жицата може да развали кореновата система. Кои са основните методи за справяне с тези вредители? При тежки повреди се използват мощни инсектициди. Процедурите за пръскане трябва да се извършват 30 дни преди началото на прибирането на реколтата.

На градинския парцел е по-добре да се направи без използването на мощни вещества; многогодишната трансплантация на всеки 2 години ще бъде превантивни мерки. Пръскането се извършва и с готов разтвор на чистотин.

Както всички трайни насаждения, животворната мента е податлива на различни заболявания. Най-често страда от брашнеста мана, която може да бъде спасена от дълбоко есенно копаене на почвата, пръскане с разтвор на колоидна сяра.

удари краищата

Листно петно ​​- характеризира се с появата на кафяви петна по листата с черни точки; пръскането с течност Бордо ще помогне за спасяването на реколтата.

Бързорастящият коренище заразява микоплазма. За да се отървете от тези разрушителни вредители ще помогне само унищожаването на заразеното растение, трансплантирането на здрави проби на друго място.

Навременното въвеждане на фосфор с калий ще спомогне за засилване на защитните свойства на многогодишното растение.

петна по листата

Събиране и съхранение

Има насоки за правилно подбиране на млада мента. Не можете да скубете издънките с ръцете си, по-добре е внимателно да отрежете стъблото. Нарязва се на една трета от общата дължина. В периода на активен цъфтеж се извлича ментолов екстракт от издънките. Ако трябва да изсушите реколтата със стъбла, тогава е по-добре да направите това, преди да започне пъпката.Събирането на мента за приготвяне на ароматен чай започва в началото на пролетта, пикът на сезона на прибиране на реколтата пада на страстен юли. Събирането се извършва 1-3 пъти месечно. Най-добре е да изрежете издънките вечер сух ден.

издънки с ръце

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква