Как и кога да сушим и прибираме мента у дома за зимата

Известно е, че ментата има значителен брой полезни свойства, благодарение на които често се използва в народната терапия при много заболявания. Растението се използва и при създаването на много кулинарни ястия, за да ги направи по-вкусни и ароматни. Препоръчва се да се запознаете с това как да изсушите ментата, за да използвате зелените не само през пролетта, но и през зимата.

Характеристики на сушене мента

За правилното изсушаване на добитата зеленина се препоръчва да се запознаете с характеристиките на този процес.

Има шест важни правила, които трябва да спазвате, когато берете мента за чай или готвене:

  • Не събирайте билки в близост до промишлени предприятия или пътни платна. Такова растение съдържа много микроелементи, които могат да навредят на човек. Също така вкусът е много по-лош от този на ментата, отглеждана в градината.
  • Не се препоръчва да изскубвате млади храсти за сушене, тъй като те все още не са узрели. Незрелите зеленчуци имат по-малко полезни свойства и нямат богат аромат.
  • Когато събирате, избирайте само онези зеленчуци, които вече са избледнели. Големите листа от мента се берат преди цъфтежа, тъй като съдържат повече етерични масла.
  • Рязане на ментови храсти с цели стъбла, те се отрязват само с една трета и то не напълно. Поради това след известно време на местата на изрязване ще се появят нови стъбла, които също се нарязват и изсушават в бъдеще.
  • Растенията се събират само при слънчево и сухо време през деня или след залез слънце. Сутрин на повърхността на листата има роса, поради което по време на процеса на сушене изливането потъмнява и се влошава.
  • При подрязване всички листа се внимателно изследват, за да се отсеят веднага разваления материал.

Кога да берат мента за сушене

Преди да започнете сушенето на листата от мента е добре да определите оптималното време за прибирането им. Ако съберете мента в неправилен момент, вероятността от увреждане на събраните растения се увеличава няколко пъти. Освен това твърде младите екземпляри не могат да се използват в готвенето, тъй като са по-малко ароматни.

мента в кошница

Необходимо е да се събира, когато всички храсти са пълни с полезни микроелементи и етерични масла, колкото е възможно повече. Този момент идва, когато се появят цветя. Често храстите на ментата започват да цъфтят в средата на лятото и цъфтят през втората половина на август. Ето защо градинарите се съветват да събират реколтата през тези месеци. Има обаче ранни сортове мента, които узряват няколко месеца по-рано.

В този случай работата ще трябва да бъде отложена до края на пролетта и първата половина на лятото.

Прибрана навреме се използва за лечебни цели и готвене. Листата от мента се използват като ароматизираща добавка за подобряване на вкуса на храната.

Приготвяне на мента

Преди да започнете да сушите събраните листа от мента и да ги съхранявате допълнително, трябва да направите правилната подготовка на зелените.

ментови кълнове

След събиране на всяко растение, той се измива. Следователно цялата нарязана мента се измива в студена или загрята вода. Това трябва да се направи внимателно, за да не се повреди случайно растението, тъй като всякакви механични дефекти намаляват срока на годност. Когато всички клони са измити, те се избърсват напълно с кърпа или специални хартиени кърпи. След това всички натъркани чаршафи се подреждат върху малко парче плат, докато напълно изсъхнат.

За да се ускори сушенето, растенията периодично се избърсват с парцал или се нагряват със сешоар.

Всички изсъхнали листа се подреждат в редица върху равна повърхност и внимателно се изследват. Ако по повърхността на листата има тъмни петна или повреда, тогава е по-добре да се отървете от тях незабавно.

Изсушаване на растението

Използват се различни методи за изсушаване на стъблата на ментата у дома. Препоръчва се да се запознаете с характеристиките на всеки от тях.

сушене мента

На улицата

Най-често сушенето се извършва навън на слънце. С този метод всички растения се разпределят в няколко малки снопа. Тогава те са внимателно завързани с струни, разположени върху равна повърхност или окачени на въжета. Опитните градинари се съветват да изсушат ментата в засенчени места, за да не се развалят листата.

Във фурната

Някои предпочитат да извършват процедурата не на открито, а във фурните. Основното предимство на този метод е неговата скорост, тъй като клоните се изсушават по този начин буквално за 20-30 минути. Първо фурната се загрява предварително до 70 градуса, след което в нея се поставя тава с листове. Готовността на растенията се проверява на всеки 5-7 минути. Ако ментата не се проверява периодично, тя ще изсъхне и трябва да бъде изхвърлена.

сушене мента

Как да съхранявате сушена мента

За да можете да добавите ароматни сушени листа от мента към различни ястия през зимата, трябва да се запознаете с особеностите на тяхното съхранение.

Ментата се съхранява най-дълго в запечатани контейнери, които няма да получат влага.

Затова за това се използват контейнери за храна или стъклени буркани. Някои хора използват вакуумни пластмасови торбички.

съхранение на мента

Контейнерите със сушени билки трябва да се проверяват периодично, за да се гарантира, че те са без влага. Ако вътрешността на листовете е мокра, ще трябва да ги подсушите отново и да ги поставите в други контейнери за съхранение.

заключение

Домакините често берат сушена мента за употреба през зимата. Препоръчва се предварително да се запознаете с особеностите на събирането на ментовите листа и тяхното изсушаване.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква