25 най-добри сорта лешници с описание и характеристики, технология на отглеждане и грижи

Лешниците са ядки от семейство Бреза, сред които са 20 основни вида. Първоначално те растат в иглолистни гори, образувайки подраст. Плодовете се отличаваха със своите хранителни свойства и отличен вкус, благодарение на които растенията се опитваха да се култивират и преместят в градини. Сортовете лешник (лешници), представени от животновъдите на пазара, се различават не само по разсад, техния размер и форма, но и по характеристиките на плода, характеристиките на отглеждане и грижи.

Общо описание и характеристики на културата

В днешно време лешниците се наричат ​​култивирани разновидности на див лешник. Храстите достигат височина до 6 м, имат широка разпростираща се корона. Цветът на листната плоча варира от зелено до тъмночервено, поради което растението се засажда като декоративно. Периодът на цъфтеж на лешниците пада през декември-март.

Корените на леска са близо до почвената повърхност, така че се нуждае от редовно поливане и торене. Храста перфектно укрепва насипната почва по склоновете, има висока устойчивост на замръзване. За опрашване е необходимо да се засаждат наблизо храсти от различни сортове, тъй като собствените съцветия на растението са еднополови.

Лешниците виреят в засенчени места, но изискват постоянно оформяне и подрязване. Когато храстът се сгъсти, показателите за добив драстично спадат. След като растението достигне възраст от 11 години, ще ви е необходима и резитба против стареене. В момента са развъдени повече от сто разновидности храсти, но не всички са подходящи за отглеждане в средната лента поради ниското ниво на студоустойчивост.

Сортове лешник

Леска, сортовете на която постоянно се допълват с нови продукти, вече е успяла да се засели в парцелите на домашните градинари. Въз основа на техните отзиви е възможно да се установят най-популярните сортове от тази култура, показващи добри резултати при отглеждането им.

сортове лешник

Трапезунд

Сорт от грузински произход с висок добив. Ядките са заоблени, черупката е тъмнокафява. Те съдържат 72% растителни мазнини и тежат само 3 гр. Всяко съцветие включва до 6 плода. Периодът на узряване настъпва през последното десетилетие на август. Височината на растението достига 5 м. Цъфтежът настъпва през февруари-април. Издържа на понижение на температурните показатели до -32 ° C.

Кавказ

Рано зреещ сорт с изумрудено зелена зеленина.Височина на растението до 3 м, корона от тесен пирамидален тип, което прави храста компактен. Плодовете съдържат 68% растителна мазнина и тежат до 3 гр. Добивът от всеки хектар насаждения е 22 центра лешници. Отглежда се като опрашител, подходящ за механично събиране. Хейзелът е райониран за региона на Северен Кавказ, но успешно се култивира във всички градинарски зони.

Шедьовър

Най-продуктивните лешници, отгледани от украинските животновъди. Започва да дава плодове в рамките на 3 години след засаждането на храста. Едно растение за възрастни дава до 9 кг ядки. Периодът на узряване настъпва през последното десетилетие на август. Височината на лешника е до 4 м, плодовете се оформят до 3 г, във всяко съцветие има до 8 броя. Необходимо е да се засади до сорта опрашител, размножаването става чрез резници, издънки от корена или чрез наслояване. Съдържанието на растителни масла в ядките не надвишава 65%.

продуктивни лешници

Москва рубин

Сортът е отгледан през 1957 г. от академик Яблоков в условията на фермата за ядки Закатала, като кръстосва популярните лешници Нотингам с прашеца на хибридите с червени листа. Това е едно от най-добрите лешникови дървета, които растат в градини. Височината на растението достига 5 м, мъжките котки са силно опрашени, което увеличава производителността.

Характеризира се като студоустойчив лешник. Плодовете тежат до 4 g, във всяко съцветие има до 15 броя. Когато узрее, орехът става червено-червен, което в тон съответства на цвета на зеленината. Ядката съдържа до 63% растителни мазнини. Периодът на зреене на културата пада през първите десет дни на октомври. От всяко растение се отстраняват до 4 кг плодове. Отглеждат се както основният храст, така и опрашителят.

Академик Яблоков

Сортът е получен през 1961 г. и се препоръчва за отглеждане в северозападния регион, но през годините на отглеждане е показал добри резултати и в други зони, особено в северната част. Височината на лешника достига 4 м. Страда от повреда от джъбел, устойчивостта на замръзване е на средно ниво. Младото растение дава малко мъжки тип цветя, но плододаването се случва редовно. Необходимо е да се засажда в близост сорт опрашител. Плодовете са едри, узряват през първото десетилетие на октомври.

академик Яблоков

градина

Среден сорт обикновен сорт с добра устойчивост на замръзване. Плодовете узряват през второто десетилетие на септември и са с малки размери. Листата е зелена. Култивирано навсякъде, изисква засаждане на близък сорт опрашител. Съдържанието на растителни масла в ядките е до 65%.

Варшава червено

Европейски лешник с голям пирамидален храст. Плодовете са едри, съдържат до 73% мазнини. Периодът на зреене пада през второто десетилетие на септември. Отглежда се не само за прибиране на реколтата, но и като декоративно растение с необичайна червена зеленина. Необходимо е засаждането на сорт опрашител. Мъжките и женските съцветия на леска едновременно цъфтят.

първороден син

Хибриден сорт, получен от селекционера Р. Ф. Кудашева. Височината на лешника достига 4 м. Плодовете придобиват тегло до 3 г, събрани в съцветия до 5 бр. във всеки. Съдържанието на мазнини в ядките достига 65%.

оскубен първороден

Барселона

Храстът до 5 м височина има широко разпространена корона. Листните плочи са със светлозелен цвят и големи размери. Сортът има висок добив, ядките са едри, вкусни. Те узряват през първото десетилетие на септември. Сред недостатъците се отличава способността да бъдете засегнати от монилиоза. Необходимо е опрашителите да бъдат засадени наблизо. Съдържанието на калории в ядката е по-високо от това на рибата или месото, затова е нежелателно хората с наднормено тегло да го ядат.

Anapsky

Кавказки сорт, развъден на брега на Черно море. Узряването настъпва през първото десетилетие на септември. Съцветието се състои от 2-6 ядки с тегло до 2,5 гр. Височината на храста достига 4 м. Започва да дава плодове 3 години след засаждането на летораста. Зимоустойчив лешник със среден имунитет срещу болести.

Isaevsky

Друг достоен сорт от селекционера Кудашева. Образува десертни големи плодове, се характеризира с повишена устойчивост на студ (издържа на спад на температурата до -42 ° C). Растението е високо, с широка корона. Лешниците наследиха най-добрите качества на майките лешникови дървета Тамбовски рано и академик Яблоков.

храсти isaevsky

Американски леска

Хибриден американски лешник с височина на храста до 4 м. Цъфтежът се проявява през април-май, а вегетационният сезон продължава от април до септември. Орехът се образува голям, захар. Различава се с висока студоустойчивост.

Маша

Хибрид с червени листа, получен от селекционера Кудашева. Плодовете получават тегло до 2 g, се характеризират като десерт, средно съдържание на мазнини. Лешниците могат да издържат на ниски температури и дават обилни реколти.

Екатерина

Хибрид с червена зеленина, получен през 1961г. Смята се за един от най-плодоносните сортове, плодовете на които наддават на тегло до 5 гр. Всяка четка съдържа до 8 броя. Периодът на зреене пада през последното десетилетие на септември. Изисква задължителното засаждане на опрашващи сортове. Висока устойчивост на студ.

черкезки

Признат като разнообразие от народна селекция. Устойчивостта на замръзване на лешниците е отлична, не е податлива на въздействието на вредители и патогени, подходяща за отглеждане в сух климат. Ядките се събират в четка от 5 броя всяка. Ядрото съдържа до 66% растителни мазнини.

Черкеска селекция

Шоколад

Сортът е отгледан от украински животновъди в изследователския институт „Г. Висоцки“. Високо растение достига до 5 м, короната се разпространява. Цъфтежът настъпва през февруари-април, периодът на зреене е среден. Всеки плод съдържа до 4 ядки. Лешниците могат да издържат на температури до -37 ° C.

Кубан

Прибиране на леска с висока устойчивост на замръзване. Плодовете получават тегло до 4 г. Лешниците са зонирани за отглеждане в Краснодарския край. Всяко възрастно растение дава до 9 кг ядки. Реколтата може да се добива механично.

римски

Лешниците образуват плодове с тегло до 4 г. Имунизиран е срещу общи заболявания, но се нуждае от превантивно лечение срещу бактериоза. Сред недостатъците те отличават ниската студоустойчивост и вероятността от развитие на плодово гниене.

Обикновена сирена

Полски червенолистен сорт, получен през 1969г. Храстът расте до 5 м. Височина в семенните плодове има до 7 ядки, които започват да узряват до септември. Лешниците имат добра устойчивост на замръзване и плододават стабилно.

обикновена сирена

адиге

Този сорт е получен в резултат на работата на селекционера Н.А.Тхагушев през 1967г. Притежава висока студоустойчивост и устойчивост на засушаване, както и имунитет към общи заболявания. Плодът съдържа до 5 ядки. Ядрото съдържа до 65% мазнини.

каталонски

Храстът расте голям, листен. Ядките се образуват на върховете на клоните до 6 броя на семе. Лешниците могат да издържат на температури до -20 ° C. Реколтата узрява през последното десетилетие на септември.

Ламбърт бял

Различава се в бавния растеж на храста, който е в състояние да достигне среден размер. В семето се събират до 8 плода, облечени в бяла черупка. Периодът на зреене спада към последното десетилетие на август. Лешниците са студоустойчиви, успешно се отглеждат в климата на Северен Кавказ.

ламберт бял

Cosford

Английски сорт, кръстен на местността, в която е развъден през 1816г. Лешникът е висок, разпространен. Листата е зелена на цвят, но до есента става червена. Периодът на узряване настъпва през второто десетилетие на септември. Лешниците започват да дават плодове рано, изискват засаждане на близките опрашващи сортове, но те също могат да се отглеждат като опрашител.

Виктория

Лешници от украинска селекция. Висок храст, който образува до 8 ядки във всеки плод. Периодът на зреене пада през второто десетилетие на септември. Растението понася добре студа, радва с изобилни и стабилни добиви.

висок храст

Кой сорт е по-добре да изберете

Лешниците за техния сайт се избират, на първо място, в зависимост от климатичните условия. Жителите на южните райони предпочитат устойчиви на засушаване сортове, а в средната лента се отглеждат само студоустойчиви растения. В противен случай изборът на градинари е напълно безплатен. Размерът на плодовете, цвета на листата, вкуса и добива се избират единствено от техните лични предпочитания.

Характеристики на засаждане и грижи

Лешниците не обичат резките температурни колебания, затова е препоръчително да ги засаждате в източната и северната част на склоновете. Растението расте добре на сянка. Директната слънчева светлина е разрушителна за него. При силно потъмняване показателите за добив падат и декоративните качества могат да страдат.

храсти от ядки

Нивото на подземните води не трябва да се приближава до повърхността в района, избран за засаждане на лешник, по-близо от 1,5 м. По-добре е да изберете зона, разположена в близост до сгради, огради. От южната страна засаждането на леска е нежелателно, защото събуждането ще дойде твърде рано и храстът ще страда от замръзване.

Грижата за лешниците се свежда не само до поливане и мулчиране на почвата, но и до извършване на допълнително торене, извършване на резитба. Така че добивът не намалява, е невъзможно да се позволи на клоните вътре в храста да се сгъстяват. Необходимо е също така редовно да се извършва превантивно пръскане срещу вредители и болести.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква