Отглеждане на рукола в открито поле от семена и разсад, засаждане и грижа за страната

70% растителна храна и 30% животни - делът на храните, от които се нуждаят хората, разработен от диетолозите. Растителните храни са зеленчуци, плодове и, разбира се, зелени. Химичният му състав представлява богатство от най-ценните витамини и микроелементи. Рукола е нов, но вече утвърден вид зеленина. Мнозина го купуват, а някои, които имат парцели, искат да го отглеждат. За това е важно да научите правилата за засаждане и грижи, въпреки че рукола в открито поле е непретенциозна.

Описание на реколтата: сортове и сортове

Този вид зеленина е доста забавно растение. Представена в два вида салата:

описание на културата

 • градинска рукола, друго наименование за сеитба на индау или ерука;
 • дива рукола, друго обозначение е двуредов тънколист.

Тези видове зелени са с оригинален аромат, който осигурява готови ястия с нежен орехов вкус с горчичен нюанс. Размножаването става чрез засаждане на семена.

Рукола се счита за вид салата, тя принадлежи към семейство Зеле, род Indau. Преди се считаше за плевел, но след като средиземноморската кухня се вкорени в Европа, тя стана популярна.

Има много разновидности на рукола, препоръчително е да се запознаете с техните характеристики преди засаждането:

отглеждане на рукола

 1. Стрелки на Купидон. Зелените се характеризират със среден период на зреене, вегетационният сезон е 35-38 дни. Растението расте до 30 см, листата са тесни и продълговати. Външно подобен на глухарче, той постоянно дава добра реколта.
 2. Dikovina. Вегетационният сезон на зеленината е 27-30 дни, расте до 20 см височина, има изправено стъбло, цъфти с малки съцветия, които имат кремав нюанс. Зелените имат сладникав вкус, няма горчивина.
 3. Покер - има ранен период на зреене, вегетационният сезон е 22-25 дни. Характеризира се със зелени листа с богат нюанс, сравнително големи размери, една розетка има около 25 броя. Зеленината расте до височина 20 см. Има сладникав вкус с известна горчивина. Семената остават жизнеспособни до 4 години.
 4. Olivette. Това е вид ранно узряване, вегетационният сезон е 20-22 дни, височината не надвишава 17-20 см. Това е многогодишно разнообразие с леко заоблени листа. Отличен добив, отлични вкусови характеристики, има малко орехов вкус и лека пикантна горчивина.

стрели от купидон

Нюанси на отглеждане на рукола

Рукола е непретенциозна, затова се препоръчва да я отглеждате:

 • в открито поле: чрез сеитба на семена или чрез разсад;
 • в парникови условия: засяване на семена или разсад;
 • у дома: в подходящ контейнер на перваза на прозореца.

Важните условия за добра реколта от зеленина включват подходящо място за засаждане, вид на почвата, поливане, грижи и навременна реколта. За да имате постоянно свежи зелени, сеитбата се извършва на интервали от две седмици.

растителност зеленина

Селекция на качествени семена

Подвидът се определя визуално от вида на семената. Двуредовото растение има малки, по-макови семена (до 1,3 мм). Семената от вида Indau са по-големи, с размери около 2-3 мм.

Ако семената са закупени спонтанно, се препоръчва да ги дезинфекцирате, като ги накиснете в разтвор на манган. Закупените от специализирани доставчици не изискват никакво обучение.

Какви съседи можете да посадите

Руколата се препоръчва да се засажда до царевица, боб и краставици, които се катерят по пътеки. Те създават лек нюанс за нея. Добре се разбира с копър, моркови, лук, розмарин, картофи. Но не бива да засаждате рукола близо до ягоди.

може да се засади

Отглеждане на рукола на открито

Рукола е непретенциозна, отглежда се без проблеми в страната и в градината на открито. Технологията за растеж включва спазването на метода за подготовка на почвата, сеитба, грижи за зеленина и навременно поливане. Едно от условията за висококачествена реколта е изборът на място за засаждане. В открита земя този вид зеленина се засажда по разсад и посадъчен начин.

Добри и лоши предшественици

Препоръчва се засаждане на зелени площи в райони на земята, където преди това са се отглеждали домати, моркови, тиквени семки, картофи и бобови растения. Те са добри предшественици. Но след зеле, репичка, ряпа, ряпа и хрян се препоръчва да се сеят след 3 години поради наличието на подобни заболявания.

технология за растеж

Дати на сеитба и изисквания към почвата

За отглеждането на това растение в открито поле са определени подходящи дати на засаждане. Този период се простира от края на април до средата на август.

Заслужава си да запомните! Земята трябва да се загрее до + 10 ... + 13 относноВ. Засяването в студена почва забавя процесите на покълване.

Растението предпочита топлината, въпреки че се справя добре със студа, издържа дори на къси студове до -5относноВ. За постоянно получаване на прясна зеленина през лятото се препоръчва да сеете семена през целия сезон на интервали от 2 седмици. Най-вкусните и особено здравословни листа са на възраст от 25 до 45 дни. В топлите географски ширини е разрешено събирането на есенната реколта от септември до средата на ноември.

зеленина в градината

На юг и в средните ширини засаждането се извършва от втората половина на април, в Сибир, в района на Москва, се препоръчва да се използва отглеждане в парникови условия или чрез разсад. За разсад се препоръчва сеенето на семена в последните дни на март или началото на април.

Семената не изискват предварителна обработка, тъй като имат добро покълване. Разсадът се отглежда в специални кутии, чаши или обикновени саксии.

Позволено е ругулата да се засява преди зимата и тогава ще бъде възможно да се съберат ранни зеленчуци. Сеитбата се извършва с настъпването на стабилна студена температура без продължително затопляне, те ще провокират подуване, а семената ще покълнат, културата ще умре. Сеитбата се извършва приблизително през октомври-ноември.

зелена трева

Препоръки за сеитбата:

 • за предпочитане умерено осветление, идеално ако зеленината ще бъде на сянка по обяд;
 • преобладаващо неутрални, алкални или леко кисели почви, умира на кисели почви и ако храстите са се вкоренили, те ще дадат некачествени издънки.

Зелените, които растат в слънчева зона, отиват към стрелата, стават жилави, с горчив послевкус, а в тъмна зона губят цвета и аромата си.

с горчив вкус

Подготовка преди кацане

Преди сеитбата трябва да направите подготвителна работа: разхлабете почвата и я изравнете. При много кисела почва варовикът е необходим, за това е необходимо да добавите към него натрошена креда, вар или доломитово брашно. Концентрацията се избира въз основа на състоянието на почвата, около 25-55 кг на сто квадратни метра.

Ако варовикът беше извършен през есента, през пролетта преди сеитбата, 35-38 g / кв. м азофоски или „Кемира“. Ако през изминалите години почвата е била добре оплодена, не е необходимо да се извършва допълнително торене под това растение. Когато земята се нуждае от хранене, се препоръчва да се въведе 35-45 g на m2 по време на копаене2 урея или съответното количество нитрофоска.

зеленчукови семена

Засяване на семена

За засяване на семена от рукола не се изисква предварителна подготовка, семената имат добро покълване. Кълновете ще се появят на 6-ия ден след сеитбата.

Сеитбата се извършва в подготвени ями с дълбочина 15-20 мм. Пропастта между редовете е 25-35 см. Препоръчва се между дупките да се оставят 5 см. Във всяка дупка се полагат по 2-3 семена.

Когато на покълналите издънки се укрепват два листа, издънките трябва да се гмуркат в отделни контейнери, а впоследствие укрепените издънки се трансплантират в открита зона заедно с бучка пръст, за да не наранят корените.

засяване на семена

Грижи за рукола

Когато издънките покълнат, те трябва да бъдат изтънени, за това между тях се оставя празнина от 5 см, а след това при следващото изтъняване - 10 см. Зелените, които растат твърде гъсто, губят вкуса си.

Оптималната температура е + 15… + 18 ºС. Издържа на краткотрайни студове. Ако се очаква продължително застудяване, се препоръчва изграждането на защита от полиетиленово фолио.

След поливането почвата се мулчира, такива действия ви позволяват да спестите влага и да запазите зеленината от замърсяване от земята. Мулчира се с трева или хумус. Дебелината на мулча всеки път се увеличава с няколко сантиметра. Разпределя се под храстите, така че листата да не са разположени на земята.

издънките ще покълнат

Организация на поливането

Растението предпочита влажна почва. Поливането се извършва три пъти седмично. В случай на стабилна топлина се препоръчва да се упражнява ежедневно.

Ако няма достатъчно влага, растението ще стане горчиво, ще освободи дръжка и ще стане негодно за консумация от човека. Рукола предпочита влагата, но при поливане е недопустимо тя да застоява в горните нива на почвата.

организация на напояването

Плевене и разхлабване на почвата

За добър растеж е необходима рохкава почва, съответно след поливане (възможно е всеки друг път) се препоръчва разрохкване на парцел земя. В този случай се извършва и плевене.

Ако плевелите не бъдат премахнати, те сгъстяват посевите и провокират гъбични заболявания. Наличието на плевели се отразява във вкуса на зеленината.

Подхранване на растенията

Земята за сеитба е добре оплодена. След това по време на периода на растеж се извършва едно или две допълнителни подхранвания. Не се препоръчва използването на сложни минерални препарати, тъй като токсините, събрани в растението, няма да се разпадат за кратък период на растеж.

Препоръчва се използването на разтвор от пилешки тор или изгнил оборски тор като горна превръзка. Ако желаете, можете да използвате азотно торене, но не забравяйте, че зелената част бързо натрупва нитрати.

подхранване на растенията

Болести и вредители рукола

Рукола е класифицирана като ранно зреещи растения, поради което не се извършва химическа обработка.

Защита от гъбични инфекции обаче е необходима, тези заболявания се развиват главно във влажна почва. Ако корените са засегнати, частта на стъблото ще започне да изсъхва. Самите корени са покрити с малки кафеникави мехурчета. Когато се появят тези признаци, е необходимо да се отстрани засегнатият кълнове и да се третира земята с противогъбични лекарства.

Образуването на кафяви петна върху зеленина показва заболяване с пероноспороза, а пожълтели листа показват поражение от Fusarium.

болести и вредители

Промяна в цвета на листата, образуване на петна, летаргия на зеленина или ако в дупките има листна част, всичко това показва заболяване или наличие на вредители. За предотвратяване на подобни явления се извършва профилактика:

 • щателна подготовка на почвата;
 • препоръчително е да поръсите почвата с дървесна пепел;
 • регистрация на предшестващи растения;
 • премахване на плевели;
 • използване на качествени семена.

Когато се появят признаци на гъбични и бактериални заболявания, се допуска използването на биофунгициди. Обработката се извършва в съответствие с инструкциите. При мащабно поражение, рукола най-добре се отстранява и унищожава.

оцветяване

Растението излъчва много етерични масла, миризмата им плаши вредителите. Въпреки че зелените рукола привличат гъсеници от зеле, зелев молец и други лепидоптери, също плужеци. Зелените рукола също могат да бъдат повредени от кръстоцветна бълха, те също ядат репички и други видове зелени. Когато покриват деликатните култури с лутрасил, вредните насекоми ще бъдат принудени да търсят друга храна.

Ефективно разсипва почвата и растенията с тютюнев прах или фина, предварително пресята пепел. Не се препоръчва пръскане с билкови отвари, по-специално пелин. Оставайки на зелените, разтворът ще му придаде нежелан вкус.

По време на периода на растеж на рукола, смолите и гъсениците, ако няма много от тях, се събират на ръка. Можете да приложите третирането на растението с биоинсектицид, в съответствие с препоръките.

пожълтяване е покрито

Събиране и съхранение на културите

Опитните градинари знаят, че ако прекалите с рукола, листата ще станат жилави и с горчив вкус. Важно е да събирате билки от градината навреме. Първият от показателите за зрялост е, че дължината на листата трябва да бъде най-малко 10 cm.

Важно да запомните! Вкусовите свойства на зелените след появата на цъфтяща стрелка падат.

съхранение на реколтата

Големите розетки трябва да бъдат отрязани в корена, останалите части от храстите частично. Листата се използват за приготвяне на свежи салати. На студено и тъмно място, зелените се съхраняват, опаковани в пластмасова обвивка, в продължение на няколко дни.

Ако следвате прости препоръчани правила за отглеждане, зелените от рукола ще зарадват дълго време, през благоприятно време за отглеждане. И ако овладеете технологията на засаждане и грижи у дома, зелените ще бъдат в диетата през цялата година.

правилно почистване

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква