Как правилно да запазите магданоза за зимата у дома

Магданозът е чест гост във всяка кухня; домакините дори не могат да си представят някои ястия без тази пикантна ароматна подправка. През лятото е просто - просто отидете в градината и вземете ароматни листа, но през зимата е по-трудно - трябва да се задоволявате с закупени зелени. Не е необходимо да се прави това - запасите от подправки могат да се подготвят предварително. Преди да съхранявате магданоз у дома за зимата, се препоръчва да изучите няколко прости правила и трикове, които ще ви позволят да имате ароматни билки на масата през цялата година.

Прибиране на магданоз, прибиране на реколтата

Преди да започнете да берете подправки, трябва да разберете характеристиките на прибирането и приготвянето на зелени за съхранение. Трябва да изберете здрави растения, листата трябва да са с богат тъмнозелен оттенък. Препоръчва се да се справите със зимните запаси през топлия сезон - това няма да повлияе на вкуса и полезните свойства, основното е да събирате висококачествени суровини, без признаци на вредители и болести.

приготвяне на магданоз

Ако планирате да приготвите зеленина и коренища, по-добре е да започнете да копаете културата през есента. Именно в този момент подправката натрупва в подземната част максималното количество здравословни елементи.

Разделете събрания магданоз на части - листата са отделни, корените се освобождават от пясък и пръст, изплакват се, изсушават се. Продължете внимателно, така че почвата да не попадне върху къдравите листа - трудно ще я измиете.

запишете правилно

Съхраняване на пресен магданоз в хладилника

Ако планирате да използвате магданоз в близко бъдеще, не е необходимо да се занимавате с прибиране на реколтата - до няколко седмици подправката няма да загуби своята презентация, вкус и полезни качества. Препоръчва се да съхранявате къдравите листа и корени отделно; използвайте контейнери, които могат да бъдат плътно затворени за това.

Преди да изпратите части от растения в контейнери, не забравяйте да ги изплакнете, оставете водата да се оттича (използвайте гевгир за това). След измиване се отървете от излишната влага със салфетка. Не е необходимо да изсушите напълно подправката - малко количество влага ще попречи на листата да изсъхнат.

пукащи листа

Зимни методи за съхранение на магданоз

Има няколко лесни начина да запазите вкуса и здравословното състояние на подправката. Не е необходимо да използвате всички рецепти или да провеждате експерименти - можете да изберете най-подходящите и прости опции, които ще ви позволят лесно да се справите със заготовките.

Можете да използвате следните методи за съхранение през зимата:

запази вкуса

 • замразяване (способно да запазва всички витамини);
 • сушене;
 • осоляване;
 • съхранение в масло.

Няма особени затруднения при приготвянето на подправки за зимата, дори неопитна домакиня, която за първи път започва интересна и полезна дейност у дома, може да се справи с процесите.

подправки за зимата

Замразяване

Най-популярната сред домакините е замразената подправка - запазването на магданоз във фризера се получава, без да губи вкуса и полезните си качества. Можете да го направите просто - изплакнете зелените, премахнете напълно влагата, оформете ги на малки гроздове и ги поставете в контейнери за замразяване.

Недостатъкът на този метод е, че след размразяване представянето леко се губи и се появяват проблеми с нарязването.

По-удобен начин за замразяване е първо да нарязвате зелените. Поставете получената каша в торби (препоръчително е да вземете малки торбички за една употреба), изпратете във фризера. Можете да добавите други ароматни билки, нарязани стрели чесън. През зимата е достатъчно да вземете кубче подправка и да го изпратите на сос или супа, за да получите ароматно ястие, което ухае на лятна топлина. Те замразяват магданоз за зимата, като просто го трият със сол - такъв препарат се добавя към маслото през зимата и се използва за сандвичи.

фризер

Сушене

Друг начин за обработка на растителни суровини - сушене - ще помогне за запазване на аромата, прекрасните качества, вкуса и лечебните свойства за зимата. Подготовката не изисква особени затруднения:

 1. Изплакнете растителни материали, отнесете развалени листа.
 2. Поставете салфетка, кърпа, отстранете влагата.
 3. Подредете в един тънък слой върху лист за печене, предварително покрит с пергамент.
 4. Изпратете растителни материали във фурната (температурата не трябва да бъде по-висока от 50 градуса).
 5. Изсушавайте, като разбърквате редовно листата, което им позволява да се отърват от влагата равномерно.

лечебни свойства

Напълнете стъклените съдове със сушен магданоз, който може да бъде плътно затворен. Можете също така да използвате ленени торбички за съхранение през зимата, но в такива случаи ще трябва редовно да проверявате дали листата са влажни.

Можете да изсушите магданоза в предварително нарязан вид. Използването на прах за подправки е просто - добавете го в почти готово ястие.

стъклени контейнери

Осоляване

Осоляването на магданоз за зимата е прост процес, но ви позволява да запазите всички полезни качества на зелените. За пет части натрошени листа - една част сол. Важно е да приемате продукт без йод - йодираната сол може да съкрати срока на годност на туршиите.

Осолете магданоза просто - нарязва се на хомогенна каша, смила се със сол, пълни предварително измити съдове. Поставете зелени в буркан плътно, подправете с ръка, опитвайки се да премахнете въздушните мехурчета.

Важно! Последният етап на осоляване за зимата е да се покрие плътно и да се изпрати до хладилника или мазето.

позволявайки да се запази

В масло

За зимата можете да готвите магданоз в олио, което често се сервира като готов сос за месни ястия. Рецептата е проста:

 1. Нарежете магданоза.
 2. Поставете растителни материали в буркан.
 3. Прибавете малко сол, ако е необходимо.
 4. Изсипете растително масло върху магданоза.

растителни суровини

Съхранявайте детайла в хладилника за зимата. Ако е необходимо, вземете нужното количество зеленина, покрийте плътно и изпратете обратно на студено.

Магданозът е подправка с много предимства и едно от тях е отлично съхранение за дълъг период. Можете да го използвате за зимни препарати по различни начини, всеки от тях е добър по свой начин, така че не е необходимо да се ограничавате само до един. Основното е, че пикантният аромат и пикантният вкус ще ви зарадват през цялата зима, напомняйки ви за топлите летни дни.

количество зеленина

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква