20 най-добри сортове колонна слива с описание, правила за засаждане и грижи

Мнозина не са чували за Columnar сливи, но опитни летни жители успяха да оценят сорта. Сортът е с компактни размери, дърветата носят обилна реколта. Основната особеност на слива е липсата на буйни клони и широки храсти. За да отглеждате правилно култура, трябва да се запознаете с всички нейни характеристики, подробно описание на сортовете.

описание

Колонните сливи са дървета с тесни, но плътни храсти, насочени нагоре във вертикална посока. Растението е оформено като колона. Почти всички клонове участват в плододаването. Практически не се изисква култура. Сортът е отгледан изкуствено. Дървото принадлежи към розовото семейство. Височината не надвишава 2,5 метра. Цветът на плода е жълт, виолетово-лилав, син.

Сортове растения

Сортовете джуджеви сливи имат различни периоди на зреене, различават се по цвят на плодовете и способността за самоопрашване. Има много разновидности на тази култура, всички те не изискват старателни грижи, отлични са за отглеждане в страната.

имперски

Imperial. Подвидът е известен с големи плодове с тегло до 55 грама, деликатен, ароматен вкус. Формата на плода е кръгла, горната част е сгъстена, с широка основа. Кожата е твърда, но това не се отразява на вкуса. Дървото расте до 2 метра височина, дава плодове до средата на края на август. Сортът е самоплоден, плодовете са с розово-лилав цвят, но могат да бъдат и с червено-кафяв цвят. От отрицателните характеристики се отличава необходимостта от обилно поливане, вероятността от прашец през първата година от живота. Ако това се случи, отрежете съцветия, тъй като ранна реколта може да изтощи младо дърво.

колонен изтичане

Синя сладка

Синя сладка. Плодовете са едри, достигат 75 грама тегло. Те са овални, сплескани. Восъчен цъфтеж на гъста кожа. Дървото расте на 2 метра височина. Вкусът е освежаващ, сладък и кисел. През сезона можете да съберете до 15 кг сливи от едно дърво. Шушулите узряват до август и се нуждаят от опрашване. Сортовете Blue Free и Stanley действат като опрашители. Плодният нюанс е лилав, плътта е леко розовата.

Сред недостатъците е рискът от бифуркация на върха на дървото поради замръзване. Също така, сортът може да цъфти през първата година от живота.

жълт

Жълтата слива прибира по-рано от другите сортове. Реколта до края на юни. Плодовете са едри, кръгли, жълти, с мирис на мед. Ядат се сурови или консервирани.Сливата опрашва сама по себе си, но с постоянни дъждове, болести, наблизо се опрашват. Дървото е голямо, расте до 2,5 метра височина. Сортът е устойчив на замръзване и болести.

колонен изтичане

Пчелен мед

Медовата слива дава златистожълти плодове, сладък вкус, с тегло до 50 грама. Плодовете узряват в края на юли. Сортът не се самоопрашва. Наблизо трябва да засадите сливи Vengerka, Renklod Karbysheva. Растението понася силни студове, показва устойчивост на атаки на вредни насекоми, болести.

Mirabella

Това е един от най-ранните узряващи сортове слива, който носи много култури. От едно дърво могат да бъдат събрани до 15 кг средно големи плодове. Всеки от тях тежи повече от 40 грама, но това не се отразява на вкуса, плодовия послевкус. Плодовете на външен вид приличат на кайсии, само от едната страна са покрити с руж. Кашата има плътна структура, приятен, сладък вкус. Плододаването се появява в края на август. Зрелите плодове не падат от дървото дълго време. Сортът е устойчив на болести, вредни бръмбари.

Слива с форма на колона Mirabella

Руски

Руската слива принадлежи към сортовете джудже, тъй като растежът на тези дървета не надвишава 1,7 метра. Плодовете растат малки - до 40 грама, узряват до средата на август. Сливата се опрашва с череша. Плодовете са лилави, сладки.

рубин

Рубиновите сливи придобиват червен цвят със сладко-кисел вкус. Дървото расте до 2 метра височина. Беритбата трябва да се извърши в началото на септември. Рубито принадлежи към едроплодните сортове, теглото на една слива е 60 грама. Сортът е само плодороден. Сред недостатъците са късното узряване на плодовете.

командир

Сортът слива Komandor се различава от останалите по червеникавия и лилав цвят на кожата. Дървото носи сочни, сладки плодове с големи размери. Пулпът е нежен, жълт на цвят със сладък вкус. Правят препарати за зимата или ядат пресни от плодове. Сортът узрява в средата на юли, по-рано от другите сливи. Дървото расте до 2 метра височина.

Колонен сливов командир

Оскар Плюс

Колонарният сорт слива Oscar Plus е известен със своите кръгли, леко потиснати плодове. Растението узрява до септември, плодът е кафяв или лилав на цвят. Дървото показва зимна издръжливост, издържа на болести и атаки на бръмбари.

Анже

Angers е средногодишен сорт на слива Columnar. Плодовете са пурпурно-лилави, с тегло 40 грама. Те имат приятен вкус на смокиня. Сред предимствата са възможността за самоопрашване, лесна поносимост към студеното време.

Olenka

Сортът слива Olenka дава плодове с яркочервен оттенък, малки по размер. Теглото на един плод е 25 грама. Сортът е само плодороден, но ако наблизо има Стенли или Син безплатен, ще има много реколта. Дървото толерира замръзване, устойчиво е на развитието на болести, атаки на бръмбари.

Колонна слива Оленка

Характеристики на отглеждането на дърво

Колонната слива не включва уникални техники за отглеждане. Сортът е непретенциозен в грижите, необходимо е да се грижи за него по същия начин, както за братята му. Основното е да вземете добър разсад, да поливате растението навреме и да разхлабите почвата.

Време за качване

Засаждането на сливи във формата на колона трябва да се извършва през есента, когато става въпрос за юг. В северните ширини и в Урал, отложете кацането до пролетта, когато снегът се стопи, няма да има нощни студове.

Избор на седалка

Трябва да засадите слива на място, където слънцето грее силно, няма сянка. Културата обича добро осветление. Сортът не трябва да се излага на северни ветрове, мястото на засаждане трябва да бъде без топена вода. Желаното ниво на подземните води е 1,5 метра. Ако пренебрегнете горните изисквания, коренището няма да се образува, багажникът ще се повреди, сливата ще се разболее.

засаждане на слива

Принципи на засаждане

Агротехническата работа трябва да се извършва в съответствие със следващите етапи.

  1. Изкопайте дупка 30 * 40 см, определете нейната дължина според броя на разсад. Между тях трябва да има разстояние от 50 метра.
  2. В промишлени насаждения ширината между редовете трябва да бъде 1-1,5 метра.
  3. Изсипете плодороден субстрат - компост на дъното, 3-4 кг са показани за един разсад. По време на засаждането е невъзможно да се използва минерално торене, коренището е нежно, лесно ще се повреди от действието на химията.
  4. Поставете посадъчния материал в подготвената дупка, като внимателно изправите кореновата система. Шията трябва да е на 2,5-4 сантиметра над нивото на земята.
  5. Покрийте дърветата с пръст, леко уплътнявайте почвата. Възползвайте се от стимуланти за растеж на корените - Хетероауксин. Приготвя се разтвор в съотношение 1 g от продукта на 3 литра вода. Поливайте разсада със сместа веднага след засаждането и след 2 седмици.

засаждане на слива

Когато използвате подобрители на растежа на корените, е важно стриктно да следвате инструкциите. В противен случай растението може да получи химическо изгаряне.

Как да се грижим

Грижите след засаждането на колонната слива са почти същите като стандартните. За да стимулирате вкореняването, подхранвайте разсада със стимуланти на растежа. За извършване на санитарна резитба, така че растението дава много реколта.

Подрязване на сливово дърво

Образуването на короната е необходимо за всички овощни дървета, така че да растат само онези клони, по които ще има плодове, без излишно сгъстяване. Подрязването на колонната слива трябва да се извърши през пролетта, преди първите пъпки да набъбнат. Тъй като дървото е недоразвито, горната част не трябва да се отстранява. Изисква се отстраняване на изсъхнали, повредени или болни клони.

подрязване на слива

Торене на колонната слива

За да може сливата да расте активно, да донесе много реколта, е необходимо да я наторите. Използвайте карбамид, разредете 50 g в 10 литра вода. Едно растение се нуждае от 2 литра разтвор. Първото подхранване се извършва през активния вегетационен период, второто - 2 седмици след първото торене. Подхранвайте земята за трети път 14 дни след предишния. Широко се използва инфузия на молене, селетер.

Поливането

Необходимо е редовно да се напояват сливите, като се обръща внимание на влагата на земята. Поливайте дървото не повече от веднъж месечно. Ако има силна суша, наливайте вода под корена 2-3 пъти седмично. Защитавайте течността, за да не е ледена. В противен случай растението ще пусне плодове.

Поливане на слива

Подготовка на дървото за зимата

Младите дървета не преживяват добре замръзване; дърветата трябва да се подготвят внимателно преди измръзване. Затворете частта на почти ствола с паднали листа, слама, покрийте долната част на багажника с игли. Това ще помогне да се предпази дървото от гризачи. Покрийте горната част с допълнителен сняг.

Третиране на растенията от болести и вредители

Колоновите сливи са устойчиви на болести, но ако коренището и клоните се деформират, дървото може да се разболее. Необходимо е профилактично лечение с меден сулфат, напръскване с течност Бордо или Topsin-M

колонен изтичане

Събиране и съхранение

Времето за прибиране на реколтата зависи от сорта, характеристиките на климата на региона. В Урал и Сибир сливите узряват до края на лятото или септември. В южните ширини реколтата ще узрее до края на юни. Ранните сортове плодове се берат за няколко седмици, а по-късните - веднага. Процедурата трябва да се извършва само при сухо време. Ако сортът е рано узрял, отстранете плодовете от клоните на няколко преминавания, тъй като те узряват неравномерно.

Трябва да съхранявате сливата на място с температура на въздуха 0-2 градуса по Целзий, влажност не по-ниска от 85%. Съхранявайте плодовете в ниски тави с хартия на дъното или в дървени кутии.По време на транспортиране внимавайте да не повредите восъчния филм. Сливите, които няма да се съхраняват, трябва да се изяждат веднага или да се приготвят за зимата.

Незрелите плодове не трябва да се съхраняват в хладилник, това ще забави процеса на зреене и ще влоши вкуса. Плодовете ще останат непокътнати в продължение на 3 седмици при температура не повече от 7 градуса по Целзий.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква