Описание и характеристики на сорта слива Червена топка, засаждане и грижи

За създаване на ползотворна градина отличен вариант е сортът сливови червени шарки. Не изисква големи площи, компактният му размер ви позволява да събирате обилна реколта дори в малки парцели, летни къщи. Той е особено ценен заради непретенциозността си към условията на отглеждане, но поради слабата си устойчивост на замръзване, той трябва да бъде допълнително защитен през зимата. За да расте слива и да се развива нормално слива на червената топка, е необходимо да се запознаете по-подробно с нейните силни и слаби страни, с тънкостите на засаждането и напускането.

Историята на развъждането на слива Червена топка

Raspberry Ball, така наречената слива от Червена топка, се появи в резултат на кръстосването на два сортови сорта: Burbank и Ussuriyskaya червен. Работихме върху отглеждането на високодобивен хибрид H.K. Еникеев и С.Н. Сатарова (Москва). Той е вписан в Държавния регистър през 1989г. Сливовата червена топка е ценена заради големите си и невероятно вкусни плодове, чийто цвят се променя в наситено червено, докато узрява.

Описание и отличителни характеристики

Сортовите сливи Red Shar не създават трудности при поставянето му в градината, той расте до 2,5 метра. Такъв малък размер на растението прави процеса на грижа за него доста удобен. Цветът на багажника и основните клони е кафяв, няма опушване, повърхността е гладка. Разклонените клони образуват заоблена, средна листна корона. Яйчниците се намират главно на едногодишни и букетни клонки. Листните плочи са големи, зелени на цвят и имат матова повърхност. Фазата на цъфтеж на слива на Червената топка настъпва преди да се появят, в една пъпка има 2-3 цветя. Теглото на плодовете достига 40 грама.

Пулпът има рохкава, леко влакнеста структура, плътна кожа с почти незабележим шев. Плодовете се отличават с богат аромат, сладък хармоничен вкус. Лесно отделящият се камък е още едно предимство на слива на Червената топка.

Беритбата трябва да се извърши навреме, ако плодовете са на дървото за дълго време, те ще загубят целостта си и, следователно, представянето си.

Характеристики на сорта

За да постигнете висока производителност, трябва да знаете основните характеристики на сорта слива Red Shar.

слива червена топка

Сухоустойчивост, устойчивост на замръзване

Културата на костилковите плодове не се страхува от ниски температури, не се страхува от спадове до -35 градуса. Поради достатъчната устойчивост на замръзване, слива Червена топка може активно да се отглежда в райони с тежки студове. Растението може да замръзне само по време на пролетни пролетни студове. Устойчивостта на сухо време е задоволителна, но продължителното отсъствие на влага или, напротив, нейният излишък се отразява негативно както върху самото дърво, така и върху способността му да дава плодове.

Възприемчивост към болести и вредители

Китайската слива от сорта Красни Шар има повишен имунитет към перфорирано петно ​​(кластероспориум), монилна изгаряне и други гъбични инфекции.

Опрашители сортове

Имайки предвид, че слива на Червената топка принадлежи към самоплодни растения, тя се нуждае от допълнително опрашване за ефективно плододаване. За тези цели плодови сортове като:

 • вишна слива кубанска комета;
 • вишна слива Злато на скитите;
 • слива сиси;
 • слива китайски;
 • слива Rapid.

узряла слива на дървото

Но домашната слива (обикновена), като опрашител, не е подходяща. За да могат плодовете да са с големи размери, е необходимо през първите 2 години след засаждането да се нормализират с яйчниците, премахвайки цветята.

Производителност и плододаване

Сливовата червена топка се откроява с ранната си зрялост, първата реколта може да бъде събрана вече 2-3 години след засаждането. Брането на плодове се извършва през август. Показателите за добив на сорта са почти 18 килограма големи червени топки с приятен вкус.

Как да съхранявате и прилагате плодовете

Тъй като слива на Червената топка принадлежи към категорията на трапезните сортове, плодовете й имат универсално предназначение. Могат да се използват и за приготвяне на конфитюри, десерти, компоти, сокове, както и пресни. Сортът е чудесен за приготвяне на вино.

узряла слива

Положителни и отрицателни страни

Сред безспорните предимства на слива на Червената топка опитни градинари отличават:

 • ранна зрялост;
 • едроплодните;
 • високи нива на производителност;
 • устойчивост на замръзване;
 • устойчивост на засушаване;
 • плодовете не се страхуват от транспорт на дълги разстояния;
 • добро качество на задържане на реколтата;
 • средно удебеляване на короната;
 • отлични характеристики на потребителите и продуктите;
 • универсална употреба на плодове;
 • достатъчен имунитет към основни заболявания.

Но въпреки целия списък от предимства, слива на Червената топка има и своите слабости:

 • необходимостта от опрашване на сортовете;
 • време за ранен цъфтеж;
 • затихване на кореновата яка през пролетта.

слива в коша

Нюансите на културата на засаждане

За да може слива на Червената топка да дава плодове стабилно и в изобилие, е необходимо да се придържат към определени правила за засаждане.

Оптимално време

Препоръчителното време за засаждане в средната лента е пролетта (април). В региони с топъл климат засаждането на разсад е разрешено през есента - в последните дни на септември - в началото на октомври. Ако през определения период е невъзможно да се засади градинска насадка, тя може да бъде изкопана в наклонено положение преди пристигането на топлина.

Избор на подходяща площадка и подготовка на почвата

Слива Красни Шар расте добре и се развива на поляни с достатъчно ниво на осветеност - от югоизточната или западната страна на личния парцел. Почвата трябва да бъде плодородна, богата на хранителни вещества. Препоръчва се засаждане на растение на повишен участък или в ямата се полага дренажен слой от счупена тухла, натрошен камък. Plum Red Shar е много чувствителен към висока влажност в почвата, студени ветрове, така че можете да защитите дърветата от чернови, ако ги поставите в близост до сгради и храсти.

слива на клон

Какво може да се засади до слива

Подходящи съседи са: ябълково дърво, касис храсти, черен бъз.Орех, леска, круша, бреза, ела и топола - не е най-доброто влияние върху топката от малини от сливи. Ако площадката е малка, тогава близостта на тази култура и круши е възможна, но само на разстояние 3-4 метра.

Готвене на разсад

Като посадъчен материал се препоръчва да се избере годишен разсад, при който броят на скелетните клони е 3-4 парчета, дължината им е 40 сантиметра. Кората не трябва да съдържа язви, признаци на заболяване, механични повреди. Кореновата система трябва да се състои от три клона, дълги 20 сантиметра, а също и здрави, без следи от гниене, влажна.

Засаждане технологичен процес

Алгоритъмът на действията по отношение на засаждането на слива на Червена топка осигурява:

 • Подготвителна работа. 2-3 седмици преди засаждането е необходимо да изкопаете дупка с дълбочина 60 сантиметра и ширина 70-80 сантиметра. Извлечената почва се комбинира с компост, хумус или оборски тор (10-15 килограма), двоен суперфосфат (100 грама) и дървесна пепел (500 грама).
 • Напълнете ямата с хранителна почвена смес под формата на могила и поставете дървено колче на 15-20 сантиметра от центъра. Височината му над земята трябва да бъде 70-80 сантиметра.
 • Поставяне на разсад, разпространение на корените му и поръсване с почва. За да се избегнат празнини в ямата, земята е внимателно уплътнена.
 • Оформяйки жлеб в кръг на разстояние 30 сантиметра от разсад. Поливане с вода (40 литра на растение).
 • Мулчиране на земята с торф или хумус, жартиера до колче.

засаждане на слива

Не си струва да задълбочавате много кореновата яка, тя трябва да е с 5 сантиметра по-висока от нивото на земята.

Организираме грижи за дървета

Сливовата червена топка не е капризно растение, сред основните манипулации за грижата за нея са: напояване, разхлабване на почвата, премахване на плевели, въвеждане на хранителни вещества и предотвратяване на болести и вредители.

Поливане на сливови дървета

Китайската слива не понася застоя на влага в почвата, както и липсата й, което провокира увяхване на вегетативната маса. Най-добрият вариант е умерено влажна и рохкава почва в кръга на багажника. Тъй като подземната част на растението не е твърде дълбока, достатъчно е да се използват 10 литра вода на 1 квадратен метър изпъкналост на короната. Почвата трябва да бъде напоена с дълбочина 40 сантиметра.

Системата за капково напояване ще предотврати появата на негативни последици под формата на гнилостни процеси върху кореновата система. Дървото е особено остро нуждаещо се от поливане на етапа на узряване на плодовете и полагане на плодни пъпки.

поливане на сливи

Торове и подхранване

Добавянето на хранителни смеси в почвата не само ще подобри имунитета на слива на Червената топка, но и показателите за нейната доходност. Не си струва да прилагате тор всяка година, достатъчно е да правите това веднъж на 3-4 години, като използвате органични съединения и минерални комплекси. Естествените превръзки се използват при изкопаване на почвата, а индустриалните - под формата на работна течност след напояване на земята. Процедурите за подхранване се препоръчват през есента, през пролетта е достатъчно само да добавите азотсъдържащи съединения.

Подрязване и оформяне на короната

Поради средното удебеляване на короната, грижата за дървото не създава сериозни проблеми. За слива Червена топка превантивната и санитарна резитба е напълно достатъчна. Всички некадърни клони, сухи и повредени от замръзване, подлежат на премахване. Останалите се съкращават с ¼ от цялата дължина. Манипулациите се извършват през пролетта, преди началото на потока на сока.

За да се предотврати развитието на различни видове заболявания, е необходимо да се работи само с добре заточен и дезинфекциран инструмент.

За да го дезинфекцирате, използвайте 70% алкохол или домакински белина, разредена с вода в съотношение 1: 9.подрязване на сливи

Разхлабване и мулчиране на кръга на багажника

Препоръчва се разрохкване на почвата след всяко напояване, дъжд, за да се изключи кислородното гладуване на корените.Освен това, заедно с това, е необходимо да се премахнат плевелите, които отнемат хранителни вещества и са благоприятно местообитание за паразитни индивиди, патогенни микроорганизми. Органичната материя се използва като мулч.

Как да помогнем на презимуване на дърво

Въпреки високата устойчивост на сливите към ниски температури, те могат да страдат по време на резки промени в метеорологичните условия, след размразяване. Допълнителната защита под формата на полагане на мулчиращ слой и обвиване на багажника с мехур също ще помогне да се предпази растението от заразяване с гризачи. Не е препоръчително да се използва полиетиленов материал или покривен филц, културата на костилковите плодове има тенденция да навлажнява кореновата яка.

Когато отглеждате слива Червена топка, основното е да изберете правилния посадъчен материал и да следвате селскостопански техники. Само интегрираният подход позволява да се събере не само количествена, но и висококачествена реколта.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква