Как и как да храним цвекло за растежа на кореноплодите и добра реколта с народни средства

Всяка зеленчукова култура се нуждае от торене. Те са необходими за нормален растеж, адаптиране към условията на околната среда и формиране на културите.

Цвеклото не е изключение. Липсата на хранителни вещества се отразява негативно на качеството и количеството на реколтата. За да получите големи, червени и сладки корени, трябва да знаете как да нахраните цвеклото, както и как и кога да го направите правилно.

хранят цвеклото

Подготовка на площадка за цвекло и схема за торене

За успешно отглеждане, почва засаждане на цвекло трябва да е рохкава, лека и плодородна. Култивираните торфени блата, черноземи, глинести почви - неутрални или леко алкални - ще преминат. От есента, след прибирането на предшественика, в почвата при дълбока есенна оран се добавят органични торове: хумус, компост.

На 1 м² се внасят 4-5 кг изгнил червей или 3 кг компост. Не използвайте прясно оборски тор или домашни птици за домашно цвекло. За да оцветете почвата, добавете кисела вар със скорост 0,5-1 kg на 1 m².

През пролетта, преди отглеждането или копаенето, почвата се тори допълнително с минерални торове. За 1 m² направете:

растеж на кореновата култура

 • 15-20 g амониев нитрат или 30 g амониев сулфат;
 • 40 g суперфосфат;
 • 15 г калиев хлорид.

Освен това можете да добавите хумус в размер на 2-3 кг на 1 м².

Горната дресировка на цвекло в открито поле се извършва съгласно следната схема:

 1. Във фазата на формиране на втората двойка постоянни листа, когато растението се нуждае от азот за натрупване на зелена маса, цвеклото се подхранва с разтвор на червейка или пилешки изхвърляния. Тор се прилага в специални канали в пътеките.
 2. През май на етап 6-8 листа се прилагат минерални торове, съдържащи азот, калий и фосфор.
 3. На етапа на формиране на кореноплодни култури (в края на юли - началото на август), след като листата на съседните разсад се затворят, растението се захранва с фосфор и калий. Повече не се добавя азот. Излишъкът от този елемент води до натрупване на върхове в ущърб на кореноплодите.

народни средства

От какво се нуждае цвеклото и как да разпознаем глад?

На първо място, цвеклото се нуждае от основни елементи: фосфор, калий и азот. Липсата им се отразява на реколтата. Цвеклото използва хранителните вещества неравномерно през вегетационния период.

Повечето от тях се абсорбират месец след покълването, когато кореновата система на растението вече е достатъчно развита. В началото на растежа нуждата от азот е по-висока, към края на култивирането - от калий и фосфор.Дори на плодородна почва е необходимо подхранването на цвекло по време на отглеждането.

Натрият е необходим за съхраняване на въглехидрати и ароматизиране на цвекло. За тази цел в почвата се внася трапезна сол или натриев нитрат.

добра реколта

Хранителният дефицит на цвекло може да се определи от състоянието на листата и другите органи. При липса на калий се появяват жълти петна по листната маса. Ако в почвата няма достатъчно натрий, върховете стават червени. При липса на азот листата са слабо развити. Те са малки и слаби. При липса на бор в кореновата култура сърцевината изгнива.

Използват се торове от промишлено производство (амониев нитрат, суперфосфат, калиев сулфат и други) или от органичен произход (блин, компост, птичи изсад, инфузия на коприва или други плевели с мая) за компенсиране на дефицита на минерали.

запълване на дефицита

Кореново превръзка за цвекло

За пълно развитие на кореновата култура първото подхранване на растенията с дървесна пепел се извършва на следващия ден след сеитбата. За да направите това, 2 чаши от продукта се разреждат в 15 литра вода, вливат се в продължение на 2 часа и се използват за поливане на легла от цвекло.

След появата на 2-3 листа, органичните торове се прилагат върху почвата. За да се повиши съдържанието на захар, трапезната сол или други натриеви торове се използват като коренова превръзка по време на формирането на кореноплодите.

цвекло

За развитието на кореновата култура, поташ и фосфатни торове... Първият път е, когато се образуват 3-4 чифта листа. Второто е, когато горната част на кореновата култура се показва от земята.

В допълнение, борна киселина, инфузии на плевели, вар се използват като коренова превръзка. Последният се прилага веднъж на сезон заедно с първата минерална превръзка.

фосфатни торове

Листна превръзка на цвекло

Понякога торовете се прилагат не в корена, а напояват зеленина и почва около храста. Листното хранене на цвекло има своите предимства:

 1. Листата абсорбира хранителните вещества по-бързо от кореновата система.
 2. Елементите, които не се въвеждат в корена, се усвояват по-пълно. Загубите в този случай са по-ниски.
 3. Листната превръзка може да се направи на всеки етап от вегетационния сезон на растението.
 4. Листното приложение на тора е по-равномерно с минимален риск от предозиране.

хранителни вещества

За напояване се използва инфузия на урея, за която 20 g от веществото се смесва с 10 литра вода. Манганът се използва за предотвратяване на гнилостни крака. Използва се като напояване със слаб розов разтвор на калиев перманганат 5 пъти на сезон.

Можете да използвате разтвор на борна киселина, трапезна сол и други средства. Поливането се извършва вечер или в облачен ден, за да се предотврати изгарянето на зеленината.

трапезна сол

Поливане на цвекло със солена вода

Външните промени показват кои торове са необходими. Така че, зачервяването на върховете от цвекло показва, че му липсва натрий. За да се предпази листата от пожълтяване и преждевременно увяхване, както и сладостта на кореноплодите, културата се полива с разтвор на натриев хлорид.

Обогатяването на почвата с натрий е вредно за повечето растения, с изключение на цвеклото. Трапезната сол има положителен ефект върху нейната растителност. В допълнение, солената вода защитава реколтата от някои вредители.

листата изгаря

За получаване на сладко цвекло се полива с разтвор от каменна сол, тъй като приемът на натрий допринася за натрупването на въглехидрати в тъканите на кореноплодите. Пригответе разтвор на база 1 m² - 1 супена лъжица. л. сол на 10 литра вода. Първоначално солта се разтваря в малко количество гореща вода и след това концентратът се разрежда до необходимия обем.

Соленият разтвор може да се използва и за листно хранене. За тази цел се пръска върху листата от цвекло от двете страни и почвата около градината. Този метод на торене допълнително предпазва от летните мухи, гъсеници и смокини, но в този случай се използва по-концентриран разтвор - 1 супена лъжица. сол на 10 литра вода.

листно хранене

Подхранването на културата със солена вода се извършва три пъти:

 1. След появата на 6-8 листа.
 2. На етапа на формиране на кореноплодната култура или след като горната част на зеленчука излезе от земята.
 3. 2-3 седмици след второто хранене или месец преди прибиране на реколтата.

формирането на кореноплодни култури

Хранене на цвекло с борна киселина

Борът нормализира синтеза на азотсъдържащи вещества в растителните тъкани, участва в метаболизма, необходим за синтеза на хлорофил. Количеството на микроелемента в почвата влияе върху добива, запазването на качеството на кореноплодите и съдържанието на захари в тях, общата устойчивост на растенията към неблагоприятни условия на околната среда.

Най-простото, най-евтиното и достъпно борно съединение е борната киселина, поради което се внася в много сложни торове. Веществото е безцветен кристал, който се разтваря лесно във вода. При недостиг на бор в цвеклото се развива микоза - фомоза, при която сърцевината на кореновата култура изгнива. В среза засегнатата коренова култура е тъмнокафява или черна, а върху листата се образуват кафяви петна с черни точки.

хранене с бор

Използването на веществото е най-успешно на дерново-подзолиста, сива, кафява горска почва и леки черноземи. Необходимо е да се въведе борна киселина в почви, обогатени с карбонати, както и тъмно оцветени почви, преовлажнени и варовити.

Борът от цвекло е необходим през целия вегетационен период. Културата принадлежи към категорията растения с голямо търсене на този елемент. В същото време с излишък от бор са възможни пожълтяване и изсушаване на долните листа.

леки черноземи

Веществото се използва в различни етапи на вегетационния период. За да се стимулира покълването на семената, 200 mg борна киселина се разтварят в 1 литър гореща вода. В приготвения разтвор семената се накисват в продължение на 12 часа. Този разтвор може да се използва за поливане на редовете преди сеитбата с разход 1 литър на 1 m². След това редът се разхлабва и засява. Можете да напръскате семената със суха смес от киселина и талк, смесени в съотношение 1: 1.

Кореновото подхранване на цвекло с борна киселина се използва с потвърдена липса на бор в почвата, на дерново-подзолисти и торфени и пясъчни почви. В този случай растенията първо се поливат с чиста вода, за да не изгорят корените, а след това с 0,02% разтвор на борна киселина.

нанесете веществото

На етапа на появата на 4-5 листа и по време на формирането на кореноплодите културата се подхранва извън корените. Пръска се с 0,05-0,06% разтвор на киселина заедно с други микроелементи.

Как да храним цвекло с пилешки изхвърлители

След образуването на 2-3 листа става необходимо да се прилагат органични торове. За тази цел се използва разтвор на черниче, заешки фекалии или изгнили пилешки изпадъци.

За тази цел 2 части от избраните органични торове се разреждат с 8 части вода, вливат се 2 часа, филтрират се така, че органичните частици да не изгорят корените и листата на растението и да поливат градината. След това цвеклото трябва да се полива с чиста вода и да се мулчира. Такова подхранване се извършва само веднъж през вегетационния период на културата.

пилешки изхвърляния

Пилешкият тор се счита за най-ефективният и концентриран от всички органични торове. Освен органична материя, тя съдържа 2% фосфор, 2,5% азот и 1% калий. Не използвайте пресни подправки за хранене. Високата концентрация на урея и пикочна киселина в нея може да причини изгаряне на листата и корените.

Пилешки изхвърляния могат да бъдат внесени в почвата през есента, под есенна оран или изкопаване на парцел. За да се приготви течен тор от пресни изгаряния, той се разрежда във вода със скорост 1,5 кг на 10 литра вода и се оставя да ферментира в продължение на 7-10 дни. След това сместа се използва като майчин разтвор.

органични торове

Хранене на цвекло с калий

Един от съществените елементи за нормалния растеж и развитие на цвеклото е калият. Ако в почвата няма достатъчно количество, листата на растението се покрива с жълти петна. Цвеклото получава различни количества азот, калий и фосфор от почвата: съответно 4, 6,5 и 1,6 кг. Оттук можем да заключим, че в калиеви торове растението се нуждае най-много.

Калият насърчава активния растеж на културата, повишава нейната устойчивост на болести, суша и температурни крайности, ускорява образуването, узряването и безопасността на кореноплодите и участва в процеса на фотосинтеза.

необходими елементи

Въвеждане на необходимите елементи, когато отглеждане на цвекло произвеждат по график. По този начин първото приложение на азот, калий и фосфор се извършва на етапа от 4-6 двойки листа, когато растението започва активно да расте зелена маса. Често първото хранене идва през май. Вторият път се опложда само с фосфор и калий. Втората горна превръзка се прилага, когато започне растежът и образуването на кореноплодни култури.

При потвърден дефицит на калий в почвата те се наторяват с реколта на всеки 10-15 дни със скорост 70 г калиев хлорид на 10 литра вода. 300 мл разтвор се изсипват под всяко растение. Можете да добавите допълнително 1 чаша вар към сместа. През август, ако върховете започнат да пожълтяват твърде рано, калиев хлорид може да се добави към почвата със скорост 30-40 g / m².

формиране на кореноплодни култури

Наторете цвекло с коприва

Прилагането на превръзки може да бъде заменено с поливане с разтвор на коприва. Това растение е склад на полезни вещества: фосфор, калий, калций, магнезий, витамини, органични киселини и много други, необходими за пълноценното развитие на цвеклото. Витамин К, който се намира в копривата, участва активно в процеса на фотосинтеза.

Посевите, оплодени с инфузия на коприва, се отличават с активен растеж и бързо узряване на плодовете, добра устойчивост на неблагоприятни условия на околната среда. Предимството на органичните хранителни вещества е, че те лесно се абсорбират от растенията.

оплождат се с коприва

Освен това препаратите от коприва отблъскват вредителите. Най-ефективно е въвеждането на растителни превръзки във фазата на активен растеж и растежа на зелена маса от културата.

От коприва се приготвя питателна инфузия. За целта съберете зелената маса преди появата на семената. Използват се само здрави растения. Напълнете две трети от съда с коприва, напълнете я с вода и влейте в продължение на 2 седмици, като разбърквате редовно.

изплаши вредителите

Към инфузията може да се добави мая, за да се принуди ферментацията. Ферментацията се ускорява на открито слънце. Допълнителното въвеждане на други плевели (кафяв, репей и други) допълнително ще увеличи концентрацията на хранителни вещества в разтвора. Готовият продукт ще потъмнее и ще спре да се пени. Разтворът се разрежда с вода в съотношение 1:10. Разредена инфузия от 1:20 може да се използва за пръскане на цвекло като листно хранене веднъж месечно.

Културата се полива с инфузия веднъж седмично със скорост 0,5 литра за всяко растение. След това зеленчуците се напояват допълнително с чиста вода. Превръзките на основата на коприва се правят най-добре в облачен ден, след дъжд или се комбинират със следващото поливане.

още едно поливане

Кореново торене на цвекло с народни средства

За отглеждане на органични, екологично чисти продукти се използват народни средства за хранене на цвекло. Те, като промишлени торове, се прилагат два пъти на сезон. Първият път - след появата на постоянни листа, а вторият - след затварянето на листата на съседните разсад.

За да бъде един коренен зеленчук голям, червен и сочен, цвеклото се нуждае от алкални почви, които са богати на калций. За това през есента такива доказани народни средства като пепел, доломит, рибено-костно брашно или смлени яйчени черупки се въвеждат в почвата със скорост 2-3 чаши на 1 м². Пепелта е естествена фосфор-калиев тор... За да се компенсира дефицитът на калций, в почвата може да се добави смляна креда.

народни средства

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква