Как да подготвим делфиниум за зимата, кога и дали да подрязваме, как да покрием и запазим

Необичайната подредба на цветя на стъблото и яркият цвят на делфиниума могат да придадат на градината уникален чар. Растението радва с голям брой сортове, които са лесни за грижи. За да може едно градинско цвете да зарадва окото през следващия сезон, трябва да знаете нюансите на подготовката на делфиниум за зимата.

Какви делфиниуми могат да бъдат засадени преди зимата?

За да постигнат ранен цъфтеж на растението и в същото време да не се забъркват с разсад, опитни градинари съветват да се обърне внимание на засаждането преди зимата. Процедурата в този случай се извършва след замръзване на почвата. За подземно засаждане се избират всякакви сортове делфиний.

Семената се засяват в земята в края на есента. Някои експерти посочват началото на октомври. Други потвърждават доброто покълване на семената, засадени през ноември. Когато практикувате опцията за засяване на семена преди зимата, се препоръчва използването на 25% повече посадъчен материал.

Трябва ли да подрязвам делфиниум за зимата?

Растението има висока зимна издръжливост и е в състояние да преживее слани от -40 до -45 градуса. Подрязването се изхвърля, ако растението зимува под дебел слой сняг. В условията на съвременните зими в района на Москва, дъждовете по-често „радват“ жителите, отколкото снеговалежите.

В студения сезон градинарите са изправени пред два проблема - затихване и гниене. Въз основа на това те заключават, че делфиниумът трябва да бъде отрязан за зимата. Такъв процес не може да бъде оставен на случайността.

делфиниум зрял

Причини, поради които цветята не могат да издържат добре зимата

След зимата човек може да открие, че неговият домашен любимец го няма. Под силата на различни фактори делфиниумът умира. Има няколко причини, поради които цветето не издържа зимата.

Неподходящ климат

Делфиниумът, както бе споменато по-рано, толерира дори най-екстремните температури под покрив от сняг. Човек, който реши да отгледа цвете, трябва да вземе предвид климатичните особености на южните райони. През зимата времето често се променя, а температурните спадове са много резки. Дали делфиниумът ще оцелее в най-студения сезон зависи от вида на растението.

Когато купуват сорт делфиниум, хората често не обръщат внимание на препоръките, посочени на опаковката. За всеки регион се показват определени категории растения. Невниманието от страна на човек може да предизвика разочарование в делфиниум. Затова хората често отказват да го отглеждат.

растение в цветното легло

влага

Цветето се страхува от висока влажност, особено ако се случи през зимата. Преовлажняване води до гниене на корените и смъртта на растенията. За да се избегне подобна съдба, делфиниумът е засаден на хълм с добър дренаж.

Така че влагата отива дълбоко в земята и не застоява в областта на корените, по време на засаждането дупката е наполовина покрита с пясък. Друг материал може да се използва като дренаж. Някои градинари предпочитат малки камъчета.

Неправилно изрязване

Неопитни градинари извършват грешно премахване на издънки. Искайки да получат втори цъфтеж, те нарязват зелените в корена веднага след изцветяване на цветята. Извършената манипулация влияе негативно на растението, отслабвайки го. В резултат на това храстите умират през зимата.

правилна резитба

Можете да насърчите повторното цъфтене и да помогнете на делфиниума да оцелее през зимата, като подрязвате съцветие над горния лист. Процедурата се извършва и непосредствено преди настинките. За съжаление много грешки се правят отново по време на подрязването.

След това стъблата се оставят на височина 15-30 см от почвената повърхност. Отгоре връхчетата са покрити с глина. За да не попадне вода вътре, е достатъчно да се счупят стъблата, оставяйки ги огънати.

Кога да подрязвате делфиниум през есента?

Времето за подрязване на стъблата зависи от периода на цъфтеж на сорта. Може да варира от 1 до 2 седмици. Средно процедурата пада в края на септември.

По това време топлото време навън има време да се промени до постоянен студ. Процедурата на подрязване се извършва сутрин. По-добре да изберете ден без валежи.

Други градинари съветват срещу резитба. Старите издънки лесно се отстраняват през пролетта. Човек може да опита два метода по желание.

лилав цъфтеж

Как да подготвим делфиниум за зимата?

Мненията на градинарите за зимната издръжливост се различават. Някои хора смятат, че делфиниумите не се нуждаят от внимателна подготовка за зимуване. Други твърдят, че растението е толкова причудливо и деликатно, че може да умре, ако човек сам се грижи за него. Цветето е представено от различни сортове с определени биологични характеристики.

Едногодишни

Сортовете, включени в тази група, се отличават със своята непретенциозност. Можете да наблюдавате растежа им не само в южните, но и в северните райони. За да имате цветя в градината година след година, ще трябва да опитате.

През септември семената се берат и съхраняват до пролетта, до момента на засаждане. Допуска се и зимно кацане. Сеитбата се препоръчва да се извършва на постоянно място с добра осветеност. Посадъчният материал се поставя в земята на дълбочина 4-5 мм.

трансплантация на саксии

целогодишен

След цъфтежа на делфиниума, градинарите се грижат за него. Подготовката за зимата започва през есента:

  1. Стъблата се нарязват. Височината на оставените леторасти не надвишава 30 см над почвената повърхност.
  2. Сухите листа около растението се събират и изгарят. Плевелите също се унищожават.
  3. След почистване на територията те пристъпват към разхлабване на земята.
  4. Колове са взети от сайта, към който бяха вързани цветя.
  5. Те се занимават с подготовката на стъбла за зимуване. За да направите това, следвайте стандартния модел, като използвате глина. Ако е необходимо, растението се покрива.

Понякога цветето се нуждае от грижи дори в студения сезон. Като правило се обръща внимание на поливането. Насищането с влага продължава до настъпването на слана. Честото и редовно поливане помага на делфиниума да оцелее успешно зимата.

Марфинови хибриди

Сортовете са отгледани от животновъди от района на Москва. Те по никакъв начин не са по-ниски от чуждите хибриди. Култивирането в северните и централните райони на страната се извършва без подслон.

расте под мрежата

Сортове от групата Belladonna

Представителите са и зимна издръжливост. Не изисквайте допълнителен подслон при наличие на снежна покривка.

Тихоокеански и Новозеландски сортове

Те вкореняват в южните райони. Те не понасят студа, тъй като са били отглеждани в субтропичен климат.В района на Москва издържат зимния студ, при условие че са покрити с смърчови клони. След първия цъфтеж растението умира.

Методи за съхранение

С настъпването на зимата градинарите обмислят 2 варианта за приготвяне на делфиниум за зимата:

  • подстригване;
  • използване на подслон.

растителни хибриди

В първия случай стъблата се отрязват, а краищата са покрити с глина. Кореновата област се поръсва с мулч. Опцията е по-подходяща за снежни зими.

Вторият метод за консервиране също включва подрязване на стъблата и третирането им с глина. За да предотвратите загиването на растението, използвайте допълнителен подслон. Най-често се избират иглолистни клони. Този подход ще спаси делфиниума при влажна зима.

Нюанси на запазване

Правилната процедура за приготвяне на делфиниум за зимуване ще го спаси от заплахата от развитие на болести. Много градинари подрязват в неподходящ момент. По правило те забравят да го направят навреме и забавят процедурата. Това не само ще повлияе на способността на растението да издържа зимата, но и ще предотврати пълното развитие на пъпките.

премахване на семена

Специалистите съветват да се стимулира образуването на бъбреците през есента. Те също така препоръчват да се откажат от идеята за повторно цъфтене преди зимата. Делфиниевите стъбла се подрязват при настъпването на стабилно студено време.

Ако цветята бяха засадени през пролетта, те продължават развитието си до настъпването на студеното време. В късна есен те могат да бъдат в етап на пъпване. В този случай на човек не е ясно дали са готови за зимуване или не.

Ако растението е младо, като правило, до късна есен, процесът на образуване на пъпки има време да настъпи. Новите цветя понасят зимите по-добре, за разлика от представителите, които отглеждат в градината отдавна. Това е така, защото те са по-малко податливи на гниене на корени.

гмуркане делфиниум

В региони с топла зима хората са готови за чести размразявания. Познавайки температурния режим, те внимателно подготвят растенията за зимуване. Над площадката се издига балдахин или нещо подобно на колиба. Така делфиниумът е защитен от излишна влага и чести пориви на вятъра.

Изолационен материал

Ако през пролетта се засаждат нови растения, те се нуждаят от допълнително покритие. Сламата ще помогне да се спаси от замръзване и голямо количество сняг. Той е отлична алтернатива на иглолистните клони.

Не се препоръчва използването на торф или листа за подслон на делфиниум. Те са в състояние да задържат влагата. От своя страна това води до развитието на гъбата и болестите, които са свързани с нея. Излишната влага привлича охлюви и различни вредители.

подслон от слама

След като снегът се стопи в началото на пролетта, делфиниумът се събужда и е готов да расте. В същото време нощните студове не са пречка. Има моменти, когато растението е слабо вкоренено. Така той се задълбочава, за да не се повредят бъбреците.

Делфиниумът е красиво и необичайно растение. Неговият растеж и пълно развитие зависи от условията, които ще бъдат създадени от човека. Неспазването на прости правила води до факта, че растението умира. Този въпрос е особено актуален през зимния сезон. Малко усилия и внимание на градинарите, а делфиниумът ще благодари с изобилен цъфтеж, украсява цветните лехи през цялото лято.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква