Описание и характеристики на нарциси Irene Copeland, схема на засаждане и грижи

Сред градинарите нарцисите са заслужено популярни, особено Ирен Копеланд. Този сорт е силно декоративен и сравнително непретенциозен в грижите. Без трансплантация той е в състояние да цъфти за 3-5 години. За да отглеждате това невероятно цвете в личния си парцел, трябва да се запознаете с особеностите на работата по засаждането, силните и слабите страни на сорта.

Описание и характеристики на сорта

Ирен Копиленд е виден представител на групата Тери от семейство Амарилис. Това е многогодишно растение с луксозни двойни цветя, които достигат 8-10 сантиметра в диаметър и растат във височина само до 45 сантиметра. Нарцисът цъфти с бяло-лимонов цвят в последните дни на април и началото на май. Поради тежките цветя, крехките дръжки често са в наклонено състояние.

Нарцисът Irene Copeland също привлича вниманието със своята яркозелена листна маса. Биколорното растение има слабо изразена корона, подреждането на венчелистчетата е слоесто. Този тип нарциси, поради оригиналната си структура, се използват активно в ландшафтен дизайн.

Развъдна история

Страната на произход на този многопластов нарцис е Холандия. Многогодишното растение има достатъчно ниво на устойчивост на замръзване (зона 3-4), може да зимува доста спокойно в земята.Оптималният климат за отглеждане на нарциси е умерен.

Нарастващ

За да може нарцисът Irene Copeland да расте и да се развива нормално, трябва да знаете кога да засадите луковиците в земята, какви условия да им осигурите. Въпреки относителната непретенциозност на това деликатно и ярко цвете, въпреки това трябва да се спазват определени правила, тогава и листата, и цветята ще имат богат цвят.

нарцис Ирен

Дати на кацане

Най-добре е да извършвате засаждане на работа в началото на есента - като започнете през септември и завършите през октомври. Основното е да имате време преди пристигането на студеното време, преди настъпването на замръзване трябва да бъде най-малко 50-60 дни.

Ако по някаква причина не беше възможно да засадите нарцис на открито през есента, можете да направите това през пролетта.

Но има някои тънкости - луковиците трябва да се съхраняват в студени условия в продължение на 2-3 седмици. За тези цели е подходящ хладилник, но не фризер, тъй като при ниски температури клубените могат да загинат. Ако не следвате тези мерки, тогава е малко вероятно да бъде възможно да отгледате нарцис, устойчив на неблагоприятни фактори на околната среда.Освен това няма да има най-добър ефект върху цъфтежа. Препоръчва се извършване на засаждане в средата на април, след като снежната покривка изчезне.

нарцис Ирен

Важно! Ако засаждането работиАко изпълнявате по-късно от определения период, нарцисът значително ще изостава в развитието си и фазата на цъфтеж ще започне едва на третата година след засаждането в земята.

Подготовка на почвата

Когато избирате място за засаждане на нарциси, Irene Copeland трябва да даде предпочитание на слънчеви ливади или райони с лека частична сянка. Но не си струва да идентифицирате трайните насаждения в близост до високи насаждения, големи структури, сгради. Почвата за засаждане на нарциси трябва да бъде достатъчно плодородна, в противен случай те ще загубят жизнеността си и няма да угодят на цъфтежа.

Районът трябва да бъде защитен от чернови. Леките песъчливи почви не са подходящи за нарциси, като се има предвид, че те изобщо не задържат топлина и луковиците често замръзват. Степента на киселинност в почвата трябва да бъде неутрална или леко кисела. Идеалното решение е почва с добра въздухо- и водопропускливост. Подготвителните работи трябва да се извършват през лятото: почвата се прекопава и наторява с компост, хумус, но не и тор.

много цветове

Подбор и съхранение на посадъчен материал

Крушките трябва да бъдат внимателно изследвани за признаци на увреждане, следи от заболяване. Съхраняват се в проветриви прохладни помещения, където температурата на въздуха е +17 градуса.

Схема за кацане

Достатъчно е да задълбочите посадъчния материал в земята с 10-20 сантиметра. За да не се сгъсти цветното легло, трябва да поддържате разстояние между растенията от 5-15 сантиметра. Всичко зависи от размера на крушките. Алгоритъмът за засаждане предвижда следните действия:

  1. В подготвената зона оформете гнезда за засаждане с дълбочина 10-20 сантиметра.
  2. Добавете шепа пясък и 2 супени лъжици дървесна пепел.
  3. Навлажнете земята.
  4. Подредете крушките.
  5. Поръсете с плодородна почва, но оставете върховете отворени.
  6. Мулчирайте засаждането с ядки, нарязана трева.

Благодарение на слоя мулч е възможно да се изключи бързото изпаряване на влагата, появата на плевели. В допълнение, тази техника ви позволява да не разхлабвате почвата след всяко напояване.

засаждане на нарциси

Правила за грижа

Нарцисите, въпреки че са се утвърдили като неизискващи многогодишни растения, все още имат нужда от грижи.

Разхлабване и плевене

За да избегнете кислородно гладуване на корените, разхлабете почвата след поливане. Но, ако има слой мулч, тогава това значително опростява грижата за нежните цветя. Също така се препоръчва периодично да се плеят насажденията, така че плевелите да не ги запушват.

Поливането

За нарцисите се оказва разрушително, както повишено ниво на влага в почвата, така и ниско. Земята не трябва да се оставя да изсъхне, в противен случай нарцисите ще започнат да болят и изсъхват. Дейностите по напояване трябва да се извършват редовно, като се изразходват до 20 литра вода на 1 квадратен метър почва.

поливане на нарциси

Защита от вредители и болести

В случай на сериозни нарушения в селскостопанската технология, нарцисите са засегнати от гъбични инфекции. Най-често те страдат от фузариум, сиво гниене, пеницилозно гниене. За да се предотврати появата на такива заболявания, луковиците трябва да се държат в разтвора на Maxim за 30 минути преди засаждането. Веднага след като кълновете са видими, те се третират с 1,5% бордоска смес.

Ако нарцисите се оказаха засегнати от вирусни заболявания, по-специално, жълто и бяло райе, мозаечен вирус, пръстенно петно, тогава не трябва да разчитате на успешно лечение. Тук е необходимо да изберете само здрав материал, който е бил дезинфекциран преди засаждането.

Не се препоръчва използването на малки екземпляри, те са подложени на заболявания по-бързо.

нарцис Ирен

За да се предпазят нарцисите от вирусни заболявания, е необходимо да се унищожат вредни насекоми: бръмбари, кърлежи, белокрилка, цикада, нематоди. Навременното идентифициране на болестта и унищожаването на болния храст ще предотврати разпространението на болестта. Лекарство като Фуфанон (2%) действа ефективно срещу мухата на нарцисите. Но срещу нематоди върху нарциси е по-добре да използвате Nemaphos, Carbation.

На етапа на пъпката Fitoverm се използва със скорост 20 милиграма от продукта на 10 литра вода.

Горна превръзка

Първото подхранване с минералния комплекс се извършва след появата на издънки, при които се консумират 30 грама от лекарството на 1 квадратен метър. Втората процедура се извършва на етапа на образуване на пъпки (в края на май), се използват 20 грама от продукта на 1 квадратен метър. В края на фазата на цъфтеж нарцисите се обогатяват със състав от калиеви и фосфорни торове в пропорции 1: 2. За 1 квадратен метър вземете 50-60 грама от сместа. След подхранване почвата се навлажнява и разхлабва.

красиви нарциси

репродукция

Нарцисите се отглеждат с луковици, деца - вегетативно. Ако използвате семена, тогава отглежданите растения няма да имат сортови черти, характерни за майчиното растение.

Приложение в ландшафтен дизайн

Многогодишните растения се използват за създаване на цветни аранжировки и като отделна украса за градината. Нарцисите на преден план изглеждат ефектно. Растенията могат да бъдат засадени на редове или като ярки слънчеви петна. Много е добре, ако използвате тези уникални цветя - нарциси, за да украсите скална градина.

Отзиви

Марина, 54 години, Воронеж

Взех нарциси на Ирен Копеланд за нейната цветна градина. Впечатленията от тях са предимно положителни, непретенциозни са и цъфтят много красиво.

Валентина, 45 години, Москва

Това многогодишно наистина има представителен външен вид. Не е придирчив към условията на отглеждане, което ме направи особено щастлив.

Константин, 35 години, Саратов

Миналата година започнах да отглеждам и засаждах нарциси Irene Copeland в моята цветна леха. Растенията растат добре в частична сянка, имат големи цветя и приятен аромат. Бях доволен.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква