Описание и характеристики на розата Aloha, правила за засаждане и грижи, приложение

Розите за катерене са растения, които служат като вертикала в ландшафтния дизайн на сайта. Те украсяват местната зона, скриват нерадостни селскостопански сгради. Aloha е роза с ефектни съцветия с оранжево-розов цвят. Освен това, описание и характеристики на културата, информация за сложността на грижите за растенията, използване в ландшафтен дизайн.

От историята на създаването на сорта

Катеренето по Aloha е отгледано от немски животновъди през 2003 година. Специалистите на компанията Кордес кръстосаха розата на Вестерланд и хибрид Ругелда на Ругоса. Още през 2006 г. сортът е удостоен с почетен сертификат във Франция.

Описание и характеристики на розата Aloha

Културните издънки достигат височина 2,5 метра. Храстът се разпространява до 100 сантиметра ширина. Листата са зелени, лъскави. Съцветията се състоят от 5-10 цветя, диаметърът на които достига 10 сантиметра. Венчелистчетата са боядисани в тонове на оранжево-розова палитра. По време на цъфтежа от храста се излъчва нежен аромат.

Силните издънки имат голям брой тръни. Особеността на Aloha е, че цъфти два пъти годишно. Издържа както на южна жега, така и на умерен климат.

Тънкостите на отглеждането на култура

Закупувайте разсад в растителни разсадници или градински центрове от надеждни продавачи. Растенията не трябва да са на повече от 1-2 години, в противен случай ще им бъде по-трудно да вкоренят.

алоха роза

Кога и къде да се засади

Розата се засажда в открита земя през пролетта или есента. Мястото е избрано слънчево, защитено от студени ветрове. Цветята са склонни към избледняване, така че районът трябва да бъде засенчен в горещ следобед.

Забележка! Розата се засажда на известно възвишение, в противен случай кореновата система може да изгние.

Подготовка на посадъчен материал

Разсадът се поставя в кофа с вода. Няколко кристала от калиев перманганат се добавят за дезинфекция на растението. Прекалено дългите корени се подрязват. Издънките се съкращават до 15-20 сантиметра.

алоха роза

Инструкция за кацане

Розата Aloha се засажда на сайта така:

  • изкопайте дупка с размери 50 × 50 сантиметра;
  • изсипва се слой от експандирана глина или малки камъни;
  • ямата е наполовина запълнена с плодороден субстрат;
  • в средата се поставя фиданка, корените се изправят;
  • заспивам със земя по протежение на кореновата яка.

Растението се полива обилно, кореновият кръг се мулчира с торф или дървени стърготини.

Трудности в грижата за растенията

Грижите се състоят в поливане, торене, разхлабване на земята, премахване на плевели. Избледнелите пъпки се отстраняват, за да се поддържа декоративният ефект на растението. След първата вълна на цъфтежа издънките се подрязват. Процедурата насърчава образуването на странични клони с млади пъпки.

алоха роза

Необходима влажност

Високата влажност може да повреди растението. При често напояване на върха има възможност за брашнеста мана по храста. Поради тази причина водата се излива само в корена.

Относно поливането и храненето

Поливайте розата Aloha, след като горният слой на земята изсъхне. Ако почвата няма време да изсъхне, гнилостни микроорганизми могат да атакуват кореновата система. 2-3 кофи вода се изсипват под храста. Културата се подхранва до 5 пъти на сезон. През пролетта азотът се използва за натрупване на зелена маса. Тогава се прилагат минерални торове с предимство в състава на калий и фосфор.

Подрязване и зимуване

В началото на пролетта се отрязват стари, болни, замразени издънки. По младите клони се оставят 5-10 пъпки. Обилен цъфтеж ще започне върху тях през пролетта. Старите издънки се съкращават до 2-3 пъпки. За процедурата използвайте дезинфекцирани секатори.

алоха роза

Възрастна роза издържа добре зимния студ. Достатъчно е да го поръсите с торф, компост. Ако се очакват тежки студове, смърчови лапи се поставят около храста, стъблата се огъват към тях и се фиксират. Структурата е покрита с агрофибър.

Важно! За да може розата безопасно да издържи студа, в средата на есента се извършва поливане с зареждане с вода.

Растения, подходящи за квартала на розата Алоха

Културният храст е висок, затова зашеметените растения са красиво съседни на него. Това могат да бъдат вечнозелени или широколистни храсти, едногодишни или многогодишни растения. Оранжево-розовите съцветия на Aloha ефективно се открояват от цветовете на синята палитра: градински чай, лавандула, камбанки.

Правила за развъждане

Най-лесният начин е да се размножава катерещата роза Aloha чрез наслояване. Процедурата се извършва както следва:

  • направете жлеб с дълбочина 7-10 сантиметра;
  • поставете стъблото, закрепете с телена скоба;
  • покрита със земя.

Грижата се състои в поливане, разхлабване, премахване на плевели. След известно време ще се появят млади храсти. Те са разделени с лопата, трансплантирани на ново място.

Използване в ландшафтен дизайн

Розата Aloha се засажда близо до сгради с опори: арки, беседки, перголи, колони. За да поддържате декоративния вид на храста, стъблата са вързани. Реколтата ще изглежда ефектно под формата на тения на фона на тревата.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква