Какво ядат огньовете и къде живее породата, отглеждайки патици у дома

Можете да разпознаете огъня по неговото ярко, красиво червено оперение и светла глава. Тези патици отдавна са избрани от градските водоеми. Птиците не са срамежливи, знаят как да отстояват себе си. По време на игри за чифтосване, отглеждане и грижа за потомството, патиците стават агресивни, често се бият с други водни птици за територия. Те прекарват цялото лято близо до водни тела, с настъпването на студеното време (в началото на ноември) летят към топли страни.

Произход и външен вид

Ярка патица с оранжево или кафяво оперение, наречена огари, принадлежи към семейството на патиците, въпреки че нейният начин на живот наподобява гъски (прекарва много време на сушата). Тези птици с бяла (бежова) глава се различават лесно от другите водолюбиви птици. Огаря се нарича още отайка, червена патица, варнавка, скутер.

Мъжът и женската са много сходни помежду си. Вярно е, че драката през пролетта по време на сезона на чифтосване се появява черна "яка" на дълга шия, която се отлепва по време на разтопяване. Оперението на женската е малко по-леко. В сезона на чифтосване се появяват светли петна в близост до очите на патиците.

Крилата на Огаре са бели, с тъмни полетни пера и зеленикаво огледало. Главата и шията на патиците, като правило, са по-леки от тялото - бежови или жълти. Опашката е черна със зеленикав оттенък. Ирисът, краката и клюнът също са зеленикаво-черни.

Пожарите тежат 1,1-1,7 килограма. Дължина на тялото - 61-71 сантиметра. Размахът на крилата е 1,2-1,4 метра. Тези патици имат неприятен и остър вик, напомнящ на гъска кокал. Патиците имат по-силен глас от драконите. Птиците издават звуци на сушата, във вода и в полет.

Характеристики на породата

Огарите поради своята агресивна природа често се бъркат с гъски, но тези птици са патици. Те имат голямо тяло, високи крака, дълъг врат и къс клюн. За разлика от своите патици, огарите се движат добре по сушата и летят бързо. Птиците плуват отлично и гмуркат изключително рядко.

Огари се държат по двойки и образуват сравнително малки стада. Женските избират собствените си чертежи. Червените патици често се държат агресивно към други водолюбиви птици, които живеят в резервоара, опитвайки се да ги изместят от своята територия.

Хабитат на Огаре

Този вид патици живее в цяла Евразия в степни и лесостепни райони близо до сладководни тела. Птиците предпочитат открити площи. Те могат да се заселят на сравнително голямо разстояние от водата. Те не обичат водни тела, обрасли с растителност и солени морски брегове.

Тези птици могат да бъдат намерени в градски езера, плоски реки, малки езера и изкуствени резервоари.

През лятото пожарите гнездят в умерената зона, за зимата се преместват в субтропичната зона. Птиците могат да бъдат намерени в България, Украйна, Русия, Румъния. Изгарянията изгарят в Индия, Китай, Монголия, Афганистан, Иран. Някои стада предпочитат да ходят на зимата в Африка (Мароко, Алжир, Етиопия) и на Канарските острови. През зимата огарите могат да се намерят близо до Черно море, Азовско море, в резервоарите на Турция и Гърция.

огнена патица

През последните десетилетия в Москва се наблюдава голяма популация на червени патици. Огарите се появяват на водоемите на столицата в средата на миналия век, когато са освободени от местен зоопарк. Птиците прекарват лятото в резервоарите на столицата. През зимата те отиват в московските зоологически градини, където създават идеални условия за зимуване всяка година.

Какво яде птицата?

Огарите са всеядни. Дивите птици се хранят с животни, както и с растителни храни. Патиците знаят как да си набавят храната както на сушата, така и във вода. През лятото птиците се хранят, плувайки във водни тела. Хранят се от различни насекоми, дребни риби, жаби, различни безгръбначни, мекотели.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Докато са на сушата, червените патици скубят трева, понякога летят в зърнени полета, ядат уши от пшеница и други зърнени култури. Те могат, подобно на градските врани, да се хранят с хранителни отпадъци и мърша.

Огарите в търсене на храна се активират рано сутрин или вечер. Останалата част от деня прекарвате в релакс и плуване в езерцето. През зимата пожарите, останали за зимата, се оставят да се хранят на езерото със специален комбиниран фураж за домашни птици, който може да се закупи без проблеми във всеки магазин. Не се препоръчва да се дава хляб на патици.

Характер и начин на живот

Огарите са мигриращи птици. Зимуват в топли страни. Пристигат от зимуването през март-април. През този период от годината резервоарите на Европа често са покрити с лед. В края на май женските седят на гнездата. Мъжете са наблизо, защитавайки съединителя. През този период червените патици, като гъски, се държат враждебно към всеки, който се приближи до техните гнезда. Природата на пожарите е неспокойна. През целия си живот те се борят помежду си за територия, често подреждат отношения с други водолюбиви птици.

През юни-юли се появяват пилета, които възрастни патици веднага водят до близко езерце. Птиците плуват в резервоара през целия ден и през нощта излизат на сушата. До осем седмици чертежите и женските се грижат за потомството, учат пателата да плуват, гмуркат и получават храна.

След размножаване в пожари за възрастни започва периодът на разтопяване. Патиците губят перата си и не могат да летят за известно време. До края на лятото пожарите са обрасли с ново оперение. Късно през есента (през ноември) те летят към топли страни. Патиците живеят средно седем години, но могат да живеят по-дълго (10-12 години).

огнена патица

Социална структура и възпроизводство

Огарите са моногамни птици. Двойките на тези патици се формират на възраст две години през зимния период или през периода на директно гнездене и остават няколко години. Смята се, че патицата избира свой мъжки. Просто драката се държи по-сдържано по време на игри за чифтосване - той стои с удължен врат или, обратно, с главата надолу, обикаля патицата. Женската, отваряйки човката си, крещи силно, привлича вниманието на мъжкия, обикаля около него, разперила криле.

През този период можете да наблюдавате сдвоени полети на птици. След ритуали за чифтосване патиците обикновено се чифтосват.

Гнездата обикновено са подредени на сушата, облицовани с пух, тънки клони и суха трева. За гнездене могат да използват празни лисици, ями за язовци, пукнатини в скали в близост до водни тела, понижения в крайбрежните скали и дори изоставени строителни обекти, тавански помещения на жилищни сгради.

Яйцата се слагат в края на май. В съединител има не повече от 6-11 яйца с крем или зеленикав цвят. Женската седи в гнездото за около 27-30 дни.Драконът е наблизо, защитавайки потомството. Когато опасните птици или животни се приближават до гнездото, женските издават звук, донякъде подобен на свистенето на змии. Мъжките започват да атакуват врага.

Когато се появят пилета, патиците с патета напускат гнездото. Възрастни птици, които имаха скоби в горната част на жилищните сгради, летят от покривите. Патета падат зад тях без да навредят на здравето. Огари водят потомството си до най-близкото водно тяло. Малките птици имат кафяви и светли петна вместо пера. Ако на езерцето има няколко котлета, победените родители могат да изоставят пилетата си. Тогава пателата са приковани към чуждото семейство. В продължение на няколко седмици пилетата живеят с възрастни патици, хранят се с насекоми и патици. На осем седмици пателата се издигат на крилото и стават независими.

Естествени врагове

В природата различни хищници (лисици, вълци, миещи мечки, кутии) и хищни птици (хвърчила, ястреби) ловуват червени патици. Малките патенца, които живеят с родителите си на градски водоеми, могат да станат плячка за кучета, котки, чайки и врани. Когато патиците са в опасност, те крещят силно, размахват крилете си, защитавайки пиленцата и често влизат в битка с по-силен враг.

огнена патица

Популация и статус на вида

Огарите са включени в Червената книга на Русия и Украйна и имат статус на редки птици. Вярно е, че вероятността от изчезване на тези патици е малка. Огарите обаче са класифицирани като птици, чиято популация е критично малка (около 220 хиляди индивида). В европейската част на Русия има почти 16 хиляди двойки от тези патици, а в южните азиатски райони има 5-7 хиляди двойки. В Африка живеят около 2500 птици. В Украйна има около 360 чифта червени патици, а на територията на резерват Аскания Нова има още 200 двойки огари.

Огаре лов

Ловуването на червени патици е забранено. Огарите са застрашен вид водолюбиви птици. Броят на тези птици е нисък. В много резервати се създават благоприятни условия за гнездене и размножаване за диви патици. Популациите на Огаре са защитени от закона. Въведена е административна отговорност за унищожаването на диви патици. Огарите могат да се отглеждат у дома, ако желаете. Един индивид струва около 100 долара.

Поддръжка и грижи в плен

Патиците бяха опитомени преди няколко хиляди години. Птиците се отглеждат за диетично месо, вкусни яйца и патица надолу. Що се отнася до пожарите, тези патици се държат в плен, като правило, за декоративни цели, тоест за украса на водни тела. Птиците привличат животновъдите с оригиналното си оперение от червена тухла.

Вярно, домашното развъждане има и други предимства. Тези птици бързо наддават на тегло, когато се хранят с балансиран фураж. За разлика от дивите си роднини, огарите се възстановяват добре и могат да тежат 4-6 килограма. Месото им е сочно, нежно, вкусно и много питателно. На възраст от шест месеца женските започват да бързат. Те дават до 120 яйца годишно. Огарите също се отглеждат заради мекия пух, който се използва за приготвяне на завивки и дрехи.

Патиците се хранят с натрошени зърнени смеси, комбинирани фуражи, покълнали зърна, зърнени култури, ситно нарязана трева, зеленчуци. Създадена е птицевъдна къща, която да отглежда птиците. Огарите спят на пода, покрит със слама. През зимата температурата в птицевъдната къща не трябва да пада под + 7 ... + 10 градуса по Целзий. През лятото птиците могат да бъдат на открито през целия ден.

В близост до дома за птицевъдство те оборудват място за разходка с хранилка и поилка. Желателно е пожарите да имат достъп до открит резервоар. По време на сезона на чифтосване и размножаване се препоръчва патиците да се държат отделно от другите домашни птици. През такъв период пожарите стават агресивни и често нападат жителите на птичия двор.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква