Описание на патици от породата Star-53, тяхното отглеждане и хранене у дома

Развъждането на месни патици е популярно у дома. Една от обещаващите породи патици - Star 53, е в търсенето поради бързия си растеж, а не тлъсто патешко месо и лекота на отглеждане. Обмислете описанието и продуктивните характеристики на хибрида Star-53, неговите плюсове и минуси, правила за държане, хранене, развъждане и възможни заболявания, с които може да се сблъска птицевъдът.

Произходът на породата

Star 53 е модерен кръст на пекинската патица. Той е получен във Франция и днес френската компания Grimaud Frères Sélection произвежда майчински и бащински линии от патински пекини, потомството на които се използва за отглеждане на хибриди. Дългосрочната употреба на хибридни патици Star-53 в промишленото и домашното развъждане доказва тяхната надеждност и стабилна работа.

Описание и характеристики на патица Star-53

Патиците бройлери имат месо тип конституция, тежко тяло, като пакински пекини. Можете да различите пакинския патенце от Звезда по глава - в хибрида е по-голям, с изпъкнало чело.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
Оперението е бяло, перата на хибридите също може да бъде търговски продукт. Благодарение на бялото оперение, трупът изглежда по-привлекателен от трупа на патици с цветни пера.

До 1,5 месеца на патета Star-53 наддават тегло 3,2 кг, конверсията на фуража е 1,94 фуража. единици за 1 кг наддаване на тегло На 50 дни птиците вече тежат 3,6 кг и консумират 2,18 фуражи. единици за 1 кг. До 2 месеца теглото на пателата вече е 4 кг, консумират се 2,5 фуража. единици Добивът на месо е 64-67%. По размер и строеж патиците са подобни на гъските, но се различават от тях по дължина на шията и положение на тялото. Производителност на яйца Star 53 - 260 яйца годишно, всяка с тегло 70-90 g.

Основни плюсове и минуси

Предимства и недостатъци
пателата могат да бъдат нарязани за 1,5-2 месеца;
висок процент на добив на месо;
производство на яйца;
непретенциозна, лекота на грижа;
бяло перо, което също може да се реализира.
висок прием на храна;
не може да бъде държан през цялото време на закрито;
яйца за домашна инкубация и млади са скъпи.

Можете да закупите разплодна патица изключително в Европа.

Изисквания за пространство и поддръжка

За да запазите бройлери Star-53, трябва да оборудвате топла, суха и безплатна стая. Тя трябва да е ярка, носилка, хранилки и въздух трябва да се поддържат чисти. Тъй като патиците Star-53 имат ускорен метаболизъм, почистването на постелята ще трябва да се извършва често, но това е необходима мярка, тъй като птиците се разболяват в тинята и в невентилираната стая и смъртността започва. Подът на къщата е покрит със слама или сено, торби и торф.

Степента на настаняване е не повече от 2-3 патици Star-53 на квадрат от стаята.Не трябва да се допуска тълпи, това ще доведе до болести, птиците стават неспокойни, нападат се взаимно. Също така не можете да поддържате птиците в задух, оставете ги да дишат застоял въздух. Къщата трябва да се проветрява всеки ден и е по-добре да я оставите отворена, докато птицата ходи. 3-4 часа ходене е напълно достатъчно, тъй като патицата е бройлер, прекомерното движение няма да й позволи да наддаде на тегло до определената дата. Същото важи и за къпането. Когато патица плува, тя харчи енергия, това се отразява на наддаването на тегло. Освен това бялото оперение става мръсно, особено по корема и гърдите. И от яденето на риба и водна храна, месото придобива рибена миризма, която не всеки харесва.

патешка звезда53

Но не можете да държите патиците заключени, въпреки краткия период на хранене. За да ходите хибриди на Star-53, трябва да оборудвате пешеходен двор до птицевъдството. Площта му е 1 кв. м за 2 патици. В двора можете да нахраните птицата със зелена трева. Необходимо е да поставяте поилки в него и да сменяте водата всеки ден.

Ако се предполага, че се отглеждат много патици Star-53, тогава е по-добре да се организират автоматични системи за вентилация, хранене и пиене. Температурният режим е важен и при отглеждането на млади и възрастни патици. Ако патиците са горещи, те започват да дишат тежко и намаляват приема на храна. Ако е студено, те се събират, ядат много, докато увеличаването на теглото не се случи, тъй като енергията се изразходва за затопляне на тялото. Ето защо, ако патиците се държат през зимата, трябва да се грижите за изолацията на къщата.

Правила за хранене

Патиците Star-53 имат интензивен метаболизъм, имат нужда от много хранителни вещества. Хибридите не могат да наддават на зелени фуражи при свободна паша. Диетата им трябва да бъде доминирана от зърнени храни и храни с висока хранителна стойност.

За да отглеждате патешки котли, трябва да направите зърнена каша от зърна от различни зърнени култури и бобови растения, да добавите към тях рибено и месокостно брашно, торта, трици.

Хибридните патици Star-53 могат да се хранят с комбиниран фураж, специално разработен за породи патици. Удобно е, не е необходимо да приготвяте храна всеки път, просто трябва да излеете част от сухи гранули и да доставяте вода на птиците. Водата трябва да се налива в поилки по всяко време, така че патиците да имат достъп до нея, когато пожелаят. Бройлерите трябва да се хранят по-често от обикновените птици. Патета - на всеки 4 часа, отглеждани птици - 3-4 пъти на ден.

Развъждане у дома

Star-53 е хибриден кръст, така че пателата не могат да се получат у дома. Разбира се, можете да получите потомство от хибридни патици, но това няма да бъде толкова продуктивно, колкото самите хибриди. През 2-ро поколение започва гниене на черти, което се засилва с всяко поколение. Ако все пак искате да вземете свои патенца, тогава трябва да оставите 4-5 патици за 1 дракон, така че яйцата да бъдат оплодени.

По принцип пателата Star-53 се купуват за домашно развъждане, а инкубатор се използва при отглеждането на патета от разплодно яйце. Оттеглянето продължава 28 дни. Основното условие за успешното излюпване на пилета е спазването на условията на температура и влажност.

За инкубация вземете правилната форма, големи яйца. Черупката трябва да е непокътната, без пукнатини, повреди, натрупвания. Преди да бъдат поставени в инкубатора, те се съхраняват при температура 15-18 ° C и влажност на въздуха 70-80%. Можете да спестите не повече от 5-8 дни, яйцата трябва да лежат с тъп край.

След излюпването на пателата се прехвърлят в разплод, в който те растат до месец. В бродера е инсталирана червена лампа, която ще освети и затопли пателата. Можете да ги нахраните с начален комбиниран фураж.

патешка звезда53

Хибридните патета Star-53 растат бързо, както можете да видите, ако погледнете таблицата с теглото.

По днитегло
1-7240
8-14660
15-211260
22-281900
29-352600
Z6-423100
43-493600
50-563900

Такива печалби се получават в промишлени стопанства. Вкъщи патиците няма да растат толкова интензивно и натрупват тегло малко по-дълго. Патиците са готови за клане на възраст от 1,5 месеца.Във всеки случай възрастовата граница за угояване на бройлери е 2 месеца. Тогава започва разтопяването, патиците ще ядат повече, но растежът ще намалее.

От угоявания добитък могат да останат само патици, които в бъдеще ще снасят яйца.

Възможни заболявания

Хибридните патици Star-53 се отличават с добро здраве, имат силен имунитет, което е характерно за хибридите. При спазване на правилата за хранене и грижи, те не се разболяват. Ако къщата е мръсна, студена, влажна, тъмна, чернови, птицата страда от настинки и хелминтиази. Препълнено съдържание, когато патиците живеят в близки помещения, рядко се разхождат, водят до разпространение на инфекции. Паратифоидната треска и пастерелозата могат да доведат до смъртта на птицата.

Поради неправилно небалансирано хранене хибридите развиват хиповитаминоза, запушване на хранопровода или гуша. При снасянето на женски яйцепроводът може да изпадне - причината е снасянето на големи яйца.

Предотвратяването на болести във фермата за патици се състои в поддържане на стаята чиста, почистване и дезинфекция на хранилки и поилки. Птицевъдният дом също трябва да се дезинфекцира - поне 2 пъти годишно.

Какво е по-добре Star-53 или mulardy

В много отношения хибридите са подобни. Те растат бързо, растат до големи размери, бройлери могат да бъдат отгледани. Тихо, тихо, може да се отглежда с други птици. Месото и на двете не е тлъсто, за диетично хранене. Приликата се крие във факта, че mulardov и Star-53 не могат да се отглеждат у дома, трябва да закупите яйца или патета. Като се има предвид, че хибридите са сходни по характеристики, изборът на кого да се държи в двора остава въпрос на предпочитание.

Патиците Star-53 са обещаващи хибриди, които се отглеждат в индустриални ферми, но са подходящи и за частни стопанства. Отглеждат се като бройлери и след 2 месеца можете да получите качествени месни продукти.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква