Описание на разнообразието от високи боровинки Chandler, правила за засаждане и грижи

Chandler боровинки се отглеждат широко за лична консумация и за продажба. Сортът се появи на пазара за градинарство преди 25 години и придоби популярност в страните от ОНД от края на миналия век. Европейското зрънце не изисква специални грижи, лесно се отглежда дори от неопитни летни жители. За успешното отглеждане на храсти е необходимо да се запознаете с всички характеристики.

Как се отглежда сортът

Едроплодният сорт боровинка е създаден през 1994 г. от европейските животновъди. Сортът се препоръчва за отглеждане в райони с умерено студена или мека, снежна зима. Chandler боровинки плододават късно, но плодовете са големи, сочни, продаваеми.

Плюсове и минуси на културата

Сортът боровинки Chandler е известен с многото си положителни качества, но има и отрицателни аспекти.

професионалистиМинуси
Стабилен добивИзискващ се към състава на почвата, торове
Големи, сочни плодовеБоровинките се транспортират слабо
Неизискваща грижа
Бърз плодов растеж, устойчивост на болести
Оцеляване при ниски температури

боровинката чандър

Характеристики и описание на боровинката Chandler

Храстът дава плод на по-късна дата, 2 седмици по-късно от сорта Bluecrop. Плодовете са по-подходящи за прясна консумация, тъй като не застояват. Боровинките не оставят никого безразличен не само заради огромните плодове, които узряват едновременно, но и поради редица характеристики.

Характерни особености на боровинките:

  • горски плодове са едри, сплескани, сини с белезникаво восъчно покритие;
  • плодовете са деликатни, лошо се пренасят на дълги разстояния;
  • реколтата е изобилна, редовна, реколтите се простират от 4 до 6 седмици, от началото на август до 15 септември.

Храстите могат да издържат на студове до 28 градуса, средна зимна издръжливост.

горски плодове в кошница

Размерът и разклонението на храста

Високият храст расте до 150 см височина. Растението има силни, бързорастящи леторасти, разклонен навик. Листата расте едра, бяло-розовата. Когато цъфти, градината придобива романтична атмосфера. Боровинките служат като допълнителен декоративен елемент.

Цъфтеж и плододаване

Chandler боровинките започват да цъфтят от края на юни до средата на юли. Плододаването започва в началото на август, продължава 1,5 месеца, до 15 октомври. През този период от един храст могат да бъдат събрани до 8 кг плодове.Поради продължителните периоди на плододаване, летните жители могат да берат плодове, докато узряват, дори и през почивните дни.

Тази функция няма да хареса на фермерите, чиито дейности са насочени едновременно към получаване на голямо количество реколта за продажба.

плододаване на клони

Събиране и приложение на горски плодове

Едроплодните боровинки се берат в 5-6 подхода, тъй като добивът се разтяга. Колекцията започва от дъното на храста и завършва в горната част. Плодовете се използват широко за консумация в прясно състояние. Правят също конфитюри, конфитюри, захаросани плодове от сини, вкусни и гъсти плодове и украсяват десерти.

Възприемчивост към болести и насекоми

Сортът боровинки Chandler има силен имунитет, устоява на гъбички, листни въшки и рак. Понякога се налага да се борите с вредните бръмбари или болести с помощта на химикали или народни средства. Защитните функции на растението зависят от правилната грижа за него, торенето на почвата. Ако е без надзор, боровинките често се разболяват.

Устойчив на ниски температури и суша

Максималният сорт боровинка Chandler може да издържи на студове от -28 градуса. В повечето региони на Русия и други страни от ОНД тази температура е нормална. Сортът се препоръчва за отглеждане на юг, тъй като в северните и средните ширини се изисква подслон от горски плодове, той може да замръзне.

зрънцето е узряло

Засаждане на култури на обекта

Отворите са направени в стандартни размери - 50 * 50 * 60 см, като се поддържа разстояние между храстите от 2,5-3 метра. Едно растение трябва да има пространство най-малко 1,5-2 метра. След засаждането е необходимо постоянно поливане, съдържанието на влага в земята се поддържа в рамките на 70%. Изсушаването или твърде много влага ще навреди на растението.

За да се запази влагата, кореновият кръг е покрит със слой мулч. Тогава не се изисква често поливане.

Оптимално време

Фиданките се засаждат в открита почва през пролетта или есента, кълновете могат да бъдат презасадени от март до края на октомври, докато няма замръзване, заедно с почвата. На юг е възможно есенното засаждане, при топъл климат, млад храст ще има време да образува коренище от слана. В северните райони и средната лента през пролетта се извършват засаждане. Важно е земята да се затопли на 15-17 см дълбочина. Температурата на въздуха не трябва да пада под 10 градуса по Целзий. В противен случай разсадът ще замръзне.

плододаване в храсти

Подходяща почва

Боровинките предпочитат да растат на насипни почви, с високо съдържание на пясък, торф, киселинност в диапазона от 3,8-4,8 pH. Можете да засадите храсти до киселец, мента, хвощ. Ако киселинността е 6, боровинките ще растат бавно. В неутрални или алкални почви сортът може да не се вкорени.

Покълване чрез семена

Боровинките се размножават широко, като се използват семена, които се получават от напълно узрели, добри плодове. След отделяне на пулпата от костта, те се сушат, а през есента се засаждат на територията в плитки дупки. Преди да пораснете, трябва постоянно да плевите, овлажнявате и подхранвате. След това младият храст се трансплантира на постоянно място. Важно е да се поддържа оптимално разстояние между растенията, приблизително 0,5 метра.

Отглеждане чрез резници

Размножаването на сорта боровинка чрез коренови резници започва с подготовка през ноември. Отделете ги от родителя си, сложете ги в пясъка, поставете ги на хладно място. След 2 години, с внимателна грижа, те ще се превърнат в добър разсад. Посадъчният материал може да бъде засаден в открита почва, за да получите реколта за следващата година.

боровинки в градината

Грижа за плодови храсти

Не е трудно да се грижите за боровинките, важно е само да им отделите малко внимание. Извършват се следните манипулации:

  • редовно поливане, хранене, плевене;
  • мулчиране на леглата;
  • подрязване на храст;
  • превантивно лечение на бръмбари и болести.

На север или в средните ширини се изисква подслон от храсти за зимата.

пресни плодове

Поливане и подхранване на растението

Необходимо е да поливате боровинки 1-2 пъти седмично, в зависимост от метеорологичните условия.За 1 храст ще са необходими 10 литра вода, предварително уредена. Не изливайте студена течност, това вреди на растението. Редовното поливане осигурява стабилна реколта, поставянето на цветни пъпки за следващата година. Без напояване ще има по-малко плодове.

Капковото напояване се използва широко, влагата постепенно се пръска в земята, листата се навлажняват, културата се спасява от прегряване и изсушаване.

Торовете се прилагат през март - 50% от азотните вещества. По време на прашец и яйчници добавете останалото. Азотното торене завършва в средата на юли, така че растението да презимува безопасно. Нитратите не се използват, вредят на боровинките, променят киселинността на земята.

горски плодове

Мулчиране и разхлабване на леглата

За мулчиране на боровинки се използват сено, торф, пясък, дървени стърготини, зеленина или слама. Храстите са покрити с тези предмети, за да ги предпазят от температурни крайности, атаки на бръмбари и болести. Слой мулч прави почвата по-разхлабена, по-плодородна, лека и задържа влагата.

Най-популярният метод е да покриете плодовете с дървени стърготини, тъй като този материал е най-трайният. Дебелината на мулча трябва да бъде 10 см. Първото мулчиране се извършва след засаждането на боровинката на ново място. В бъдеще процедурата се извършва според нуждите. Когато мулчирате отново, намалете слоя до 5 cm.

резитбата

Подрязването на разпръснатите боровинки от храсти се извършва за 3-4 години от живота им. Преди това се прави санитарното формиране на растението. Повредените безплодни клони, висящи към пътеката, се изрязват. Те пречат на растежа, вкореняване на мощни, прави издънки. Един възрастен храст трябва да има не повече от 5-6 клона. Противостарееща резитба се извършва в продължение на 5-6 години.

разпръснати храсти

Превантивни лечения

Културата най-често страда от рак на ствола. Патологията се причинява от специфична гъбичка. На растението се появяват малки петна от червен нюанс. С течение на времето те стават кестеняви, придобиват овална форма. В последния етап стъблото умира. Признаците на заболяването са видими с просто око през лятото. Ракът обикновено засяга млади животни. Можете да избегнете болестта, без да засаждате горския плод на замърсени зони и без да добавяте излишен азот.

Стабилното подрязване на храста също ще помогне. Заразените стъбла трябва да бъдат изгорени. Те също използват 0,2% разтвор на Topsin и Euparen. Нанасяйте 3 пръскания върху храста 1 път седмично преди цветен прашец и същото количество след прибиране на реколтата. Може да се третира с течност Bordeaux през пролетта, преди да цъфти листата и през октомври, след падането на листата. Ако зрънцето не расте, става джудже, това сигнализира за поражението на вирусни или микоплазмени патологии. Необходимо е пълно отстраняване на болния екземпляр с по-нататъшно изгаряне.

Зимуване

Зимоустойчивостта на боровинките Chandler е висока, но в региони, където преобладават мразовитите зими, е по-добре да покриете храстите с лека, нетъкан плат. Бърлап се използва широко. Материята трябва да бъде дишаща. Освен това боровинките са покрити със сняг. Ако зимата е безснежна, стъблата са вързани с смърчови клони.

Чадлер за зимата

Разнообразни отзиви

По-долу са отговорите на градинари, отглеждащи боровинки на Чандлър в техните имоти. Те ще ви помогнат да научите за всички нюанси на сорта.

  1. Ирина Новоселова, 68 години, Санкт Петербург. Здравейте! Чандлър научи за сорта боровинка от съсед. Реших да опитам културата в моята градина. Засадих 8 храсти плодове. Плододаването дойде след година, плодовете са големи, а реколтата е около 30 кг. Правих от тях смутита, добавях ги към печива, правех конфитюри.
  2. Александър Винниченко, 59 години, Киев. Поздравления! Отглеждам боровинки от над 15 години. Наскоро започна да отглежда сорта Chandler. Реколтата винаги е изобилна, плодовете са едри, сочни, сладки. Храстите бяха болни от листни въшки, отстранени с химикали. Препоръчвам този сорт за отглеждане на всички!

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква