Какъв състав на почвата е необходим за градински боровинки и как да го направите сами

Нови храсти се появяват в колекциите на любители градинари от време на време. А градинската боровинка може да се превърне в специален експонат. Тя ще изисква специално отношение към себе си. За да се надявате на добра реколта, трябва да изберете правилния сорт и да подготвите почвата, която е най-подходяща за градински боровинки, или водни къщи, както се нарича още.

Основните грешки при отглеждането на градински боровинки

Много е важно да знаете как точно трябва да се засаждат градински боровинки и какви грижи трябва да осигурят, за да се гарантира отлична реколта от здравословни и вкусни плодове. Опитайте се да избегнете грешки, характерни за аматьорите, отглеждащи боровинки:

 • неправилна подготовка на почвата;
 • местоположението на храстите - изисква се да е светло и слънчево;
 • забравете за растението за цялото лято след засаждането - без поливане е малко вероятно да оцелее;
 • неправилно хранене;
 • липса на формиране на храсти - най-малко 6-7 силни клона трябва да има на всеки.


Нека да поговорим за това как да избегнем грешки.

Избор на сайт за култура

Най-успешното място за боровинките ще бъде чиста зона, в която досега не са отглеждани култури. В противен случай храстът може да умре. Във всеки случай няма да чакате активно развитие от него.

Не засаждайте боровинки от храсти в ниско разположени райони. Застоялата вода също ще повлияе отрицателно на кореновата й система и корените ще започнат да гният. Същото ще се случи и на площ с глинеста почва.

Разберете основното условие - боровинките обичат светлината най-много. Изберете слънчева зона за нея. Дори и в частична сянка, рискувате да „насладите“ на малките плодове с кисел вкус. И издънките от липсата на светлина се развиват по-бавно, поради което нямат време да залесят до зимата. И това е пряка заплаха да замръзне в студено време.

площадка за кацане

Важно! Ако сайтът е избран правилно, реколтата е обезопасена

Каква почва харесва градинската боровинка?

Отдавна е известно, че растението не е най-взискателното към състава на почвата. Не понася застояла вода, но засадена в пясък, напротив, ще страда от дефицит на влага.

Най-добрите черничеви почви са леки и кисели. Торфените блатове и пясъчните глинести субстрати са удобни за нея, а изгнилата листна постеля служи за подобряване на водния режим и повишаване на плодородието на сушата.

Защо боровинката е толкова чувствителна към кисела почва? Поради специалната структура на кореновата му система. Няма да намерите малки косъмчета по боровинките. За други растения те служат като средство за насищане с вода и различни хранителни вещества. За боровинките микоризата се е превърнала в такъв диригент.Това е името на микро гъбички, които могат да се развиват изключително в кисела среда.

 градинска боровинка

Високият торф от боровинки се превръща в по-продуктивна смес, когато към нея се добавят кора, игли, клонки, шишарки или пясък (10%). Ниско лежащият торф се смесва с останалите компоненти, така че неговият дял е най-малко 40%.

Как да направите кисела почва за боровинки със собствените си ръце?

Достатъчно е да забележите през пролетта, че листата почервеняват, за да разберете, че почвата не е достатъчно кисела. Едновременно с тази функция цялото растение замръзва в развитието си. През есента зачервените листа не трябва да ви притесняват. Растението се подготвя за зимата.

почвата се наторява

Ако се окаже, че почвата в определената зона е слабо кисела, можете да я окислите сами, като използвате доста ефективни средства. Тези вещества са корозивни. Така че, когато работите с тях, ще трябва да носите гумени ръкавици и други. Ще ви трябват и пластмасови очила и маска.

Важно! Препоръки как да увеличите киселинността на почвата, върху която растат боровинките (на 1 квадратен метър земя):

 1. Разрежда се в 10 литра вода 5 грама прах от лимонена киселина.
 2. В 10 литра вода се добавят 100 грама оцетна киселина. Но такова решение се използва в изключителен случай. Те не трябва да се увличат
 3. Един литър вода с капка концентрирана сярна киселина.
 4. Разрежда се в 20 литра вода 5 грама оксалов прах и разтворът се излива в кладенците.
 5. Киселин от електролита, който се използва в автомобилни акумулатори: 30 милилитра на 10 литра вода.
 6. Праховата сяра (15 грама) се разпространява върху почвата под храста на боровинката. Но първо, земята трябва да бъде добре напоена. След това можете да засадите храст.
 7. Направете домашно приготвени органични храни. Преди да засадите храст в дупка, в него се полагат игли, пясък, дървени стърготини или торф.

Не е трудно да се подготвят такива субстрати за градинар. Така със собствените си ръце бързо ще получи необходимата почва за боровинките.

прахообразна сяра

Правила за засаждане и поливане на боровинки

Уверете се, че целият посадъчен материал е здрав и със затворена коренова система. Младите двугодишни разсад са доста подходящи за засаждане. Те могат да бъдат засадени както през есента, така и през пролетта.

Препоръчва се засаждане на боровинки от север на юг, подред. Всеки храст трябва да има около 2 квадратни метра. Това трябва да се има предвид, когато се изчислява разстоянието между тях.

боровинки плодове

Торовете се прилагат от сезона след засаждането. Санитарното подрязване се извършва през третия сезон, като се отстраняват сухите, повредени клони и леко се изтънява короната. Подрязването на високи клони ви позволява да придадете естетичен вид на храста.

Лечението с фунгициди като Euparen или Topsin ще служи като превантивна мярка след подрязване.

Малки съвети ще ви научат как да поливате правилно:

 1. Важно! Оптималният показател за влажност на почвата е 60-70%.
 2. Не използвайте маркуч. Много по-голяма полза от лейка.
 3. Поливането е необходимо на всеки 3 дни, сутрин и вечер. Един възрастен храст се нуждае от 5 литра вода.
 4. Особено обилно поливане е необходимо за храстите през юли и август.
 5. В топлината можете, освен да поливате, да напръскате с хладна вода.

поливащи растения

Опитните градинари добре знаят непретенциозността на градинските боровинки. Но няма да можете да затворите очите си за нейната взискателност към земята. Производителят трябва да осигури на растението правилна грижа. И тогава, на есен, богатата й реколта ще се превърне в истински източник на гордост.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква