Описание на сорта Маритоба кайсия, добив, засаждане и грижи

Благодарение на работата на биолози и животновъди, южните растения сега се засаждат на средни ширини и те добре се вкореняват и дават реколта. Сортът кайсия Манитоба е адаптиран към суровия климат на Сибир. Развъден е в едноименната канадска провинция. Градинарната станция Морден пресече разузнавача с устойчива на замръзване костилка плодове McClee. В резултат на това животновъдите се сдобиха с високо дърво с гъста и красива корона, което дава плод нормално дори след студена и дълга зима.

Описание на сорта

Манитоба е висока до 5 метра. Разпространената корона се образува от съкратени издънки и овални листа. Дървото изглежда много красиво по време на цъфтежа. Когато се отворят пъпките с големи розови листенца, растението придобива декоративен вид. Кайсия цъфти като сакура. Описанието на сорта показва, че дори в средните ширини и в Сибир, няма нужда да се увива дървото за зимата. Континенталният хладен климат на канадската провинция, откъдето идва кайсията от Манитоба, почти не се различава от времето в централните райони на Русия. Едри плодове узряват на дървото в средата на лятото:

Кайсиева манитоба

 • продълговата форма;
 • ярко оранжев цвят;
 • с публична кожа.

Кайсиевата каша, която е оцветена с руж, има сладък вкус, почти не се усеща киселина. Вътре в плода, който се отличава с удължен пръст, има кокал със сърцевина, в който няма горчивина, лесно се отделя.

Младите дървета радват с кайсии с тегло до 100 грама, в старата култура теглото им е 2 пъти по-ниско. Особено плодовете стават по-малки при голямо натоварване на растението.

продълговат

Характеристики на кайсия Манитоба

Сортът не се страхува от тежки студове, рядко е засегнат от болести, от които умират дори възрастни градински дървета, дава добра реколта почти всяка година. За приготвяне на конфитюри и консерви се използват много вкусни кайсии с нехарактеристичен цвят. Невъзможно е транспортирането на плодовете, те се набръчкват, оттичат със сок. Може би това е единственият недостатък на сорта Манитоба. Растението не се култивира на индустриална основа.

Условия и характеристики на кацането

В южните райони кайсията се взема от костилка, изолирана от плодовете на дърво от същия сорт. Семената се втвърдяват и се съхраняват на хладно място.

В средните ширини Манитоба се отглежда от разсад не по-стар от 2 години. Сайтът за кайсия е избран от:

пубисна кожа

 • от слънчевата страна;
 • на място, затворено от северни ветрове;
 • на хълм.

В низината се събират подземните и стопилите се води, поради които корените на дърветата умират. Яма за засаждане на млада кайсия изкопана предварително на дълбочина около 70 cm.В нея се изсипва разширена глина или камъчета, въвеждат се органични вещества и минерални торове, отгоре се поставя земя с хумус, която е добре уплътнена. Дървото се полива и се връзва на колче.

В средните ширини кайсиите се засаждат през април, докато пъпките спят. В южните райони това може да стане през септември и октомври, тъй като студовете там започват не по-рано от декември.

функции за кацане

грижа

За да може едно дърво да зарадва сладки плодове, трябва постоянно да се грижите за него. Разсадът се полива на всеки 2 седмици, възрастните кайсии се нуждаят от по-малко вода, напояването е необходимо поне четири пъти на сезон, а именно:

 • когато се появят нови издънки;
 • преди цъфтежа;
 • преди плодовете да узреят;
 • малко преди зимуването.

сладки плодове

В дъждовно и прохладно лято дървото не се нуждае от допълнителна влага. Поливането на кайсии по-често е необходимо при горещо и сухо време. Най-малко 50 литра леко затоплена вода се добавят към всеки кръг на ствола на дървото. Земята близо до дървото периодично се разхлабва, така че въздухът да може да проникне до корените.

Кайсиите трябва да образуват корона и всяка година режат дълги и изсъхнали клони. Манитоба не е изолирана за зимата.

хидратиращо дърво

Болести и вредители

Селекционери от Канада са работили за създаването на сорт градински култури, устойчив на гъбички и бактерии. Засегнати са кайсиите:

 • сиво гниене;
 • cytosporosis;
 • краста;
 • напукване на кората;
 • къдрави листа;
 • перфорирани петна.

Въпреки че сортът Манитоба рядко страда или умира от болест, трябва да се вземат превантивни мерки. През есента изсушените клони и почернелите плодове се изгарят. В началото на пролетта и преди цъфтежа, кайсиевите дървета се третират с течност Бордо, меден сулфат и се напръскват с Нитрафен преди счупване на пъпките.

градинска култура

Сокът от листата на градинска култура се пие от микроскопични листни въшки. Гъсениците на молци унищожават яйчника и се угощават на узрели плодове. Друпи растения са засегнати от акари. Справете се с насекомите с инсектициди.

Зайци и зайци ядат кора от стъбла. За зимата стволът на дървото е обвит със смърчови клони или издръжлив материал. Бръмбарите се хранят с корени на растенията, за да се отърват от тях, през есента те копаят дълбоко в земята, обръщат слоевете и бръмбарите веднъж на повърхността замръзват.

оранжев рай

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква