Защо кайсията цъфти, но не дава плод, причините и какво да правите за това

Кайсията е непретенциозно дърво, но изисква компетентна и навременна грижа. Ако превантивните мерки, предприети за подобряване на растежа и качеството на реколтата, са нарушени, дървото може да спре да дава сочни плодове или напълно да се изпразни. Защо кайсията не дава плод и какво става, ако плодът не узрее? Нека анализираме основните причини и начините за тяхното отстраняване.

Основни причини

Всичко започва с разцъфването на кайсиевото дърво - без цветя, без плодове. Ако цветята са обсипани с празни цветя или изобщо не се появяват, тогава има проблем, който трябва да бъде решен. Първият фактор, причиняващ неприятното явление, е генетична недостатъчност. Това е рядко явление, присъщо на всеки елемент от живата природа.

непретенциозно дърво

Някои дървета не са в състояние да дават плодове, следователно, когато купувате разсад в специализирани магазини или развъждате нов сорт чрез резници, този важен момент трябва да се вземе предвид. Съществуват обаче и други фактори, които пречат на дървото да изпълни своята биологична програма. Ще поговорим за тях по-нататък.

Грешно място

Кайсиевото дърво не се слави с високия си процент на оцеляване, така че изборът на място за неговия растеж е важен момент. Трябва да обърнете внимание на климата и състава на почвата, подходящи за култивирания сорт, обаче има общи препоръки за всеки вид кайсиево дърво.

цъфтящо дърво

Метеорологично време

Мястото за разсад трябва да е слънчево и топло, но защитено от сурови студени ветрове. Опитните градинари препоръчват да затворите багажника на кайсията с малка ограда или да я боядисате в бяло, така че растението да отразява пряката слънчева светлина, но да получава повече топлина. Кайсията понася добре ниските температури, така че студените зими не причиняват лоши добиви.

Анализ на почвата

Пълното плододаване е силно зависимо от почвата. Почвата трябва да бъде добре дренирана, за да се осигури непрекъснато снабдяване с кислород в кореновата система. Идеалните почви за кайсии са глинести, ароматизирани с торф и имат неутрална киселинност. Ако дървото е засадено в тежка глинеста почва, редовно се предприемат мерки за неговото подобряване - разхлабване, копаене, добавяне на оборски тор и пясък.

грешно място

Неправилно изрязване

Подрязването на пресушени или болни клони е необходимо за формиране на короната и подобряване на добива. Има ситуации, когато градинарят пренебрегва тази манипулация или я прави неправилно. Когато цъфтежът се загуби, подрязването става на два етапа:

 1. В края на май, след покълването на нови издънки, се извършва "зелена" резитба. Растежите се съкращават наполовина, което подобрява вентилацията на короната и позволява на дървото да получава повече слънчева светлина.
 2. Ако има възможност кайсията да не даде плод поради старост, се извършва подмладяваща резитба. Тя се състои в премахване на стари голи клони и дърво, както и съкращаване на зарастващите клони на върха на короната. Практиката показва, че през следващата година дървото продължава да цъфти и плододава в изобилие.

неправилно изрязване

Болести и вредители

Превантивните мерки през пролетта и есента ще предпазят кайсиите от вредители и гъбични заболявания, които също причиняват неправилни реколти. За да се предпазят дървета от всяка възраст е необходимо:

 1. Почистване на паднали листа. Гниенето на сайта примамва вредните насекоми.
 2. Разхлабване на кръгове около багажника в края на есента. През този период много насекоми се вкопават в земята за зимуване. Разхлабването ще ги издърпа на повърхността, а настъпващите студове няма да оставят шанс за оцеляване.
 3. Превантивно лечение с лекарства. За пръскане се използва разтвор на 3% меден сулфат или бордоска смес, през годината кайсиевите клони се напояват с биофунгициди. Диазониновите препарати могат да се използват по време на снасянето на яйца.

лекарствено лечение

Ако вредители са били забелязани по дървото, спирането на цъфтежа е логичен резултат. След това, в допълнение към превантивните мерки, дърветата се напръскват с инсектициди. Сред всички съществуващи градинари се отличава маршал. Има продължителен ефект и ефективно се справя с вредителите.

Съставът обаче е силно токсичен и се използва само когато народните и биологичните методи за борба са безсилни.

Важно е да бъдете внимателни при пръскане, така че пестицидите да не влизат в контакт с кожата, очите и дихателните пътища.

лоша реколта

Нарушават се правилата за хранене и поливане

Често причината за лошите добиви е нарушение на основните правила за грижа - хранене и поливане. Кайсиевите дървета са непретенциозни, но все пак изискват специално внимание. Поливането се извършва най-малко четири пъти годишно:

 1. През април, преди да се появят цветята.
 2. През май, когато израстват издънки.
 3. Една седмица преди плодът да е напълно узрял.
 4. В късна есен, преди зимуване.

В горещи, обилни лета или в сухи райони поливането се извършва малко по-често. Ако годината е дъждовна, дървото няма нужда от допълнителна влага. Важно е да следвате правилото на златната средна и да не забравяте, че кайсията не понася както сухота, така и прекомерна влага.

стреля растеж

Ако се спазват всички правила за поливане, а дървото по някаква причина не дава плод, тогава, най-вероятно, кайсията се нуждае от подхранване. За нормално развитие и плододаване дървото се нуждае от азот, който се съдържа в големи количества в оборския тор. Кореновата превръзка в периосталните кръгове се прилага преди образуването на цветя.

За възрастни растения са подходящи сложни торове, които включват суперфосфат, селитра и калиев хлорид. навременен горната дресинг ще помогне на кайсията запасете се с необходимите елементи, които дават сила за по-нататъшен цъфтеж след зимуване на енергия.

зимуване на енергия

Кайсия цъфти, но не дава плод

В началото на пролетта кайсиевото дърво е покрито с розово-бели цветя и се подготвя за първите плодове. Това обаче не винаги е така. Понякога цъфтежът изчезва, а плодът не се образува. Защо това се случва и какво да се прави, ако кайсията цъфти, но не дава плод? Има три причини: ранно затопляне, лошо опрашване и възраст.

Какво да правя?

Обмислете опциите:

кайсиево дърво

 1. Ранно затопляне. Ранното затопляне е опасно, защото провокира преждевременно цъфтеж, в резултат на което рудиментите на плодовете умират от нощните студове и не са се образували на дървото.Някои градинари се борят със замръзване, като фумизират градината с димни бомби или смес от слама, тютюн и оборски тор. Но по-голям ефект може да се постигне чрез отлагане на цъфтежа за известно време. За да направите това, те прибягват до пръскане на градината с ауксин или разтвор на меден сулфат.
 2. Лошо опрашване. Опрашването е процесът на прехвърляне на цветен прашец от цветята на едно дърво на друго. Някои видове кайсия се самоопрашват. Има обаче и такива, които се нуждаят от помощ по този труден въпрос. Опрашването е естествено и изкуствено:
 • естествено. Прашецът се пренася от насекоми (пеперуди и пчели) или от силата на вятъра. За да се гарантира работата на процеса, кайсията се засажда в близост до опрашващи дървета (топола, бреза, овощни култури), а наблизо са поставени цветни лехи от невенчета, които имат специфична миризма и едновременно плашат вредителите. За да привлекат вниманието на пчелите към кайсията, дори и при облачно време, клоните се напръскват със сладка вода;
 • изкуствено. Процесът включва ръчно прехвърляне на цветен прашец с четка или четка за зъби. Инструментът се приближава до цветето на опрашителя за 10 секунди, след което цветен прашец се прехвърля последователно във всички кайсиеви съцветия. Статистиката показва, че процедурата спомага за увеличаване на добивите с 50%. За да може процесът да донесе максимална ефективност, той се провежда в началото и средата на цъфтежа. След изкуствено опрашване, използвайки множество опрашители, добивът ще бъде различен от предишния - плодовете могат да имат необичайна форма или вкус.
 1. Възраст. Често причината, поради която кайсията не дава плод, се крие на повърхността. Ако едно растение произвежда култури в продължение на много години и е спряло рязко, причината може да е стареенето му. Подмладяваща резитба на кайсия удължава средния период на плододаване с 2-3 години, но не повече.

лошо опрашване

Колко време кайсията дава плод след засаждането?

Новозасаденото растение не дава веднага първата си реколта. Годината, в която кайсията започва да дава плодове след засаждането директно, зависи от следните фактори:

 1. Метод на възпроизвеждане Закупеният разсад дава плод в продължение на 3-4 години. За да се избегне увеличаване на срока, разсадът се изкопава в земята, така че горната част да стърчи поне 5 сантиметра. Ако градинар се осмели да отгледа дърво от семе на местен плод, първата реколта ще се появи 5-6 години след засаждането на кайсия. Дървото изисква резитба по всяко време. Това значително ще ускори сроковете и качеството на първата реколта. Растенията, присадени и размножавани чрез резници, дават плод след 2 години. Този метод на размножаване е най-трудоемък, но доста бърз.
 2. Вариетална принадлежност. При закупуване на разсад е важно да се обърне внимание на показателите за качество на растение, подходящо за определен регион. Бързият процент на оцеляване допринася за ранното плододаване. Отговорът на въпроса кога хибридният кайсия ще започне да дава плодове е риторичен. Сортовете, отгледани чрез резници или присаждане, често се различават от стандартните, а периодът на плододаването им може да се научи само от лична практика.

метод на отглеждане

Защо плодовете не се наливат?

Случва се кайсиевото дърво успешно да преминава всички етапи на развитие, а на последния етап на узряване се сблъсква с проблем - плодовете не се изсипват. Незрели, зелени кайсии започват да гният, изсъхват или падат от дървото.

Какво да правя?

Обмисли:

плодове се наливат

 1. Слънчево изгаряне. След дълъг период на зимен сън пролетта е неизбежна. През този период кайсиевите дървета са уязвими, а стволовете и клоните им са изложени на много слънчева светлина. Като няма време да се адаптира към новите метеорологични условия, кайсията рискува да получи слънчево изгаряне. Повреденото дърво не е в състояние да даде висококачествена реколта, следователно трябва предварително да се вземат мерки против изгаряне.Намалете щетите от слънчеви изгаряния чрез избелване с тебешир или вар. Още по-успешният начин е да покриете цевта със синтетична боя (VS-511, Protection).
 2. Характеристика на сорта. Плодовете на някои сортове са биологично неспособни да узреят (например манджурска кайсия). Когато избирате разсад, трябва внимателно да проучите свойствата на определен вид и степента им на оцеляване в местния регион.
 3. Заболявания. Гъбичната инфекция е често срещана в по-хладния климат. Тя атакува кореновата система и се разпространява към въздушните части на растението, причинявайки плод да изгние. Опитните градинари го наричат ​​монолиоза или плодно гниене. За да откриете гъбичка, достатъчно е внимателно да проучите състоянието на кайсиевото дърво. Сухите листа, напуканата кора и зелените, гниещи плодове показват голяма вероятност да имате това заболяване. Основната причина за появата е нарушение на схемата за превантивно лечение. За да помогнете на дървото да се справи с тази напаст, е необходимо периодично да го пръскате с противогъбични лекарства, да изгаряте гниеща зеленина на мястото, редовно да режете сухи клони, да унищожавате плевелите и да разхлабвате земята. Плодовете се третират с меден сулфат или специални препарати - Topsin или Hom. Монолиозата е бързо разпространяваща се гъбичка, поради което трябва да се провежда превантивно лечение за всички растения в градината.

Предвид горната информация, трябва предварително да помислите за висококачествена реколта от кайсии. Ако през текущата година плодовете не можаха да узреят, не се отчайвайте.

Слънчево изгаряне

Зелените кайсии имат полезни свойства и са наситени с фибри, желязо, витамин С. Нежелателно е да ги използвате в чистата им форма, но преработката им в сладко, конфитюр или компот е друг въпрос.

наситен с фибри

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква