Описание и характеристики на сорта Каристанска диня, добив и отглеждане

Динята е една от любимите летни лакомства. Сред многото сортове култура сортът диня Каристан се отличава с цял комплекс от положителни характеристики, основните от които са добър вкус, висок добив и малки семена.

Характеристики и разлики на сортовете Каристан и Каристан F1

Динята Каристан принадлежи към средно ранните сортове. Плодовете, след образуването на кълнове, узряват вече на 70-ия ден. Плодът е кръгъл или овален, с тегло 10-12 кг. Гладката кора със средна дебелина е тъмнозелена на цвят. Пулпът е яркочервен с малки черни семена, характеризиращ се с плътност и сочност.

Описанието на сорта предвижда определянето на плюсовете и минусите на динята. Основните предимства на Каристан, благодарение на което той заслужава мястото си в градината, включват:

 • високи добиви, както в оранжерии, така и на открито;
 • наличието на идеален вкус и технологични характеристики;
 • способността да расте на всяка почва;
 • интензивно покълване на засаждане на семена и приятелско узряване на плодове;
 • устойчивост на слънчево изгаряне;
 • дългосрочно запазване без загуба на вкус, при условие на правилно съхранение;
 • възможност за транспортиране на дълги разстояния, без да се губи представата.

кристална диня

Сортът има и недостатъци:

 • вероятността от натрупване на малко количество захари при облачно време;
 • липса на разсад при засаждане в твърде студена почва.

За разлика от динята Каристан, хибридът Каристан F1 узрява по-рано и има голяма маса. Хибридът е по-устойчив на типични заболявания и се представя добре на всяка почва. Енергията и скоростта на растежа на растенията е неговата основна отличителна черта.

История на развъждане и регион на растеж

Сортът Каристан е отгледан в самото начало на 21 век от холандски животновъди, работещи за Syngenta.

Тя стана известна в Русия през 2007 г., а стана много популярна още през 2012 г., когато беше вписана в Държавния регистър.

Поради ранната си зрялост и отличната транспортируемост динята Каристан активно се отглежда във всички региони на Русия. Това е отличен избор не само за летните жители, но и за хората, продаващи дини, тъй като разнообразието ви позволява да отглеждате впечатляващи и висококачествени реколти от сладки летни плодове.

кристална диня

Характеристики за отглеждане и оптимални условия

Изисквания на сортовете диня Каристан за отглеждане:

 • голямо количество светлина и пряка слънчева светлина;
 • оптимална температура;
 • повишена влажност на почвата;
 • почвата, добре оплодена с органични и неорганични вещества.

За да се получи добра реколта, е необходимо да се спазват всички агротехнически препоръки за отглеждане, да се създадат оптимални условия за активно покълване, цъфтеж и узряване на плодовете.

В оранжерията

Топла стая трябва да бъде просторна, висока, направена от устойчив материал. Най-добре е да използвате чушки, патладжани или краставици като съседи. Почвата е необходима питателна, наситена с минерали, но не твърде мазна. За торене трябва да използвате хумус с нитрофос и суперфосфат. Необходимо е да се погрижите предварително за наличието на защитен филм в случай на силно студено време.

кристална диня

Приготвяйки всичко необходимо за отглеждане, можете да започнете самия процес:

 1. Сейте семена в отделни чаши или кокосови саксии с диаметър 10 см в средата или края на април, след като ги накиснете в топла вода с добавяне на стимулант за растеж.
 2. Поливайте редовно, покривайте с фолио и поддържайте температура 25 С.
 3. Провеждайте горната обработка на десетия ден след сеитбата със сложен минерален тор.
 4. В края на май пресадете разсада в добре затоплена почва на разстояние 50 -70 см и поддържайте температурата в оранжерията от 20 до 25 С, а влажността не по-висока от 60%.

В бъдеще в процеса на отглеждане е необходимо само да се поддържа оптимално ниво на температура и влажност в оранжерията, да се предотвратява редовното образуване на чернови и вода.

В открито поле

Диня от сорта Каристан, отглеждана в открито поле под ярките лъчи на слънцето, ще бъде много по-вкусна и сочна от тази, отглеждана в парникови условия под филм. Първо, трябва да изберете подходяща зона: тя трябва да бъде просторна и добре осветена. Необходимо е да се разхлаби и тори почвата. Препоръчва се предварително да се навлажнят семената в топла вода и да се поставят в изкопани канали с дълбочина 4-7 см. Разстоянията между засадените семена не трябва да надвишават разстояние от 0,7 до 2 метра, а между редовете - около 1,5 метра. Необходимо е да се извършва редовна поддръжка под формата на поливане и плевене.

кристална диня

С разсадния метод за отглеждане на сортове диня Каристан, трябва да:

 1. Семената, напоени предварително, поставете в торфени саксии, пълни с влажна почва и хумус;
 2. Дръжте под филма, докато се появят кълнове, поддържайки температурата най-малко 20 С.
 3. След появата на първите издънки поставете в хладно помещение за 3-4 дни.
 4. Провеждайте редовно поливане, следете нивото на влажност и температура и, ако е необходимо, прилагайте азотни торове в малки количества.
 5. Когато времето се стабилизира и стане топло, разсадете разсада в открита земя, като ги покриете от ветровете, поливайте и подхранвайте.

След пресаждането на сорта Каристан е необходимо да следите състоянието на растението, да проверявате за различни болести и вредители, редовно да поливате, торите и разрохквате почвата.

кристална диня

Болести и вредители, начини за борба с тях

Сортът диня Каристан не е имунизиран от болести и вредители. Най-вече културата е предразположена към гъбични заболявания. Това положение се влошава особено в облачно време, при дъждовно време, с понижаване на температурата. Гъбичката атакува листата, кореновата система и плодовете на растението. Опасни за културата са заболявания като черен крак, брашнеста мана, маслиново петно.

БОЛЕСТИ
имеописаниеМерки за контрол
стачкоизменникСиви петна по листата или стъблата, които с времето изсъхват, изгниват и умиратЕлиминирайте засегнатите части, добре плевете и третирайте района с разтвор на меден хлорид (0,5%)
Брашнеста манаЛистата са покрити с бял цъфтеж и скоро отмират. Плодовете губят своята сочност и съдържание на захарОтстранете засегнатата зеленина и клони, Третирайте с каратанова суспензия (25%) 2-3 дни преди прибиране на реколтата
Маслиново петноЛистата са гофрирани и покрити с петна, на дръжките се образуват дупки с маслиново цъфтеж. Плодовете се деформират и спират да растатТретирайте със суспензия от Cuprozan (80%), бордоска течност (1%), бенлат (80%), цинеб (80%). Плевете и отстранете засегнатите растителни части
Вредители
имеописаниеМерки за контрол
Пъпешка листна въшкаНа долните листа се образуват колонии от насекоми. Цветята и листата изсъхват и падатПоръсете с инфузия на пепел, а в пренебрегван случай - с Инта-Виром (8 g на 10 l вода) Разтворът е предназначен за 10 квадратни метра
Паяк акараНа гърба на листата се появява паяжина, която в крайна сметка се обезцветява и отпадаОткъснете и изгорете засегнатите листа или третирайте с химикали
Ларвите на покълналите мухиТе проникват в стъблото, увреждайки леторастите и изсмукват всички соковеНапръскайте със специален "летящ" пестицид три пъти преди цъфтежа

За да получите много плодове от диня от висококачествения сорт Каристан, струва си редовно да се изследват растенията и ако бъдат открити признаци на заболяване, незабавно определете причината и спешно я отстранете.

Как да определим зрялостта на диня и реколтата

За да вземете реколтата навреме и да не правите грешки, трябва да обърнете внимание на външния вид на плодовете. Зрелостта на плода се определя от сухото стъбло, жълтите петна, повишената твърдост на кожата.

Можете също научете за зрялостта на динята чрез почукване, ако звукът е тъп - динята е зелена, а звучната показва началото на реколтата. Плодът трябва да се извади при топло и сухо време и да се изпрати за съхранение в тъмно, студено помещение с висока влажност.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква