Имена и описания на ТОП 11 най-добри сортове патладжани за Сибир

Лятото в Сибир е кратко. При тези условия зеленчуците не винаги имат време да узреят. Но много градинари, избирайки ранни и средно ранни сортове, са се адаптирали към отглеждане на патладжани и други зеленчукови култури. Засаждането се извършва както в открита, така и в затворена земя. Допълнителна информация за най-добрите сортове патладжан за Сибир, особеностите на отглеждането на култури в този регион.

Най-добрите сортове патладжан за Сибир и Урал

В северните райони предпочитание се дава на ранните и средно ранните сортове патладжан. Това състояние трябва да се спазва поради причината, че културата има дълъг вегетационен период. Най-добрите сортове патладжан за Сибир и Урал са, както следва.

Прекалено 148

Височината на храстите варира между 20-50 сантиметра. Формата на зеленчуците е с удължена крушовидна форма, цветът е лилав. Тегло на плодовете - 150-200 грама. Сибирският ранен узрял патладжан 148 дава добри добиви дори при неблагоприятно време. Плододаване на открито и под прикритие.

Сибирски княз

Сортът се отглежда главно в парникови условия. Сибирският принц достига височина 50 сантиметра. Плодовете са оформени като цилиндър. В средата е извита. Тегло на плода - 250-300 грама, цвят - тъмно лилав.

Сибирски княз

Бяла нощ

Храстите достигат височина до 70 сантиметра. На тях растат 7-8 крушовидни плодове с бял или жълтеникав цвят. Дължината на патладжана е 15-20 сантиметра. Узряването настъпва на 105-ия ден след засаждането. Ако ранните сортове са засадени в оранжерия, можете да берете 10 дни по-рано.

Биково сърце F1

Височината на храстите е 70-80 сантиметра. Патладжаните узряват за 110-115 дни. Теглото на овалните плодове е около 300 грама. Кожата е лилава. Можете да засадите Bull Heart F1 под навес за филм и на открита площ.

Биково сърце F1

Лешникотрошачката F1

Това е високодобивен хибрид. Приказният патладжан образува овални плодове с наситено лилав цвят. Теглото им е 250-300 грама. Пулпът не съдържа горчивина. Средноранният сорт е подходящ за отглеждане под фолио.

диамант

Сортът е популярен не само в Сибир, но и в други региони. Храстите са плодотворни: до 8 килограма патладжан се берат от квадратен метър площ. Плодовете са лилави, почти черни. Дължината им е около 17 сантиметра, а теглото им е 150-180 грама. Пулпът е зеленикав.

патладжан диамант

Японско джудже

Патладжанът оформя плодовете добре не само на затворена, но и на открита площ. Сорт джудже: храстите не надвишават височина от 40 сантиметра. Плодовете имат форма на круша.Под тъмно лилавата кожа се образува лека плът.

балтийски

Това е друг сорт, използван за отглеждане в северните райони. Височината на храстите варира между 45-75 сантиметра. Лилавият плод е с цилиндрична форма, дължина 12-20 сантиметра.

узрял патладжан

Чешки рано

Периодът от покълване до техническа зрялост е 90-100 дни. Плодовете са едри, яйцевидни. Кожата е лилава, плътта е без горчивина. Маса от патладжани - около 500 грама. Културата, предназначена за северозапад, се засажда под филмов подслон.

Черен блестящ

Това е един от сортовете патладжани с ранно узряване. Плодовете узряват 105-110 дни след засаждането. Височината на храстите е 50-60 сантиметра. Тегло на плодовете - 200-250 грама. Светлата плът е покрита с тъмно лилава кожа.

Черен блестящ

Matrosik F1

Сортът привлича вниманието със своите люляково-бели райета плодове. Те могат да се консумират сурови. Храстите достигат височина 70-80 сантиметра. Те започват да дават плод на 105-ия ден. Патладжанът е с крушовидна форма, тежи 250-400 грама. В Сибир те се отглеждат под прикритие.

Допълнителна информация. За да се отървете от соланина, който придава горчивина на патладжана, нарязаните плодове се поставят в купа и се поръсват със сол. След 30 минути горчивият сок се излива от чиниите.

Характеристики на отглеждането на култури в този регион

В суровите райони с кратко лято патладжаните се отглеждат чрез разсад. В този случай градинарите ще имат време да премахнат възможно най-много плодове от храста.

Засяване на разсад

Сеитбата се извършва в края на февруари или началото на март. Разсадът ще се появи в средата на първия пролетен месец. Най-добре е патладжанът да сее директно в торфени саксии. След това с последващата трансплантация в земята разсадът ще боли по-малко. Ако няма саксии, се избира плитък контейнер.

засяване на патладжан

Сеитбата се извършва по следния начин:

 • семената за 20-30 минути се поставят в дезинфекционен разтвор, измиват се с вода;
 • кутията е запълнена със субстрат, състоящ се от градинска почва, торф, пясък;
 • направете жлебове с дълбочина 1-1,5 сантиметра;
 • посейте семена, покрийте ги със субстрат;
 • напръскана с вода от бутилка със спрей.

Кутията с култури е покрита с фолио и се поставя на топло място. Температурата в помещението трябва да бъде до 27 ° C.

Грижа за разсад

Филмът се отстранява всеки ден, културите се излъчват. Когато кълновете се излюпят, кутията се прехвърля в добре осветено помещение с температура на въздуха около 18 ° C. При такива условия той се пази 5 дни. Тогава температурата се повишава до 23-25 ​​° С.

разсад бакажани

Овлажнявайте земята според нуждите. Поливането се извършва, като правило, 1-2 пъти седмично. Излишната вода трябва да се оттича през отводнителните отвори. В противен случай разсадът може да бъде засегнат от гъбична болест. За да растат силни, здрави храсти, почвата се наторява. Първото хранене се извършва 2 седмици след покълването. За да направите това, 1 супена лъжица карбамид се разрежда в 10 литра вода. Хранителните вещества се прилагат върху влажна почва.

Когато на храстите се появят 3-4 листа, те се трансплантират в малки саксии. В отделни контейнери разсадът ще има повече място за развитие. Преди да засадите патладжаните на сайта, те се темперират. За това растенията се изваждат всеки ден, първо за няколко минути, а след това за няколко часа.

Излизане на постоянно място

Разсадът може да бъде засаден в оранжерията в края на април. Патладжаните са засадени на парцел в Сибир в средата на юни. По това време почвата има време да се затопли добре. Градинското легло се приготвя предишното лято, както следва:

 • изкопайте дупка с дълбочина 20-25 сантиметра;
 • изсипва се органичен материал: дървени стърготини, трева, чиста зеленина, малки клони;
 • няколко пъти се полива с инфузия на птичи изхвърляния;
 • заспивам със земя;
 • Те заграждат градината с дъски.

засаждане на патладжан

През пролетта мястото се поръсва с дървесна пепел.7-10 дни преди засаждането патладжанът се полива с разтвор на молене, нагрява се с филм. След това разхлабват земята, копаят дупки с дълбочина 15-20 сантиметра. Разстоянието между храстите е 35 сантиметра. Веднага след засаждането културата се полива с топла вода. Кореновият кръг се поръсва с мулч. Органичният материал ще предотврати бързото изпаряване на влагата от дълбините на земята. Ако сортът изисква допълнителна жартиера, веднага се забиват колчета.

Съвети за грижа

Първоначалната грижа се състои в навременно поливане, последвано от разхлабване на почвата. Формите на храстите. Патладжаните се хранят няколко пъти на сезон.

В открито поле

Патладжаните са влаголюбиви растения. Най-малко кофи вода се консумират на квадратен метър площ. Поливането се извършва, след като горният слой на почвата изсъхне. Процедурата се извършва сутрин или вечер.

Забележка! Поливайте патладжана само в корена. Надземното напояване може да повлияе неблагоприятно на растението.

1-2 дни след поливането почвата се разхлабва. Плевелите около растенията се отстраняват. Патладжаните започват да се хранят 10 дни след засаждането, след това по време на цъфтежа и плододаването. Използва се сложен минерален тор.

засаждане на патладжан

За да узреят патладжаните в климата на Сибир, е необходимо да се образуват храсти. Ненужните доведени деца и част от яйчниците се отстраняват. В резултат на извършената процедура растенията насочват всичките си сили към развитието на 7-8 плода, останали върху тях.

В оранжерията

Температурата на въздуха в оранжерията се поддържа на 25-30 ° C. През деня стаята се проветрява. В противен случай плодът може да не е вързан. Валежите не проникват в затворена земя. Затова напояват земята около патладжаните в оранжерията по-често, отколкото на откритата площ.

Високите сортове култура са обвързани с опора. На храстите, които са достигнали 30 сантиметра височина, прищипете върха. След това издънките активно ще започнат да растат. Оптималното количество е 5 стъбла на растение. Останалите се отстраняват.

разсад от патладжан

Защита на растенията от болести и вредители

При неблагоприятни условия патладжаните могат да бъдат обект на болести и вредители. Основните от тях са:

 1. Фомозата. Възниква с прекомерна влага. Няма лечение. Храстите се отстраняват от градината, земята се дезинфекцира.
 2. Късен полъх. При това заболяване листните плочи се оцветяват, плодовете се деформират. За профилактика и лечение се използва Fitosporin.
 3. Брашнеста мана. Гъбичката засяга стволове, листа, плодове. Заболяването може да бъде открито по бял цъфтеж на всички надземни части на културата. Фунгицидите се използват за борба с гъбичките.
 4. Колорадски бръмбар. Вредителят яде деликатни листа, отслабвайки растенията. Събира се на ръка или се третира с инсектициди.
 5. Листни въшки. Насекомото изсмуква клетъчния сок от листните плочи. Големите колонии от листни въшки могат да убият патладжаните. Fitoverm, пепелна инфузия се използва срещу вредителя.

Важно! Химическата обработка се спира един месец преди прибирането на реколтата.

Събиране и съхранение

В Сибир патладжаните се берат през август. Пулпът им става еластичен към този период. В зависимост от сорта, кожата на узрели плодове става бяла, лилава, люлякова. Необходимо е да приберете време навреме, в противен случай пулпата ще стане жилава, горчива.

Отрежете плодовете с остър резец, с част от стеблото. Те се избърсват със суха кърпа и се поставят в хладно помещение. По правило патладжаните се съхраняват в продължение на 2-3 седмици. Ако те са увити в хартия, изложени върху слама, покрити с плътен материал, срокът на годност ще се увеличи с 1-2 месеца.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква