Как да приготвим ябълкови резници през пролетта и когато е време за присаждане, къде да се съхранява

В живота на всеки градинар, начинаещ или опитен, идва момент, в който трябва да засадите овощни дървета. Ябълковите дървета се считат за обичайни обитатели на градини, с които собствениците на сайта често трябва да се сблъскат. Прибирането на резници за присаждане на ябълково дърво има много тънкости, познанията на които ще улеснят процеса и ще ви позволят да се запасите с добри суровини. Преди да отидете за прибиране на бетона, се препоръчва да се запознаете с особеностите на процеса, правилата, съветите на опитни градинари.

Какво трябва да знаете, преди да подготвите резници за присаждане

Преди прибирането на резниците се препоръчва да разберете характеристиките на тези малки части от клона, всяка от които съдържа мистериозна сила, която може да даде живот на пълноценното ябълково дърво. Новото дърво ще запази характеристиките на майката. Предпоставка е да се запасите с растителни материали от доказани дървета, след като се уверите в техните сортови характеристики и добив.

Характеристики, които трябва да запомните, когато се запасявате с издънки за ваксинация:

 • използвайте само едногодишни издънки;
 • препоръчва се да се режат клони, разположени във външните части на короната - силни и добре развити на слънце;
 • опитайте се да отрежете издънките от южната част на ябълковото дърво - те имат къси междувъзлия и очите им са добре развити.

Ваксинирането ще се извърши без караница, ако използвате издънките, растящи в средния слой на ябълковото дърво - те се считат за най-висококачествените.

процесът на обработка на резници за ябълково дърво

Как изглежда добро стръкче от мъниста

Добрите резници за присаждане имат няколко общи неща, които начинаещите градинари трябва да знаят. Събраният ябълков растителен материал трябва да изглежда така:

 • дължината варира от 30 до 40 см;
 • издънки са отрязани от ябълкови дървета на възраст от 3 до 10 години;
 • дебелина - до 10 мм (приблизително същото като обикновен молив);
 • има 3-7 изразени бъбреци.

Друга особеност на прибраните резници е, че междуредовете трябва да са къси, от тях зависи колко бързо ще пристъпи коренът.

Кога и как се берат резници

На въпроса кога се берат резниците, опитни градинари ще отговорят уверено - препоръчително е да се включите във вълнуващ процес два пъти. Отидете в градината с напускането на зимата, с първите дни на пролетта или преди настъпването на зимния студ - в края на есента. Повечето градинари нарязват шприца за ябълковото дърво през есента.

Есенни ползи от прибирането на резници:

 • първите студове успяха да закалят стреля, да унищожат вредители и да дезинфекцират;
 • растенията влязоха в състояние на покой;
 • има гаранция, че издънките вече няма да замръзнат, защото успешно са оцелели при първите студове;
 • се препоръчва да се използват само приспиващи издънки за присаждане, а отшелникът, който се е оттеглил, ще остане в това състояние до пролетта.

рязане на резници

Ако през есента не беше възможно да се направи запас, през пролетта ще бъде възможно да се отрежат резниците не по-лошо, основното е да не закъснявате. Пъпките трябва да са в покой, ако са започнали да цъфтят, има риск шпионът да не се вкорени.

Преди прибиране на издънките се препоръчва да се дезинфекцират секатерите, да се подготвят етикети (ако клоните са отрязани от няколко сорта). Резниците се нарязват наклонено, веднага се плетат на гроздове, те посочват кой сорт е приготвен.

Съхранение на резници: къде и как да се съхранява

Предпоставка за успешното съхранение е резниците да бъдат в покой, докато се използват. Основните задачи пред градинаря:

 • не позволявайте издънките да замръзнат;
 • уверете се, че те не започват да се влошават;
 • предотвратяват изсушаването;
 • не позволявайте на гризачите да развалят посадъчния материал.

Има няколко добри начина за запазване на растителните материали, всеки със своите предимства и недостатъци. На жителите на прохладни региони, в които сняг постоянно лежи през зимата, се препоръчва да използват специални купчини:

 1. Изкопайте плитки (до 30 см) окопи, сложете резници, като предварително сте покрили дъното с игли от иглолистни дървета.
 2. Покрийте растителните материали с смърчови клони, нарязана слама, със слой почва.
 3. Изсипете висок снежен шум (поне половин метър), удряйте с лопата.
 4. Поставете слой от дървени стърготини (до 20 см).

рязане на ябълкови резници

Недостатъкът на този метод е, че съществува риск от повреждане на заготовките за присаждане от гризачи. Можете да предотвратите разваляне с пластмасова или метална мрежа с фини мрежи.

Също така се препоръчва използването на мазе за съхранение. Достатъчно е да поставите резниците в мехурчета или плътни торбички (не е необходимо да ги връзвате) и да ги изпратите в контейнер с навлажнена дървени стърготини, торф, мъх. Овлажнявайте според нуждите.

Ако има малко резници, използвайте хладилника. Поставете растителните материали в полиетиленов плик, оставете свободно вързани, поставете на долния рафт. Проверете по време на съхранение.

Кога е времето за ваксинация

Въпреки факта, че ябълковото дърво се присажда добре през цялата година, най-добре е да направите това в началото на пролетта. Препоръчва се присаждането да се извършва в началото на вегетационния сезон - по това време сокът едва започва активно да се движи по дървесината, а кората изостава доста назад.

Ако инокулацията се извършва на разделяне, тогава е по-добре да побързате и да извършите работата, дори преди сокът да започне да се движи, през периода на почивка. Обикновено това е началото на април, но в топлите райони се препоръчва процесът да започне по-рано - от средата на март. Ако има риск от завръщане на замръзване, отложете датите за няколко седмици.

Присаждането, при което шнионът се вкарва в страничния разрез, се извършва през лятото, пролетта, дори зимата, особено ако разсадът вече е прераснал.

ябълково дърво в градината

Полезни съвети от опитни градинари

Има няколко полезни съвета от сезонни градинари, които начинаещите се препоръчват да слушат:

 • Преди присаждането се уверете, че резниците са подходящи - спуснете ги с разрез във вода, след половин час внимателно изследвайте течността. Ако тя остане прозрачна, използвайте издънките, ако стане мътна или пожълтее - изхвърлете употребата - те вече не са подходящи.
 • Използвайте растителни материали за прибиране на реколтата от дървета, които постоянно се режат - те се съхраняват много по-добре и активно се вкореняват.

изрезки

 • Когато събирате реколтата от млади разсад, опитайте се да отрежете само клоните, които ще бъдат отстранени по време на резитбата, за да не нараните дървото.
 • Използвайте градинска смола - тя ще предпази секциите от инфекция, бактерии, които могат да повредят леторастите.
 • Съберете повече резници, отколкото е необходимо - дори ако някои от тях се влошат по време на съхранение, ще има достатъчно растителни материали за присаждане.

Друг важен съвет е да не използвате тънки, повредени или усукани клони - няма да можете да отгледате добро ябълково дърво от тях.

Беритбата на резници е забавен процес и след малко усилия със сигурност ще завърши с прекрасни резултати. Ябълковото дърво със сигурност ще ви благодари за работата ви с добра реколта от сочни, ароматни и здравословни плодове. Основното е да следвате правилата, препоръките на опитни градинари и да не се включвате в експерименти, които могат да навредят на дървото.

присаждане на ябълки

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква