Описание и характеристики на ябълковото дърво Мелба, височина на дървото и време на зреене, грижи

Ябълките са най-любимият и често срещан плод, отглеждан от градинари. В огромното разнообразие от сортове ябълки, Melba се отличава особено. Ябълковото дърво Мелба представя с такива сочни ароматни, сладки ябълки, вкусът на които няма да объркате с никоя друга. И за много наши сънародници той се превърна в вкуса на тяхното детство.

Светът научи за ябълките на Мелба благодарение на животновъди от Канада, които го развъдиха на границата на 19 и 20 век и дадоха на новия сорт името на известната оперна дива от Австралия Нели Мелба. Много скоро те вече бяха засадени от европейци, а малко по-късно - и Мелба беше призната в Русия.

В продължение на няколко десетилетия тя остава невероятно популярна и дори ражда много ябълкови хибриди.

Описание и характеристики на сорта

Големите добиви и отличният вкус са много характерните черти, които отличават ябълките от този изключителен сорт. За тези, които ги отглеждат, е много важно да знаят, че Мелба се страхува от замръзване. Това означава, че зимните температури не трябва да падат до твърде ниски стойности, под -30 ℃. Такива екстремни условия ще изискват допълнителни защитни мерки от градинаря.

сорт Мелба

височина

Този сорт ябълки е класифициран като средно голям. Дървото не расте над три метра, по-рядко от четири. На джудже подложка - до 2.

С добра грижа, ябълковото дърво Мелба ще оцелее:

 • до 55 години - в запас от семена;
 • 20 - полу-джудже;
 • до 15 - джудже.

Дървото не расте

Ширина на короната

При възрастно дърво то е разпространено, кръгло, леко удължено нагоре, достига до 7 метра в диаметър, силно листни. Това се отнася за Melba върху запасите от семена. Полу-джуджето има корона с ширина до 2 метра, а при джуджетата - до 1,5 метра.

Ширина на короната

Дегустация оценка

Обикновено средният размер на плодовете на Мелба е 120-150 грама, но можете да намерите и по-големи. Те имат плътна, но не груба кожа, гладка и нежна. Червените му ивици и сладко-киселият вкус се разпознават лесно.

Средната оценка е 4,4 (по петобална скала).

Дегустация оценка

Самостоятелно плодородието

Apple Melba е само плодороден сорт, но е по-добре, ако наблизо растат опрашващи ябълкови дървета.

самороден сорт

Зимна издръжливост

Мелба показва средна зимна издръжливост и дори при -30 ℃ може да доведе до добри добиви, въпреки че ще трябва да се предприемат допълнителни защитни мерки, тъй като това заплашва замръзване на цветни пъпки и издънки.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
И ако все пак искате да отглеждате ябълково дърво от този сорт дори и при такива условия, се препоръчва да отглеждате Мелба на основата на джудже.

Като изход, кацането на контейнери често се използва, когато има подходящо помещение за съхранение при зимни условия. През зимата можете също да покриете с нетъкан текстил, сгънат на няколко слоя.

средна зимна издръжливост

Само сортът Мелба ябълка расте и дава плод много по-успешно в районите, разположени на юг.

Опрашители сортове

Най-големият ефект се постига, когато сортовете ябълки действат като опрашители:

расте и дава плодове

 • Antonovka;
 • Боровинка;
 • Bellefleur-китайски;
 • Quinty;
 • Suislepskoe;
 • Стар erlist.

Началото на плододаването

Що се отнася до периода на зреене, ябълковото дърво редовно дава плодове, средно, от 4-та година и след:

дава плод

 • 4-6 години - в запас от семена;
 • 3-4 години - на полу-джудже;
 • през 3-та година - видове джудже.

Мелба цъфти в началото на пролетта. И в края на лятото, от втората половина на август и след това още месец и половина, можете да премахнете плодовете. Добивът на този сорт ябълки е висок. Отначало реколтата се прибира ежегодно, от 8-ма година - дори изобилно, но след 12 години има редуване: ябълковото дърво дава плодове за година и то без ябълки.

половината на август

Разходи за фиданка

Цените (в рубли) за разсад в различни региони на Русия се различават:

Възраст на фиданката, години
345
Москва и Санкт Петербург100025006000
Вологда320650
Темрюк Краснодарски край220450
Екатеринбург300600

Предимства и недостатъци

Jablone Melba е много популярен благодарение на своите достойнства. И така, сортът се характеризира с:

Разходи за фиданка

 • първата реколта - само за 4 години;
 • ябълките са силни и издръжливи, което означава, че са транспортируеми;
 • добре поддържан;
 • висока производителност;
 • широки възможности за обработка.

Този сорт обаче не е идеален. Има доста съществени недостатъци:

добре поддържан

 • липса на устойчивост на струпеи;
 • слаба устойчивост на замръзване.

Градинарите отдавна успешно се борят с тях. Така че е достатъчно правилно да се грижим за ябълковото дърво и то ще зарадва с високи добиви в продължение на много години.

устойчивост на струпеи

Функции за кацане

Мелба е посочена като столетници. Не е рядкост да живее 70-80 години.

Според легендата ябълковото дърво Мелба, което е засадено през 1647 г., все още дава плодове в Манхатън.

За да може едно дърво да живее и да дава ябълките си много, много години, трябва да знаете кога, къде и как да го засадите и, разбира се, как да се грижите за него.

посочени като столетници

Дати и място

Опитните градинари наричат ​​началото на пролетта най-доброто време за засаждане, когато пъпките все още не са започнали да цъфтят, или периодът от средата на септември до началото на октомври, когато дървото ще хвърли листата си.

И в двата случая закъснението може да бъде много неприятно. Есенното засаждане е за предпочитане. При разкопаване на разсад, корените му неизбежно се повреждат и през зимата имат време да се възстановят. Така през пролетта дървото вече е в състояние да се снабди с хранителни вещества в пълна степен. Важно е да запомните, че от засаждането до първата есенна слана не трябва да е по-малко от месец.

Но ако зимите ви са студени и температурата е под -20 °, по-добре е да засадите ябълково дърво от този сорт през пролетта.

време за кацане

Когато избирате място, където да засадите разсад, обърнете внимание: няма подземни води близо до повърхността. Рискът е твърде голям, че през пролетта корените ще се измият, в резултат на това дървото скоро ще умре. Градинарите често умишлено копаят канали, за да изхвърлят излишната влага.

Но е по-добре да засадите ябълкови дървета на естествен хълм, на място, затворено от пориви на вятъра.

Глината е най-добрата почва за Мелба. Глина или блато - изборът не е най-добрият. Когато нивото на киселинност не достигне нормата, почвата трябва да бъде оплодена чрез добавяне на доломитово брашно или гасена вар (500 грама на 1 квадратен метър).

Забележка

Избор на фиданка

За засаждане се избират само силни и здрави дървета, отговарящи на следните параметри:

 • възраст - 1-2 години;
 • от половин метър до 80 сантиметра дължина;
 • наличието на 2-3 странични издънки,
 • добре оформена коренова система.

Два дни преди засаждането на разсада, корените трябва да се потопят във вода и непосредствено преди засаждането да се потопят в глинен чат, след като предварително се отърват от листата (отрежете ги).

Избор на фиданка

Подготовка за кацане

Яма трябва да се подготви 2 седмици преди засаждането:

 • в дълбочина - до 80 сантиметра;
 • в ширина - до 1 метър.

Отрязва се 30-сантиметров слой копка. Взема се същото количество пясък, торф, хумус, смесен с 1 килограм пепел, плюс 200 грама калиев сулфат, 400 грама двоен суперфосфат.

Подготовка за кацане

На дъното на образуваната яма трябва да се положи дренаж с дебелина 20 сантиметра. Неговата роля ще се изпълнява от някой от следните материали:

 • счупена тухла;
 • едър речен пясък;
 • фин чакъл;
 • черупка на ядката.

Ако нивото на подземните води се повиши, този слой ще предпази кореновата система на дървото от гниене.

изложете канализацията

Засаждане на разсад

Почвената смес, която е била подготвена предварително, трябва да се излее в дупка и да образува пързалка, височина 20 сантиметра е напълно достатъчна. От северната му страна трябва да се забие дървено колче, така че да се издигне на 70 сантиметра над земята. Той ще служи като опора.

Фиданката от Melba е инсталирана директно върху маргаритка, а корените са внимателно изправени, след което могат да бъдат покрити с пръст. Препоръчва се дървото да се разклати леко, тъй като между корените не трябва да има празнини.

подготвени предварително

Сега можете да тъпчете почвата, а около самия разсад с радиус от половин метър те образуват валяк с пръст височина 10-15 сантиметра.

Остава да завържете дървото към колче, изсипете 2 кофи вода и покрийте утъпканата почва със слой от игли, суха трева или торф.

Правила за грижа за растенията

Грижата за Melba означава извършване на стандартен набор от действия, при които не само поливане с хранене и подрязване. Тя включва подготовка за зимата, както и профилактика и контрол на болести и вредители.

утъпкана земя

Поливането

От пролетта, когато се появят пъпки на дървото, до първия есенен месец поливайте ябълковото дърво необходимо е веднъж месечно. Ако дървото все още не дава плод, 2 кофи вода наведнъж са достатъчни. С появата на плода са необходими 4 кофи.

Преди това дървото е заобиколено от валяк с радиус от половин метър, за да излее вода в образувания кръг. След това почвата се изравнява и покрива с мулч.

есенен месец

Горна превръзка

Ако земята, в която са засадени фиданките от Melba, е плодородна, тогава не е необходимо да ги подхранвате веднага.

Но догодина тази процедура не може да бъде избегната. В началото на май в почвата първо се вкарва разтвор на карбамид (за 10 литра вода, килограм средства); процедурата ще трябва да се повтори отново през първите летни дни.

До края на юли е време да добавите разтворени пилешки изхвърляния (за 12 литра вода - 1 част от изхвърлянето). Може да бъде разтвор от кравешки тор (1 част на 8 литра вода).

разтвор на урея

Когато копаете земята в началото на есента, трябва едновременно да добавите:

 • калиев сулфат (50 грама);
 • суперфосфат (100 грама);
 • дървесна пепел (0,7 килограма);
 • хумусен компост или торф.

трябва да се направи

резитбата

На следващата година след засаждането младата ябълкова мелба трябва да бъде подрязана. И се препоръчва да направите това преди излюпването на бъбреците.

През следващите 3 години при дървото се формира корона. В този случай една трета се отрязва от централния клон. Що се отнася до издънките на основните клони, те трябва да имат 3 пъпки непокътнати, а на всички останали остава само един. Тези, които растат криво или се допират един до друг, се отстраняват.

В бъдеще трябва да се извърши санитарна резитба на повредени, неправилно растящи, сухи клони.

Важно е да знаете! Местата на разфасовки трябва да бъдат обработени с градински лак.

подреден

Подготовка за зимата

Сортът Melba е непретенциозен, ако не по една от неговите характеристики. Винаги трябва да помните, че тези ябълкови дървета не понасят силен студ и слана.Затова подготовката им за зимата трябва да се извършва особено внимателно. Предприемат се различни мерки:

 1. Стъблото и долните клони са побелели.
 2. Освен това те се изолират чрез увиване на багажника с 3-4 слоя торба или брезент и полагане на слама между слоевете. Структурата трябва да бъде укрепена по-надеждно.
 3. Покрийте ябълковото дърво със снежен шум.

Подготовка за зимата

Болести и вредители

Нека да поговорим за това, което представлява заплаха за тези овощни дървета.

Болести на Мелба и как да се справим с тях

Болести и вредители

Всички растения са болни, ябълковото дърво Мелба не прави изключение.

 1. Струпясване.

Градинарите наричат ​​липсата на устойчивост на тази инфекция основният недостатък на този сорт. Всичко започва с появата на кафяви петна по листата и завършва с пукнатини по плодовете и тъмносиви петна.

Методи за контрол: през пролетта напръскайте с разтвор на Oxyhom или Horus, приготвен в стриктно съответствие с инструкциите.

Всички растения са болни

 1. Брашнеста мана.

Поради плаката, която покрива дървото, достъпът на кислород до листата е затворен. Те също така не получават влага, дори плодовете не могат да бъдат настроени.

Методи за контрол: Отпръсквайте отварящите се листа с топаз, меден хлорид - след цъфтежа.

цъфнали листа

 1. Плодно гниене.

Появява се върху ябълки с кафяви петна и белезникави израстъци. Заразените плодове трябва да бъдат унищожени незабавно.

Методи за контрол: три пъти пръскайте:

 • веднага щом листата цъфтят - Скоро;
 • веднага щом цъфти - от Хорус;
 • 3 седмици преди прибирането на реколтата - Fundazol.

Плодно гниене

Вредители и контрол на ябълковото дърво

Самите имена на най-често срещаните вредители говорят много за опасните им ефекти. И най-често срещаните са:

 1. Ябълково листно руло.

Много неприятности могат да се очакват от тази малка пеперуда. Тя снася яйца на младите листа, което ги кара да се извиват. Новоизлюпените гъсеници са способни да изядат лист до вените.

От едно ябълково дърво до друго те се придвижват твърде бързо. Така че всички околни дървета ще трябва да бъдат обработени, заедно с болното.

обикновени вредители

Можете физически да унищожите листовите ролки, за което:

 • изгори сгънати листа;
 • привличане на птици в градината;
 • създайте специални капани.

Има народни рецепти. Някой използва инфузия на тютюн, някой се подпомага от отвара от картофи или домати.

Но ако щетите са значителни, само химията ще помогне.

домати върхове

 1. Ябълков молец.

Пеперудите им избират цветни пъпки, за да снасят яйцата си. Гъсеница се ражда и избухва, като изгризва семе, много бързо заема ябълка в квартала.

Можете да използвате лепкав колан. Поставете ябълково дърво, то ще се превърне в капан за вредители.

Ябълков молец

Ако обелите кората (два пъти годишно - през пролетта и през есента), можете да се отървете от оставащите в нея пашкули.

Можете да прибягвате до "помощта" на насекомите, да воювате със стъблата, да засаждате повече цъфтящи растения на сайта, за да ги привлечете. И е много добре, ако доматите растат наблизо. Стъблото не харесва миризмата им.

останали пашкули в него

 1. Насекомото от ябълка.

Ябълковият сок служи като храна за този вредител. След като се обитава, на кората се наблюдават малки тъмни израстъци. Насекомото е необикновено упорито, яйцата му спокойно оцеляват в студ при 30 ℃, а здравата черупка прави насекомото не особено чувствително към въздействието на различни химикали. Ако не искате растежът на ябълковото дърво да спре, ще трябва да извършите химическа обработка на ябълковото дърво с меден сулфат през есента, а с Нитрафен - през пролетта.

Можете да направите разтвор от катранен сапун и пепел и да измиете ствола и клоните на ябълковото дърво с него.

само той е уреден

 1. Ябълков цвят бръмбар.

Тези бъгове в пъпката снасят ларвите си, като по този начин практически го унищожават. Пръскането с разтвор на хлорофос помага добре.

За почистване на кората се използват лепкави филми. Работи добре побеляване на ябълкови дървета разтвор на гасена вар (1,5-2 килограма на 10 литра вода).

побеляване на ябълкови дървета

Събиране и съхранение

Краят на август е време за прибиране на реколтата. Не са редки случаите, когато колекцията се отлага в септемврийски дни. Освен това се препоръчва това да се прави в сухо време, ако бъдат събрани след дъжд, няма да е възможно да ги спасите.Ако:

 • берете плодове без да чакате пълна зрялост;
 • не позволявайте ябълките да падат, да повредят кожата при бране;
 • поставете в дървен съд на 2-3 слоя, увийте го в хартия или го изместете с дървени стърготини, така че плодовете да не влизат в контакт помежду си;

дървени стърготини

след това, като осигурите температурата на съхранение от -1-7 ° C, до началото до средата на януари, можете да ги съхранявате без проблеми.

Ябълковото дърво Мелба е много известно с невероятния си вкус. Има много сортове ябълки, които узряват в различно време и се различават един от друг по вкус. Но истинските ценители на ябълките няма да спрат да отглеждат Мелба.

жътва


Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква