Плюсове и минуси на сортовете ябълки Avenarius, характеристиките на зимната издръжливост и районите на отглеждане

Всеки градинар иска да има солидна градина с много засадени дървета. Много хора предпочитат да отглеждат ябълкови дървета на своите сайтове, тъй като те са непретенциозни в грижите и дават плод за дълго време. Преди да започнете да отглеждате плодове, трябва да изберете най-подходящия сорт. Ябълкови дървета Avenarius са популярни сред градинарите, които имат добри добиви.

Описание на сорта

Първо, трябва да се запознаете с описанието на този сорт ябълки, за да разберете всички негови характеристики.

ябълкови дървета avenarius

Сортът има силни и високи дървета, които се отличават с гъста корона. При оптимални условия на отглеждане дърветата растат до шест метра височина. Диаметърът на короната на възрастните растения е 3-4 метра. Всички ябълкови дървета са покрити с леки овални листа, чиято повърхност има жълтеникав оттенък.

Цветята на ябълковите дървета се появяват в края на пролетта, когато температурата се повиши до 20-25 градуса по Целзий.

До средата на лятото върху дърветата се образуват плодове с тегло около 85-90 грама. Те се характеризират със заоблена форма с леко удължение близо до края. Всички узрели ябълки са покрити с гладка зелена кожа, под която се намира пулпата. Отличителна черта на Авенарий се счита за неговия вкус. Ябълките са ароматни, сочни, вкусни и без кисел вкус, който се среща в много други сортове.

плътна корона

Предимства и недостатъци на ябълковото дърво

Avenarius не се счита за идеален сорт и затова има както предимства, така и недостатъци. Сред предимствата на ябълките са следните:

  • Устойчив на спад на температурата. Ябълковите дървета са в състояние да дават плодове дори в северните райони с ниски температури.
  • Непретенциозност към почвеното плодородие. За разлика от другите сортове, които дават само в почвата с много хранителни вещества, Авенарий дава плодове дори когато се отглежда в райони с лоша почва.
  • Защита срещу опасни вредители и болести. Такива ябълкови дървета са по-малко склонни да страдат от краста и други гъбични патологии.
  • Вкусови качества. Прибраната реколта има приятен вкус и затова се използва за създаване на конфитюри, консерви, компоти.

недостатъци на ябълковото дърво

Сортът има много по-малко недостатъци от предимствата. Основните недостатъци включват:

  • Нестабилност на плододаването. Градинарите, които отглеждат такива ябълкови дървета от много години, се оплакват от влошаване на сезонния добив.
  • Проблеми със самоопрашване. Дърветата имат ниско ниво на самоопрашване и затова се препоръчва да засадите есенни или летни ябълки близо до тях.

ниво на самоопрашване

Сортове ябълкови дървета Avenarius

Преди да започнете да отглеждате този сорт, трябва да се запознаете по-подробно с неговите видове. Такива ябълкови дървета се класифицират според височината на техните дървета:

  • Енергичното. Характеристика на този тип е темпът на растеж и височината на растенията. Зрелите дървета могат да растат до шест и половина метра височина. Отличителните черти на енергичните растения включват техния живот, който достига 100 години. Те също имат високи добиви, развита коренова система и устойчивост на суша.
  • Полу-джудже. Дърветата растат до 3-4 метра и имат корона с диаметър около два метра. кореноплодни полу-джудже ябълкови дървета те отиват само на 20-30 см в земята и затова се нуждаят от редовно поливане и подхранване.
  • Джудже. Тези ябълкови дървета са идеални за компактни площи, тъй като са с височина един метър. Дървесните дръвчета се нуждаят от повишено поливане, тъй като сухата почва се отразява негативно на тяхната производителност.

Прочетете още

Характеристики на плододаване и зреене

Ако правилно отглеждате ябълкови дървета Avenarius, те редовно ще дават плодове. Въпреки това, поради неспазване на правилата за грижа, можете да се сблъскате с лоши добиви. В този случай честотата на плододаване се влошава, което води до проблеми с образуването на плодове.

Обичайно е прибирането на реколтата през втората половина на лятото, когато на плодовете се появи леко руж. От едно възрастно дърво се събират повече от 30 кг узрели и сочни ябълки. Плодовете са повече от 15% захар, което ги прави много сладки. Поради сладостта на ябълките, някои домакини не трябва да използват захар, когато правят сладко или компот.

плододаване и узряване

Устойчивост на замръзване и болести

Avenarius е известен със своята толерантност към ниски температури, която му позволява да отглежда ябълки в студен климат. Опитните градинари обаче съветват да бъдат внимателни при отглеждане в северните райони с постоянни студове, тъй като редовните студове могат да повредят кореновата система. Ето защо, ако температурата често пада под замръзване, е по-добре да отглеждате ябълкови дървета в оранжерии.

Сортът е устойчив на най-често срещаното заболяване на младите ябълки - краста. Също така растението е защитено от други заболявания, които се появяват в резултат на излагане на гъбички.

устойчивост на болести

Къде е най-доброто място за отглеждане?

Avenarius се отглежда в райони с различни климатични условия. Ябълковите дървета дават плод най-добре в умерените райони, където температурите рядко се покачват над 25 градуса. В горещ климат добивите рязко намаляват и градинарите трябва да охлаждат градините си сами.

Замръзванията също влошават плододаването и развитието на дърветата. Поради ниската температура горните слоеве на почвата леко замръзват заедно с кореновата система. Затова в северните райони някои градинари имат трудности при отглеждането на Авенарий.

климатични условия

заключение

Хората, които планират да засадят ябълкови дървета, прекарват много време в избора на подходящия сорт. Някои предпочитат да засаждат на сайта Avenarius, за да събират в бъдеще сочни и сладки плодове. Преди да засадите сорт, трябва да се запознаете с неговите характеристики, основни недостатъци и предимства.

подходяща степен

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква