Как правилно да размножавате френско грозде чрез резници и наслояване през лятото и есента

Касисът е полезно зрънце, което всеки човек трябва да има в градината. Зрелите плодове са червени, черни и дори бели. Ако на сайта има плантации, възниква въпросът как да се размножава храста на касиса.

Методи за отглеждане на касис

Основният метод за отглеждане на ягодоплодни храсти е вегетативният. Тя предполага използването на резници, клони и разделяне на храста. Също така, касисът може да се размножава чрез семена.

Слоеве

Този метод се счита за най-подходящ за градинари, особено за тези, които нямат опит в подобни събития. Избирайки този метод за размножаване, след година човек получава подсилен разсад с добра коренова система. В началото на пролетта храстът се изследва в търсене на здрав двугодишен клон, който расте косо.

Именно тази опция може лесно да се наведе към земята и да се отглежда допълнително като пълноправен храст.

Разделяне на храста

Вариантът за размножаване е подходящ, ако има нужда от прехвърляне на храста на ново място. След изкопаването на храстите те се изследват. Младите клони с развити корени подлежат на засаждане.

възпроизвеждане на френско грозде

Засаждането се извършва през есента или началото на пролетта. В първия случай се избира периодът, когато всички листа ще паднат от храста - октомври или ноември. Пролетта е първата седмица на март преди почивка на пъпки.

изрезки

Този метод на размножаване е подходящ не само за грозде, но и за френско грозде. Резниците се правят от едногодишни базални издънки. Първите сортове, които ще бъдат присадени, са тези, които имат кратък вегетационен период. По-късно те започват работа със сортове с дълготраен растеж.

Зелени резници

Ако човек закъснее с размножаване чрез лигнифицирани резници през пролетта, зелените клонки са подходящ вариант. Младите и гъвкави издънки, които не са успели да се покрият с груба кора, подлежат на вкореняване. Резниците обикновено се наричат ​​зелени, защото се използва част от храста с листа.

възпроизвеждане на френско грозде

Семена

Този метод се използва от животновъдите при разработването на нови сортове френско грозде. На практика не се препоръчва размножаването на семена. Ако храстът се отглежда по този начин, има шанс новото растение да не наследи най-добрите качества на сорта.

Размножаване зелено или лигнифицирано - какво да избера?

За да получите отговор на този въпрос, струва си да проучите предимствата и недостатъците на един и втори метод.

Зелени резници

Предимства:

 • бърз цъфтеж и формиране на плодове за следващия сезон;
 • не се нуждаят от дългосрочно съхранение на посадъчен материал.

възпроизвеждане на френско грозде

От недостатъците се отличава само един фактор. Кората на зелените резници е гъвкава и тънка. Чрез него влагата се изпарява бързо, така че човек трябва постоянно да следи нивото на влажност.

вдървесени

Предимства:

 • прибирането на резници се извършва по всяко време на годината;
 • преди слизане човек има възможност да подбира здрави клони сред всички екземпляри;
 • плътната кора предотвратява изпаряването на влагата.

Основният недостатък на метода за размножаване е поддържането на подходящо ниво на влажност и температура при съхранение на резници. Посадъчният материал трябва да бъде защитен от мухъл и гниене. Има два начина да получите разсад за засаждане в почвата, ако работата е организирана правилно.

възпроизвеждане на френско грозде

Характеристики на възпроизвеждането на френско грозде

Всеки вид храст се нуждае от отделни грижи от градинаря. Възпроизвеждането на бяла, червена и касис се отличава с малки нюанси. Някои са лесни за работа с резници, други се появяват в резултат на разделяне на храста.

Повечето сортове касис не изискват засаждане на партньор. Това е така, защото растението е самоплодородна култура.

червен

Най-често храст с богати червени плодове се размножава от лигнифицирани клони. През лятото това са наслояване и резници със зелени листа. Градинарите, които не искат да усложняват работата си, избират хоризонтално наслояване.

възпроизвеждане на френско грозде

Разпространявайки червена касис, ще трябва да работите усилено, за разлика от черната. Но ако подходите правилно към проблема, всичко е възможно. Сортовете се берат в началото на август. Понастоящем развитието на бъбреците спира.

черно

Всички сортове се размножават доста лесно. Ако човек иска да получи храст със същите сортови качества, се препоръчва да се размножава чрез резници, наслояване или разделяне на храста. Всеки от предложените методи не изисква много усилия от страна на градинаря, но основните знания ще ви бъдат полезни. Беритбата на резници от касис се извършва в началото на есента.

бял

Лигнифицираните резници са препоръчителният метод за размножаване. Срязването на едногодишните издънки става през есента. Предпочитание се дава на части от средата на издънката.

възпроизвеждане на френско грозде

Правила за рязане на заготовки

За прибиране на клони на касис се използват дезинфекцирани инструменти. Тази техника ще спаси храста от инфекция. За рязане на резниците се използва остър резитба. Преди работа се заточва, така че разрезът е равномерен и гладък.

Прави се разрез над пъпката в горната част на рязането. Трябва да има най-малко 1 см разстояние от пъпката до ръба на клона. В долната част на рязането, разрезът се прави под ъгъл 45 ° под пъпката.

Кога е най-подходящото време за рязане

Времето на рязане на клони за размножаване на френско грозде зависи от избрания метод на присаждане. Подрязването на издънките със зелени листа се извършва през лятото. Периодът на подрязване започва през втората половина на юли и продължава до средата на август.

възпроизвеждане на френско грозде

Нюансите на работа през есента

Благоприятният период за прибиране на разсад е септември. Допустимо е извършването на резници в началото на октомври. Преди засаждане на резници в земята, те се държат в гореща вода за не повече от 25 минути.

Подбор и закупуване на есенни резници

За да се изберат висококачествени заготовки от френско грозде, които по-късно ще се превърнат в нови храсти, се обръща внимание на подготвителната работа. За това от лятото се изследват храстите, които не са нападнати от вредители и не са повредени от болести. Такива екземпляри трябва да имат много добре изглеждащи плодове.

възпроизвеждане на френско грозде

За резници са подходящи главните или базалните издънки, отрязани в самата почва.Резниците се нарязват от изрязаните издънки, диаметърът на които трябва да бъде в рамките на 5-7 мм. Именно средната част на издънката е с такива размери, която е за предпочитане.

За да не пострада качеството на резниците при рязане на заготовки, те се берат сутрин.

Допуска се топло, леко хладно време. През сезона на дъждовете резниците се берат през целия ден.

Правила за съхранение преди засаждане през пролетта

Ако градинарят не планира да засажда резници, той се занимава с вкореняване на есенни заготовки. Най-добрият начин да го съхранявате е да го поставите в кутии и да го покриете със сняг. За да се постигне бързо покълване на резниците през пролетта, те се поставят в контейнер с вода 3 дни преди засаждането в земята.

възпроизвеждане на френско грозде

Методи за вкореняване

Градинарите-любители знаят само две неща - вода и почва. Изправени пред размножаването на френско грозде, те откриват нови начини за вкореняване. Един от най-ефективните е специализиран субстрат.

Във вода

Счита се за един от най-лесните методи за присаждане, особено ако се прави през пролетта. Въпреки простотата на провеждане, той ускорява плододаването с 1 година. Той има 2 безспорни предимства - няма нужда да копаете в клони през есента и да работите в оранжерия.

Как се прави резници във вода:

 1. Два клона се поставят в пластмасови контейнери.
 2. Вътре се налива вода, така че да покрива резниците за 2 пъпки.
 3. С появата на корените се отделя отделен контейнер за всяко рязане.

възпроизвеждане на френско грозде

Процесът на вкореняване на резници във вода продължава от 1,5 до 2 месеца. Постоянно трябва да добавяте вода в чашата, така че разсадът да се чувства удобно. Ако застоя, то се променя напълно. Контейнерите са разположени в засенчена зона.Появата на цветя върху резници е неприемлива. С първите признаци на появата им те се отрязват.

В специализиран субстрат

Хранителната основа може да се състои от фини дървени стърготини, кокосови влакна, торф, перлит, сфагнумов мъх или пясък. Субстратът трябва да остане влажен, а температурата в помещението, където се намира рязането, трябва да бъде около 20 ° C.

Схемата за подготовка на условията за вкореняване:

 1. Съдовете се пълнят със субстрат и се навлажняват с вода.
 2. Резниците се засаждат в земята на разстояние 12 см една от друга.
 3. Леглото със засадените резници се покрива с полиетиленово фолио и се поставя на слънчево място.
 4. В първите дни поливането е доста обилно. С времето намалява.

възпроизвеждане на френско грозде

Времето за вкореняване на резниците по този начин отнема от 3 седмици до месец. Ако разсадът се е вкоренил, цветът на пъпките и формата им се променят - те набъбват. Тъмните и сухи „очи“ показват, че кълновете не са се вкоренили.

В открито поле

Слънчево място е избрано за вкореняване на резници. Парцелът не трябва да се намира над подземните води. Касисът обича плодородна почва с торове, хумус и пепел. След обилно поливане те започват засаждането.

Стимуланти за образуване на корен

Третирането на леторастите със специални препарати ускорява образуването на корени. Списък на най-популярните:

 1. "Kornevin". Разрежда се с активен въглен, тъй като висока концентрация е пагубна за младо растение. Разрезът се обработва с приготвения прах и кълновете веднага се засаждат в земята.
 2. Рибав допълнително. Той е под формата на течност. Разрежда се с вода преди употреба. Не само стимулира растежа на корените, но и лекува увредените участъци.
 3. "ЕПИН". Касисът се накисва в разтвор преди засаждането в открита земя. Защитава разсад в студено време, намалявайки вероятността от заразяване с листни въшки.

Рибав допълнително

Съединенията за ускоряване на образуването на корени, след като бъдат нарязани на разреза, дразнят апендиксните рецептори. От своя страна това провокира образуването на калус. Опитните градинари препоръчват използването на изброените лекарства, когато е възможно.

Засаждане на резници в земята

Беритбата, рязането, накисването и съхраняването на резници не са всички „тестове“, с които човек ще трябва да се изправи. Следващата стъпка е да засадите клоните в почвата на постоянно място. В този случай извършените действия трябва да бъдат правилни и да се извършват без грешки.

Избор на седалка

Избира се в зависимост от вида на касиса. Препоръчва се засаждане на черно на открити места в частична сянка. В добре навлажнени зони водата не трябва да застоя. Бялата и червената касис понасят по-лесно сухия климат, така че са безопасно засадени на хълм с добро осветление.

Рибав допълнително

Подготовка на почвата

Черната касис предпочита почвата със средно до високо съдържание на пясък. Червеното също е способно да дава култури на глинести почви, но се развива по-добре на леки и супер пясъчни почви. Бялото има същите изисквания.

Етапи на подготовка на площадката за кацане:

 1. Площта на почвата се почиства от плевели. Ако това не бъде направено, те ще потиснат младите разсад.
 2. Мястото е изравнено, което играе важна роля при поливането.
 3. Торовете се разпространяват по повърхността. За това е подходящ компост или хумус.
 4. След това почвата се изкопава до дълбочината на лопатния щик.

Ями за касис се приготвят 2 седмици преди засаждането на разсада. Това се отнася за есенното засаждане. Ако касисът се засажда на постоянно място през пролетта, дупките се приготвят през есента.

Как да размножавате френско грозде

Подготовка на посадъчен материал

Разсад - вкоренени резници, внимателно изследвани преди засаждането. Издънките с повреди, счупени и сухи корени не са подходящи. Частта, която ще бъде над почвата, се отрязва, а самият разсад се накисва в корен стимулиращ препарат.

Отрязването на надземната част на разсада е задължителна процедура. По този начин се постига развитието на кореновата система. Това е много важно, тъй като слаб корен няма да осигури на храста нормалното образуване на горната част на растението.

Технология на засаждане на разсад от касис

Културата се нуждае от пространство, така че около храста трябва да има поне 1,5 м свободно пространство. Размерите на дупката варират от 30 х 30 до 40 х 40 см. Началната дълбочина е 35 см. Окончателното образуване на дупката става под кореновата система на разсада. Дъното на дупката се поръсва с торове, съдържащи фосфор и калий. В земната смес трябва да има и хумус. Леките почви изискват торове с различен състав.

Кълновете, поставени в ямата, се наклоняват на 45 ° и се покриват с пръст. Почвата се изкопава и уплътнява на ръка, за да се елиминира образуването на въздушни пропуски. Ако кореновата яка е поставена на 6-7 см под нивото на земята, това ще осигури допълнителни издънки по културата.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква