Как да засаждате череши през лятото с млади зелени клепачи, методи, време и грижи

Много често летните жители се оплакват, че колкото и да са закупили черешови разсад, дърветата растат зле, след като цъфтежът на яйчника се разпада, плодовете не могат да се вкусят, а сливите и черешите, които се отглеждат на едно и също място, дават добра реколта. Присаждането на сладки череши помага за подобряване на устойчивостта на замръзване, укрепване на имунитета срещу гъбични и бактериални заболявания. Като подложка е подходящ не само този вид костилкови плодове, но и други растения от семейство Розови.

Предимства на метода

Въпреки че процедурата, при която дръжките от едно дърво се сплитат с друго, изглежда трудна, тя е достъпна дори за начинаещи летни жители и градинари. Предимствата на ваксинацията включват способността да:

Предимства на метода

 1. Вземете едри плодове.
 2. Значително увеличават добивите.
 3. Укрепване на устойчивостта срещу болести и неблагоприятна природна среда.

2 дървета участват в процеса. Към растението е прикрепен присадка под формата на пъпка или дръжка. Обикновено се изрязва от плодородна, но стара култура и се комбинира с друго дърво - запаса.

Присаждането помага да се подобри вкуса на горски плодове, да се премести периодът на зреене. Процедурата прибягва, когато черешата по неизвестна причина дълго време не дава плод, сортът не е подходящ за местния климат.

На присадено дърво плодовете се появяват след две години, а на ново дърво, засадено на мястото на изрязано старо дърво, не по-рано от 6 години.

засадете череши

синхронизиране

Присадката расте добре заедно, ако процедурата се проведе, когато започне отделянето на сок и въздухът се загрява до поне 5 ° C. Резниците се режат през есента, ако зимата не е била студена, клоните се присаждат през март.

През пролетта

Сладките череши могат да се присаждат през целия вегетационен период, основното изискване е отсъствието на дори малки студове. В края на април и на юг в началото на март резните се изваждат от мазето и се накисват в препарата Корневин. Те се сплитат със запаса, използвайки някой от методите във формата:

гръбначния стълб в ръка

 • полов акт;
 • в разцепване;
 • в ъгловия разрез;
 • за кората.

През пролетта за присаждане можете да използвате не само резници, събрани през есента, но и нарязани в същия ден, но не винаги е възможно да получите положителен резултат в такъв момент.

в ъглов разрез

лято

Те прибягват до присаждане на дървета през юли и август, но в южните райони, а често и в средната лента, през този период има горещина, опитни градинари препоръчват да започне процедурата в началото на юни, когато времето е удобно.

През есента

Ако по някаква причина не са успели да засадят черешите през пролетта или лятото, това може да стане през септември, на юг - през октомври.Присадката все още ще има време да се вкорени преди настъпването на студеното време.

клон на дърво

На какви овощни дървета могат да се присаждат череши

Подправят се само резници от свързани градинарски култури. Добър запас за праскова е кайсия, за круша - ябълково дърво. Сладките череши се присаждат на череши, когато е необходимо да се запази сортът, да се увеличи размерът на плодовете и да се добави аромат на плодовете.

В други случаи за запаса използвам череша, слива, кайсия. Черешката е по-близък роднина на сладката череша. Следните сортове са най-подходящи за присаждане:

кафяви плодове

 • Владимирска;
 • Gisella;
 • Връх;
 • Magalebskaya;
 • Гриот Росошански.

Издънките от хибриди на птичи череши растат дълго и лошо. Трудно е да се засаждат череши на сливи, но някои градинари успяват.

Преди да започнете да присаждате плодовото дърво, трябва да подготвите инструмента. Задължително е да закупите остър нож, ножици за подрязване; ще ви е необходим малък ръчен трион. Издънките са фиксирани към растението с електрическа лента и лента.

Гриот Росошански

Опции за процедура

Решавайки кой запас ще бъде използван за присаждане през следващия сезон, през ноември, когато всички листа летят от дърветата, се събират резници. За да направите това, отрежете едногодишните издънки с диаметър най-малко 50 mm с една растежна пъпка и няколко странични пъпки.

Клоните, подготвени за присаждане, се отвеждат в мазето, където се поставят в почвата от пясък, торф, дървени стърготини. Ако няма мазе, резниците се увиват във влажна кърпа, след това в полиетилен и се съхраняват в хладилника.

Черешите се присаждат с млади зелени клони от лятото до есента, понякога такива издънки се използват през пролетта, но не винаги успешно.

опции за

Проста копулация

Дори начинаещите градинари могат да овладеят метода, при който запасът има същия диаметър като присадения издънка. На черешата се избира гладък клон, избърсван с влажна кърпа. С остър нож се прави равномерен разрез върху него при наклон от 35 градуса.

Стъблото се приготвя от плодороден костилен сорт плодове с 2 или 4 силни пъпки, отстъпвайки на 10 мм от най-долния, извършват същата операция като на основата. На разстояние 2 см над третия бъбрек се прави друг разрез, но равномерно.

проста копулация

За да могат корените да растат правилно заедно, по време на работа трябва да се използва само остър нож, в противен случай техният камбий няма да съвпадне. Стъблото е внимателно свързано със запаса, за да се направи прав и равномерен клон.

Лентата, изрязана от полиетилен с ширина 1 см, се увива с припокриване над мястото за присаждане, като се уверите, че резниците не се движат на 1 мм, в противен случай няма да могат да растат заедно. Горната част на черешата е покрита със смола. Това се прави, за да се предотврати загиването на пъпката на рязането.

издънките са пораснали заедно

Подобрено копулация

За да издърпва по-бързо издънката, процедурата трябва да се извърши много бързо, в противен случай дървото ще изсъхне върху среза. Градинарите, които отдавна присаждат костилкови плодови култури, прибягват до подобрено копулация. Те разделят местата на срезовете в центъра на една трета както върху основата, така и върху рязането. Получените раздели насърчават по-тясна връзка и на двете присадени части.

подобрена копулация

Zakorkovy начин

Градинарите отрязват горната част на приклада с резачка; това се прави, ако е много по-дебело от събраното рязане. В началото на вегетационния период дървесината лесно се отстранява от кората с остър нож, а възлите се нарязват с трион. След това върху основата се правят надлъжни разрези с дължина около 4 см и покрити с полиетилен.

Стъблото се нанася върху пункцията върху багажника на растението и се увива с лента или лента. Разрезът на череша се третира със специална стъпка.

Много градинари използват този конкретен метод за присаждане, тъй като няколко издънки са изрязани на един корен, поне един от тях все още вкоренява, растението е по-малко ранено.

Zakorkovy начин

В пропастта

В началото на пролетта, когато пъпките все още не са разцъфнали, костилските плодови култури не са се събудили от зимен сън, те прибягват до по-сложна технология, която позволява присаждане на череши:

 1. На дърво, използвано като запас, се отрязват клони, оставяйки само няколко парчета в долната част, багажникът се скъсява до височина 50 cm.
 2. Стъпки се правят в пънчето с малка брадва и във всяка от тях се вмъква подготвен шлиц, дъното на което се заточва като клин, като се закрепва към растението с панделка.
 3. Резените, чиято дебелина не трябва да надвишава 50 мм, са покрити с градинска смола.

Този метод помага за обновяване на старите дървета, като същевременно се запазва сортът череша. Засадени са само тънки клони. По-добре е да прибягвате до процедурата през март, в началото на април.

костилка плод

Полу-разцепване

При тази технология черешата почти не се поврежда, малка част е засегната отстрани. За присаждане на рязане:

 1. Острието на брадвата се вкарва в пъна с дълбочина 30 мм, без да се стига до противоположния край, се извършва разцепване.
 2. Долният ръб на издънката е отрязан, така че да изглежда като клин.
 3. Увита с полиетилен в 3 слоя.

Присадката е вързана с канап. При този метод дори градинска стъпка не е необходима.

долния ръб

Присаждане на мост

Случва се през зимата зайци в търсене на храна да стигнат до градината и да гризат на кората. За да затворят раните в багажника и да подновят черешите, те прибягват до мостови технологии. Това се прави най-добре, когато сокът започне да тече.

Резниците се поставят така, че единият край да е над лезията, а другият над него. Издънките се поставят на няколко места и се правят разрези в кората. Присадката е фиксирана към дървото с филм, увит в мехур. Краищата на ставата се обработват с градински лак. При тази технология присадките не оставят нито една пъпка върху резниците.

присаждане на мост

Ъглов разрез

Ако клоните, които се използват за шпиона, имат диаметър не повече от 20 мм, леко отстъпвайки от ръба на коноп, се прави разрез с нож на дълбочина от 6 милиметра. Успоредно на първия в обратна посока при същия наклон от 30 °, се прави втори разрез. Долният край на рязането е шлифован от двете страни, така че да се впише лесно, но плътно в приклада.

ъглов разрез

Страничен разрез

Подобна технология за присаждане е в силата на опитни градинари, тъй като всяка операция с нож и резачка трябва да се извърши много точно.

Първо се прави разрез на 20 см от основата на рязането, така че едната страна да е с 10 мм по-къса от другата. Издънката е оформена като клин, фиксирайки го с пластмасова обвивка, поставена в разрез в запаса.

Когато присаждате стъбло към старо растение с дебела кора, вдлъбнатините се правят не под ъгъл, а директно, където се фиксира клона, като се смила диагонално, за да се направи острие.

основата на рязането

Технология за присаждане на сладка череша

Ако каменните плодови култури растат в крайградска зона или в двора и искате да увеличите площта за засаждане с овощни дървета, трябва да се има предвид, че черешите не се възпроизвеждат от костилка, а чрез присаждане.

За да може корекцията да се вкорени правилно и бързо:

 1. За запаса е избрана здрава костилна плодова култура, която дава стабилен добив.
 2. Голям брой резници от различни видове и периоди на зреене не се отглеждат на дърво.
 3. За присаждане се вземат силни клони, които са разположени по-близо до багажника.
 4. Сбруята се отстранява, след като се образува кората на кръстовището на издънката.

нож в ръка

През първата година цветята се скубят върху присадената череша и появяващият се яйчник се отстранява. Ако това не бъде направено, дървото няма да расте и да се развива добре. Опитните градинари препоръчват да се използват череша и черешови сливи като подложка, които са добре адаптирани към местния климат. Установеното стъбло след 4 години може да се използва отново за работа.

През пролетта всеки от методите е подходящ за присаждане, като се започне с проста копулация и завършва с най-сложната технология, можете да вземете както предварително подготвени издънки, така и зелени клони.

през пролетта за ваксинация

За да променят разнообразието от череши, те започват да присаждат. Подобна процедура е търсена, когато засаденото растение се оказа безплодно, на него узряват малки и безвкусни плодове.

Черешите до 10 години се използват като запас.Процесът прибягва през пролетта, когато вече не се очакват студове. Ревакцинацията с бъбрек или око се извършва дори в края на лятото и е доста ефективна.

качество на запасите

Грижа за дървото след процедурата

Ако присаждането на череши се извърши правилно, само няколко седмици по-късно започват да се появяват свежи издънки от пъпките на дръжката, които са слети със запаса. Необходимо е да се гарантира, че зайците не изгризват младата кора на дървото. За това багажникът и долните клони се увиват за зимата с плътна кърпа или игли.

След ваксинацията е необходимо да се проведат превантивни мерки за предотвратяване на нахлуването на листни въшки, появата на други насекоми, които се хранят с сок от листата. Дърветата се напръскват с инсектициди на всеки 3 седмици, успешно се използват препарати "Биотлин", "Танрек".

Издънката не се вкоренява, ако черешата няма достатъчно хранене. Клоните и клонките, които растат на основата под присадения издънка, задължително се отрязват. Ако кората се раздели по време на процедурата, увредените места и рани се третират с градински лак.

грижа за дърветата

Необходимо е да се следи влагата на почвата в кръга на багажника. След поливане почвата трябва да е влажна поне 30 см.

За да не се къса от вятъра, да не се огъва от птици, 2 месеца след ваксинацията е необходимо да се постави шина върху него. Правят го от ренови клони и го връзват към опора и дърво.

През август прищипете върха на шниона. На следващата пролет младите издънки се изрязват, за да образуват корона и след 2 години се съкращават с половин метър, клоните, които растат вътре в багажника, се отстраняват.

резитба

След присаждане на череши:

 1. Придобива устойчивост на неблагоприятни климатични условия.
 2. Дава висока доходност.
 3. Зарадва с по-едри и вкусни плодове.

За да получите такъв резултат, е необходимо да се придържате към времето на процедурата, не забравяйте за характеристиките на всяко растение.

хора на работа

За да се трансплантира сладка череша след присаждането, тя се изкопава заедно с бучка пръст. През есента се приготвя яма с дълбочина и ширина 70 см, пълна с торф, хумус, тор. Корените се поставят внимателно, шията на растението се оставя на 8 сантиметра над почвената повърхност. Почвата е тампонирана и обилно поливана, клоните леко се съкращават. Сладките череши се връзват на колче от двете страни.

черешов експерт

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква