Как да размножавате череши със зелени резници и наслояване вкъщи

Самостоятелното отглеждане на дървета е сложен процес. Важно е да се изпълнят всички необходими тънкости и техники, за да може растението да се вкорени. Развъждането на череши няма да създаде особени затруднения дори за начинаещи. Стриктното спазване на препоръките ще доведе до положителен резултат.

Покълването на семената

Лесно е да направите това у дома, само процесът ще отнеме много време:

  • На първо място е необходимо да изберете костите, които трябва да са здрави отвън, без видими повреди и следи от жизнената активност на насекомите. Те са избрани от най-големите и вкусни плодове.

покълване на семената

Не бива да рискувате да отглеждате черешови ями от пазара. Разсадът ще расте, но неговите характеристики може да не са подходящи за района на отглеждане, те могат да замръзнат.

  • За да се получи висококачествен посадъчен материал, е необходимо да се засаждат не 1-2, а много копия. Това е необходимо, за да се изберат впоследствие най-силните и здравословни разсад.
  • Често растение, отглеждано от семе, дава плодове, които са напълно различни по вкус и други характеристики.

Не е лесно да отглеждате череши по този начин, трябва да проявите търпение и старание, за да получите резултата.

засадете череши

Пролетно кацане

През есента е необходимо да се подготви място за засаждане. Изберете осветено място, защитено от чернови. Въвеждат се хумус и минерални торове. За да се събудят, костите се поставят във мокър пясък и се държат при температура 0 ⁰С.

През пролетта, когато снегът се стопи, почвата се затопля малко, трябва да засадите костите в земята. Избират се само най-добрите екземпляри. За най-добри резултати те се накисват в стимулатор на растежа.

Необходимо е да се сее на редове, за да се улесни процеса на грижи, разстоянието между каналите е 40 см, между семената 15-20 см. Дълбочината на засаждане е 2-3 см.

растение в саксията

Есенно засаждане

Семената, избрани за засаждане, се съхраняват в найлонов плик в хладилника. Кацането е планирано за октомври. Градинското легло се приготвя подобно на засаждането през пролетта.

Жлебовете се правят на 5 см дълбочина, разстоянието между костите е 15 см. Поръсете добре с пръст отгоре. Това е необходимо, така че костите и кълновете, които възникват в тях, да не замръзват през зимата.

През пролетта, след появата на разсад, насажденията се изтъняват, оставяйки най-силните кълнове.

есенно кацане

Предимствата на метода на свръхрастеж

Има много начини за отглеждане на плодово дърво. Едно от най-обещаващите е възпроизвеждането чрез издънки.Не е необходимо да правите нищо особено при кацане.

Избран е посадъчен материал, младите разсад трябва да са здрави и здрави. Слабите, деформирани и болни растения няма да вкоренят. Scions на възраст 2 години ще работят най-добре.

Трябва да изберете разсад от череши, които са на значително разстояние от родителското дърво.

замразени нуклеоли

Оставя се издънките да растат през лятото, така че да са готови за трансплантация до есента. Те са отрязани с малка част от майчиния корен, това ще подобри степента на оцеляване на ново място.

Предимствата на метода са, че дървото бързо се вкоренява и расте, без да губи време за адаптация и формиране на кореновата система.

схеми за развъждане

Технология на развъждане със зелени резници

Този метод за размножаване на череши позволява на растението да запази способността за устойчивост на замръзване, както и да стане по-устойчив и способен на бързо възстановяване.

За този метод на развъждане се избират клони, които са на долния слой. Всеки трябва да има 4-5 листа. Трябва да ги отрежете под ъгъл, с остър предмет, като внимавате да не повредите кората.

Долните листа се отстраняват, това ще помогне да се изкорени по-добре. Клоните, отрязани от черешата, се поставят в стимулатор на растежа за един ден.

технология на развъждане

Почвата се смесва в съотношение торф и пясък 1: 1. Отгоре се изсипва слой от едър речен пясък с дебелина 5 см, всичко се смесва добре и се засаждат зелени резници. За да ускорят процеса, те създават парников ефект, затягат почвата с филм.

Размножаването на въздушни слоеве от сладка череша се практикува от много градинари. Този метод се състои в следното. Избран е плодоносен клон, върху него се правят няколко разреза. Тогава към това място се връзва пластмасова торба с почва, която редовно се полива.

С течение на времето клонът се вкоренява, клонът се отрязва и засажда на друго място. Такива разсад запазват всички характеристики на майчиното дърво, включително вкуса на плода.

покълващо дърво

Срокове за засаждане

Всичко зависи от региона на отглеждане. На юг се опитват засадете череши през есента... Спокойно се вкоренява, зимува и започва да расте през пролетта. В северните и централните райони, напротив, те са склонни да засаждат разсад през пролетта. През лятото те укрепват и се подготвят за зимата. Презимувайки добре, растенията набират сила и растеж, започвайки от пролетта.

По време на периода на вкореняване градинарят наблюдава състоянието на дървото и своевременно прилага необходимите агротехнически техники.

растящ регион

Схеми за засаждане на фиданки

Много зависи от това дали дърветата са засадени правилно. Препоръчително е първоначално да изберете подходящи схеми, като засадите череши на леглата.

Препоръчително е да поставите 2-3 растения на сайта или да засадите няколко череши. Разстоянието между дърветата е 4-5 m.

Ако се отглежда колонна череша, след това се засажда на по-близко разстояние: между разсад 1 м и между редове 2-3 м.

Препоръчва се правилно засаждане на череши, изпълнявайки всички необходими изисквания. В противен случай дървото може изобщо да не даде плод. Тъй като удебеленото засаждане създава много сянка, младите дървета пречат на развитието на един друг.

засаждане на разсад

Грижи за дървета след вкореняване

Когато черешовият разсад се е вкоренил, за него трябва да се полагат правилни грижи. Навременните дейности ще помогнат да се избегнат някои проблеми. Отглеждането на череши се нуждае от подхранване, поливане, разхлабване и подрязване.

Режим на поливане

Вкоренените разсад трябва да се поливат често, като се избягва изсушаване или преовлажняване на почвата. Първият път се полива веднъж седмично, след което се намалява до 1 път за две седмици. Но докато увеличавате количеството вода за един разсад.

режим на поливане

Подхранване на почвата и листата

Без торове растението няма да може да се развива напълно. Горната превръзка, приложена навреме, ще помогне за формирането на здрава коренова система и еднакво силна въздушна част на разсада. Основата на бъдещата реколта.

Ако при засаждането всичко е направено правилно, тогава първата година черешата няма да се нуждае от минерални торове. Органичната материя се внася при засаждане, тя се смесва старателно със земята за засипване.

В следващите години се препоръчва да се хранят растенията с органична материя няколко пъти годишно. Трябва внимателно да наблюдавате появата на разсада и въз основа на наблюдения да определите какво липсва растящата череша.

листно хранене

Торовете се прилагат заедно с поливането или един ден след него. Пръскането или листното подхранване се извършва вечер или облачно време. Това се прави не по-рано от втората година от живота на растението.

При обработка по листния метод е необходимо да се използват химически защитни средства, ръкавици, очила и защитен костюм.

Във всеки бизнес е важно да се спазва нормата, по-добре е да подхранвате растенията, отколкото да ги прехранвате.

торове за култури

Формиране на короната

Не е достатъчно само да засадите разсад, плевел и вода. Необходимо е правилно да се оформи дървото. За да получите сладка череша с развита корона, трябва да започнете да оформяте от първата година от живота на разсада.

Характеристиките на подрязването зависят от сорта, но има общи тънкости. Необходима е резитба на череши за увеличаване на добивите, предотвратяване на появата на болести, увеличаване на периода на плододаване и подобряване на качеството на плодовете.

В региони със студен климат черешите се образуват под формата на храст, така че по-лесно може да издържи сурови зими.

образуване на корона

Необходимо е да се формира дърво в млада възраст, когато клоните все още лесно се огъват, насочете ги под необходимия ъгъл. Ако черешата е присадена, е необходимо да се премахнат всички издънки на основата. В противен случай тя е в състояние да чука шпиона и нищо няма да се получи от ваксината.

Формирането започва от първата година от живота на младо дърво. Започнете подстригване от долния слой. Изтрийте онези клонове, които не са скелетни. Тогава централният изстрел задължително се съкращава. Това е необходимо за формирането на странични скелетни клони. Първата година всички странични клони се отстраняват от скелетните.

оформете дърво

Ако няма ясно изразена централна издънка, изберете най-високия клон и го скъсете с 2-3 см. Всички странични клони се нарязват на 3 пъпки.

В допълнение към формалното подрязване има и санитарен. Необходимо е, за да не се разболее дървото и да не умре. Всички болни и деформирани клони се отстраняват. Задължително е обработените места да се обработват с градинска стъпка.

дървесен храст

Контрол на насекоми и болести

В началото лечението от патогени и вредители е особено уместно. Трудно е едно младо крехко дърво да се справи самостоятелно с този проблем. Ето защо летничката трябва да следи отблизо появата на разсада и да се опита да открие болестите навреме.

По-лесно е да се проведе своевременно превантивно лечение, отколкото да се елиминират последствията по-късно. За борба с патогените се препоръчва провеждането на лечение с химикали. Но само докато разсадът започне да цъфти, тогава се обработва с народни средства.

В борбата с насекомите помага създаването на капани със специално съдържание, което привлича и убива насекомите. А също и лечение с лекарства.

лечение на насекоми

Копае се в млади череши за зимата

За да може дървото да издържи по-лесно зимата, някои градинари добавят почва към разсада. Слой земя ще им помогне да преживеят силните студове и да продължат да се развиват с нова сила през пролетта.

Фиданките се заравят, дори ако нямат време за засаждане. Тогава се изкопава ров, в него се правят млади дървета и се покриват с пръст до затопляне през пролетта.

капещи череши

Възможни трудности

Не е трудно да отглеждате плодови плодове, необходимо е ясно да следвате всички необходими техники и изисквания. Градинарят е изправен пред някои проблеми, решавайки ги, той оставя обратна връзка, за да помогне на другите. Новакът летен жител търси отговори на въпроси, намира, успешно кандидатства и става по-опитен.

Трудности, които могат да възникнат по време на размножаването на череши по различни начини:

резитба

  1. Разсадът не расте. Възможна причина е липсата на торове, влага.
  2. Не се вкоренява. Трябва да сте сигурни, че това е така. След това предприемете действия. Третирайте с хранителна смес, нанесете минерални торове.
  3. Сладката череша не цъфти. Може би са направени грешки по време на засаждането, кореновата яка е била задълбочена и др.

Когато се сблъскате с трудности, основното е да не се отказвате. Необходимо е да се разберат причините, след което се опитайте да ги премахнете. Всичко може да се оправи с търпение и упорит труд.

Размножаването на череши самостоятелно е голям плюс. Градинарят ще бъде уверен в качеството на дървото, получено в резултат на свършената работа.

узрели плодове

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква