Как да засадим стандартна цариградско грозде, отглеждане, засаждане и грижи

Признат е красив стандартен цариградско грозде, което се превръща в декорация на сайта и удивява близки и гости. Можете да получите такова растение, като присадите цариградско грозде или сами го отглеждате. Важно е да изберете правилните сортове със зимна издръжливост и да извършите работата в съответствие с изискванията на селскостопанската технология.

Защо да засаждаме цариградско грозде

Има няколко причини за присаждането на цариградско грозде:

 1. Създаване на стандартни растения. Когато короната е леко повдигната, „ягодоплодното дърво“ е по-лесно да се грижи: прибиране и резитба. При равномерна осветеност плодовете са сравнително по-големи и с по-добри вкусови характеристики. Цветята и яйчниците са много по-малко засегнати от късните пролетни студове.
 2. Красива гледка към растението, която се взема предвид при ландшафтен дизайн.
 3. Използва се в малки площи, тъй като се спестява място.


Плюсове и минуси от отглеждането на цариградско грозде на стъбло

Отглеждането на цариградско грозде на стъбло има свои отличителни черти, които се характеризират с положителни и отрицателни страни.

Основните предимства на такова отглеждане включват:

 • стандартен храст, покрит с цветя и плодове, изглежда изключително впечатляващ и привлича вниманието;
 • рискът от увреждане на листните плочи и горски плодове с брашнеста мана намалява;
 • такъв храст дава плодове един и половина пъти повече от обикновено;
 • по-удобно е да се грижите, лекувате със специални средства;
 • по-лесна грижа за участъка с почти стъблото;
 • удобен за прибиране на реколтата.

При избора на този метод на отглеждане се препоръчва да се вземат предвид негативните аспекти:

 • изискват повече грижи: премахнете кореновите издънки, издънките, които се появяват на багажника;
 • въпреки големия размер на плодовете, добивът пада;
 • в райони със студен климат рискът от увреждане от замръзване се увеличава, ако сортът не е достатъчно устойчив на замръзване;
 • вероятността от увреждане на растението от стъкло от касис се увеличава;
 • жизнената активност на растението зависи от стъблото, основната и единичната издънка.

отглеждане на цариградско грозде

На какво са присадени цариградско грозде?

Присаждането на цариградско грозде се извършва върху ягодоплодни култури (червено френско грозде и цариградско грозде), по-рядко върху овощни дървета.

Плодни дървета и храсти

Можете да отглеждате цариградско грозде на плодово дърво. Но това е подходящо за експериментални градинари, тъй като носи много риск.

Черешата се използва изключително рядко, въпреки успеха на чуждестранните експерименти. Процентът на оцеляване е среден. При практическо приложение е забелязано многобройно отхвърляне на присадените части. Но при ефективно присаждане се отбелязва появата на едри плодове с нестандартни вкусови характеристики.

плодни храсти

Роуън и слива се използват в случай, че не е възможно да се избере подходящ запас. Процентът на установените шпиони е нисък. Ваксинираната част не се държи добре.

По този начин използването на овощни дървета се счита за експериментално.

Когато се извършва присаждане, се използват разсад от златна касис, а резниците от цариградско грозде се присаждат на стъблото му. Запасите от касис трябва сами да отглеждате от резници или резници. Освен това форсирането не се извършва от храст, а се насочва към образуването на вертикални издънки.

Освен това опитни градинари препоръчват да се използва йошта, която е хибридно растение от касис-цариградско грозде. Предимства: прави издънки, доста силни, устойчиви на зимни студове, имунизирани срещу вредни насекоми и общи заболявания. При тази подложка е необходимо да оставите един издънка, да прищипвате оформените странични издънки, което ще доведе до бързо образуване на дебел ствол.

храстови клони

Съвместими сортове цариградско грозде

В процеса на избор на запас възниква въпросът: как да присадите цариградско грозде на цариградско грозде? За такава процедура е необходимо да изберете правилния сорт:

 1. Орегон цариградско грозде: идеален за райони с изобилие от валежи или високопроточни места, тъй като в такива условия френско грозде е склонно да развива капки (оток).
 2. Обикновена цариградско грозде: страхотно като запас, наред с Орегон и златна касис.
 3. Сортът Малахит се характеризира със среден период на зреене, енергичен храст, устойчив на ниски температури, което е неговото предимство.

Необходими условия за процедурата

За да е ефективна ваксинационната процедура, трябва:

 1. За зимното присаждане е важно правилно да подготвите резници и запаси. Резниците трябва да са силни годишни издънки. Наличност: разсад на касис на 1-2 години Резниците трябва да спят преди пролетното присаждане.
 2. За присаждане през пролетта подгответе резници през първите седмици на зимата, съхранявайте в снега и ги преместете в хладилника, когато се появи топлина.

присаждане на храст

Кога трябва да се ваксинирате?

Процедурата за присаждане на цариградско грозде се провежда през лятото, зимата или пролетта. Присаждането с резници върху предварително подготвени и достатъчно втвърдени разсад на подложки се извършва през вегетационния сезон:

 • от юли до средата на септември - в страничен разрез;
 • в последните седмици на лятото - в дупето или с наклонен клин;
 • от юли до август - пъпкуване с вдлъбнатина с парче дърво.

Инокулацията през зимата и пролетта носи отлични показатели, които се извършват в последната седмица на февруари - началото на март.

разхлабване на почвата

Как да засадим цариградско грозде на стъбло: технологичен процес

Като се вземе предвид времето на процедурата за присаждане, резниците се събират наесен или непосредствено преди самото присаждане.

Подготовка на шпиона

За зимно присаждане се събират резници от сортово растение (шпион). От тях се отрязват тръни. Съхранява се в температурен диапазон от 0 до 3 относноВ. За съхранение се използва влажен пясък, торф или дървени стърготини.

Подготовка на запасите

Подложки за присаждане през зимата се изкопават през есента. Те трябва да се съхраняват в мазе, използва се мокър торф, пясък, дървени стърготини. Оптималната температура за съхранение е 0-3 относноОТ.

зелено зрънце

Технология стъпка по стъпка на ваксинация

В процеса на отглеждане на цариградско грозде със стъбло, присаждането се използва в задника, страничен разрез, Т-образен разрез и в разцепването.

Необходимо е да се избере така, че коренът и шкембето да отговарят един на друг в диаметър. Процедурата за присаждане се провежда през февруари-март. Вкоренените резници от подложки се поставят в студена сутеренна стая през есента. След ваксинацията, докато и двете части израстват заедно, те се поставят в условия с температурен режим от 18 до 23 градуса. Дръжте на хладно до излитане.

В края на летния период присаждането се извършва на майчиното растение. За да направите това, трябва да оформите храст за възпроизвеждане от слоеве, насочени нагоре. Присаждането се извършва с почти удължени резници. В есенния период такъв изрез ще се вкорени, разделя се храст с присадени резници.

хранителни плодове

При разделянето присаждането се извършва през пролетта, дори преди началото на процеса на отглеждане, и в края на лятото.

Препоръчва се инокулиране по метода на подобрено копулация съгласно следния план:

 1. На основата определете силен вертикално оформен кълн. Нарежете останалите издънки под основата.
 2. Вземете стръкчето от шейона, което съответства на размера на диаметъра.
 3. Направете наклонен разрез на шлица отдолу, опитайте се да направите дължината му да съответства на три размера на диаметъра на рязане. След това го поставете в контейнер с разтвор на хетероауксин.
 4. На основата направете подобен разрез на необходимата височина. Като правило е 0,6-0,8 м. Навлажнете получения разрез с "Хетероауксин".
 5. Извадете дръжката от хетероауксина и направете език на няколко милиметра в долния разрез.
 6. Прикрепете ръба на рязането към запаса, маркирайте секцията за рязане. Той трябва да съответства на местоположението на езика и да изпълнява подобен на основата.
 7. Присъединете се към двете части според схемата на пъзела - език на език.
 8. Вържете мястото на ваксинация със специална лента (саморазрушаваща се) или друг подобен материал.
 9. Покрийте среза на рязането отгоре и покрийте мястото за присаждане с лента с градински лак. Заслепете бъбреците по цялата повърхност на стъблото, разположена от присаждането надолу. Вържете растението към опората.

оформен храст

Как да отглеждаме и да се грижим за стандартните цариградско грозде?

За да се получи стандартната форма на цариградско грозде, някои знания са важни. Засаждането и отглеждането изисква спазване на прости, но важни процедури. По правило отглеждането на стандартни цариградско грозде се състои от два метода:

 • образуване на етапи на дълго или ниско стъбло;
 • с използването на ваксинация.

Смята се, че получаването на цариградско грозде на собственото си стъбло е по-лесно.

горски плодове пеят

Стъпки за действие:

 1. През първата година се формира багажникът.
 2. От пролетта на втория сезон кълновете се изрязват директно на нивото на формирането на частта на короната.
 3. Оставете около 4 пъпки в долната част на разреза. Те трябва да бъдат разположени от различни страни, разстоянието между тях е от 5 до 8 см, останалите трябва да бъдат отстранени.

Можете да получите стъблото с желаната височина от всички жизнерадостни сортове: Каменяр, висулка Руби, Неслуховски и други. Изборът на подходящ сорт е важно условие. Селекционират се предимно едроплодните сортове.

поливане на храста

Как правилно да оформите и изрежете храст

Когато присадените издънки отраснат обратно, е необходимо да се премахнат всички листни плочи и тръни на запаса. Не им позволявайте да покълнат през лятото. Важно е също да премахнете растежа на корените. Ако е необходимо, може да се използва като допълнителни подложки за получаване на други сортове. Важно условие е премахването на растежа през живота на растението.

Когато присадените части са достигнали 20 см дължина, отстранете точките на растеж. Това се прави, за да се стимулира разклоняването на леторастите през настоящия сезон. Освен това формирането се извършва произволно, като се вземат предвид личните желания.

горна облицовка

Подрязването на храстите не е трудно, а получаването на ефектна сферична форма не е трудно. За да получите сфера:

 • в края на втория сезон, опитайте се да отглеждате около 6 водещи издънки;
 • скъсете основния проводник с 1/8 от дължината на растежа;
 • изрежете останалите клони по-късо, придавайки на короната заоблена форма.

При използване на такова подрязване процесът на подмладяване се извършва след 6 години. Необходимо е да се премахнат старите клони, но постепенно, спазвайки симетрия. Всички издънки, израснали под мястото на ваксинация, незабавно се отстраняват.

премахване на клони

Съвети за градинарство за процедурата

При извършване на работа е важно да се вземат предвид следните нюанси:

 1. Инсталирайте опората едновременно с засаждането. За опора се използва дървен кол, който е важно да се почисти от кората и да се накисне долния край.
 2. Жартата трябва да се направи три пъти: два на багажника и на короната. Ако храстът е продуктивен, тогава за да се предотврати разкъсването на клоните, опората се взема по-дълго и от нея се водят фиксиращи основи в няколко посоки.
 3. При засаждане на няколко храсти се закрепва към хоризонтални решетки.

Стандартният цариградско грозде е украшение и успешно се използва в ландшафтен дизайн. По-лесно е да се грижите за него, но такова растение изисква специални грижи и навременна правилна резитба.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква