Описание на сорта цариградско грозде Hinnomaki и неговите сортове, засаждане и грижи

Цариградско грозде, което се взема на стъбло дори в Европа, където плодовият храст е бил култивиран преди много векове, току-що започна да привлича руски летни жители и градинари. Растението, покрито с горски плодове, изглежда много интересно, в южните райони зимува добре в двора, в северните райони, като го постави в контейнер, то се пренася в оранжерия, поставено в лоджия. За отглеждане на цариградско грозде Hinnomaki, които имат няколко разновидности, на стъбло се използват храсти, които са високи.

Обща информация за сорта

Растението, отгледано от финландски животновъди, има закръглена форма. Хиномаки цариградско грозде образува много тънки издънки, обсипани с тръни, но привлича с големи плодове, с висок добив. На храстите, нарастващи във височина до един и половина метра, в началото на юли зреят около 7 кг овални плодове, наслаждаващи се на сладък вкус и нежен аромат. Презрелите цариградско грозде не се напукват, но леко отпусните плодове падат на земята.

Те са богати:

 • органични киселини;
 • захариди;
 • витамини;
 • микроелементи.

От плодовете се правят отлични десерти, захаросани плодове, вино, сок.Хиномаки рядко се засяга от сферотека. Паякообразни акари, мечки, ларви на бяла муха не са особено опасни за сорта.

Заслугите и недостатъците на културата

Гъските, създадени във Финландия, са издръжливи, растат много бързо и не изискват специални грижи. Предимствата на сорта Hinnomaki включват:

 • имунитет към брашнеста мана;
 • висока устойчивост на замръзване;
 • възможността да расте на багажника;
 • отлично качество на плодовете.

цариградско грозде

На плодородни земи, осветени от слънчевите лъчи, храстът дава богата реколта. Издънките на растението са гъсто покрити с тръни, около които е лесно да се отбият, отрязвайки клони, берат плодове. И това вероятно е единственият недостатък на храста.

Сортове сортове

Финландските животновъди, които се занимавали с отглеждането на плодоносната цариградско грозде Hinnomaki, не спирали, като създавали храст с плодове от същия цвят.

Сортът има няколко разновидности, които се различават не само по цвета на плодовете, но и в периода на зреене и някои други характеристики.

Hinnomaki Зеленият цариградски грозде обича слънцето, расте в зона, затворена от чернови, издържа на студове до 30 ° C. Слабо разпространените храсти рядко достигат височина до 1,2 м. Издънките са покрити с тръни, което усложнява прибирането на реколтата. През юли овалните плодове узряват с кисело-сладка каша с наситено зелен цвят.До 5 кг плодове се берат от двугодишни растения, които трябва да бъдат вързани. Сортът не се влияе от мана, той е имунизиран срещу сферотека.

цариградско грозде

Един от видове цариградско грозде Hinnomaki - Червен, образува храсти с височина около метър и половина, които са изненадващо издръжливи. Растението не страда от брашнеста мана; по глинестите добива почти 9 кг. Плодовете узряват средно, някои екземпляри тежат 7–8 грама, когато узреят придобиват тъмночервен оттенък.

Хъномакиният жълт храст не може да се похвали с мощния си размер, височината му е 70 см. Растението вкоренява и плододава обилно по пясъци и глини, но не понася блатистите кисели почви.Цариградско грозде цъфти много красиво, с редовно подрязване дава висок добив на сладки и ароматни златни плодове.

Друг сорт цариградско грозде, Hinnomaki Gelb, издържа както на замръзване, така и на суша, е имунизиран срещу някои заболявания и предпочита плодородна почва. На издънките на компактен храст, покрит с бодли, през май се появяват мъжки и женски зелени цветя. Те се оформят в аксилите на листата на няколко парчета.

цариградско грозде

Жълтите плодове, зреещи през юли, имат:

 • слабо опушване;
 • сладка и кисела каша;
 • приятен аромат.

Сортът е неизискващ към влагата, не се вкоренява в кисела влажна почва. В райони, осветени от слънцето, храстът се развива бързо.

Отглеждане на хиномаки цариградско грозде

Описанието на характеристиките на сорта ягодоплодни култури, развъден в Северна Европа, заинтересовани градинари от региони с мразовита зима и хладно лято. Гъстят от Hinnomaki се развива добре и дава плод, ако сайтът е правилно избран за него. Храста трябва да се засажда на равна земя, защитена от вятъра. Не поставяйте растението близо до дървета.

цариградско грозде

С недостиг на светлина цариградският грозде губи имунитета си срещу гъбична инфекция и се влияе от сферотеката.

Подготовка на мястото за кацане

Сортът Хиномаки се вкоренява по-добре през есента. Младите растения имат време да се засилят преди замръзване, а през пролетта започват активно да се развиват. Седмици 2 преди засаждането мястото се изкопава, изравнява, плевелите се отстраняват с помощта на хербициди, разпръсват се органични вещества или минерални торове, правят се дупки. Най-добрите предшественици за храста са сидерати под формата на ръж и горчица.

Почва от гъша ягода

Сортът Hinnomaki не трябва да се засажда в блатисти райони, където водата се приближава до повърхността. Неудобно за растение на подзолисти и тежки почви. Глината и черната почва са най-подходящи за цариградско грозде.

засаждане на храст

Схема за кацане

Дупките, които се изкопават наесен, трябва да имат дълбочина и диаметър около половин метър. Фиданките се поставят на всеки 1,5 м, между редовете се оставя 2,5. Ямата се запълва 2/3 с почва, която се приготвя чрез комбиниране:

 • кофа с тор;
 • чаша суперфосфат;
 • 50 г вар и калиев сулфат;
 • 300 г пепел.

В дъното на дупката се прави могила от плодородна почва. Върху нея се поставя разсад, който задълбочава кореновата яка с 6 или 7 см. Почвата около цариградско грозде се тъпче, половин кофа с вода се излива в канала и се покрива с хумус. Издънките се съкращават, което дава възможност за засилване на разклоняването.

засаждане на храсти

Как да се грижим за вашата култура

Сортът Hinnomaki е доста непретенциозен в грижите. Не е трудно да отглеждате такъв цариградско грозде дори за летни жители, които нямат опит в градинарството. За да радва растението плодове, трябва:

 1. Формирайте храстите навреме.
 2. Нанесете торове.
 3. Провеждане на профилактика на заболяванията.

Храста дава плод дълго време. Сортът дава стабилна реколта, но в региони, където студовете надвишават 30 ° C, се препоръчва растението да се изолира през зимата.

поливане на цариградско грозде

Поливането

Кръстниците могат да издържат на суша, но когато трае дълго, храстите се нуждаят от напояване. Излишък от влага в земята обаче не трябва да се допуска, тъй като това е изпълнено с кореново гниене. Растението се полива при полагане на яйчника, плодовете узряват през есента, като се подготвят за зимата.Не се препоръчва напояването на цариградско грозде с маркуч, по-добре е да копаете кухина и да подавате вода към нея.

Торове

Ако по време на засаждането дупките са били пълни с хумус и минерални комплекси, цариградско грозде може да се храни само след година. Сортът се нуждае от много калий. През есента се препоръчва да внесете под храста:

 • компост - половин кофа;
 • суперфосфат - 2 супени лъжици;
 • дървесна пепел - 0,5 чаши.

цариградско грозде

По време на цъфтежа, в периода на растеж на плодовете, се използва органична материя. Всяка година храстът се наторява с амониев нитрат. След поливане, дъждове и подхранване почвата под растението се разхлабва, тъй като земята се поема от кората и не позволява на въздуха да преминава към корените.

образуване

Едно от условията, необходими за прибирането на едри плодове е редовното и правилно подрязване на цариградско грозде. През пролетта, докато пъпките се отворят, или през есента, 1,5–2 месеца преди началото на замръзване, клоните на възраст 5-6 години, които дават малко плодове, се съкращават до пънове или се премахват напълно.

Всяка година от нови израстъци на корените се оставят до 5 издънки, които са равномерно разположени, всички останали се изрязват. Болните и повредени стъбла на цариградско грозде трябва да бъдат изхвърлени.

цариградско грозде

Лечение срещу болести и вредители

Сортът Hinnomaki е имунизиран срещу различни видове брашнеста мана. При неблагоприятни метеорологични условия, липса на грижи, гъбичките се активират, които причиняват:

 • антракноза;
 • бяло петно;
 • сиво гниене;
 • ръждива чаша.

Кръстниците страдат от мозайки. Причинителят на болестта е вирус, който се пренася от листни въшки, както и чрез присаждане на издънка от заразен храст.

За да се предотврати размножаването на патогенни микроорганизми, в началото на пролетта растенията и земята около тях се напръскват с нитрафен или се третират с меден сулфат.

През есента листата се гребват и изгарят заедно със сухи клони. Антракнозата и бялото петно ​​се справят с използването на течност Бордо, Купрозан, колоидна сяра.

обработка на храсти

За борба с ръждата цариградско грозде се третира три пъти с фунгициди. Храстите, заразени с мозайка, се изкопават и веднага се унищожават. Мерки като придобиване на силни и здрави разсад, третиране на цариградско грозде с инсектициди, които унищожават насекомите, помагат да се избегне инфекция с вируса.

Бушът привлича паякообразни акари, молец, трион, засегнат е от касис жлъчен мост и стъклен червей, атакува млади издънки на листни въшки. За да не се борите с паразитите, използвайки химикали, цариградско грозде се залива с вряла вода, след което листата се реят и изгарят. Земята под храстите е покрита с покривен материал, който не се отстранява, докато растенията не избледнеят. По време на периода на образуване на пъпки храстите се третират с карбофос, който предпазва от листни въшки и жлъчки. Бъбречните акари се унищожават чрез пръскане на леторастите с колоидна сяра.

цариградско грозде

Методи на развъждане

Кръстници Hinnomaki се отглеждат чрез резници, разделящи храста. Семената се използват за създаване на нов сорт. За да размножите растението с наслояване, преди счупване на пъпки изберете 3 или 4 основни издънки, отрежете върховете, изкопайте канали с дълбочина 20 см от двете страни на храста. В тях се поставят клони. Слоевете са прикрепени с фиби за коса, когато пъпките поникнат, те се поръсват с пръст, Образуваните млади издънки с дължина 15 сантиметра са поръсени с почва.

Храстите за размножаване се разделят на части заедно с корените през октомври или началото на пролетта и се засаждат на площадката.

Прибиране и съхранение на цариградско грозде

Градинарите берат плодовете на трънлив храст с опашки с голи ръце или носят дълги ръкавици и велурени ръкавици. Работата се извършва само в сух ден, за да няма роса. Плодовете на цариградско грозде се разпръскват на тънък слой, но лежат не повече от 10 дни. При 0 ° C плодовете не се развалят в продължение на 2 месеца, при малка слана те се съхраняват до 12 седмици в запечатан контейнер.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква