ТОП 20 най-добри сортове цариградско грозде за Сибир и Урал с описание

Полезни храсти се отглеждат във всички региони на Русия. Най-добрите сортове градински цариградско грозде за Сибир бяха получени от местни животновъди от N.N. М. А. Лисавенко, както и експерименталната станция Бурятинск. Растенията са аклиматизирани към местния климат, дават плодове с прилични търговски и вкусови характеристики. Непретенциозната реколта все още изисква малко внимание и грижи, за да се осигурят високи добиви и да виреят.

Характеристики на отглеждането на цариградско грозде в Сибир и Урал

Климатичните условия на Урал и Сибир се считат за тежки. Не всеки сорт е подходящ за отглеждане в тях. Растението трябва да има повишена устойчивост на замръзване и да е имунизирано срещу болести. Лятото в тези части е кратко, пролетта е късна. Повтарящите се студове могат да унищожат цветните пъпки, така че цариградско грозде със забавен вегетационен период е за предпочитане.

Най-добрите сортове цариградско грозде

Опитът и отзивите на градинарите позволяват да се откроят най-добрите сортове сред наличния асортимент, които показват приемливи резултати в труден климат.

Едроплодните

Както начинаещи, така и опитни градинари най-често избират големи цариградско грозде за сайта. Те изглеждат вкусни и служат като истинска декорация за храста.

защитник

Нова къснозрееща цариградско грозде с високи добиви. Теглото на плода е около 10 g, когато узрее, той придобива необичаен цвят от кестеняв цвят, сладко-кисел вкус. Добре преживява ниските температури, устойчивостта към патогени е средна. Бодлив храст, висок.

цариградско грозде

бонбони

Бушът има много бодли. Плодовете на цариградско грозде тежат до 6 g, като узреят стават розови, сладки и кисели. Те имат силен аромат. Отличен имунитет към болести, но превантивните лечения няма да навредят. Сортът е самоопрашващ се, устойчив на замръзване, с високи добивни характеристики. В противен случай съществува риск от инфекция със септория.

кооператор

Средно късен храст с малки размери. Не се образуват шипове. Плодовете придобиват тегло до 7 g, в процеса на узряване те придобиват тъмночервен цвят. Всяко възрастно растение произвежда до 5 кг цариградско грозде. Принадлежи към десертни сортове поради високата оценка на вкуса. Притежава достатъчна устойчивост на замръзване и имунитет.

цариградско грозде

Leningrader

Средно голям храст почти не образува бодли по клоните. Периодът на зреене на цариградско грозде е средно късен. Плодовете придобиват тегло до 10 g, на етапа на техническа зрялост стават червени. Всяко растение дава до 7 кг добив.Издържа добре срещу гъбички, по-специално брашнеста мана.

пружина

Компактен храст, който дава плодове с тегло до 8 g с плътна кожа. На етапа на техническа зрялост плодовете стават жълто-зелени. Кръстниците могат да се използват пресни или да се използват за кулинарни цели. Различава се в повишена устойчивост на гъбички. Той дава плод дори при неблагоприятни метеорологични условия.

царевица пролет

Зимоустойчиви сортове

Сортовете цариградско грозде за Урал и Сибир трябва да се характеризират с добра устойчивост на замръзване. Топлолюбивите хибриди може да не издържат на суровата зима дори под прикритие.

берил

Средно голям храст с оформени тръни в долната част на клоните. Плодовете придобиват тегло до 9 g, като достигнат техническа зрялост, те запазват зеленикавия си цвят. Дегустационните оценки позволяват класифицирането на сорта като десерт. Всяко възрастно растение произвежда до 9 кг цариградско грозде. Издържа на спад на температурата през зимата до -35 ° C, се отличава с добра устойчивост на плодно гниене.

цариградско грозде берил

командир

Животновъдите получиха този сорт след успешно кръстосване на африкански цариградско грозде и зелени челябински. Храстът е компактен, клонките са покрити с тръни. Характеризира се с повишена производителност. Плодовете са дребни, вкусни, когато узреят придобиват почти черен цвят.

Уралски изумруд

Храстът е със среден размер, не образува много бодли. Плодовете придобиват тегло до 8 гр. Цариградско грозде дължи името си на яркия цвят на горските плодове, които придобиват в процеса на узряване. Сортът се характеризира със силна миризма и приятен вкус. Започва да дава плодове само 3 години след засаждането на храста. Има добра устойчивост на замръзване и може да издържи на температури до -37 ° C.

Уралски изумруд

консул

Сортът е известен и под друго име - Senator. Компактен храст с изобилие от бодли по клоните му. Плодовете придобиват тегло до 6 g, на етапа на техническа зрялост стават тъмно бордо на цвят. Поради тънката си кожа, плодовете не са подходящи за транспортиране. Приложението им е универсално. Цариградско грозде може да издържи на температури до -38 ° C.

белоруски

Малък храст с малко бодли. Плодовете достигат тегло до 8 g, поради тънката кожа не понасят добре транспортирането. В процеса на узряване те придобиват красив малахитов цвят. Вкусът е сладък, кашата е сочна. Един от изпитаните във времето сортове цариградско грозде, той може да издържи на температури до -39 C.

цариградско грозде

Krasnoslavyansky

Среден храст с малко бодли. Плодовете придобиват маса от 9 g, в процеса на узряване те стават наситено червени. Поради отличните си вкусови характеристики, цариградско грозде се класифицира като десертни видове. Започва да дава плодове още на следващата година след засаждането. Едно възрастно растение дава до 7 кг добив. Имунен срещу брашнеста мана.

Цариградско грозде

С течение на времето сортовете цариградско грозде без трън станаха много популярни сред градинарите. Те не причиняват дискомфорт по време на прибиране на реколтата и като цяло по характеристики не са по-ниски от обикновените сортове.

цариградски орел

орле

Средно голям храст, който изобщо не образува бодли. Плодовете придобиват тегло до 6 g, когато узреят стават черни. Кожата им е тънка, плътта е сладка и кисела. Периодът на зреене е ранен, показателите за добив са постоянни, високи. Мразоустойчив цариградско грозде с добър имунитет към плодно гниене.

африкански

Малък храст без бодли с едри плодове, които стават лилави, когато узреят. Вкусът е необичаен, сладък, с нотки на касис. Започва да дава плод няколко години след засаждането на храста. Издържа добре на почти всички често срещани заболявания, с изключение на антракноза. Мразоустойчив клас.

цариградско грозде

Северен капитан

Сортът, най-обичан от градинарите с нискорастящ компактен храст.Когато узреят, плодовете стават почти черни, тежащи до 5 g всеки. Времето за зреене е средно, вкусът е добър. При спазване на условията на селскостопанската технология за отглеждане на цариградско грозде в Сибир и правилни грижи, до 12 кг реколта се отстранява от всяко възрастно растение. Различава се в повишена устойчивост на суша, ниски температури.

Растението не се страхува от някакво често срещано заболяване, когато провежда превантивни мерки.

Урал без шипове

Компактен, едроплоден среднозреещ сорт, плодовете на който, когато узреят, запазват зеления си цвят. Всеки от тях достига маса до 8 гр. Кожата е плътна, което осигурява пригодността на реколтата за транспортиране и съхранение. Добра устойчивост на студ. От недостатъците се отличава способността за ранно отлагане на плодовете, затова те се опитват да събират цариградско грозде от този сорт преди началото на пълна зрялост.

Урал без шипове

Цариградско грозде

Компактен малък храст, плодовете натрупват тегло до 5 г. Когато узреят, плодовете стават червени, сладки, с едва забележима киселинност. Кръстниците са имунизирани срещу болестта брашнеста мана, студоустойчива.

Как да изберем правилния сорт?

В зависимост от климатичните условия, един и същ сорт цариградско грозде може да промени вкуса, размера на плодовете и добива. За да не останете разочаровани, градинарите избират култура, която е регионализирана специално за техния регион. Жителите на Урал и Сибир разчитат на устойчивостта на замръзване на културата и едва след това подбират други характеристики на културата според личните си предпочитания.

узрял цариградско грозде

Самородното плодородие на избрания сорт е от голямо значение. Ако храстът няма тази способност, тогава ще трябва да изберете и засадите опрашител за него. Градинарят може да избере вкуса, формата и цвета на плодовете по своя преценка от тези, които са подходящи за отглеждане в неговия регион.

Отглеждане и грижа за сибирски цариградско грозде

При суров климат е по-добре да планирате засаждането на храсти от цариградско грозде през пролетта. Поради бързото настъпване на студеното време, което характеризира сибирската есен, разсадът може да няма време да се вкорени и няма да презимува.

Растението предпочита осветени зони без прекомерна застоя на вода, не понася сянка.

При засаждане на храсти разстоянието между тях се оставя равно на 2 м. Ширината и дълбочината на дупката е приблизително 50 х 50 см. Преди засаждането там се нанася органично вещество или сложен минерален тор. Разсадът се поставя под ъгъл, корените внимателно се изправят, поръсват се с пръст, леко се набива почвата и се полива обилно.

Урал без шипове

В суров климат си струва да осигурите грижи за цариградско грозде, така че догодина храстът да зарадва реколта от полезни плодове. Специално място се отделя на мерките за подготовка за зимата. След края на плододаването падналите листа се събират, плевелите се изваждат, полученият боклук се изгаря. Това ще помогне да се предотврати развитието на патогенна флора в района. Необходимо е да се работи изключително внимателно, за да се предотврати увреждане на кореновата система на храстите.

Преди настъпването на студеното време почвата около цариградско грозде се полива обилно. Тази процедура стимулира образуването на нови корени, което увеличава студоустойчивостта на храста. Всички болни, повредени или изсушени клони трябва да бъдат изрязани. През зимата се оставят 10 силни издънки, разположени на достатъчно разстояние един от друг.

узрял цариградско грозде

За да убиете вредители, зимуващи в земята, трябва внимателно да завъртите горния слой на почвата с лопата или вила. Тази процедура също така помага за подобряване на пропускливостта на въздуха и влагата. Копаенето трябва да е не по-дълбоко от 7 см. Това е достатъчно, за да убие не само самия вредител, но и ларвите, които са били положени. В същия период върху почвата се прилагат органични и минерални торове.

За предпазване на цариградско грозде от патогени и вредители се провежда превантивна обработка с инсектициди и фунгициди. Гъбичните заболявания ще помогнат да се предотврати пръскането със смес от Бордо или железен сулфат. Работата се извършва след падането на зеленината.

Санитарното подрязване се счита за важна мярка за грижа за храсти. Като правило се прави през пролетта, като се отстраняват сухи, счупени и замразени процеси. Почвата около растението е мулчирана.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква