Как да отглеждате босилек от семена у дома за разсад

Разсадът от босилек ви позволява да получите ароматни зеленина за трапезата на страната в началото на юни. Родината на растението е Индия. Но в цял свят е ценен заради пикантния си вкус и мирис.

Културата е термофилна. Но може да се отглежда дори в региони с хладен климат. Методът за разсад помага на градинарите да заблудят природата: растението получава достатъчно топлина и светлина.

Зелените се използват в готвенето: нарязани на салати, украсяват ястия. Босилекът върви добре с домати, риба и морски дарове. Когато се засажда в оранжерия, тя привлича опрашващи насекоми. Някои градинари украсяват своите цветни лехи: растението цъфти с доста цветя с различни нюанси. Разпределените фитонциди подобряват въздуха в страната.

расте босилек

Дати на сеитба на разсад от босилек

Има сортове от различни периоди на зреене. Но вегетационният период за едно растение е 120-160 дни. Тя трябва да бъде засадена на хребети след настъпването на топлото време. Почвата трябва да се затопли.

Разсадът трябва да се изхвърля 50-60 дни преди предвиденото поставяне на постоянно място. Според календара е 20-25 март.

Когато се отглеждате в неотопляема оранжерия, можете да засадите разсад, когато времето е слънчево. Ултравиолетовата светлина е достатъчна за затопляне на защитената земя. Тогава се препоръчва да се сеят месец по-рано.

 условия за разсад

Състав на почвата за разсад

Някои градинари използват готова почва за зелени култури. Преди сеитбата се препоръчва да я поръсите с "Fitosporin", за да унищожите вредните организми.

Друг начин е сами да съставите земята. През есента трябва да подготвите компонентите:

 • неутрален торф (4 части);
 • речен пясък (1 част);
 • зрял компост (2 части).

подгответе компонентите

Препоръчва се компонентите да се поставят в торбички за храна и да се поставят под навес отвън или на студена веранда. През зимата съдържанието ще замръзне, ларвите на насекомите ще умрат.

Седмица преди очакваната сеитба докарайте торбичките на топлина. След това смесете частите, разсипете с розов разтвор на калиев перманганат. Температура на течността - 60 градуса по Целзий.

В случай на силно замърсяване, обработете компонентите с хербицид съгласно инструкциите. Времето на сеитба се забавя, докато химикалите се разпаднат.

хранителни продукти

Условия за отглеждане на разсад у дома

Градинарите отглеждат босилек преди засаждане в земята на обикновени первази. Получаването на здрави растения е лесно: трябва да следвате селскостопански техники.

обикновени первази на прозореца

сеитба

Добивът на реколтата зависи от правилно извършената операция. Може да се отглежда от собствените си семена или да се закупи. Как да се процедира:

 • контейнерите за разсад трябва да имат дренажни отвори;
 • босилекът не понася преовлажняване на почвата (изсипете слой от експандирана глина или тухлени чипове на дъното);
 • Изсипете почвата в контейнери, леко компактна (оставете 3-4 см до ръба);
 • разлейте почвата с разтвор на калиев хумат (работна температура 40 градуса по Целзий);
 • засадете равномерно семена, поръсете отгоре с пръст;
 • уплътнете почвата, поставете торбичка с дупки за всмукване на въздух отгоре.

обезводняване на почвата

Семената покълват на светлина на топло място... Поставете контейнера за разсад върху перваза на светъл цвят. Температурата трябва да бъде 24-25 градуса по Целзий. Разсадът се появява на 10-ия ден.

Понякога кацането се извършва по оригинален начин. Върху подготвения контейнер се изсипва слой сняг с дебелина 0,5 см. На него се разнасят семена, разпределени по повърхността с клечка за зъби. Затворете с торба с дупки или стъкло. Снегът се топи, зърната се изтеглят в земята. При този метод настъпва краткотрайна стратификация на семената.

капацитет за разсад

Осветление: как да го направите правилно

В стаята няма достатъчно светлина за растежа на разсад. Веднага след като се появят разсад, трябва да започнете да подчертавате растенията. Препоръчва се използването на агролампа с абажур: той насочва лъча.

Осигурете на растенията 16 часа дневна светлина. С намаляване на времето за маркиране, разсадът се разтяга. Василий изглежда слаб.

направи го правилно

дренаж

Растението не понася застояла вода в корените. Препоръчва се дренаж за предотвратяване на заболяване.

За това се използват експандирана глина, тухлени стружки, натрошени черупки, измити и обелени с вряла вода. Те трябва да бъдат положени на дъното с дебелина до 1 см.

превенция на заболяванията

Поливането

Здравето на босилека зависи от правилното поливане. Почвата не трябва да се навлажнява, преди да се появят издънки. Котиледоновите листа са чувствителни към излишната влага. Поливането трябва да се извършва на всеки 3-4 дни с медицинска спринцовка.

След растежа на истинските листа можете да се овлажнявате по-обилно. Операцията трябва да се извърши, след като горният слой на почвата напълно изсъхне. Препоръчва се използването на лейка с дъждовна глава.

трябва да се извърши

Горна превръзка

Разсадът от босилек расте в ограничени контейнери. Почвата е достатъчно плодородна за покълване на семената. Но с по-нататъшен растеж съдържанието на хранителни вещества намалява. Време е да започнете торенето.

Въвеждането на азот провокира бърз растеж на растенията... Препоръчва се използването на минералния комплекс за разсад. Ако тя липсва, трябва да използвате инфузия от пепелна пепел (супена лъжица на 1 литър, настоявайте, разредете с 5 литра вода). Горната превръзка се извършва веднъж седмично.

покълване на семената

Гмуркам се

Понякога градинарите садят босилек твърде често. Стегнатото засаждане провокира разтягане на растенията. Те трябва да бъдат разредени или отворени. Оптималното време за бране е 2 истински листа.

Препоръчва се използването на специална лъжичка за бране. Те леко берат растението и го трансплантират в нов контейнер с почва. Гръбначният стълб (ако е необходимо) може да се съкрати с една трета.

дърпащи растения

Притискане

Прищипването трябва да се извърши, когато 5-6-ият истински лист расте обратно. Тази операция:

 • кара растенията да се хранят;
 • забавя образуването на дръжки;
 • стимулира растежа на страничните издънки;
 • предотвратява дърпането.

Препоръчва се прищипването да се извършва с ножица за нокти, втрита с алкохол. Те трябва внимателно да отрежат горната част на растението.

ножица за нокти

Възможни проблеми с разсад на босилек

Понякога градинарят не успява да отгледа здрави разсад. Причините са различни. За да предотвратите грешки, се препоръчва да се следва техниката на отглеждане.

предотвратяване на грешки

Семената не покълват

Първата причина е, че семената са изгнили. Гарднър:

 • прекалявайте с овлажняване на почвата при засаждане;
 • забравихте да направите дренажни отвори в контейнера;
 • не осигури вентилация на разсад;
 • не отстрани конденз, натрупан върху филма или стъклото.

Втората причина е лошото качество или изтекъл посадъчен материал.

посадъчен материал

Разсадът пада

Това се дължи на въвеждането на излишък от азот. Растенията са подхранвани или засенчени. Препоръчва се разреждане на разсада и добавяне на минерален комплекс.

адекватно хранене

Разсадът не расте

Растенията не получават никакво хранене или светлина. Понякога това е влиянието на почвата, замърсена с бактерии. Препоръчва се да се използват само висококачествени почвени смеси и да се следват техниките за отглеждане.

 почвени бактерии

Дърпане

Това е следствие от неспазване на температурата и светлинните условия. Растението е на сенчесто и твърде топло място. Той трябва да бъде прехвърлен на друг перваза на прозореца.

светлинни режими

стачкоизменник

Заболяването се причинява от прекомерно поливане или почвена влага с удебелени насаждения. Препоръчва се премахване на болни растения. Поддържайте почвата в полусухо състояние. Чести кацания - разредени или отворени. Прахът на земята с пепел ще предотврати болести. Поливането се препоръчва с вода със стайна температура.

удебелени насаждения

Пожълтяване на листата

Това е сигнал за недостиг на микроелементи. Препоръчва се редовно хранене с балансиран комплекс.

балансиран комплекс

Петна по листата

Появяват се в резултат на слънчева светлина върху деликатните растения. Препоръчва се засенчване на разсад. За да направите това, използвайте бял лутрасил с ниска плътност.

препоръчва се засенчване

Кацане в земята

Разсадът от босилек се засажда на постоянно място, когато почвата се затопли до 15 градуса до дълбочина 10 см. Препоръчва се растенията предварително да се втвърдят за 2 седмици.

Растенията трябва да се поставят по схемата: 30 см х 30 см (за жизнените сортове) или 15 см х 15 см (за ниските).

затопляне на почвата

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква