Отглеждане на босилек от семена и грижи в страната в открито поле

Ароматният и пикантен босилек, отглеждането на който не е особено трудно, е познат на човечеството от повече от 5 хиляди години и се използва широко както за кулинарни, така и за лечебни цели. Културата е непретенциозна и декоративна, може да се държи у дома на перваза на прозореца като стайно растение и прясна зелена подправка. Отгледан на личен парцел или в зеленчукова градина, босилекът ще зарадва с обилна реколта през цялото лято, ако следвате прости правила на селскостопанската технология.

Запознаване с босилек: описание на растението

Босилек (Ocimum) е ароматна едногодишна билка, принадлежаща към семейство Lamiaceae. Името му може да се преведе от гръцки като "кралски" или "кралски". Сред голямото разнообразие от билки и билки заема доминиращо положение.

непретенциозен и декоративен

За отглеждане на босилек в открито поле са подходящи разнообразие от сортове от тази култура, които се различават не само по цвета на листата, но и по вкуса. Наземната част на растението може да бъде жълтеникаво зелена, тъмнозелена и тъмно лилава. Тетраедричните стъбла на тази билка не растат повече от 0,3-0,6 м, покрити с лъскави и грапави яйцевидно-продълговати листа. Издънката завършва в съцветие от няколко бели или розово-лилави пъпки.

Етеричните масла, съдържащи се в пресни и сушени билки, придават на ястията изискан и изискан, фин аромат на люспи, нежни нотки на пикантна карамфил и аромат на тръпчив лимон. Растението съдържа богат набор от хранителни вещества (фитонциди, камфора, танини), витамини (Е, А, С, РР, К, група В), минерали (калий, манган, желязо, магнезий, мед, цинк, натрий, живак и други).

лилави цветове

Семенен семе босилек

Засяването на босилек може да се извършва директно в открита земя в градински парцел или преди това в индивидуални контейнери за разсад, които се придвижват в градината след появата на стабилна топлина. Методът за разсад ви позволява да получите реколта от ароматни зелени много по-рано. Освен това през есента семената имат време да узреят и те могат да бъдат събрани за сеитба през следващата година. Тази опция се счита за най-предпочитана при отглеждане на култури, въпреки че с първия метод можете също да съберете много ароматни билки.

открита земя

Когато босилът е засет: процес на засаждане

Засаждане на разсад от босилек проведено приблизително 55-60 дни преди очаквания ден за преместване на разсад в открита земя. Препоръчително е да направите това в края на март или началото на април. Това време е достатъчно за пълното развитие на разсад, няма смисъл да се засажда по-рано. Първо се приготвя почвена смес от равни части торф, градинска почва и добре изгнил хумус. Можете да използвате универсалните градински формули, продавани в магазините.

Почвата се изсипва в кутии или отделни саксии със задължителното подреждане на дренажен слой с дебелина най-малко 3-4 cm.

За да се ускори покълването, се препоръчва допълнително да се наторява почвата със специален минерален състав, приготвен от калиев хлорид, урея, суперфосфат и калиев сулфат (½ ч.л. на 5 литра вода). Почвата в кутията се напръсква с физиологичен разтвор и се оставя да се затопли до стайна температура в продължение на няколко часа. Посевният материал се подготвя предварително. За целта се държи на топло около 2 седмици, а непосредствено преди сеитбата се накисва за 9-10 часа в разтвор на калиев перманганат или някакъв стимулатор на растежа (Циркон, Епин).

движещи се разсад

Трябва да сеете босилек, използвайки тази технология:

 • семената се заравят в почвата не по-дълбоко от 0,8-1 см;
 • внимателно се полива с утаена вода при стайна температура;
 • контейнерът е покрит със стъклена или прозрачна пластмасова обвивка и се поставя на добре осветено слънчево място (перваза на прозореца) с температура най-малко +23 ° C;
 • когато се появят първите издънки (след 7-10 дни), температурата трябва да бъде намалена до + 17 ... + 20 ° С, за да не се разтегли разсадът;
 • когато се появят 2-4 пълни листа, разсадът може да се гмурка в отделни саксии.

стайна температура

Как да се грижим за разсад?

Когато се отглежда от семена, босилекът изисква следните условия:

 1. Редовно проветряване на разсад. Подслонът се отстранява ежедневно в продължение на 10-15 минути.
 2. Добро осветление. В противен случай разсадът ще се разтегне и ще се зашемети. Те трябва периодично да се обръщат, за да не израснат встрани. При липса на светлина засаждането се допълва с флуоресцентни или фитолампи.
 3. Поливане. Извършва се внимателно и внимателно, само с топла вода. Прекомерното преовлажняване на субстрата може да причини развитие на черен крак, което ще унищожи разсада. Ако това се случи, тогава можете да напръскате разсада от босилек с разтвор на урея (½ чаена лъжичка на 1 литър вода).
 4. Разхлабване. Приблизително на всеки 10-14 дни.
 5. Горна превръзка. След появата на 5 листа разсадът се прищипва, за да се увеличи храстистостта. Когато страничните издънки пораснат малко, разсадът се наторява с органична материя (хумус, оборски тор).

проветряване на разсад

Засаждане на разсад в земята

Засаждането на разсад от босилек в открита земя се извършва само когато настъпи топло време и почвата се затопли до + 15 ... + 17 ° С. В повечето региони това време спада към края на май или първите десет дни на юни. Опитните производители на зеленчуци препоръчват да започнете да втвърдявате разсада около седмица преди очакваната дата.

За това контейнерите с растения се изваждат и се оставят на улицата за 15 минути, като постепенно времето, прекарано на чист въздух, се увеличава до няколко часа. За да получите добра реколта от пикантни зеленини, е необходимо да се спазват някои условия на селскостопанската технология.

почвата ще се затопли

Каква трябва да е почвата за засаждане на босилек?

За тази пикантна билка са избрани осветени слънчеви места на сайта. Но културата не понася студени ветрове и чернови, затова е препоръчително да засадите разсад под защитата на големи дървета и храсти, както и в близост до огради и различни сгради. Босилекът вирее на насипни, плодородни и добре дренирани леки почви. Най-добрите предшественици за него са краставиците, доматите и бобовите растения.

Препоръчва се да подготвите мястото за засаждане през есента. При копаене на дълбочина най-малко 25-30 см се прилагат следните торове на 1 м²:

слънчеви места

 • хумус или изгнил компост - 3,5-50 кг (в зависимост от хранителния състав на почвата);
 • гранулиран суперфосфат - 20-25 g;
 • калиев сулфат - 10-12 g.

Непосредствено преди засаждането почвата се полива обилно с разтвор на торове (½ чаена лъжичка калиев хлорид, урея и калиев сулфат на ½ кофа вода).

Ако избраната зона е в низината, тогава е по-добре да направите леглата високи и да ги закрепите с дъски или друг материал. Босилекът няма да расте добре на влажни, влажни и проветриви почви.

друг материал

Как да засадите правилно разсад?

Най-добре е да засадите разсад в облачен и дъждовен ден, за да избегнете слънчево изгаряне върху нежните листа. Изкопайте дупки с дълбочина 9-10 см на разстояние 15-17 см един от друг, оставете поне 25-30 см между редовете, в противен случай храстите ще бъдат натъпкани. Трябва да излеете вода в дупките (най-малко 1 литър), след което можете да засадите босилек в мократа земя.

Почвата около всяко растение внимателно се уплътнява и полива отново. Първият път засаждането през нощта е покрито с филм. Когато разсадът се вкорени добре и започне да расте, подслонът се премахва напълно.

нежни листа

Грижа за босилек: характеристики на отглеждането на ароматно растение

Босилекът е термофилно растение, това трябва да се има предвид при избора на сорт за засаждане. Той трябва да бъде адаптиран към местните климатични условия. В средната лента се препоръчва тази култура да се отглежда по разсад. Най-добрите сортове за този регион са:

 • Руски гигантски лилав (карамфил-пипер).
 • Дракон (карамфил-черен пипер).
 • Аромат на пипер (пикантни пиперки).
 • Ереван (чай от пипер).
 • Арарат (анасон).
 • Валя (карамфил).
 • Гръцки (мента).
 • Кадифе (мента).
 • Анискин (анасон).

ароматно растение

За да отглеждате босилек, е необходимо да се извърши компетентна грижа за него, която се състои в своевременно редовно поливане, разхлабване на почвата, плевене и подхранване.

Поливане и грижа за градината

За правилното отглеждане на босилек е важно да се спазва режима на поливане. Необходимо е да се навлажни почвата само след изсъхване на горния й слой. Силната влажност може да доведе до гниене на кореновата система. Препоръчва се поливането му след плевене и разхлабване, така че повече въздух да тече към корените и влагата да изтича по-бързо. Задължително е премахването на плевелите, тъй като те отнемат хранителни вещества от култивираното растение и тяхната мощна коренова система пречи на растежа на пикантната трева. Поливаме хребетите с изключително топла, утаена вода.

компетентна грижа

Кога трябва да подхранвате растение и как да го направите?

За да получите добро и обилно увеличение на зелената маса на ароматен босилек, е необходимо да се наторява с торове, съдържащи азот. За да направите това, можете да използвате обикновен нитрофоски, като го разреждате в следните пропорции: 2 супени лъжици. л. гранули за 12 литра вода. Всеки храст трябва да се полива, разходът е около 3-4 литра на 1 м² насаждения.

Първото хранене се извършва в края на юни или началото на юли, второто - след 3-4 седмици.

Тази билка е устойчива на болести култура. Всички заболявания на босилека са свързани с неблагоприятни метеорологични условия или грешки в селскостопанската технология. С удебелените насаждения, ниските температури и прекомерната влага може да се повлияе от фузароиди и сиво гниене. Болестите храсти се отстраняват, а на тяхно място се засаждат свежи.

торене

Като профилактика и в началните етапи от развитието на патологията се използва напръскване с инфузия на лук от лук (4 части вода и 1 част от лук лук). Не се препоръчва да се засажда това подправено растение на едно място за повече от 2 години, тъй като това увеличава вероятността от заразяване с гъбични инфекции (фузариум).

Вредните вредители по босилека са изключително редки, те не са привлечени от съдържащите се в листата му фитонциди. Много градинари дори използват тази култура в смесени насаждения, за да изплашат листни въшки и паяк акари от други култури.

оставя фитонциди

Прибиране на реколтата: как да събираме зелени?

Реколтата от босилек може да се извършва през целия вегетационен период. Единичните листовки за ядене могат да бъдат откъснати през цялото време. Но не можете напълно да оголите храста, тъй като той със сигурност ще умре. След началото на цъфтежа наземната част губи аромата и първоначалния си богат вкус, дори става горчив. Следователно, цветните четки върху образци, които не са предназначени за последващо производство на семенен материал, трябва да бъдат отрязани.

събирайте зелени

Кога и как се прави прекъсването?

Босилекът се добива масово два пъти на сезон:

 1. Преди цъфтежа (началото на юли), веднага щом се появят пъпките, голямата трева се отрязва. Съберете само горната част, оставяйки долните клони.
 2. Когато страничните издънки растат добре на храста, те също могат да бъдат отрязани. Това се случва 4-5 седмици след първата реколта (началото или средата на август).

За пикантни зелени през цялата година, няколко босилек могат да бъдат трансплантирани в саксии за цветя и да се съхраняват у дома на перваза през цялата зима.

отрязвам

Как да приготвим босилек?

За да отглеждате босилек, е необходима температура най-малко + 20 ... + 25 ° C, така че в края на август храстите спират да растат и за зимата трябва да се берат полезни зеленина за съхранение. Това става по няколко начина:

пригответе босилек

 1. Сушене. Може да се изсуши естествено, при което нарязаните клони се разпръскват на тънък слой и се поставят на сухо, добре проветриво място, без пряка слънчева светлина. Можете да изсушите билките във фурната при около + 40 ° C или в микровълновата. Изсушената подправка се съхранява в плътно затворени стъклени или порцеланови съдове.
 2. Замразяване. Зелената маса се смачква, замразява, след това се подрежда в отделни торбички или пластмасови кутии и се съхранява във фризера.
 3. Консервиране. Има много различни рецепти, в които босилекът се осолява и консервира. Може да се използва за приготвяне на паста от босилек.

Сушенето е най-разпространеният начин за прибиране на тази билка. В тази форма босилекът запазва първоначалния си аромат за най-дълго време и голямо количество полезни вещества.

се суши

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква