Описание и характеристики на къпините на навахо, засаждане и грижи

Blackberry на Navajo сорт от северноамерикански произход, той се отглежда широко в Русия и страните от ОНД. Храстите успешно се адаптират към новите условия, плододават изобилно, рядко са изложени на болести, вредни бръмбари. Сортът се отглежда за продажба или за лична консумация, тъй като плодовете имат отличен вкус и външен вид. Първо трябва да се запознаете с характеристиките на сорта, алгоритъма за засаждане на храсти.

Развъдна история

Къснозреещ сорт къпина е отгледан през 1987 г. в Америка от животновъди от университета в Арканзас. Името идва от името на индийските народи. Видовете къпини Thornfree и Cherokee са използвани като родители.

описание

плодове

Плодовете на къпината са с конусна форма, малки в сравнение с други видове. Теглото на 1 екземпляр е около 4-7 грама. На един храст има около 500 горски плодове - тъмносини, лъскави, с отличен сладък вкус.

Дегустаторите го оцениха с 4,9 точки. Плодовете запазват презентацията си в продължение на 5 дни.

Семената са малки, почти невидими.

Къпината на навахо е отлична за транспортиране поради плътната си кожа.

къпина

храст

Храстите са изправени, издънките са гладки, без бодли, те растат до 2 метра. Стъбла с плътна структура, изумруден нюанс. Заводът не изисква монтиране на решетки, сложни формовъчни разфасовки.

Периоди на цъфтеж и зреене

Наваха къпина цъфти през втората половина на юни в централна Русия. Съцветията са малки, незабележими, с кремав цвят с космат център. От момента, в който яйчниците се образуват, докато плодът узрее, минават 2 месеца.

Показатели за доходност, плодови плодове

От 1 къпинов храст от сорта Навао се събират до 7 килограма плодове. Реколтата узрява от 15 август, продължава до началото на септември. Времето на узряване на плодовете се влияе от мястото на засаждане, метеорологичните условия на сезона.

добив на плодове

Обхват на горски плодове

Къпините могат да се използват за прясна консумация, тъй като вкусът им е десертен, сладък. Можете да добавите плодове за печене, да направите заготовки от тях за зимата.

Устойчивост на патологии, вредни бръмбари

Къпината на навахо практически не претърпява болести, инвазии на бръмбари, поради мощния си имунитет. Когато храстите не се грижат правилно, защитните им свойства се намаляват.

расте до оградата

Предимства и недостатъци на ягодовата култура

Сортът Навахо има много положителни черти, но има и отрицателни аспекти.

професионалистиМинуси
СамоопрашванеС прохладното лято добива намалява
Висока доходностИнтензитетът на светлината влияе на вкуса на плодовете
Неизискващ за място, земяНеобходимо е редовно да се премахват излишните клони, сгъстяващи се храсти
Лесно се почиства
Лесен достъп до плодове по време на прибиране на реколтата поради липса на тръни
Добро съхранение на къпини, транспортируемост
Отличен вкус

култура в страната

Специфичност на засаждането на къпини

Къпините растат успешно на всяка земя, но за да получите добра реколта, препоръчително е да ги засадите в леки пясъчни глинести или глинести почви, наситени с хумус, с неутрална или леко повишена киселинност. Твърде влажната почва, разположението в низина, с високо ниво на подземни води, не е подходящо за храсти. Съществува риск от гниене на коренището.

Препоръчително време

Оптимално е да засаждате къпини в края на април, май или началото на юни, в зависимост от метеорологичните условия в региона. Колкото по-бързо се засади храстът, толкова повече време има за вкореняване преди идването на слана. През есента не засаждайте, тъй като къпините не понасят добре замръзване.

Избор на правилното място

Къпините храсти трябва да бъдат засадени на слънчево, топло място, но можете също да изберете частична сянка. На сянка те няма да получават достатъчно светлина, топлина, плодовете ще се образуват малки, кисели. Място на парцела трябва да бъде избрано равномерно или по незначителни склонове, до огради, сгради. Къпините не трябва да се излагат на пориви на вятъра.

засаждане на храсти

Подготовка на почвата

Ако засадите къпина в правилно подготвена почва, тя ще даде плод за 10-15 години. 2 седмици преди засаждането почвата се разорава с лопата с лопата, почистена от плевели. Ако земята е кисела, добавете към нея вар. Ямите се изкопават 2-3 дни преди слизането с диаметър 60 см и дълбочина 50 см. Разстоянието между леглата трябва да бъде 1,5 метра. Кофа с хумус, 2 чаши пепел, 80-100 г минерали се изсипват в каналите, заливат се с вода.

Подбор и подготовка на посадъчен материал

Разсадът се изследва за болести, атаки на бръмбари. Тя трябва да е плоска, а не деформирана. Разсадът се потапя за една нощ в стимулатор на растежа на корените Епин или Матадор. Освен това се потапя в слаб разтвор на манган.

Техника за кацане

Кореновата система на разсада е внимателно изправена, поставена в подготвените ями и покрита с пръст. След това засаждането се полива с 10 литра вода за всеки храст. Кореновата област е мулчирана, разсадът се съкращава до 2-3 пъпки. Всеки храст е снабден с пергола, това ще увеличи производителността, ще улесни грижата.

лапа със земя

Тъй като къпините от сорта Навахо имат повишена способност за образуване на стрелба, парчета от шисти, желязо трябва да се копаят по границите като ограничител.

Допълнителна грижа за храста

Компетентната грижа за къпина включва неговото навременно поливане, разхлабване, подрязване, торене. Храстите се третират с пестициди, за да се предотвратят атаки на бръмбари и болести.

Поливане и торене

Напоявайте храстите от къпина трябва да бъдат при наличие на периодични валежи по време на образуването и узряването на плодовете. Ако сезонът е сух, се извършва обилно поливане. Наторете къпините през март, под растенията се добавят 20-25 г азот - урея, амониев нитрат. По време на зреенето на горски плодове 30 г калий. Веднъж на 3 години се подхранват през пролетта с хумус, компост, 4 кофи се вземат на 1 храст.

поливащи храсти

Подрязване на храсти

Младите клони се прищипват през септември и юни, когато растат до 1 метър височина. Горната част е отрязана с 20-25 см, а страничните издънки. Манипулацията стимулира растежа на страничните клони, увеличава прашеца, образуването на яйчници.

Зимуване

Подготвителната работа включва пълното отстраняване на стари, деформирани издънки, отстраняването на клони от пергола. Къпините храсти са покрити с органичен мулч, агрономични влакна.

Възможни заболявания, атаки на бръмбари, тяхното елиминиране

Навахо къпините понякога се разболяват от септория, брашнеста мана и антракноза. В първия случай се отбелязва появата на петна от кафяв или сивкав цвят с жълта граница. Като лечение се използва разтвор на течност Бордо, напоява се с храсти преди цъфтежа и след плододаване.

Антракнозата се характеризира с появата на ръждиви петна по листата, листата стават крехки, отпадат, изсъхват. За да спестите растението, напръскайте го и почвата със Skor в съотношение 20 ml на 10 литра вода преди цветен прашец и след образуването на плодове. Когато на издънките, плодовете, се появи хлабав цъфтеж с белезникав цвят, това показва заболяване с пепел. След като снегът се стопи, храстите се заливат с гореща вода, в периода на образуване на яйчниците се напръскват с Oxykh, Vectra, Fundazol.

болест на къпина

Сред вредните бръмбари, паякообразни акари, акари и малинови бръмбари могат да атакуват къпини. В първата ситуация листата падат, добивът намалява и растежът на зелената маса се изтънява. За да се отървете от насекомите, те се третират с тютюнева тинктура, кора от лук и чесън бульон с добавяне на сапун за пране.

Манипулациите се извършват 2-3 пъти с интервал от 1 седмица. Черешовите акари се хранят с плодовете му, определят присъствието им чрез деформация на плодовете. Лечението е същото като при заразяване с паяк кърлеж. Малиновият бръмбар се открива от голям брой дупки в плодовете, те изгниват. Храстите се спасяват чрез третиране с Aktellik, Fufanol. 2 пръскания се извършват с пауза от 10 дни.

Събиране и съхранение на културите

Плодовете се събират ръчно при няколко подхода. След прибиране на реколтата, презрелите, повредени екземпляри се изхвърлят. Те се консумират незабавно или рециклират. Плодовете трябва да се съхраняват в помещение с температура на въздуха до +5, може да бъде мазе, изба, хладилник. Къпините се поставят в дървени или пластмасови кутии, на дъното се поставя кюрета или хартия. Влажността на мястото, където се съхраняват плодовете, трябва да бъде не повече от 80%.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква