Описание и характеристики на сорта къпина Loch Tay, засаждане и грижи

Многогодишно растение от семейство Розови се отглежда в Европа, отглежда се в индустриален мащаб в САЩ и Канада. За сравнително кратко време са създадени десетки сортове къпини - изправени и тъкани, със и без тръни. Храстите плодове са богати на антиоксиданти и витамини и имат изненадваща комбинация от киселинност и сладост. Учените успяха да въплъщават най-добрите технически характеристики и вкус в къпината на Лох Тей. Той дава плодове в южните ширини, радва с висок добив в суров климат, расте в големи площи и в летни къщи.

История на развъждането на къпини Loch Tei

Хибрид, на когото липсват тръни по леторастите, е създаден чрез опрашване на логански плодове и малини, растящи в Европа. Животновъдите от Шотландия внимателно подбраха къпини за кръстосване, сортът Loch Tay, който разработиха, получи отличен вкус и декоративен вид. Полурастещият храст бе донесен в Русия през 2011 г. и веднага привлече вниманието на летните жители не само в южните райони, но и градинари от регионите на средната лента.

Blackberry Elktey или Lochtey, както някои го наричат, са устойчиви на ниски температури и плодовете узряват бързо. Храста има мощни корени, в които се натрупват вещества, които предпазват растението от вируси и гъбички.

Вариетални характеристики

Хибридът, получен в резултат на кръстосано опрашване, се характеризира с ранен период на зреене, непретенциозни грижи. Къпината на Лох Тей е имунизирана срещу болести и вредители, понася силни студове, суша и горещина над 40 години, приспособена е към различен климат, дава плодове както на юг, така и на север.

Предимствата и недостатъците на културата

Благодарение на внимателния подбор на сортовете за отглеждане, хибридът Loch Tay получи много предимства, едно от които е с висока доходност.

blackberry goof tei

Предимствата на ултра-ранните къпини включват:

 • имунитет към болести;
 • адаптиране към неблагоприятни условия;
 • страхотен вкус на горски плодове;
 • дългосрочно съхранение.

На леторастите на растението няма тръни, което затруднява грижата за него. Сладките плодове не губят своето представяне при транспортиране на дълги разстояния. Те съдържат много аскорбин и ниацин, витамини от група В.

Забелязват се сортовете и недостатъците.Издънките на трайницата на Лох Тей бързо растат, къпините, разпространяващи се върху сайта, заглушават други култури.

Листата и стъблата трябва да се напръскват с препарати на основата на мед, тъй като са засегнати от ръжда. Плодовете узряват рано, но плододаването приключва до юли.

blackberry goof tei

Външно описание на храста

Blackberry Loch Tei е полу-тревисто растение, дължината на издънките на което надвишава 4 метра, на гладки стъбла от светлокафяв цвят изобщо няма бодли. От централната част на храста клоните, покрити с изумрудени листа със зъбни зъби по краищата, започват да се извиват. В началото на лятото се появяват малки бели съцветия, до 10 от тях се оформят в една четка.

Вкусови качества на горски плодове

Продълговатите плодове на къпината Loch Tay придобиват черен цвят и коприненост до юни. Тежат от 5 до 10 g, масата на отделните екземпляри достига 12 грама. Плодовете са различни:

 • лъскава кожа;
 • сочна каша;
 • горски аромат;
 • сладък вкус.

blackberry goof tei

Къпината е богата на захари и органични киселини, не се влошава дълго време, запазва нежна миризма. Плодовете се пълнят със сок и узряват на юг през второто десетилетие на юни, в северните райони периодът на зреене се измества с 2 седмици.

Спецификации

По отношение на заслугите на потребителите, хибридът Loch Tay е оставил след себе си много популярни сортове къпина, тъй като е наследил най-добрите характеристики от своите роднини.

Устойчив на суша и замръзване

Хибридът от селекция на Шотландия може да издържи температури до +40, но когато горещината е дълга и дълго време няма дъжд, плодовете изсъхват малко и узряват не толкова сочно, колкото при достатъчно влага. Къпините понасят ниски температури, но замръзват през безснежна зима.

blackberry goof tei

Имунитет срещу болести и насекоми

Благодарение на мощната си коренова система, която абсорбира полезни компоненти от земята, сортът Лох Тей практически не се влияе от гъбички, устойчив на вируси, но страда от ръжда. Лечението със съединения с мед помага за предотвратяване на проблема.

Препоръчителни райони за кацане

Къпината на Лох Тей расте в южната част на страната, вкоренява се и дава плодове в средните ширини. Сортът може да се отглежда в района на Москва, и в Северен Кавказ, и в Ленинградска област, и в Сибир.

репродукция

Къпините на Лох Тей се отглеждат по няколко метода. В края на лятото една от миглите на храста е огъната надолу, земята се излива, но горната част не е затворена. Резниците се отделят от растението и се трансплантират на ново място.

blackberry goof tei

Сортът се размножава чрез зелени резници, клонки с дължина до 20 см се изрязват от издънките, засаждат се в оранжерия, така че да вкоренят. Разреждането на къпината се получава чрез въздушни слоеве, семена, разделяне на храста и пресаждане на апикалната пъпка.

Добив на реколтата

От едно растение от сорта Лох Тей се добиват от 2 до 2,5 кофи плодове, повечето плодове се връзват на 5-та година. При модерно хранене, спазване на правилата на селскостопанската технология, добивът се увеличава с още 2 килограма.

Началото на цъфтежа

Пъпките по къпината се отварят през юни, когато скрежът вече се оттегля, яйчникът не умира и се образуват много плодове, тъй като на грозд има до 10 малки бели съцветия. Те се появяват още през първата година след пролетното засаждане, но за да може храстът да се засили, се препоръчва да се откъснат пъпките.

blackberry goof tei

Период на зреене на Бери

Въпреки късния цъфтеж, къпината на Лох Тей започва да пее в южните райони в средата на юни, в средната лента 10-14 дни по-късно. Плододаването продължава до края на юли. По отношение на добива хибридът остави след себе си дори такива популярни сортове като Thornfree и Loch Ness.

Технология и функции за кацане

Въпреки че къпините се считат за непретенциозно растение, за да могат да зарадват горски плодове, трябва да следвате селскостопански техники, да намерите подходящо място за градина и правилно да поставите растения върху него.

Избор на здрав и силен разсад

За къпините е по-добре да отидете в специален разсадник, за да закупите точно Лох Тей, а не друг сорт. Трябва да купите годишен храст не по-висок от 40 см, издънките му трябва да имат светлокафява кожа без пукнатини.

blackberry goof tei

Избор на място за кацане

Къпините се вкореняват добре и дават плодове на неутрални почви и почви с ниска киселинност, където растат фармацевтична и полска лайка и повеши. На слънчевата страна трябва да бъде разпределен сайт за хибрида Loch Tei.

Подготовка на почвата и дупките

След като сте избрали място за къпина, 2 седмици преди засаждането е необходимо да изкопаете дупки с дълбочина не повече от 40 см на всеки 2 м. Те изсипват в тях половин кофа хумус, смесвайки го с пепел, наливайте вода над дупките.

Схема и техника на засаждане

След 10-14 дни корените на къпината се изправят и се поставят в земята. Пъпката на растежа на храстите се задълбочава в земята с 30 мм, почвата е тампонирана, мулчирана с торф. Между леглата са оставени поне 2,5 метра.

blackberry goof tei

Грижи за Буш

Хибридът Loch Tei радва овощарите, които се грижат за него с прибирането на плодовете. Отглеждането на къпини, в допълнение към спазването на селскостопанската технология, включва:

 1. Правилно образуване на храста.
 2. Овлажняващ.
 3. Горна превръзка.

Ще трябва да се борим с плевели, редовно да разрохкваме почвата и в райони, където има силни студове, дори да се покрият за зимата.

Поливането

Сортът Loch Tei не се страхува от топлина, издържа на продължителна суша. За да бъдат плодовете сочни, растението се нуждае от влага. Капковото напояване помага да се осигури необходимия обем вода.

поливане на къпини

Поливайте къпината повече от 2 пъти седмично и не забравяйте да:

 • когато разсадът расте до 15 см;
 • по време на цъфтежа;
 • късна есен.

В горещите дни водата може да се стича в каналите. По време на периода на зреене на горски плодове, излишната влага може да доведе до влошаване на вкуса на плодовете.

Горна превръзка

При засаждането на къпини се въвежда хумус с дървесна пепел, възрастните растения се торят на всеки 2 или 3 години с минерални комплекси и органични вещества. За подхранване се използват пилешки изхвърляния, изгнили оборски тор.

гниещ тор

Подрязване и оформяне на храста

Първият път, когато издънките на къпина се съкращават по време на засаждането. През периода на активно развитие на сорта Лох Тей апикалната пъпка се отрязва, когато височината на стъблото достигне 35 и 90 cm. Старите безплодни клони се изрязват до нивото на земята. Една къпина за възрастни трябва да има 20 издънки, с голям брой от тях се извършва изтъняване. Зоните, замразени през зимата, се премахват.

Подкрепа за формиране на храст

Лох Тей произвежда много плодове на мястото на съцветия. За да не се огъват клоните под тежестта им, се монтира асма. За това колчета, изработени от метал или дърво, се задвижват на разстояние 5 m. Височината им трябва да бъде най-малко 2 метра. Между стълбовете се изтегля тел, към който са прикрепени издънките.

Подслон за зимата

Loch Tei понася ниски температури, но замръзва при -20. Когато се отглеждат в Сибир, в Ленинградска област и дори в Московска област в края на септември, клоните се отстраняват от опората и се покриват с игли, слама, сухи листа със слой 15 см; няма нужда да се заравят храстите в окоп.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква