Засаждане, отглеждане и грижа за ягоди в открито поле в Сибир и най-добрите сортове

Ягодите са често срещана градинска култура, отглеждана от много летни жители. Характеризира се с отличен вкус. При засаждането на растение се препоръчва да се вземат предвид климатичните особености на региона. Когато отглеждате храсти от ягоди в Сибир в открита земя, трябва да изберете правилния сорт и да осигурите качествени грижи. В регион с тежки метеорологични условия е необходимо да се погрижите за цялостната изолация на растението.

Спецификата на отглеждането на ягоди в Сибир

При отглеждането на градински ягоди в Сибир и Алтай е необходимо да се погрижите за висококачествената изолация на растението. В същото време за засаждане са подходящи изключително районирани сортове, които са в състояние да издържат на суровия климат. Допустимо е отглеждането на южни култури само в оранжерийни условия.

За да бъде успешно отглеждането на ягоди в суровите климатични райони, се препоръчва да се избере най-топлият район за леглата. Най-добрият вариант би бил плоско място или малък наклон от южната страна.

В Сибир е най-добре да се използва теснолентов едноредов модел за кацане. Мустаците, които поникват близо до един ред, се препоръчва да се вкоренят на място и да образуват ивици. Ширината им трябва да бъде 25-30 сантиметра. Работата със засаждането се препоръчва през пролетта. Ако има заплаха от измръзване, младите култури трябва да бъдат покрити с клони от спанбонд, филм или смърч.

Най-добрите сортове растения за този регион

За да отглеждате култура в райони със суров климат, се препоръчва да изберете правилния сорт.

узрели ягоди

Zoned

Когато избират култура, опитните градинари препоръчват да се даде предпочитание на специални зонирани сортове. Те се отглеждат специално за отглеждане в суров климат.

фея

Този сорт има среден период на зреене. Той е специално проектиран за засаждане в Сибир. Културата се характеризира с устойчивост на болести и вредители. Плодовете имат отличен вкус и аромат и могат да достигнат 40 грама. Те имат пресечена-конична форма. Високото добив се счита за основно предимство. От 1 храст е възможно да се получат 1,5 килограма плодове.

Приказна ягода

Festivalnaya

Предимството на растението се счита за вкусни и сочни плодове с големи размери - те тежат 30 грама. Плодовете са с кръгло-конична форма. На повърхността има характерни канали. Узряването на плодовете се наблюдава през юли.Ягодите се характеризират с отлични параметри за замръзване.

талисман

Сортът е уникален. Плодовете са едри и кръгло-цилиндрични. Тежат 20 грама. Плодовете се отличават със среден период на зреене. Пикът на плододаване се наблюдава в началото на юли. Параметрите на добив са на средно ниво и възлизат на 1 килограм на квадратен метър.

отглеждащ ягодов талисман,

Лвов рано

Този сорт често се избира от професионални градинари и любители. Това е култура за ранно узряване, която се отличава с приятно узряване на плодовете. Това се случва в края на май или началото на юни. Слабостта и сладостта се усещат във вкуса на плода. Плодовете са едри и тежат 30 грама. За растението се характеризира с непретенциозна грижа.

Омск рано

Това е често срещано разнообразие, което не се страхува от замръзване. Той практически не страда от патологии и атаки на вредители. Плодовете са малки. Те средно тежат малко над 10 грама. Освен това плодовете съдържат много захар и аскорбинова киселина. Също така ягодите имат страхотен вкус. Храстите са с компактни размери. От 1 квадратен метър можете да получите 1,3 килограма плодове.

Омск рано

поправен

Параметрите с висок добив се считат за основното предимство на такива сортове. Те се постигат чрез многоетапно узряване на зрънце.

Кралица Елизабет II

Този сорт е идеален за Сибир. Характеризира се с висок добив. От 1 храст е възможно да се получат 1,5 килограма плодове. Плодовете са едри и тежат 40-80 грама. Има и плодове с тегло 100 грама. Имат отличен вкус.

Растението е много подходящо за сурови климатични условия, тъй като е устойчиво на замръзване и паразити.

господар

Тази ягода има отличен добив. Има големи плодове и устойчивост на замръзване. Периодът на плододаване е средата на ранната. В началото на юли по храстите се появяват плодове с тегло 60-100 грама. В края на лятото ягодите дават втора реколта с малко по-малък размер.

отглеждане на ягодов господар

Растението трябва да се засажда в добре осветени лехи. Мулчирането на почвата не е от голямо значение, което ще помогне да се избегне загниването на плодовете. При систематично поливане и торене е възможно да се получи 1 килограм плодове от храст.

Пчелен мед

Това растение е подходящо за отглеждане в Сибир. Дори и при неблагоприятни условия дава възможност да се получи богата реколта. Първите плодове се берат в края на май. При наличие на покритие с филм, този процес може да бъде ускорен с няколко седмици. Втората вълна на реколтата се наблюдава в края на лятото.

Основните предимства на ягодите включват високите добиви и страхотния плодов вкус. Плодовете са едри. Храстите са устойчиви на замръзване.

отглеждане на ягоди Скъпа

Критерии по избор

За засаждане в Сибир си струва да изберете зимноустойчиви сортове растения. Освен това културата трябва да отговаря на следните критерии:

  • способността да расте бързо и да дава култури;
  • висока устойчивост на замръзване през зимата и по-ниски температури през пролетта;
  • способността да дава плод в кратки дневни часове;
  • устойчивост на гъбички, процеси на гниене, паразити;
  • Страхотен вкус.

За засаждане се препоръчва да изберете няколко сорта ягоди, които се различават по отношение на времето на плододаване. Това ще ви помогне последователно да берете реколтата си. Много видове растения за Сибир имат ранен или среден период на плододаване. Много популярни са ремонтантните сортове, които дават от юни до началото на замръзване.

отглеждане на ягоди Скъпа

Отглеждане и грижа за северните сортове ягоди в открито поле

Доста суров климат е типичен за Сибир. Затова при отглеждането на ягоди си струва стриктно да следвате агротехническите препоръки.

Избор на площадка и подготовка на почвата

Ягодите трябва да се засаждат на най-светлото и слънчево място. Най-добрият вариант за растение ще бъде рохкава почва, която съдържа много хумус.В същото време културата не понася голямо количество влага. Следователно тя се нуждае от висококачествен дренаж. Не трябва да засаждате ягоди в легла с високи нива на подземни води. Най-добре е да го засадите на ниска земя или на ниска височина.

Когато засаждате култура, струва си да спазвате правилата за сеитбообращение. Растението е строго забранено да се засажда след култури от семейство Solanaceae. За да постигнете стабилен добив, струва си да поставите зелен оборски тор, преди да засадите растение в градината. Не се препоръчва отглеждането на култура в градината повече от 3 години.

засаждане на ягоди

Препоръчва се да се подготви почвата преди засаждането. Ягодите се нуждаят от плодородна почва. За пролетно засаждане градинските растения трябва да се подготвят през есента. Препоръчва се добавяне на компост, хумус или друга органична материя в почвата. Пепелта от дърво е отличен вариант.

Почвата трябва да е рохкава. Добрият дренаж е от съществено значение. Също така трябва да обърнете внимание на параметрите на киселинност. Те не трябва да са по-високи от 6,5 pH. 10-14 дни преди засаждането се препоръчва да се изкопае почвата и да се добави оборски тор или компост. Непосредствено преди засаждането лехите се разхлабват на дълбочина 15-20 сантиметра.

Кога да засаждаме ягоди?

В Сибир е допустимо да се засаждат ягоди през пролетта или есента. През пролетта засаждането се извършва от края на април до първата половина на май. Есенното засаждане се нарича от края на юли до първата половина на август. Спазването на такива крайни срокове помага на културата да се засили преди пристигането на студеното време.

Засаждането на растението по-късно през пролетта може да доведе до изсъхване на храстите. Ако засадите култура по-късно от 10 август, тя няма да има време да се адаптира и да се засили. През пролетния сезон, по време на засаждането, температурният режим трябва да надвишава +8 градуса, което ще осигури достатъчно отопление на почвата.

засаждане на ягоди

Схема и технология за кацане

Работите по засаждането се препоръчва да се извършват при облачно време. Първо трябва да навлажнете почвата. При засаждането разстоянието между редовете трябва да бъде 60-80 сантиметра, а между храстите - 15-25. Препоръчва се разсадът да се постави в каналите, така че корените да са вертикални. В този случай кореновата яка трябва да се постави на същото ниво със земята.

След приключване на засаждането, се препоръчва да се покрие почвата със слой мулч. За това е подходящ торф или хумус. При засаждане през пролетта разсадът трябва да бъде покрит с фолио за 10-14 дни.

Поливане и подхранване

За да получите очаквания брой плодове, се препоръчва редовно да поливате ягодите. Навременното разхлабване на почвата също е важно. Количеството вода трябва да бъде избрано, като се вземе предвид количеството на валежите. При дъждовно време се препоръчва да покриете храстите със специален филм по време на цъфтеж и плододаване. Това помага да се пазят растенията без гъбички. Параметрите на влажността на почвата се избират, като се вземе предвид вида на почвата. За пясъчна почва те трябва да са 70%, за глинести - 80%.

Препоръчително е да поливате ягодите сутрин, така че влагата да се абсорбира напълно. Вечерното поливане също е приемливо. 1 растение изисква 0,5 литра вода. След засаждането храстите се препоръчват да се навлажняват всеки ден в продължение на 2 седмици. Тогава тази процедура се извършва с интервал от 2-3 дни.

Средно се препоръчва растението да се полива 1-2 пъти седмично. Културата изисква рядко, но обилно поливане. Честото напояване на ягоди е противопоказано. Препоръчва се увеличаване на обема на водата в горещо време. Не използвайте твърде студена вода, за да поливате растението. За големи легла капковото напояване е перфектно, което осигурява равномерна влага при засаждане.

поливане на ягоди

Препоръчва се да се хранят ягоди на няколко етапа:

  1. През пролетта растението трябва да се подхранва с разтвор на птичи изхвърляния. За да направите това, се препоръчва да смесите 200 грама от продукта с 10 литра вода, да настоявате за един ден и да го изсипете под корена. Допустимо е да добавите 10 грама нитроамофоска в състава.
  2. На етапа на появата на яйчниците културата се нуждае от разтвор на мюлеин. За това се използва изгнил тор. Струва си да настоявате няколко дни.
  3. През лятото се препоръчва културата да се подхранва с калий. Това вещество подобрява вкуса на плодовете. Този елемент присъства в хумус и пепел.
  4. През есента културата трябва да се подхранва с молене. Препоръчва се добавяне на калиев сулфат към разтвора на продукта. Суперфосфатът също е подходящ. Максимум 30 грама минерали се използват на 10 литра вода.

резитбата

В процеса на развитие се появяват мустаци по ягодовите храсти. Те са дълги клонове, които допринасят за растежа на културата. Благодарение на мустаците е възможно да се получат разсад. Ако издънките не бъдат отрязани навреме, насажденията ще се сгъстяват. Това ще се отрази негативно на параметрите на добив.

Растението дава максимални мустаци след плододаване. В този случай излишните издънки трябва да бъдат премахнати незабавно, тъй като културата харчи много енергия за тях. Също така си струва да се отървете от изсушените листа и стъбла. Важно е да оставите само онези издънки, които се планират да се използват за разсад.

Подрязване на ягоди

Мустаците трябва да се подрязват през пролетта, преди цъфтежа, а през есента, след прибирането на реколтата. Работата се препоръчва да се извършва в сухо, спокойно време. Това трябва да се прави сутрин и вечер. Трябва да отрежете издънките с ножици за подрязване. Допустимо е и използването на ножици.

Подготовка на насаждението за зимата

Има много начини да подготвите растение за зимата. В Сибир ягодите могат да бъдат трансплантирани в саксии и да се съхраняват на хладно място. В този случай температурният режим трябва да бъде най-малко + 2-8 градуса. Параметрите на влажност трябва да бъдат 90%.

По-лесен начин е да съхранявате храстите директно на площадката. За да направите това, в края на сезона се препоръчва да ги нарежете, подхранвате и овлажнявате добре. Тогава леглата трябва да бъдат покрити с органични продукти или агрофибър. След това изолирайте насажденията с spunbond. Отгоре нанесете мулчиращ слой и поръсете със сняг с дебелина 10 сантиметра. Отглеждането на ягоди в Сибир има редица характеристики. За да успеете в това, се препоръчва да изберете правилния сорт и да му осигурите качествена грижа.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква