Как правилно да прищипвате мандариново дърво у дома

Лекият аромат на мандарините създава настроение, напомня за детството, носи Нова година в къщата. Отглеждайки това растение, необичайно за Средната лента, можете да плувате в нежен облак с фин аромат постоянно, да създавате уникална аура на комфорт и благополучие. Въпреки това, като всички цитрусови плодове, той изисква внимание и грижи. Важно е да знаете характеристиките на поливането, как да прищипвате, подрязвате мандариновото дърво, кога да пресаждате.

Защо щипете мандарини?

На первазите на прозорците, в стаите, на верандата, едноцветните култури често вместо комфорт създават усещане за самота. Понякога те просто нямат достатъчно място. Имайки предвид, че пълноценното дърво, което расте на южните плантации на света, може да достигне четири метра височина, те се опитват да ограничат растежа на дължината му у дома.

Вътрешните мандарини са най-добре оформени като ниски храсти, които образуват красиви корони. Това ще помогне на растението да се развива, без да се фокусира върху една посока, ще го направи привлекателно и ще го освободи от изсушени "плешиви" клонки.

Изрежете върховете на върховете, премахнете клонките, растящи навътре, разредете много гъсти области, опитните градинари също препоръчват за нормалното образуване на яйчници, а след това и за узряване на плодовете.

Те също се опитват да прищипват излишните и ранните пъпки, за да може растението да се развива равномерно, като придава на всяка от частиците си жизненост и енергия.

малки мандарини

Необходими инструменти

Преди да продължите с операцията, е по-добре предварително да подготвите и дезинфекцирате инструментите.

Изберете за градински ножици, ножици за подрязване или остър нож с нокти.

Важните компоненти на процеса са средствата за лечение на откритата рана на растението (градинска смола, дървесна смола, боя върху естествено ленено масло).

градинарски ножици

Време за подрязване на мандариново дърво

Препоръчително е да подрязвате у дома в края на февруари, началото на март, когато растението активно расте и се развива.

Процедурата обаче понякога се провежда през есента. В същото време изкуственото осветление се добавя колкото е възможно повече.

Първото прищипване се извършва, когато мандарината освобождава четвърти, пети или шести лист. В този момент дървото вече достига двадесет до четиридесет сантиметра.

На всеки нов клон, след появата на четвъртия лист, връхчетата се отстраняват.

Короната се формира за първите три до четири години. Тогава процесът продължава, но не толкова често.

засадете на перваза на прозореца

Технология на подрязване на мандарина

След появата на четвъртото листо, собственикът на стаята екзотичен, ангажиран с формирането на короната, се опитва внимателно да се отстрани, отрязвайки над пъпката, част от клонката, простираща се нагоре.Раната се обработва с градински лак или смола от дърво, покрита с пластмасова обвивка или лента. Оставете разреза да се стегне. По правило растението не се пипа от три до четири седмици. След това филмът се отстранява.

Заедно с допълнителната дължина от дървото се отстраняват силни издънки, израстващи от самия корен, отнемайки сили от останалата част от растението.

Клоните, насочени навътре към короната или силно наклонени встрани или надолу, също се опитват да бъдат отрязани, така че мандарината да не изглежда пренебрегвана.

След месец внимателно се изследват нови издънки. Слабите клони се отстраняват. Остават по-силни, така че растението да се развива по-нататък правилно.

подрязване на клони

За отваряне или затваряне на короната (с силно разперени клони) се използва разрез на пъпката, като се взема предвид правилото за избор съответно на външна или вътрешна пъпка.

Основният багажник е подложен на прищипване, подрязване. От страничните клони са останали три или четири клона.

Допълнителни грижи

През лятото мандарината се изнася на верандата, опитвайки се да му предостави възможност да се наслади на нежните лъчи на слънцето. Поливането се извършва внимателно, за да не попаднат капки върху цветята, два пъти на ден. Периодично се добавя горната превръзка.

узряла реколта

В по-студения, зимен период растението се пренася в стая с температура от дванадесет до шестнадесет градуса, което му позволява да почива. Това е времето за почивка на дървото. Поливайте го два пъти седмично. Горната превръзка не се прави.

Тъй като мандарината расте, тя се трансплантира, което й дава по-хлабав съд, който съответства на размера. Това става чрез метода на прехвърляне. Ако е невъзможно да се трансплантира, почвата се актуализира с две трети.

Растенията от първа година понякога дават пъпки. Те се отстраняват внимателно, за да не се губи силата на дървото. Ако е необходимо, част от яйчниците се оставя.

зелени плодове

Първоначално мандариновото дърво е разположено по такъв начин, че получава достатъчно светлина, но не може да изгори и да хвърли листата си.

Прищипването на краищата на издънките, подрязването на горната част на мандарина, заедно с поливането и храненето, подходящи за сезона, ви позволява да създадете красив силен дървесен храст, радващ не само очите, обърнати към него, но и носещи вкусни ароматни плодове.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква