Описание на 24-те най-добри фунгицида за градината, механизъм на действие и инструкции за употреба

Грижата за растенията в градината в крайградски район изисква интегриран подход. Важен момент на грижа е използването на защитни фунгициди за градината. Специалните продукти защитават зелените площи и намаляват риска от инфекция.

Какво представляват фунгицидите

Фунгицидът е биологично или химическо вещество, използвано за потискане на образуването на гъбички. Именно гъбичките са причинителите на много инфекции, които засягат растителността. Без защитно вещество растенията губят имунитета си, изсъхват и се развиват бавно.

Предимства и недостатъци

Фунгицидите, използвани в градината, имат редица положителни характеристики. Основните предимства включват следното:

 • вещества проникват в растенията за кратък период и имат активен защитен ефект;
 • поради тяхната устойчивост на влага фунгицидите не се отмиват с вода дори при силен дъжд;
 • след лечението патогените се елиминират във всички тъкани;
 • ефектът е върху широк спектър от гъбични заболявания.

В допълнение към очевидните предимства, лекарствата имат няколко недостатъка.

В резултат на дезинфекцията се наблюдава частично нарушение на благоприятната микрофлора, което може да повлияе на растежа и развитието на зелените площи. Ако се извърши обработката на овощните растения, тогава ще бъде възможно изяждането на реколтата само след известно време.

валидност

Точната продължителност на защитното действие зависи от конкретния тип използвано лекарство. Средната е 10-12 седмици, след което се налага повторно лечение. Тъй като растителността не развива резистентност към влиянието на лекарствата, няма нужда да чакате между пръсканията.

класификация

В зависимост от редица характеристики фунгицидите могат да бъдат разделени на класове.

Когато избирате подходящ вариант, трябва да вземете предвид състоянието на растенията, наличието на гъбични заболявания и признаци на тяхното проявление, както и други фактори.

фунгициди за градината

В зависимост от химичните свойства

Според този показател фунгицидите се класифицират в органични и неорганични. Първите не съдържат тежки метали, така че те лесно се разтварят в течност и могат да се използват в комбинация с други вещества. Освен това те се считат за нестабилни съединения и остават в земята за кратко време.

Неорганичният сорт е мед. Също така, съставът може да съдържа съединения на никел, калий, сяра и други елементи. Те са съвместими с по-малко лекарства и са в състояние да се натрупват в земята и да останат в нея за дълъг период.

В зависимост от действието върху патогена

Според метода на действие върху причинителя на болестите се изолират фунгициди от системен характер и контакт. Системните вещества лесно проникват в растенията, преминават през съдовете и попадат във всички части, което осигурява надеждна защита срещу възможни инфекции. Някои видове системни лекарства могат да се използват за профилактични цели.

изсипете за растението

Контактните фунгициди взаимодействат с патогена само върху видимата част на насажденията, без да проникват в тъканите. Това ви позволява да унищожите патогените на етапа на тяхното развитие и да осигурите защита срещу сиво гниене, антракноза и редица други заболявания.

За да постигнете ефекта, трябва внимателно да обработите растенията, така че разтворът да попадне на всички части.

Чрез приложение

Препаратите за гъбични заболявания са разделени на няколко вида, като се вземе предвид целта, за която се използват. Разграничават се следните групи:

 1. Дезинфектанти за семена. Обработката на семена е важна за голям брой култури. Най-голямата ефективност се демонстрира чрез дезинфекция с комбинирани средства.
 2. Средства за дезинфекция на оранжерийно-парникови почви. Използват се за защита на едногодишните култури, отглеждани от разсад. Фунгицидите от тази група също помагат да се отървете от късната болест.
 3. Фунгициди за пръскане на многогодишни растения през периода на сън. Пръскането се извършва за унищожаване на инфекциозни агенти в зимуващите части на насажденията, както и от брашнеста мана и ръжда.
 4. Препарати за пръскане през вегетативния период. Тези лекарства се използват активно в периода на растеж и развитие на растенията.

аерозолен препарат

В зависимост от естеството на разпространение в растителните тъкани

Местните и вътрешно растителни фунгициди се изолират според разпределението на веществото в тъканите на насажденията. Първите са активни от външната страна на стъблата и листата, докато вторите проникват дълбоко в тъканите и имат сложен ефект..

Принцип на работа

Специфичността на действието на защитните лекарства зависи от тяхната категория. При закупуване на фунгициди е задължително да разберете сорта, за да можете компетентно да извършите обработката на насажденията в бъдеще.

Химични фунгициди

Механизмът на действие на химическите фунгициди е разнообразен и се състои от много процеси. След пръскането на растенията се потиска ядреното делене в гъбичните клетки, образуват се метаболитни продукти, които действат като антибиотик, и се образуват области на некроза, които служат като бариера за навлизането на патогени в незаразени тъкани. Определени елементи на химическите препарати предотвратяват образуването на нуклеинови киселини и потискат енергийния метаболизъм.

напръскайте градината

Биологични препарати

Веществата от естествен произход повишават имунитета на растенията и провокират производството на вещества, които предотвратяват инфекцията. В случай на пръскане на растения, заразени с патоген, органичните препарати отделят токсини, за да унищожат патогените.

Инструкции за употреба

Процесът на използване на фунгициди зависи от обекта, който ще се третира. За да постигнете желания ефект, трябва да прочетете инструкциите за употреба.

За почвата

Фунгицидите, предназначени за земята в прахообразно състояние, се въвеждат по време на копаенето. Използвайки естествени вещества, разтворени във вода, повърхността на почвата се пролива, за да унищожи патогенни гъбички.

тор за почва

За растенията

Фунгицидите за цветя и дървета могат да се използват чрез пръскане или прах. Обикновено зелените пространства се обработват с течни вещества на основата на мед. Широкоспектърните лекарства се използват няколко пъти през сезона. Обикновено периодите на обработка са в началото на пролетта и късната есен.

За семена

Семената се обработват непосредствено преди сеитбата. За третиране на семена е най-удобно да се използват разтворими вещества. Увивайки семената в тензух, те се поставят в разтвор и се съхраняват за времето, посочено на опаковката.

видове семена

Списък с лекарства

Когато избирате подходящи фунгициди за употреба в градината и зеленчуковата градина, се препоръчва да се запознаете със списъка на най-добрите опции. Всеки от тях има индивидуални характеристики и характеристики.

"Consento"

Комбиниран фунгицид, използван за профилактика и контрол на Алтернария, късен блясък и пероноспороза. Разрешено е да се прилага "Consento" на всеки етап от вегетационния сезон. Продуктът е устойчив на дъжд и осигурява защита независимо от метеорологичните условия.

"Връх Абига"

Контактно лекарство, предназначено да елиминира комплекс от бактериални и гъбични заболявания. "Abiga-Peak" равномерно покрива наземната част на растенията и остава на повърхността за дълго време.

Едно от важните предимства е активността при ниски температури на околната среда.

Връх Абига

„Acrobat MC“

Компонентът на системното действие на "Acrobat MC" диметоморф унищожава мицела, образуван в растението, в рамките на 2-3 дни след заразяването. Употребата на лекарството осигурява защита на растението в случай на настъпване, но визуално не проявена болест.

"Bayleton"

Системен фунгицид, използван при третирането на зърнени култури, зеленчуци, царевица и други култури. Биологичният ефект от лечението продължава 2-4 седмици.

Бордо смес

Бордовата смес е воден разтвор на меден сулфат и гасена вар. Веществото унищожава гъбичките и инхибира активността на патогенните микроорганизми. За третиране на растителност се използва смес с концентрация 1%.

бордо микс

"Vitaros"

Комбинираният превръзка "Vitaros" се бори срещу комплекс от инфекции, разпространяващи се през семето и почвата. "Vitaros" потиска развитието на патогени по външната повърхност на посадъчния материал и вътре в него. Наличието на багрило в състава опростява контрола на процедурата за обработка.

"Gamair"

Лекарството "Gamair" се въвежда в почвата или се пръска върху листата, нарушава активността на инфекциозните агенти. "Gamair" защитава растенията от кореново гниене, брашнеста мана, Alternaria и редица други заболявания. Когато се използва в комбинация с пестициди, веществото намалява стреса от пестициди в растенията.

"Glyocladin"

Продуктът предпазва корените и почвата на растенията от антракноза и други инфекции. Биологичният препарат за почвата предотвратява появата на кореново и кореново гниене.

лекарство глиоцин

Зелен сапун

Зеленият сапун с гъста основа съдържа калиеви соли на мастни киселини, натурални растителни масла и мазнини. Веществото е подходящо за профилактична употреба, контрол на болести и вредители в началния етап на тяхното появяване.

"Kurzat"

Икономичен фунгицид със сложно действие предпазва растенията от късен блясък и пероноспороза. Съставът съдържа два активни компонента - цимоксанил и меден оксихлорид. Поради проникването на веществото през листата, болестите се контролират на гърба.

"Максим"

Превръзката "Максим" е предназначена за плодове, зърно и други култури.Този фунгицид е разрешено да се използва предварително върху семето. Сигналното багрило позволява да се провери качеството на обработката.

"Oxyhom"

Двукомпонентният фунгицид "Oxyhom" принадлежи към категорията на контактната система. Веществото предотвратява развитието на късна болест и пероноспороза, а също така се бори срещу техните последствия. Основните предимства на Oxychom са бърза реакция и дълъг период на защита.

Пакет Oxyhom

"Ordan"

Лекарството с локално системно действие е предназначено за елиминиране на заболявания, причинени от пероноспорни гъбички. Двукомпонентният разтвор може да се комбинира с средства за борба с вредителите за цялостна защита на зелените площи.

"Previkur"

"Previkur" се използва за контрол на съдържанието на фитопатогени в почвата, ефективно лечение на коренови и повърхностни заболявания, провокирани от оомицети. Нанесете "Previkur" чрез пръскане или поливане.

"Печалба злато"

За борба с късния блясък, мана и Alternaria е подходящо решение "Profit Gold". Продуктът е подходящ за употреба при мокро време и не се отмива, когато вали често. След преработка на растения, "Profit Gold" ограничава разпространението на болести и лекува латентни стволови инфекции.

Печелене на злато

"Raek"

Пръскането на растения с високо активно вещество "Raek" насърчава бързото проникване в тъканите. Raek защитава плодовете и листата, като спира спорообразуването на патогени и намалява риска от вторична инфекция. Основните предимства на лекарството са дълготрайно действие и ниска консумация.

"Ridomil Gold"

Полезно е да използвате Ridomil Gold за здрави насаждения, за да намалите риска от развитие на заболявания. Веществото инхибира образуването на инфекции в периода на активен растеж и осигурява цялостна защита, включително за нелекувани части от растения.

"Rovral"

"Rovral" е полезен за всяка плантация, тъй като има превантивен и терапевтичен ефект, предотвратявайки развитието на много патогени. Това лекарство е подходящо за употреба като част от антирезистентна програма.

флакон Rovral

"Скорост"

"Skor" е системен и контактен фунгицид с активна съставка - дифеноконазол. Целта на веществото е да предотврати и лекува комплекс от заболявания на цветята и други растителни видове. Също така "Skor" е подходящ за защита на семената.

Topsin-М

"Топсин-М" е средство за борба с инфекциите на зърнени и плодови култури. Разпространението на веществото се дължи на редица положителни характеристики, включително следното:

 • едновременна борба срещу няколко заболявания;
 • дълъг период на защита (до 4 седмици);
 • възможността за комбиниране с акарициди и инсектициди;
 • липса на токсични ефекти върху третираните растения;
 • безопасност на употреба.

Топсинов лек

"Trichodermin"

Биологичният продукт "Триходермин" може да се използва не само за защита на зелените площи, но и като тор. "Триходермин" инхибира жизнената активност на вредните бактерии и абсорбира растителните остатъци, натрупващи се в почвата.

"Fitosporin-М"

Характеристика на лекарството "Fitosporin-M" е потокът през съдовете на растенията. Защитната реакция започва веднага след лечението и продължава няколко седмици. Като част от "Fitosporin-M" има живи спори, които унищожават опасни микроорганизми.

"Hom"

Фунгицидът "Hom" е създаден на базата на мед и се предлага под формата на прах. "Хом" е подходящ за дезинфекция на зеленчукови и декоративни култури. Основната активна съставка е медният оксихлорид, който предотвратява развитието на краста, късен блясък, къдрене, пероноспороза, ръжда и други заболявания. Също така, веществото унищожава патогени на гъбични инфекции. Въпреки мощния си ефект, "Hom" е безопасен за хората, ако се спазват основните правила за употреба.

Описание на 24-те най-добри фунгицида за градината, механизъм на действие и инструкции за употреба

"Хор"

Средството "Horus" се използва на етапа на зреене на култури от кости и костилки. Хор защитава растенията при всякаква температура на околната среда и не се отмива от дъжд. Коефициентът на потребление на средствата е няколко пъти по-малък в сравнение с редица други лекарства за контакт.

Предпазни мерки за безопасност при работа с фунгициди

За да не се нарушава растежа и развитието на насажденията, е важно правилно да се използват защитни лекарства и да се спазват мерките за безопасност. Когато работите с дезинфектанти, се препоръчва да носите ръкавици, така че веществото да не влиза в контакт с ръцете ви. За зеленчуци, зърнени храни и други култури трябва да закупите специализирани сортове препарати, които съдържат мед, калий и други компоненти.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква