Инструкции за употреба на фунгицид Ракурси и норми на консумация

При отглеждането на всякакви култури човек трябва да се справи с появата на вредители или болести. Никой не е имунизиран от това, така че трябва да прибягвате до различни химикали. Един от ефективните фунгициди е лекарството Racurs.

Състав и форма на освобождаване на фунгицида "Rakurs"

Химикалът съдържа две активни вещества - ципроконазол и епоксиконазол. Това е двукомпонентен фунгицид със системен ефект върху растенията. Лекарството "Rakurs" се произвежда под формата на суспензионен концентрат, който преди употреба се разрежда с течаща вода.

Предимства и недостатъци

Предимствата на използването на Rakurs включват:

 1. Дългосрочен защитен ефект след лечението (продължителност е около 4 седмици).
 2. Разтворът не е токсичен за хората и насекомите.
 3. Защитните свойства се появяват почти веднага след пръскането.
 4. Подходящ за борба с основните видове заболявания на зърнените култури и соята.
 5. Съвместим с повечето други лекарства.
 6. Дълъг срок на годност.
 7. Активните вещества бързо проникват в растителните тъкани, благодарение на това свойство лекарството не се отмива дори след обилни и продължителни валежи.

Не бяха открити значителни недостатъци в препарата "Ракурс".

фунгицид Racurs

Спектър и механизъм на действие

"Rakurs" се използва за лечение на следните заболявания:

 • всички видове ръжда;
 • нетно зацапване;
 • антракноза;
 • cercosporosis;
 • брашнеста мана и други гъбични заболявания;
 • алтернария.

Ципрокназол има защитен и лечебен ефект върху растенията. Благодарение на него химикалът е силно разтворим във вода. Прониква бързо в листата (половин час след третирането). След това се движи през всички части на растението.

Епоксиконазол има профилактичен ефект. След пръскане, той бързо прониква в растителните тъкани през листата и се смесва с други части. От предимствата на това вещество активността се отличава както в студено, така и в топло време.

бутилка лекарство

Също така, препаратът съдържа специфични полимери, които поради своето действие гарантират, че капка разтвор "залепва" върху листа. След третирането разтворът напълно прониква във всички тъкани на третираните растения за 2 часа.

Скорост на въздействие и период на защитно действие

Лекарството започва да влияе на заболяването почти веднага след лечението. Продължителността на защитния ефект е приблизително 1 месец. Терминът може да варира леко поради климатичните условия и редица други фактори.

трактор на полето

Мерки за потребление на различни вредители и болести

Преработена култураболестКонсумация на наркотици (l на 1 ха)
Пролетна и зимна пшеницаБрашнеста мана, всички видове ръжда, петна, септория, пиренофороза0,2-0,3
ечемикБрашнеста мана, ръжда, мрежи и тъмнокафяви петна, също химикал, използван за ринхоспория0,2-0,3
Зимна ръжВсички видове брашнеста мана, кафява, както и стеблата ръжда, ринхоспориум0,3-0,4
сояСеркоспороза, Алтернария, Септория, също ефективни за антракноза0,2

инспекция на пшеницата

Приготвяне на работната смес

За 1 ха ще са необходими 200 литра разтвор. За авиационна обработка - 50 литра на хектар. Приготвянето на разтвора за спрей се извършва на етапи. Първо, разклатете добре съда за суспензия. След това необходимото количество разтвор се излива в резервоара и се излива половината вода. Разбъркайте добре и изсипете останалата вода.

Оптималната температура на въздуха по време на обработката е от +17 до +20 градуса. Препоръчва се процедурата да се извърши 2 часа преди началото на валежите.

Инструкции за употреба

Разтворът трябва да се използва веднага след приготвянето му. Пръскането се препоръчва в сух и спокоен ден след залез слънце. Или рано сутрин, преди да излезе слънцето.

заявление за тест

Пръскането се извършва като превантивна мярка преди началото на вегетационния сезон. Или при първите признаци на заболяване по всяко време. Разрешени са само две процедури на сезон.

Предпазни мерки

Препоръчва се пръскане в безветрен ден, така че вятърът да не пръска разтвора във всички посоки. За да предотвратите попадането на разтвора върху кожата или лигавиците, носете тесни, затворени дрехи. Няма да е излишно да си сложите маска и очила, така че разтворът да не попадне в устата и очите.

Ако разтворът попадне в очите, те спешно се измиват с много течаща вода. Най-добре е след това да се консултирате с лекар. Ако разтворът влиза в контакт с открити участъци на кожата, те се измиват с много сапун и вода.

костюм и маска

Първа помощ при отравяне

Ако след процедурата започнат да се появяват симптоми като главоболие, гадене, замаяност или други признаци, трябва да се предприемат спешни действия. На първо място е да се обадите на лекар. Можете също да пиете активен въглен.

Степен на токсичност

Химикалът има умерено ниво на токсичност, поради което преди извършване на процедурата трябва да се носят затворени дрехи, маска и предпазни очила. Препаратът не е токсичен за насекомите. Освен това е забранено използването му в близост до открити водни тела.

Съвместимост

Химикалът е съвместим с повечето други лекарства, с изключение на тези, които са силно алкални или силно кисели. Преди да използвате няколко продукта едновременно, трябва да проверите тяхната съвместимост. За това областта се обработва с малко количество вещества. Ако растенията не са умрели, тогава можете да започнете да обработвате цялото поле.

инспекция на района

Условия за съхранение

Съхранявайте химикала Rakurs в тъмно помещение с добра вентилация, далеч от слънчева светлина и храна. Оптималната температура в помещението, в което ще се съхранява разтворът, трябва да бъде от -30 до +35 градуса. Ако след преработка остане разредена течност, забранено е съхранението й. Това също трябва да бъде място, където животните и децата не могат да имат достъп. Срокът на годност е 3 години.

Фунгицидни аналози

Аналозите включват Racurs SK, Balerina, Bublon Gold, Borey, Borey Neo и Flint VSK.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква