Как правилно да отглеждате и да се грижите за мащерката (мащерката) у дома в саксия

Много домакини се занимават с отглеждането на мащерка у дома в саксия. Това растение се счита за отлична подправка, която често се използва при готвене по време на приготвяне на различни ястия. Преди да засадите мащерка, се препоръчва да се запознаете с особеностите на засаждането и отглеждането му в апартамент.

Можете ли да отглеждате мащерка в саксия?

Мнозина се интересуват дали е възможно да се отглеждат подправки у дома. Мащерката е чудесна за отглеждане в апартамент, тъй като не е твърде причудлива и не изисква специални грижи. Затова дори неопитни хора, които никога не са отглеждали мащерка, могат да се справят със засаждането и отглеждането на подправки.

За слизане е достатъчно просто да вземете подходящ съд за подправката, да го засадите и да го поставите в добре осветена стая. Когато отглеждате растение в апартамент, ще трябва периодично да го поливате, така че почвата да не изсъхне, и да го подхранвате с торове.

Подходящи сортове

Преди засаждането се препоръчва да се запознаете с най-подходящите сортове растения, които могат да бъдат засадени у дома. Те включват:

 • Обикновена мащерка. Този нисък сорт подправки расте до 5-7 см на височина и затова е отличен за отглеждане в апартамент. Можете да вземете узрялата подправка в края на август.
 • Пълзяща мащерка. Сортът принадлежи към маломерни и расте по време на узряване до 10-15 см височина. Бушът цъфти в средата на лятото, след което върху него се образуват плодове.
 • Лимонена. Това е универсален сорт, който може да се засажда както на закрито, така и на открито. Възрастните храсти растат до 15-18 см 3-4 седмици след засаждането. Използва се за готвене на ястия като декорация за стаи.

Избор на място за мащерка на закрито

Някои неопитни домакини обръщат малко внимание на избора на подходящо място за кацане, тъй като смятат, че подправката ще расте във всяка стая. Това обаче не е така и затова трябва да се запознаете с особеностите на избора на най-доброто място за засаждане на мащерка.

мащерка на поляната

Осветление

Мащерката се счита за светлолюбиво растение, което расте най-добре на слънце. Препоръчва се да поставите саксията с растението върху первази, които са добре осветени от слънцето. Ако подправката е засадена през зимата, ще трябва да се погрижите за допълнително осветление и да инсталирате специални лампи.

Температура и влажност

Мащерката расте най-добре в прохладни помещения с температура на въздуха не по-висока от 20 градуса по Целзий.През есента можете да изнесете саксията през деня на остъкления балкон и да го внесете в апартамента само вечер, след залез слънце. През зимата е невъзможно да извадите подправката на балкона, тъй като тя ще умре от ниската температура.

Подготовка за засаждане на мащерка у дома

Отглеждането на мащерка не е толкова трудно, особено ако се запознаете с подготовката за засаждането му. Препоръчително е да се грижите предварително за оптималните условия за засаждане на подправки, контейнер за засаждане и подходяща почва.

стрък мащерка

Избор на контейнер за засаждане

Подготовката за засаждане започва с избора на оптимален контейнер за засаждане и отглеждане на подправки в апартамента. Някои хора използват пластмасови чаши или пластмасови саксии за това. Такива контейнери обаче не са много подходящи за отглеждане на мащерка. Глинените саксии се считат за най-добрият избор, което значително опростява по-нататъшния процес на засаждане на растение в други контейнери.

Когато избирате саксия, се препоръчва да се обърне внимание на нейната дълбочина. Той трябва да се задълбочи с 10-15 см, тъй като именно тази дълбочина се счита за подходяща. В по-дълбоки контейнери подправката ще расте много по-лошо и по-дълго.

Каква трябва да бъде почвата за засаждане?

За да може мащерката да расте добре у дома, трябва да се грижите за почвената смес. За отглеждането на подправки е избрана балансирана и плодородна почва, която съдържа полезни микроелементи. Почвата трябва да е пореста, така че водата и въздухът да могат по-добре да проникнат в нея. Нивото на киселинност на почвата не трябва да бъде по-високо от 6–7 pH.

За да създадете почвена смес, ще трябва предварително да подготвите копка земя или обикновена градинска почва. Тогава към него се добавят органични превръзки под формата на яйчени черупки, торф и хумус. За да накара мащерката да расте по-бързо, в земята се добавя трева пепел.

Също така, неорганичните компоненти се добавят към почвата, което ще увеличи добива. Препоръчва се смесването на почвата с измит пясък, за да я разхлабите и да абсорбира по-добре влагата. Перлит се добавя в почвата, за да се предотврати гниене на кореновата система.

Как да засадите мащерка у дома?

Има няколко често срещани метода за засаждане на мащерка. За да отглеждате подправки в апартамент, използвайте засаждане на резници или семена. За да изберете най-подходящия метод за кацане за себе си, трябва да се запознаете с всеки от тях по-подробно.

От семе

Най-често подправката се засажда със семена, тъй като е по-лесно. За да направите това, почвена смес, смесена с вермикулит, се излива в предварително подготвени контейнери, което подобрява задържането на влага в почвата. След това почвата в контейнери се полива с топла вода и в земята се правят дупки. Поставете по 2-3 семена във всяка дупка и ги покрийте с пръст. Засадените растения се прехвърлят на перваза на прозореца и се поливат редовно. Когато се появят първите издънки в саксиите, те се разреждат за по-добър растеж.

мащерка в близост до камъни

От резници

Някои предпочитат да размножават храстите от мащерка с помощта на резници. Първо трябва да започнете събирането на резници за засаждане. След края на цъфтежа на мащерката издънките се отрязват от храста и се изчистват напълно от листата. Отрязвайте често издънката и ще бъде резници, които се засаждат в саксия.

Засаждането на мащерни резници в земята е съвсем проста. За това саксиите са напълно покрити с почва и в нея са направени вдлъбнатини с дълбочина 1-2 см. След това процесите се поставят в дупките и се поръсват с пръст. Засадените резници се поливат 1-2 дни преди появата на първите листа върху тях.

Грижа за мащерка на перваза на прозореца

За да могат младите разсад да растат бързо, те ще трябва да се грижат правилно. По време на грижите всеки храст ще трябва периодично да се полива и разхлабва почвата. Също така, когато напускате, трябва периодично да следите количеството светлина в стаята и температурата на въздуха.

съхраняване на мащерка

Ако подправката изсъхне при редовно поливане, ще трябва да я подхранвате. За това в земята се добавят органични и минерални торове.

Храстите на мащерката се нуждаят от периодично подрязване, за да премахнат излишните издънки. Тази процедура се провежда с малки остри ножици през първата половина на пролетта. По време на подрязването една трета от издънките се отрязват от растенията.

жътва

В последния етап от жизнения цикъл на мащерката се събира зрелата реколта. За това всички издънки с листа внимателно се нарязват с нож. Препоръчва се да се извърши процедурата през втората половина на лятото, когато цветята се появяват на всички растения. Реколтата, събрана през този период, се счита за най-ароматната и затова е най-добре да я използвате за готвене. Всички събрани подправки трябва да се съхраняват в херметически контейнер, за да не попаднат слънчевите лъчи в него.

заключение

Мащерката се счита за една от най-разпространените подправки и затова често се отглежда от домакини. Преди засаждането и отглеждането на това растение се препоръчва да се запознаете с особеностите на засаждането и грижата за мащерката.

Отзиви
 1. Анна
  5.05.2019 08:36

  Моята мащерка расте навсякъде - това е най-непретенциозното растение, което познавам, така че не е необходимо да инсталирате допълнителни лампи за светлина през зимата.
  Можете да използвате всяка почва и не е нужно да я купувате в магазина, аз просто взех моята от дачата и растат красиво.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква