Правила и условия за събиране на царевица върху кочана от нивите

Прибирането на царевицата може да се извърши по различни начини. Зърнената култура се отглежда за силаж или зърно. И в двата случая процесът на почистване има свои собствени характеристики. Разликата се крие в сроковете на прибиране на реколтата, както и в избора на комбайн със специални приставки. Ако се спазват агротехническите методи за отглеждане на култури и правилата за събиране на готовата продукция, тогава количеството и качеството на реколтата ще угодят.

Степени на зрялост на царевицата

Царевицата се прибира в различно време, което зависи от предназначението на реколтата. Има няколко етапа на зрялост на зърнената култура:

време за почистване

 1. Етапът на млечна зрялост се отличава с леки белезникави зърна на кочана. Те са с високо съдържание на захари. Ако натиснете върху семената, тогава от тях ще се появи бял, сладък сок. На вкус са сладки, нежни и сочни. Листата прилягат плътно около кочана и става трудно да ги отделите. Косъмчетата са меки, влажни, кафяви в основата. По-добре е да изберете такава царевица на ръка. Може да се яде както сурово, така и варено.
 2. Настъпването на восъчния стадий може да се разпознае по светло жълтия цвят на зърната, вътре в който вече няма течност. Те са със средна плътност на пипане, ако натиснете семената, ще се вдлъбнат. Докато узрява, плътността се увеличава. Количеството нишесте в зърната се увеличава. Захарта, която е част от зърната, започва да се превръща в нишесте, а сокът се превръща в каша.
 3. Биологичната зрялост се отличава с богат жълт или оранжев цвят на зърната. Листата, които пасват на кочана, започват да пожълтяват и да изсъхват, те се отделят лесно. Косъмчетата стават кафяви и сухи. Царевицата на този етап на зрялост се добива от комбайн, а основната цел се счита за производството на силаж за тревопасни домашни животни.

На етапа на образуване на зърното нивото на влага е почти 90%. В стадий на млечна зрялост съдържанието на влага в зърното в кочаните е 58%, през периода на восъчна зрялост съдържанието на влага в семената е около 37%. Когато царевицата е напълно узряла, зърната стават твърди, а съдържанието на влага е не повече от 25%.

кочани от полетата

Как да отглеждаме царевица?

Общи правила, които ще ви помогнат да отглеждате добра реколта.

Температура на въздуха+ 12-25 градуса
ПочватаНе трябва да е кисело. Подзолните, торфените и черноземните състави с добра аерация са най-подходящи.
ПредшественициНай-добрите предшественици са краставиците, картофите, бобовите растения, доматите, лукът.
ТоровеПрез есента се препоръчва добавянето на калиево-фосфорни торове и органични вещества. Културата реагира добре на хумус и компост.След разгръщането на 4 листа можете да добавите азотно торене. Калият и фосфорът са от съществено значение на всички етапи на развитие.
ПоливанетоКултурата се нуждае от обилно поливане, особено в периода на покълване на семената и ухото.
ВредителиЖичен червей, ливаден молец, листна лъжичка, шведска муха, коренова листна въшка.
заболяванияРъжда, фузариум, брашнеста мана, мехур.

Разработени са оптималните дати, препоръчвани за прибиране на царевица от полето. Ако ги следвате, тогава ще има минимални загуби и високо качество на реколтата.

Загубите на посевите в царевично поле се увеличават, когато се берат след слани и когато влажността на въздуха се повиши. Зърното поема влага, ушите стават тежки и в резултат на това стъблата гният и се огъват. Събирането на такива уши със селскостопанска техника става проблематично.

Има два основни метода на прибиране на реколтата:

царевица за зърно

 • рязане на ушите, което може да бъде придружено от белене на листа или не;
 • прибиране на реколтата с едновременно обелване на зърно.

Механичният зърнопреработвателен възел ви позволява да прибирате, удряте ушите и смилате растенията. Комбайните се използват за събиране на зърнени култури (Херсонец, KOP-1, комбайн за зърно с прикачен файл PPK-4). Във връзка с тази техника се използва и заглавка. Тя се различава от другите агрегати по това, че е малко устройство за обработка на стъбла и листа. За силаж се добива царевица с комбайни за фураж.

обелване на листата

Как да разберете кога е време за прибиране на реколтата?

Времето на зреене на културата зависи от сорта, климатичните и метеорологичните характеристики. Царевицата се прибира най-често в началото на август, по това време царевична коприна придобива кафяв нюанс.

Определени черти ще ви помогнат да добиете царевица за прясна консумация. Ако стигмата вътре в листата е все още зеленикава, а отвън е кафеникава, тогава царевицата е в млечно-восъчен стадий на развитие. Ако леко натиснете на зърното, тогава от него ще се появи млечен, сладък сок. Максималното количество хранителни вещества е концентрирано в такива уши; те могат да се консумират пресни или да се използват за готвене.

метеорологични характеристики

Ако зърнената култура е предназначена за производство на силаж, тогава прибирането на царевицата започва след появата на восъчна зрялост. В южните райони на страната този период съвпада с последните дни на август. В някои райони почистването може да се извърши през ноември. До този момент съдържанието на влага в зелената маса може да надвиши 70%. За пуканките се очаква появата на биологична зрялост, когато зърната станат твърди.

Ако се предполага, че царевицата се използва като посадъчен материал, се препоръчва да изчакате, докато листата пожълтяват и изсъхнат напълно. Прибраната реколта се поставя на хладно място за месец до пълното узряване. След като зърната са напълно сухи, те се прехвърлят в сух, стъклен съд.

има предвид култура

Ако семената за засаждане нямат време да бъдат събрани преди замръзване, тогава те губят покълването си и рискът от развитие на гъбични заболявания се увеличава. В резултат на това хранителната стойност и количеството на реколтата се намаляват.

Прибиране на царевица за прясна консумация

При отглеждането на царевица има няколко признака кога да се прибира реколтата. Основното тук е да се отгатне настъпването на зрялост на млякото. Признаци:

събирайте преди замръзване

 • Кочаните се отклоняват странично от стъблото. Листата прилягат плътно около ухото, те са зелени.
 • Първо се събират кочаните, които са по-близо до върха. Те са тези, които узряват по-бързо.
 • Косата трябва да е кафява и суха. Ако те са влажни и червеникави, тогава етапът на зрялост на млякото все още не е настъпил.
 • Семената трябва да са с бяло-жълтеникав цвят. При натискане върху зърното сокът трябва да е бял, а не бистър. Ако сокът стане гъст, а цветът на зърната е тъмножълт, тогава етапът на зрялост на млякото се пропуска.Такива семена губят своята сочност и сладост.
 • Ухото може лесно да се отдели от стъблото на ръка.

Тъй като захарта бързо се превръща в нишесте, след прибирането на царевицата трябва да се яде, в противен случай вкусът и сладостта се губят. Можете да удължите вкуса, като поставите ушите в хладилника.

Зърнената култура за зърно се добива върху кочана или с едновременно въртене на кочаните. За прясна консумация процедурата няма смисъл.

ушите са отклонени

Как да събираме царевица пуканки

За производството на пуканки се засаждат специални сортове пуканки (Vulkan, Vnuchkina joy, Oerlikon, Gostinets).

Беритбата на царевица за пуканки започва едва след началото на биологичния стадий на зрялост. По това време листата и стъблата пожълтяват, изсъхват и паниката придобива тъмнокафяв оттенък.

Задължително е прибирането на реколтата преди настъпването на замръзване, в противен случай събраната царевица няма да е подходяща за приготвяне на пуканки. По-добре да вземете кочаните на ръка.

приготвяне на пуканки

След прибиране на царевичната царевица кочаните се обелват от листа и се разстилат върху платнена повърхност на топло и сухо място с добра вентилация. Ушите трябва да останат частично влажни отвътре.

За да проверите готовността на зърнена култура за производство на пуканки, е необходимо периодично да затопляте няколко зърна в тиган. Ако семената се отворят напълно, тогава всички уши са готови. След това културата се премества на хладно място.

добра вентилация

Колекция от царевични кочани за зърно

Прибирането на царевица за зърно се извършва със специални комбайни в периода на биологична зрялост. В този момент кочанът трябва да има сухо вещество най-малко 60%, а в зърното поне 70%. Колкото по-високо е съдържанието на сухо вещество в зърното, толкова по-добре. Царевични сортове за зърно: Spirit, Pioneer, Syngenta, Dobrynya, Trophy, Sundance.

Не трябва да започвате прибирането на реколтата, когато съдържанието на влага в зърното е високо. По това време нивото на различни примеси се увеличава, а търговското качество на продуктите се губи.

По време на прибирането на царевица за зърно трябва да се спазват редица агротехнически изисквания:

комбайни

 • трябва да отрежете растенията на разстояние 15 см от земята;
 • при прибиране на реколтата с комбайн за зърно трябва да сте сигурни, че не повече от 5-7% от зърната са повредени в кочана;
 • ако се използват специални комбайни, броят на повредените зърна не трябва да надвишава 1,5%.

В резултат на прибирането с комбайн повече от 90% от ушите вече са изчистени от листа.

повредени зърна

Характеристики на прибиране на царевица за силаж

Най-ценната е царевицата на кочана, която се прибира в края на млечния етап или в началото на восъчна зрялост, когато листата са все още зелени. Тези уши съдържат много полезни компоненти за добитък. Съдържанието на влага в боба е около 70%.

Те започват да берат царевица със специално оборудване. Допустимо съдържание на сухо вещество 30%. Съдържанието на влага в листата трябва да бъде 68%, съдържанието на влага в зърното - 45-50%. Растението се коси на разстояние 20 см от земята, всички части на растението, включително семената, трябва да бъдат смачкани. Размерът на частите не трябва да бъде повече от 7 мм.

Полученият силаж под формата на добре уплътнени брикети се трупа в подготвени окопи. Това ще подобри качеството на продукта и ще увеличи срока на годност.

добитък

Хранителна стойност на царевичните семена на 100 грама

100 г царевични семена съдържат 360 ккал. Съдържание на протеин 9 г, мазнини 5 г, въглехидрати 70 г, фибри 7 г. Хранителните вещества включват витамини (витамини от група В, витамин А, витамин С, витамин Е), микро- и макроелементи (калций, желязо, магнезий, калий) , аминокиселини (аланин, валин, метионин). В допълнение, тя съдържа както наситени, така и ненаситени мастни киселини.

Появата на растението ще ви подскаже кога е най-добре да берете царевицата. Листата стават светлозелени, краищата изсъхват. Ушите се събират избирателно, тъй като не всички узряват едновременно. Колекцията отнема около две седмици.Не избирайте кочаните твърде рано или твърде късно.

стойност на семената

Съхранявайте царевица може да бъде на кочана. Ушите трябва да се държат на хладно и тъмно място, където влажността на въздуха е не повече от 15%. Кочаните се почистват от листа, сортират се и се сушат. По-голямата част от събраното зърно на сухи уши трябва лесно да се отделя от основата.

Можете да го съхранявате и в зърно. С този метод на съхранение е необходимо предварително да подготвите пластмасови или стъклени съдове, картонени кутии или платнени торби.

Съхранявайте царевицата в семена на хладно място, защитено от вредители и болести. Ако зърната трябва да се използват като посадъчен материал, тогава е по-добре да вземете кочаните на ръка.

събирайте на ръка

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква