Технология на отглеждане на царевица за силаж, прибиране на реколтата, сортове и добив

Силозната царевица се отглежда по специална технология. За да отгледате качествен продукт, трябва да следвате всички селскостопански техники и да използвате съвременни технологии за производство на силаж. Това е ценна растителна храна за домашните тревопасни животни. Силажът може да бъде комбиниран (направен от кочани) и обикновен (използва се цялата зелена част на растението).

Царевица за функции за отглеждане на силаж

За да се получи най-продуктивната маса, царевичният силаж се прави по някои технологични методи. Но преди да започнете да го правите, трябва да се запознаете с правилата за отглеждане на култура.

технология на отглеждане

Отглеждането на царевица за силаж е различно от зърнената технология. Приликата е, че за силаж се избират едни и същи зърнени сортове царевица и се наблюдават същите дати на сеитба.

Преди да отглеждате силажна царевица, трябва да знаете нейните биологични характеристики. Царевицата е годишна термофилна зърнена култура с добре развити стъбла, листа и корени. Отначало корените растат в горните, нагряти почвени слоеве, като постепенно се задълбочават с 1-2 метра.

силажна царевица

Стъблото е дебело 7 см, а едно растение може да има до 25 листа. Стъблото е разделено на възли, чийто брой не нараства с растежа на растението. Той може да нарасне до 5 метра височина, като удължи пространството между възлите. В горната част има мъжко съцветие - паника. Пасинките се образуват на долните възли. Ако царевицата се отглежда за зърно, тогава те трябва да бъдат премахнати.

Царевичните семена започват да покълват при температура от +10 градуса. Колкото по-топло е навън, толкова по-активно расте културата. При температура от +15 градуса първите издънки се появяват след 8 дни. Културата издържа на студове до -3 градуса, липса на влага и топлина, но само през периода на покълване. Ако такива неблагоприятни фактори се появят по време на цъфтежа, добивът може да бъде значително намален.

 биологични особености

Много е важно да се определи правилното време за прибиране на царевичния силаж, като се запази съотношението сухо вещество към зрялост. Съдържанието на сухо вещество е надежден критерий за определяне качеството на царевичния силаж. Беритбата най-добре започва, когато съдържанието на сухо вещество е 28-30%.

Смяна на реколтите

При добри грижи добивът на царевица за силаж на хектар може да бъде 50–60 тона. Ако царевицата се отглежда за фураж, тогава за бързото развитие на зелена маса, трябва да поливате реколтата възможно най-често. Използвайки специални напоителни системи, добивът може да бъде увеличен до 80–100 тона на хектар.

отглеждани за фураж

Силозната царевица се използва като фураж за говеда, зайци, птици поради високата си фуражна стойност. Полезните свойства на продукта включват:

  • работата на храносмилателните органи при животни се нормализира;
  • мускулната маса се увеличава;
  • подобрена кръвна картина на животните;
  • броят на млечните добиви при кравите се увеличава;
  • съдържа много витамини, аминокиселини, органични мазнини.

За да получите висококачествена и богата реколта, също трябва да наблюдавате сеитбообращението. Препоръчително е да го засаждате след зърнени култури или бобови растения, многогодишни треви. Най-добрите предшественици са зеленчуци като картофи, краставици, домати, боб. Препоръчва се да сменяте мястото за засаждане на културите на всеки 3-4 години.

храносмилането при животни

Почвата

За сеитба на царевица за силаж най-подходящи са черноземните, глинестите, песъчливите и песъчливи почви с нормална киселинност. За да отглеждате царевица, трябва внимателно да подготвите почвата.

Ако почвата е склонна към преовлажняване и висока киселинност, тогава няма да работи за отглеждането на култура. Препоръчва се варови кисели почви 1–2 години преди сеитбата.

Царевицата се нуждае от добра аерация, особено по време на етапа на покълване. Ембрионите поглъщат много кислород и добра реколта ще има само когато в почвения въздух има около 20% кислород.

подходяща чернозем

През есента парцелът се изкопава на дълбочина 25-30 см. Когато се появят плевели или след дъждове, се извършва брануване. В същото време могат да се прилагат органични торове, например оборски тор. През пролетта брануването се извършва на дълбочина 5 см, след което почвата се обработва до дълбочина 8 см.

Най-доброто предшественици за царевица за силаж се считат зимни и пролетни зърнени култури, елда, картофи, бобови култури. Не се препоръчва да се засажда след цвекло, просо и слънчогледи, тъй като тези култури водят до дефицит на микроелементи в почвата и липса на влага.

нормална киселинност

Сортове и хибриди на царевица

За отглеждане на царевица няма нужда да чакате, докато зърното напълно узрее за силаж. Ето защо е по-добре да изберете сортове с късен узряване, които натрупват много хранителни вещества при достигане на млечно-восъчната зрялост. За да се увеличи добивът, ранните и средносезонните сортове могат да се смесват заедно с къснозрели сортове.

Най-популярните сортове царевица, отглеждана за силаж, включват: Sterling, Partizanka, Osetinskaya, Dnepropetrovskiy, Adevey, Dubrava, Kalina. Всички тези сортове имат висока смилаемост от животни, развиват се бързо и дават богата реколта.

царевични хибриди

За да могат семената на избрания сорт да покълнат добре и растението да има добър имунитет, те трябва да бъдат дезинфекцирани. За целта семената се третират с манган.

Царевичната слама (стъбла и листа след бране на кочаните) от всякакъв сорт е най-добре силаж при около 45% влага. В това състояние омекват, след което се натрошават на малки парченца (1 см). Можете да изсушите сламата в специални сушилни или да я разнесете на тънък слой върху равни нива. Използвайте суха слама в гранулирана или брикетирана форма.

хранителни вещества

Дати на сеитба

Полетата започват да сеят само след като почвата се затопли до +12 градуса до дълбочина 8 см. Ако почвата е тежка, глинеста, тогава дълбочината на засаждане на семена трябва да бъде около 4 см. Датите падат приблизително в началото на май.

След сеитбата е задължително да се брани. Второто брануване се извършва след като на растението са се развили 4–5 двойки листа. Повече информация за технологията на отглеждане на царевица за силаж можете да намерите в таблицата.

брана

Видове работни местаДатиИзисквания
Есенна оранОт края на август до началото на октомвриПластовете земя са обърнати, растителните остатъци се отстраняват от площадката
Първо брануванеПървите дни на априлДълбочина на разхлабване 4 cm
Второ бране и отглежданеаприлДълбочина на култивиране 15 см, подкопаване на плевелите, отглеждането се извършва до дълбочина 5 см
сеитба5-10 майПодготовка на семената
Бране преди покълванеЕдна седмица след сеитбатаРазхлабване на горния почвен слой
Бране чрез разсадНа 20 майРазхлабване и борба с плевелите
Третиране на плевели и третиране с хербицидиДокато растеОбработката се извършва с лекарства, които се разреждат съгласно инструкциите
ЖътваСреден августРязане и нарязване на растение

За да получите голяма реколта на ушите и да предотвратите развитието на проблеми, трябва да спазвате основните правила за отглеждане на култури. Важни са плътността на сеитбата, спазването на сеитбообращението, състава на почвата и правилната й подготовка, сроковете на сеитба и прибиране на реколтата, методите за борба с плевелите, вредителите и болестите.

реколта на ушите

Плътност на сеитба на царевица за силаж

Плътността на засаждане на царевицата зависи от групата на зрялост, сорта и влажността на почвата. Плътността на засаждане от 55–100 кг на хектар площ се счита за норма за засяване на царевица за силаж. Плътността на изправяне на растенията в градината за зелена маса в градината е 6–8 броя на един метър земя. В тези случаи ушите почти никога не са вързани; за храна се събира само зелена маса. Повечето от растенията са на сянка, повече влага се задържа в почвата - това са всички условия, необходими за отглеждането на растение за храна.

Ранните сортове царевица могат да се сеят по-дебели от къснозреещите. Колкото по-високо се простира стъблото на растението, толкова по-малко растения трябва да се засеят на квадратен метър. м. Увеличаването на плътността на стояща царевица за силаж с поне 10% води до среден добив.

При сеитба на семена в нивите се наблюдава разстояние между редовете, равно на 65-70 см. В градината те се засяват главно по метод на квадратно гнездене по схема 40х40 см.

Технология на отглеждане на царевица за силаж, прибиране на реколтата, сортове и добив

Торове

За да получите добра реколта от царевица, предназначена за храна за тревопасните, трябва да прилагате торове навреме. Царевицата реагира еднакво добре както на минерални, така и на органични торове.

При отглеждането на царевица за силаж за животни акцентът е върху развитието на зелена маса, следователно азотът е от голямо значение в ранните етапи на развитието на царевицата. В случай на липсата му растежът и развитието на растението се забавят. Изчислете приблизително 25 кг азотен тор на хектар. След 3-4 седмици оплождането се повтаря.

При липса на калий листата стават тъмнозелени, растежът на зелените и кореновите части на растението се забавя, след това листата започват да се извиват, пожълтяват и изсъхват.

плътност на засаждане

През целия вегетационен период царевицата се нуждае от фосфор. Културата особено се нуждае от този микроелемент след покълването, както и във фазата на цъфтеж и образуване на зърно. С липсата му образуването на зърна в кочана се забавя, листата стават тъмнозелени с червено-виолетови вени и постепенно отмират.

Препоръчва се през есента да се прилагат фосфатни и калиеви торове. Безплодният тор е особено полезен за царевицата за силаж. Полезно е да се прилагат азотни торове преди сеитба между редовете.

се нуждае от фосфор

Хербициди

Плевелите причиняват намаляване на добива, разпространение на вредители и различни заболявания. Следователно, освен спазването на агротехническите практики, отглеждането на царевица не е пълноценно без навременна борба с плевелите. Използването на хербициди се счита за ефективен метод.

Преди появата на разсад такива хербициди като Aurorex, Erodican, Reglon се вграждат в почвата (норма на приложение е около 8-10 l / ha). Почвената повърхност може да бъде обработена с такива препарати като Harnes, Roundup (разходна норма 3 l / ha).

разсад в почвата

Ако хербицидите преди поникване не са показали своята ефективност, се използват препарати след поникване: Балерина, Милади, Аденго, Диален, Турбин, Десормон, Луварам (разходна норма 2 л / ха). Може да се използва препаратът Каубой 200 г / дка.

Беритбата на силаж започва през август. При сеитбата на 50 хиляди семена на хектар се получават около 55 цента фуражни единици на хектар и около 220 цента зелена маса.

различни заболявания

Болести и вредители

Ако по растенията се открият болести или вредители, е необходимо да се справим с проблема своевременно. Това ще предотврати масовото разпространение на инфекция, което ще спести по-голямата част от реколтата.

Сред най-често атакуваните вредители:

  • жица (ларвите проникват в стъблата, кочаните и след няколко седмици зърната стават черни);
  • ливаден молец (ларвите се хранят с млади листа на растението);
  • широколистна лъжичка (насекомите гризат не само цялата зелена част на растението, но и зърната);
  • Шведска овесена муха (насекомите ядат млади издънки).

ливаден молец

От болестите най-често се засягат брашнестата мана, ръждата и мехурите. Царевичните листа побеляват, могат да се появят черни точки и ивици, да изсъхнат, да се извият.

Много е важно правилно да третирате семената преди засаждането и да провеждате превантивни третирания с инсектициди. Можете да използвате лекарства като Force, карате, Vantex.

За да се намали рискът от болести и зараза с вредители, е необходимо да се следва технологията на отглеждане на царевица за силаж. Задължително е да се следи сеитбообращението, да се обработва дълбоко почвата през есента, да семената на туршия, да сеят семената навреме и да се прибере реколтата.

шведска муха

Събиране на царевица за силаж

В царевицата има 4 етапа на развитие на зърното: образуване на зърно (продължава две седмици от началото на оплождането), млечно и млечно-восъчно (тези два етапа траят около 10-12 дни), восъчно (около 15 дни) и пълна зрялост.

развитие на зърното

Беритбата на царевица за силаж започва от момента на млечно-восъчна зрялост на зърното. При натискане върху зърното се отделя лека течност и гъста маса. На този етап зърното съдържа средно 46% влага, 34% в листата и 80% в стъблото. Беритбата продължава докато се достигне фазата на зрялост на восъка.

Косенето се извършва със специална селскостопанска техника (фуражен комбайн) на височина 12–15 см. Спазвайки условията и правилата за прибиране на реколтата, можете да получите полезна и висококачествена храна за домашни любимци.

гъста маса

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква