Описание на сорта череша на Anthracite и характеристиките на добива, отглеждането и грижите

Трудно е да се намери лятна вила, която да няма поне един сорт череши. Плодовете на дървото са много здравословни и необичайно вкусни, те се използват за приготвяне на различни ястия, добавяне към компоти и събирането им за зимата. Преди повече от 10 години се отглежда сортът Антрацит, който стана много популярен за отглеждане на череши в руските градини.

Развъдна история

Сортът черешови дървета Anthracite беше отгледан благодарение на усилията на животновъдите Г. Б. Жданов, А. Ф. Колесников, Т. А. Трофимов от Всеросійския научноизследователски институт в Орил преди повече от 15 години, но получи регистрационен номер едва през 2006 г. След влизане в държавния регистър селекционни постижения на овощни култури, той започва да печели популярност сред градинарите в централна Русия. Получена е чрез безплатно опрашване на разсад от череши от сорта Shirpotreb Black, избран като най-добрият вариант, съответстващ на климатичните условия на централна Русия.

Описание на сорта

Антрацитът принадлежи към видовете обикновена череша (Prunus cerasus), от род Слива. Черешовият антрацит е частично самоплоден сорт, който може да бъде събран, дори ако няма опрашител. Вишневото дърво Антрацит е нискорастящо растение, което расте бързо до 2 м. Коренът е мощен, дълбоко проникващ, добре понася силни студове.

Короната се разпростира, клоните са силни, гъвкави, бързо се вдъхновяват, придобивайки кафява, лъскава кора. Коничните плодни пъпки се формират на повдигнати годишни клони. Кората на дървото е изложена на напукване, бардови цвят с надлъжни пукнатини.

Листата с тъмнозелен цвят са извити нагоре, яйцевидни, черешки, заострени, лъскави, дълги до 7 см, вените са ясно видими отдолу, цветът е светлозелен.

антрацитна череша

Плодовете се формират на едно, двугодишно разклонение, събрано в съцветия от 2-3 цветя, по-рядко 4-5, обилно, ароматно цъфтящо. Цветовете се състоят от 5 бели венчелистчета, чашелистчета, с един плодник и до 20 тичинки. След цъфтежа образува зелени плодове, които имат среден период на зреене (2-3-то десетилетие на юли), стават бардови, почти черни. Формата на плода е с формата на сърце, заоблена в долната част, фунията е широка, разположена на късо стъбло до 1,1 см. Ексокарп (кожа) - тънка, гъста, по-тъмна от пулпата (мезокарп), сочна, сладка и кисела със средно съдържание на захар 11-11,5% , с тегло 4-5 г. Костилката е малка, кремавожълта на цвят, тегло от плодовете до 6%, добре отделена.

Плодовете от описания сорт череши от антрацит са класифицирани като десертни видове с висока вкусови качества с оценка над 4 точки.

Основни характеристики

Черешата е частично самоопрашена, цветята са бисексуални, но за обилно плододаване са необходими опрашващи сортове Склянка, Шоколадница, Любская, Ночка, Владимирская, Шубинка, Гриот Московски и сортове череши със среден период на цъфтеж:

  1. Устойчивост на замръзване на кореновата система до -37 ° C.
  2. Пъпките и младите клонки добре понасят краткотрайните нощни студове.
  3. Сортът е устойчив на суша, лесно понася горещо време без поливане.
  4. Добивът е висок, от 96 до 107 кг / дка.
  5. Устойчивостта срещу болести и вредители е средна, така че почти никога не се използва за отглеждане във фермите.
  6. Плодовете имат дълъг срок на годност, не се напукват и са транспортируеми.

антрацитна череша

Минималното разстояние за засаждане от опрашено дърво трябва да бъде от 25 м. За нормален и бърз растеж на дърво е необходима мека рохкава почва, черна почва, пясъчна глиня с неутрално ниво на киселинност.

Плюсове и минуси на антрацит череша

Антрацитната череша се отглежда по-често в отделни градини, тъй като има съществен недостатък - средна устойчивост на гъбични заболявания: кокомикоза, монилиоза. Антрацитното черешово дърво или храсти са краткотрайни, до 15-18 години.

Голям плюс на сорта е високата доходност, добрият вкус, което ви позволява да използвате горския плод не само пресен, но и за готвене на сладкарски изделия, консерви, конфитюри, компоти, сокове.

антрацитна череша

Зреещи и плодоносни сортове

Сортовете череши от антрацит узряват през втората половина на юли от 15 до 25 на букетните клони и годишните израстъци. Плододаването започва 2-4 години след засаждането и зависи от метеорологичните условия и района на отглеждане. В южните райони зреенето настъпва през първото десетилетие, в северните райони до края на юли.

Отглеждане в региони

Сортът Antratsitovaya се препоръчва за Централна Русия: Москва, Брянск, Нижни Новгород, Смоленск, Ивановская, Твер, Ярославъл, Орел, Кострома, Владимир, Калуга, Тула, а също така е подходящ за отглеждане в Сибир и Урал. Има разпространение в страните от бившия Съветски съюз: Украйна, Беларус, Казахстан, Грузия, Естония.

Появата на череша от антрацит е привлекателна, декоративна, може да се използва за отглеждане на нови сортове поради качествата й на бърз растеж и оцеляване на шейона, както и за опрашване. Храстите и дърветата имат удобна корона и височина за бране на горски плодове.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква