Описание на хибридната череша Miracle и нейните опрашители, характеристиките на засаждане и грижи

Сладките череши със сочни, сладки плодове са термофилни. Черешите са по-студоустойчиви, дават ароматни, но кисели плодове. Хибридите на череши и сладки череши отстраниха недостатъците на „родителите“: устойчиви на замръзване дървета дават щедри реколти от десертни плодове. Чудото череша е най-успешният и популярен сорт сред любителите градинари, получени в резултат на селекционна работа с череши и череши.

История на развъждане и регион на отглеждане

Duke Miracle cherry - резултатът от кръстосването на череша Валери Чкалов и череша Griot Ostmeysky. Череша, отгледана от животновъдите A.I. Сичев, Л.И. Тараненко в изследователската станция "Артемовская" в района на Донецк. Новият сорт беше кръстен заради отличния си вкус, високия добив и непретенциозния растеж.

Най-благоприятната среда за отглеждане на сорта е в южните райони на европейската част на Русия. Феновете на хибрида го отглеждат в предградията, въпреки замръзването на цветни пъпки и кадмий по време на студени зими.

Характеристики на сорта и вкуса на горския плод

Чудото череша комбинира най-добрите „родителски“ качества по отношение на растеж, продуктивност, качество на плодовете. Черешата е силно устойчива на заразяване с вредители.

Характерни особености на сорта:

 • височина на багажника - от 3 до 4 метра;
 • външният вид на короната наподобява череша;
 • методът на разклоняване се разпространява, като сладка череша;
 • листът е плътен, като този на череша, подобен по цвят и форма на череша;
 • полагането на цветни пъпки - на едногодишни стъпки, на букетни клони;
 • горски плодове - от 7 до 10 грама, тъмночервени.

клонка чудо череша

Месото на плода е червено, сочно, сладко, с аромат на череша.

Както повечето хибриди, Дюк не е способен на самоопрашване.

За образуването на яйчници е необходимо да се засадят опрашители, най-добрият от които ще бъдат черешите (с изключение на "родителя").

Според описанието на изброените свойства, сортът се счита за най-добрият сред херцозите и се използва широко.

Устойчивост на замръзване

Дървото може да издържи мразовити периоди с температури от 15-20 градуса. При по-тежко настинка страдат цветните пъпки. Когато се отглежда в условията на района на Москва, Средния ивица, хибридът трябва да бъде покрит - както кореновата система, така и короната. Необходимо е да се оформи корона под сортовото ниво, за да може да се спаси от измръзване.

имунитет

Основните врагове на черешите и черешите са гъбична инфекция на листа, цветя и черешова муха... Растението, поради загубата на зеленина, навлиза през зимата отслабено, намалява добива и качеството на плодовете. Вишневата муха е вредител, чиито ларви се хранят с узрели плодове.

Черешката Duke Chudo е устойчива на изброените микотични лезии. Не се влияе до такава степен от вредители, но пролетната обработка с противогъбични средства е необходима за профилактика. Изкопаването на почвата под дърветата, пръскането на зелените яйчници помагат от черешовите мухи.

чудо черешово дърво

Време на зреене и изобилие на реколтата

Херцог наследи ранната зрялост и стабилния добив от череши на Валери Чкалов. Плодовете придобиват подвижна зрялост месец след края на опрашването. Седмица или две по-късно (в зависимост от метеорологичните условия) - зрялост на потребителите.

Подвижна зрялост означава, че плодовете са придобили сортови характеристики по цвят, размер, могат да се транспортират и съхраняват в продължение на 5-7 дни. Но плодовете имат вкус истински, когато достигнат зряла възраст. Зрели, сочни плодове се съхраняват в хладилник за не повече от 2 дни, през които те трябва да бъдат преработени или консумирани.

Производителността зависи от метеорологичните условия през зимата и по време на цъфтежа. Температурите под 25 градуса, както и пролетните студове, могат да повредят цветни пъпки. Средно до 15 килограма плодове се отстраняват от едно дърво за 4-5 години след засаждането.

Период на цъфтеж и опрашване

Черешката принадлежи към ранните зреещи сортове. На юг цъфтежът започва до 15 май, в северните райони - в края на май и началото на юни. По това време вишневите цветове току-що се появяват. Периодът на цъфтеж на черешите Iput, Annushka, Yaroslavna съвпада с появата на пъпки върху херцога, което ги прави най-подходящи за опрашване.

Като всички череши, цветята на хибрида цъфтят и избледняват почти едновременно. Периодът на опрашване е 10 дни. Дъждовното време, студеното време, отсъствието на пчели, спокойното време влияят на добива.

Правила за грижа за херцог

Хибридът е непретенциозен в грижите, но спазването на правилата на селскостопанската технология ще създаде комфортни условия за неговия растеж и ще гарантира устойчиво плододаване.

репродукция

Черешата се засажда с едногодишен разсад. Младите дървета трябва да имат равномерен, тъмнокафяв ствол и развита коренова система. Счупени корени - бъдете бели.

плодова чудо череша

Избор на място и кацане

Сортът „Вишнево чудо“ се нуждае от слънце през пролетта и лятото. Районът за разсад трябва да е добре осветен през деня, без засенчване.

В северните райони растението се засажда на места, защитени от пролетни течение и ледени есенно-зимни ветрове. В южните райони е важно да се избегне пресушаване на почвата.

Чудото череша расте добре на леки, плодородни почви, което позволява формирането на мощна коренова система. Пясъци и глини с примес на хумус, черноземи - оптимални почвени състави.

Сладките череши, череши и техните хибриди не растат добре при високи нива на подземни води. В такива райони, когато засаждате дук, ще трябва да създадете насипна могила от плодородна почва.

При засаждането на разсад се изисква да се създадат условия за оцеляване на корените. Ямата за кацане се приготвя през есента, ако е известно къде ще расте дукът, или една до две седмици през пролетта. Ямата трябва да е с дълбочина до 50 сантиметра и диаметър 80-60 сантиметра. Плодородният слой е запазен, глината се отстранява.

Почвената смес за запълване на ямата се състои от плодороден слой, двугодишен изгнил тор или компост от миналогодишната зеленина, пясък. В органичната част се добавят минерални добавки: фосфатни и нитратни торове (използвайте според инструкциите). Ако почвите са кисели, тогава добавете доломитово брашно.

Бери чудо череша

Приготвената композиция се смесва и кацателната яма се напълва с нея с 60% под формата на могила. В центъра на ямата е монтирана дървена опора.Повредените корени се отстраняват от разсада, внимателно се поставят на хлабаво издигане в яма до опората.

Дълбочината на кацане се определя с помощта на летва, поставена по диаметъра на ямата. Кореновата яка - мястото, където корените растат - трябва да се издигне на 6-7 сантиметра над нивото на почвата. Почвата, която ще бъде покрита с корени, ще се утаи с времето, а корените ще бъдат на необходимата дълбочина.

Поръсете корените със земляна смес и накиснете във вода, за да уплътни почвата и да вкорени в 2 дози: 10 литра наведнъж. След първото поливане останалата част от земята се запълва. Прикрепете багажника към опората с въже с щадящ възел.

Честота на поливане

Херцозите са доста устойчиви на суша. Растеж на порести почви, мощна коренова система създава необходимите предпоставки за това. Независимо от това, възрастно растение реагира на поливането по време на цъфтежа, наливайки плодове. При липса на валежи през септември-октомври, поливането е необходимо след отпадане на зеленината.

Разсадът се полива на всеки 7 дни през първия месец след засаждането. Тогава интервалът се увеличава до 10-14 дни през следващия месец. По-нататъшното поливане зависи от количеството на валежите и температурата на въздуха. За поливане на младо дърво 20 литра вода е достатъчно веднъж, за да намокрите почвата в близост до корените.

В допълнение към поливането, грижата за едногодишно растение се състои в разхлабване на почвата над отвора за засаждане, мулчиране със сено, сух торф.

чудо череша

За зрелите растения твърде много влага ще донесе повече вреда от недопълването.

Почвата се уплътнява от вода, което пречи на аерацията. При достатъчно количество валежи допълнителното напояване се извършва не повече от 4 пъти през вегетационния сезон. Количеството вода е от 30 до 60 литра, в зависимост от възрастта, обема на короната и височината на багажника.

Препоръчва се поливане в два кръгли канала на разстояние половин метър и метър от багажника. Дълбочината на браздата е 10 сантиметра. Друг вариант за поливане е в дупките, по радиуса на издатината на короната. Разхлабването, мулчирането на почвата, премахването на плевелите е задължително.

Горна превръзка

Не се препоръчва да се включвате в храненето на растенията, особено органичните и азотните торове. Хранителните вещества в ямата за засаждане ще продължат 3 години. В бъдеще калий-фосфорните торове се прилагат в почвата при напояване в края на цъфтежа, а азотни торове - през есента.

Излишъкът от тор по време на подхранването с корени ще доведе до повишен растеж на багажника и клоните. Растението ще намали консумацията на хранителни вещества за плододаване. В допълнение, отклонение от вегетационния сезон ще доведе до незрялост на дървесината и растеж в багажника и клоните. Зимните студове ще навредят на кадмия, причинявайки смъртта на дървото.

чудо череша

Подрязване и оформяне на короната

Веднага след засаждането разсадът оставя издънка не повече от 2/3 метра. Скелетните клони се нарязват на една трета, така че да са подчинени на централния проводник. Подрязването се извършва на бъбрека. Формирането на короната продължава и в следващите години.

Цел на подстригване:

 • създайте полусферична корона;
 • премахнете конкурентите към централния проводник;
 • отървете се от удебеляването;
 • намаляване на растежа.

Полусферичната форма на короната създава най-добрите условия за проветряване, осветление, отопление. За да се получи, дълги клони се изрязват до страничен растеж, който от своя страна се съкращава с около една трета - до застояла пъпка.

Вертикално растящите клони или върхове нямат плодни пъпки; без отстраняване те ще образуват втори ствол. Нарежете на ринга.

Клоните от скелетните клони са насочени както навън, така и навътре към короната. Всички годишни процеси навътре се отстраняват от пръстена.

Промяната на ъгъла на заминаване на скелетните клони от багажника помага да се спре растежа на дърво: от остър към хоризонтален. За да направите това, младите клони се отклоняват от багажника и се фиксират в това положение с товар или напрежение.

клонка чудо череша

Подготовка за зимата

За да се предотврати замръзването на дървото или да страда от гризачи, се използват няколко метода:

 • кръгът на багажника е мулчиран със суха трева;
 • багажникът в близост до земята е обвит с мехур, смърчови клони;
 • преди настъпването на тежкото студено време короната е покрита с тормоз.

Младо дърво може да бъде спасено, като го покрие напълно със сняг. Но в същото време е необходимо да се гарантира, че след размразяването не се образува ледена кора, която не позволява на въздуха да преминава.

Разнообразие разпространение

През 90-те години се отглеждат повече от 30 сорта зимноустойчиви патици.

Хибридите демонстрираха не само устойчивост на ниски температури, но и добри добиви, съчетани с отличен вкус на плодовете.

Новите сортове се влюбиха в градинари от районите на Москва, Ленинград, в Средната ивица, южните райони на европейската част, Урал, Сибир и Далечния Изток.

жълта чудо череша

Херцог Спартан

Височина на короната - до 3 метра. Мразоустойчиво дърво. Не се поддава на гъбични инфекции. Производителност - до 15 килограма. Размерът на сочни, сладки и кисели плодове е до 7 грама. Не дава плодове без опрашител. Успешно се отглежда в южните райони на Западен Сибир.

Комсомолская степен

Дървото дава първата си реколта на втората година след засаждането. Максималната височина на багажника не надвишава 4 метра. Сортът не замръзва в условията на Московска област. Плодовете - до 4 грама, с киселинност, узряват едновременно в началото на юли. За плододаването са необходими опрашители.

Отлична Веняминова

Duke започва да дава плод от 4 години в присъствието на опрашители. Цъфти през втората половина на май, плодовете узряват в началото на юли. Плодовете на плодовете са червени, средното тегло е 6 грама, пулпата е розова, сокът е безцветен. Височината на пирамидалната корона е до 6 метра. Цветните пъпки умират при продължителни температури под 25 градуса. Сортът е широко разпространен в южните райони, в Хабаровска територия.

череша

факел

Устойчив на замръзване сорт, лесен за размножаване, тъй като не расте над 3 метра. Високодобивен, с едри, сладки и кисели плодове. Планиран до опрашителя. Зонен в района на Ленинград, Централен Чернозем.

нощ

Нова степен. Устойчив на температури до -30 градуса. Беритбата започва година след засаждането. Плодовете са едри, сладки, с гъста пулпа, съхраняват се дълго време. Изисква опрашител. Започва да дава плодове от 15 юли. Расте в градините на Московския регион, в южните райони на Хабаровска територия.

Rubinovka

Ниско дърво, до 2 метра. Сортът е частично самоплоден, което ви позволява да получите стабилен добив до 15 килограма при липса на опрашители. Може да се отглежда в северните райони, където не растат череши и череши.

череша в кофа

Надежда

Силно дърво, високо до 6 метра, с разперена корона. Производителността е висока, независимо от зимните студове. Не е податлив на кокомикоза, устойчив на монилиоза. Тъмночервените плодове с аромат на череша узряват в средата на юли. Сортът не се самоопрашва, той е зониран в Хабаровска територия.

Ивановна

Височината на багажника е до 3 метра, короната е сферична. Сладко-киселите, бордо плодове узряват в края на юли на букетни клонки. Дървото може да издържи продължителни ниски температури, без да компрометира добивите в градини на централноевропейската част, Западен Сибир.

Грандиозен

Височината на багажника не надвишава 3 метра. Плодовете са сладко-кисели, с аромат на череша, с тегло до 8 грама, узряват в края на юни или началото на юли, ако наблизо са опрашителите. Дървесината е склонна към замръзване, което води до смъртта на херцога. Разпространен в Краснодар, Ставрополски територии.

черешов плод

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква