Описание на сортовете и сортовете черна мащерка (мащерка)

Черната мащерка се използва от градинарите за озеленяване. Засажда се на алпийски хълмове, малки цветни лехи. Той е в идеална хармония с пътеките, облицовани с декоративен камък.

съдържание

Мащерката цъфти почти през целия сезон: цъфтежът започва през май, завършва в края на август. Но дори и без пъпки, растението е много декоративно. Струва си да завъртите завесата малко - въздухът ще мирише на смола. Растителните фитонциди имат благоприятен ефект върху организма.

Мащерката има лечебни свойства. Използва се успешно от традиционната медицина. Вареният билков чай ​​с лъжица мед приятно ще стопли градинаря в зимна вечер.

описание на сортовете

Описание на растението

Мащерката представлява семейство Липо. Мащерката има ниско стъбло: 20-40 см. Тя е увенчана с клонки, разпространени по земята. Те наподобяват издънки на боровинки. Растението също покрива почвата с твърд килим. Зелените клонки и стъблото са покрити с фини косми.

Удължените листа са прикрепени към стъблото с къси дръжки. Те имат ароматни жлези върху тях. Те произвеждат етерично масло. Вкусът и миризмата на мащерка се определя от броя на такива жлези.

ethnoscience

Цветята се събират на куп. Те са бели, люлякови, лилави, розови. Съцветия са много компактни, гъсто разположени по клоните. След цъфтежа се образуват плодове - ядки. Те имат удължена форма. Дължината им е 5-6 мм.

В дивата природа непретенциозно растение се среща по крайпътни пътища, планински склонове и слънчеви горски ръбове. Чувства се удобно върху разпънатите камъни.

В градината мащерката расте бързо. Размножава се чрез семена и вкоренени издънки (вегетативно). Ако не ограничите площта, мащерката ще покрие всички хребети в градината.

черна мащерка

Сортове мащерка

Това растение е член на семейство Агнец. Има 400 известни вида на този непретенциозен храст. Те се различават по размера на стъблата, възходящото или пълзящото им положение, цвета на королите и аромата.Най-известните видове дива мащерка са често срещани и пълзящи.

Животновъдите създават нови сортове мащерка. Техните характеристики са подобрени спрямо дивия им колега. Те са по-декоративни, ароматът им е по-ярък. Градинарите имат какво да избират. Можете да изкопаете храст в дивата природа и да го засадите в градината си. Или можете да си купите култивирано растение.

цвят на королите

Лилаво виолетово

Този храст има къси издънки (10 см). Венците на цветята са оцветени с ярък пурпурно-виолетов цвят. Покрива почвата с плътен килим. Агресивен към други растения. Такива храсти трябва да се засаждат в затворени райони. Градинарите използват листове от стомана, пластмаса, естествен или изкуствен камък като бариера.

къси издънки

планина

Това е, което хората наричат ​​мащерка от бълхи. Това кратко растение има дървесни корени. Те отделят ниски издънки (15 см). Стъблата се разпространяват или се издигат малко над земята. Стъблото е открито голо или покрито с косми, то е фасетирано или заоблено. Листата също са покрити с косми.

Цъфти в нежно розови или розово-червени цветя. Въздухът около него е наситен с етер. Намира се в сухи скалисти райони. Не понася прекомерна влага на почвата.

мащерка от бълхи

градина

Градинарите избират сортове трева Bogorodskaya в съответствие със собствените си предпочитания и характеристики на растенията. За засаждане в градината се взема предвид устойчивостта на мащерката срещу замръзване. Не засаждайте топлолюбиви видове в райони със студена зима.

Когато районът е наводнен, трябва да се избират устойчиви на влага сортове. За кацане на алпийска пързалка се препоръчва бълха или планина.

Градинарите трябва да обмислят комбинацията на растението с други обитатели на градината. Цветът и височината на покритието трябва да се съчетават хармонично със съществуващия пейзаж.

билки на линия

блед като тебешир

Предпочита креда склонове. Чувства се чудесно на мястото, където варовик изплува на повърхността. Сухоустойчиви.

Има къси голи стъбла. Те се разклоняват силно. Стрелките с дължина до 12 см се издигат вертикално нагоре. Цветята са невидими: венчето е зеленикаво, венчелистчетата са розови и лилави. Растението не е декоративно. Но ароматът е силен. Прекрасно медоносно растение. Тя трябва да бъде поставена близо до лехите с домати, чушки, патладжани, за да привлече опрашващи насекоми..

Намаляването на хранителните вещества влияе върху състоянието на храста: той става по-малко буен. Но ароматът се засилва. Крейда мащерка запазва сухата си миризма дори когато се съхранява небрежно.

склонове

дъга

Второто име е зеленчуково. Стойността му са ароматни сочни издънки. Използват се за готвене.

Стъблото се издига на 25 см над почвената повърхност. Листата са зелено-сиви, ароматни. От покълването до първото изрязване са необходими 30 дни. Чувствителен към влага на почвата. Когато се отглежда в студени райони, слънчевата мащерка изисква подслон.

сочни издънки

пигмей

Най-малката от мащерката. Багажникът се издига само на 3 см над почвената повърхност. Цъфти през май-юли с бледо розови цветя. Справя се добре без торене. Но се нуждае от редовно поливане. Декоративен през целия сезон. Стойност: гъста почвена покривка и запазване на приятен външен вид през целия топъл период.

стегнат подслон

Дървеница

Полу-храст с височина до 15 см. Издънките са пълзящи, лесно се вкореняват. Цъфти с розови цветя от май до август.

Расте по каменисти кредави склонове, отклонения на карбона до повърхността, по голи почви от борови гори. Понякога се установява на песъчливи почви. Устойчив на суша. Има стойност като лечебно растение. Градината ще бъде украсена с алпийска пързалка.

въглеродни изходи

храст

Градинарите ще трябва да избират: засадете храст или пълзяща мащерка. Първият се издига над почвената повърхност с 20-25 см. Има по-хладки буци. Мащерката от храст изглежда страхотно като линия на пистата или цветна рамка.

Изберете сортове, които са подходящи за региона. Почвата за засаждане на многогодишни храсти трябва да бъде подготвена по специален начин.

да избера

алтайски

Полу-храст със силно разклонени издънки. Височина на стъблото 15-20 см. Намира се на скали и планински склонове. Избира крехки, чакълести и песъчливи почви. През юни-август цъфти с лилави цветя. Отлично медоносно растение. Расте в долини и предпланини на Алтай.

Стойността на вида: високо съдържание на етерични масла, декоративни, непретенциозни... Растението ще украси алпийската пързалка в градината, ще привлече опрашители и ще осигури на градинаря лечебни суровини.

планински склонове

гора

Мащерката може да се намери и в горската зона. Той се заселва в добре осветени поляни и горски ръбове. Полухрастът избира сухи пясъчни или подзолисти почви. Цъфти с розови цветя от май до август. Стъблата растат до 12 см височина.

Стойността на вида: непретенциозност, способността да расте и да цъфти на сухи бедни почви.

способност за растеж

Красива

Височина на стъблото - 30 см. Издънките са дълги, пълзящи. Листата са удължени. Цъфти с големи люлякови цветя, събрани в ухо. Предпочита степните райони, отворени към слънцето. Образува гъсти гъсталаци. Той е неизискващ към почвата и влагата. Стойността е декоративна и непретенциозна. Изчезващи видове. Градинарите могат да запазят популацията, като го отглеждат на своя сайт.

голям лилав

Sommertime

Този сорт се различава по това, че силно опушените издънки не се подават. Те образуват яркозелена топка с диаметър 25 см. Някога излъчва силен аромат. Градинарите го отглеждат в саксии, за да украсят градината. Мащерка зимува у дома.

издънките не лежат

целогодишен

Мащерката е многогодишно растение. Стъблата и листата му са със зелен цвят. Цветните венчета са люляк, розов, лилав, дори зелен. За успешното отглеждане в лятна вила трябва внимателно да изучите характеристиките на сорта или вида.

проучете характеристиките

Урал

Мащерката се намира в подножието на Южния Урал. Расте на каменисти, чакълести, кредави, пясъчни, черноземни почви. Не харесва глината и глината. Характеристики:

 • устойчивост на стрес;
 • устойчивост на засушаване;
 • взискателност към добро осветление.

Градинарите могат да украсят сайта с непретенциозна пълзяща с големи розови цветя.

черноземни почви

мъхест

Ниска Богородская трева. Стъблата на храста се издигат на 1 см над почвата. Листата са тъмнозелени на цвят, дълги 3 мм. Няма цветя. Образува покритие, наподобяващо мъх. Градинарите използват мащерката като непретенциозен ароматен заместител на мъха.

джудже храст издигане

кримски

Полу-храстът се залюби на Кримския полуостров. Мащерката расте на каменисти и пясъчни почви в долини и планини. Височината на стъблата е до 15 см. Цветовете са с виолетово-розов оттенък, отворени през юни-юли. Плодовете са черни ядки. Стойност: богат аромат, устойчивост на суша.

Трудно издържа на студени зими. При достатъчно сняг зимува добре, а „черните студове” мащерката замръзва. Градинарите в региони със студени зими трябва да покриват растението.

студени зими

Talieva

Полу-храст със стъбла с височина до 12 см. Цветята са розово-лилави. За растеж той избира мергели, каменисти талуси, варовикови развалини. Започва да цъфти през юни. Ядките узряват в края на август. Среща се в дивата природа в Североизточна Европа и Урал.

височина на стъблото

Ранна малолетна

Расте бавно. Височината на стъблата на този сорт мащерка е 5-10 см. Опушените листа са малки и излъчват силен аромат. Цъфти по-рано от други сортове: през юни. Листата са оцветени люляково или светло лилаво. Градинарите го използват за украса на алпийски пързалки.

Ранна малолетна

Червен килим

Стъблата са високи 5 см. Червените цветя цъфтят през юни. Расте на пълно слънце и частична сянка. Сортът предпочита леки плодородни почви, но може да съществува и на бедни каменисти почви. Създаден за градинска украса.

Червен килим

Доне Валей

Стъблата на този сорт мащерка се издигат на максимум 30 см над почвата. Издънките са украсени с малки жълто-зелени листа. Отличителна черта - листата миришат на лимон.Съцветието е капитоносно, рохкаво. Цветята са светло розови.

Образува плътни завеси. Не понася тежки почви и преливане. Може да замръзне през зимата. Ценен е от градинарите заради декоративния си ефект и необичаен аромат.

Доне Валей

Обикновен компакт

Компактен храст. Височината на стъблата му не надвишава 15 см. Издънките имат цилиндричен профил. Надолу в дъното. Листата са малки, овални, ланцетни. Цвят - тъмно зелен. Деликатните розови цветя имат лилав оттенък. Цъфти през юли-август.

Действа добре на плодородни леки почви с добър дренаж. Ценен е заради спретнатите си завеси.

Обикновен компакт

пълзящ

Полу-храст с пълзящи издънки. Цветята на мащерката са светло лилави на цвят. Съцветието е прекъсващо ухо. Листата са тъмнозелени, ланцетни. Долу долу.

Отлично почвено покритие. Расте бързо: през сезона е в състояние да засели целия парцел (при благоприятни условия). Използва се в алпийски пързалки и за ароматни бордюри. Стойността на видовете мащерка: непретенциозност, наличност на посадъчен материал.

пълзящи издънки

бълха

Второто име е планинско. Предпочита каменисти, лоши почви с добър дренаж. Устойчив на суша. Не понася преовлажняване. Стъблата се издигат на 15 см. Цветовете са червено-розови или сиви. Ценен е заради своята непретенциозност и постоянен аромат.

лоша почва

Dorflera

Аборигени в Стара планина. Не понася слана. Цъфти с розово-сиви цветя. Извитите листа са покрити с чести бели косми. Много декоративни, но капризни.

сиви цветя

Лимон (Стрелци злато)

Това е изкуствено създаден сорт мащерка. Въведена в културата наскоро. Листата имат характерен зелено-златист цвят. Цветята са бледо розови. По време на цъфтежа растението се представя като солиден розов килим.

Чувствителен към преовлажняване. Пропада на глини и глини. Използва се от летни жители на алпийски пързалки. Ценен е заради своя декоративен ефект, ярък аромат и лечебни свойства.

култура напоследък

субарктичен

Полу-храст с изправени стъбла обитава горите на Източна Европа. Видът на мащерката лесно се разпознава по характерния остър килим. Сод бързо. Сухоустойчив и студоустойчив. Лилавите цветя се събират в гладка съцветия. Стъблата и листата са опушени. Той е ценен с високото си съдържание на етерични масла.

лесен за разпознаване

Избор на подходящо място за отглеждане

Мащерката е непретенциозно растение. Но за да се получи здраво, красиво растение, изискванията на селскостопанската технология трябва да бъдат изпълнени:

 1. Мястото за кацане трябва да е слънчево или със светъл частичен сянка. Когато се засажда на сянка, мащерката се разтяга. Храстата става рохкава, губи декоративния си ефект.
 2. Сортовете мащерка не понасят течения. Храстите трябва да се засаждат в зона, защитена от северни и североизточни ветрове. Не е лошо да разположите кацанията от южната страна на сградите.
 3. Мястото за кацане не трябва да се наводнява от стопилка или дъждовна вода. Препоръчително е да организирате отводняване.
 4. Подгответе почвата на избраното място. За това се препоръчва да се изучат характеристиките на растението и условията за неговия растеж в дивата природа. Тежките почви (глинести и глинести) трябва да бъдат структурирани. Изисква се добавяне на пясък, креда с натрошен камък (ако е необходимо), зрял компост.
 5. Особено внимание трябва да се обърне на киселинността на почвата. За мащерката е приемлива неутрална или леко алкална реакция. В кисели почви трябва да се добавя вар или пепел.

непретенциозно растение

С правилното разположение храстът ще зарадва градинаря с гъста ароматна завеса още в годината на засаждане.

Как да засадите мащерка

Мащерката е студоустойчиво растение. Може да се засади веднага след като снегът се стопи. Когато засаждате с храст или вкоренен издънка, растението не трябва да бъде погребано. След приключване на работата почвата около нея трябва да се мулчира. Подходящи са каменни стърготини, натрошен камък, камъчета.

Мащерката пуска корени в есенните насаждения. Най-доброто време е началото на септември. Издънките и храстите ще имат време да растат коренови системи, необходими за зимуване.Това гарантира оцеляването на растението през студения сезон.

поставяне на храст

Методи за размножаване

Непретенциозната подземна покривка лесно се размножава чрез семена или вегетативно.

Семена

Това е трудоемък начин. За да получите цъфтящо растение през първата година, градинарите отглеждат разсад у дома:

 1. В началото на февруари семената се засяват в кутии за семена на дълбочина 0,5 cm.
 2. Те са покрити с филм с дренажни отвори за достъп на въздух. Кондензата редовно се отстранява от филма.
 3. Семената от мащерка покълват на топло място. Поставете тавата близо до източника на топлина.
 4. След покълването филмът се отстранява, мащерките на мащерката се разреждат. Оставете силните. Слабите могат да се добавят към чая.
 5. Когато почвата изсъхне, мащерката се пръска. Важно е да не прелеете почвата: това ще доведе до гниене на корените.
 6. Храстите на мащерката редовно се закаляват: процедурата ще им помогне бързо да се вкоренят в градината.
 7. Мащерката се засажда на постоянно място след затопляне на почвата. 4-5 градуса е достатъчно.
 8. Първите 2-3 дни мащерката се нуждае от засенчване с лутрасил. Невъзможно е да се преекспонира мащерката на сянка: издънките ще се изпънат.

Предимството на този метод: получаване на голямо количество посадъчен материал.

методи на развъждане

изрезки

Издънките от мащерка се вкореняват лесно. За размножаване се избира нелигинирано стъбло и от него се отрязва парче с необходимата дължина. При нискорастящите сортове рязането трябва да има максимален размер 5 см. При високите сортове трябва да е 10-15 cm.

Стъблото веднага се засажда на постоянно място. Над него се изгражда мини оранжерия. След 2-3 седмици градинарят има ново растение.

изберете нелигинизиран

Понякога рязането на мащерка се корени в оранжерия. Сигналът за възстановяване на корените е появата на нови зелени листа.

Издънките от мащерка често се изкореняват самостоятелно. Градинарят трябва само да отреже клон с корени и да го трансплантира на ново място.

Предимства на метода: запазване на характеристиките на хибридите и простота.

нужда от реконструкция

Чрез разделяне на храста

Използва се, когато е необходимо да се реконструира алпийска пързалка или бордюр. Цялото растение майка е изкопано. Корени и издънки се разстилат. Храстът се реже с заточена лопата или се реже с градински ножици. Местата на разрези се напудрят с натрошен активен въглен. Деленките се трансплантират на определени места.

Недостатък на метода: майчиното растение е ранено. От градинаря се изискват умение и предпазливост.

растението е ранено

Характеристики на грижата за растенията

Мащерката изисква малко поддръжка. Градинарят получава красиво растение с минимални разходи за труд.

Поливането

Характерна особеност на храста е устойчивостта на засушаване. Трябва да се полива само при силна суша. В този случай трябва само леко да навлажнете горния слой на почвата.

Полезно е храстите да се пръскат преди цъфтежа. Това ще позволи на растението да придобие сила.

Преливането на мащерка е много опасно: растението лесно се повлиява от кореново гниене и изчезва. При продължителни обилни валежи храстите трябва да бъдат покрити с фолио.

Важно е да запомните: мащерката произвежда етер само при сухо горещо време..

минимални разходи за труд

Светлинен режим

Храстите са взискателни към слънчевата светлина. На сянка изсъхват, губят своята компактност и декоративност. Издънките от мащерка се простират и бледнеят. Завесата се разпада.

Красиво и ароматно растение ще зарадва градинаря, когато бъде поставено на слънчево място.

Светлинен режим

Горна превръзка

Мащерката не се нуждае от специално плодородие на почвата. Повечето видове в дивата природа растат на бедни крехки или подзолисти почви. Сортовете мащерка изискват умерено количество зрял компост.

Когато отглеждате мащерка в градината, понякога трябва да се добавя брашно от липа или кост. Не се изисква торене на мащерка с органични или минерални комплекси.

почвено плодородие

Плевене

Мащерката не понася засенчване. Има нужда от ярка слънчева светлина. Плевелите го лишават от удобно съществуване. Те трябва да бъдат отсечени.

Отводняването около мащерката с каменни стърготини ще премахне появата на вредни растения. Въвеждането на креда и постоянното разхлабване на почвата ще помогне.

вредни растения

Подрязване и оформяне на мащерка

За да се получи гъсто покритие и дълъг цъфтеж, мащерката трябва да бъде отрязана. За тази процедура се избират издънки с малък брой листа. Премахването им осигурява на градинаря красива мащерка през цялото лято.

Понякога се изисква да се придаде специална форма на мащерката. На алпийските пързалки той трябва да заема определено място. В този случай мащерката се нарязва по искане на градинаря с помощта на рамка с топиар.

Често градинарите извършват лечебна процедура за подрязване, след като мащерката е избледняла. Мащерката се коси и се оставя на 2-3 см над земята. Това събитие има успех в региони с топла зима. В студени райони мащерката може да замръзне.

плътно покритие

Болести и вредители

При спазване на правилата за отглеждане на мащерка е устойчива на болести. При дъждовно лято или при прекомерно поливане гъбичките атакуват мащерката. В този случай целият храст е изкопан, почвата се дезинфекцира с разтвор на меден сулфат.

Мащерката е обичана от листни въшки, довгоносици и пясъчни смоли. Но те се заселват на слаби храсти. Здравите растения не привличат вредители. Навременното плевене и разхлабване служи като превенция. Спазването на правилата за отглеждане е основното условие за съществуването на красиви мащерки храсти в градината.

пясъчно бавно

Комбинация с други растения

Всички сортове и видове мащерка са перфектно комбинирани с други растения. Почвеният капак има плитка коренова система. Това позволява да се групира с дълбоко вкоренени растения.

Често производителите предпочитат да поставят мащерката като тения. Той е засаден във висящи саксии, запълвайки полянка в зоната за отдих. Почвеното покритие изглежда прекрасно и в тези случаи.

други растения

Градинарите търсят интересни комбинации от цветове и аромати при формиране на насаждения. Цветята са без мирис, но с големи ярки венчелистчета допълват етера на мащерката.

Често градинарите ще поставят мащерка до цветя със силен аромат. Те са пълни с открита земя. В този случай трябва да сте много внимателни: смесването на ароматите може да доведе до негативни последици. Съществуващият състав ще трябва да бъде унищожен.

Мащерката е прекрасно медоносно растение. Специално се засажда до зеленчуци, изискващи опрашване. Наличието на почвена покривка от мащерка в градината увеличава добива на краставици и домати.

трябва да унищожи

Мащерка на перваза на прозореца

Непретенциозността на мащерката ви позволява да го отглеждате в апартамент. Изисква се да се създадат удобни условия за мащерка:

 • вземете контейнер, малко по-голям от корените на мащерката (посадъчният материал се взема при разделяне на храста);
 • запълнете почвата за сукуленти или кактуси;
 • добавете креда натрошен камък;
 • мулчиране отгоре с каменни стърготини;
 • поставете на слънчев перваз;
 • защита от течения.

Мащерка на перваза на прозореца

Предимството на мащерката: тя перфектно понася сухия зимен въздух на помещенията. Поливането е необходимо, тъй като сгъстяването на пръстта се изсушава. В облачни дни мащерката трябва да се осветява до 18 часа.

Чрез поставяне мащерка на перваза на прозорецаградинарите ще могат да се насладят на етер на мащерка през цялата година.

въздух от стаи

Плюсове и минуси на използване при озеленяване

Наличието на джудже храст в пейзажа ще донесе много положителни емоции на градинаря:

 1. Растението може да служи като фон за големи насаждения или да действа като тения. Няма ограничение за въображението и креативността.
 2. Ароматът на подправката насища въздуха с етер, лекува го. Разхождайки се в градината, летничката получава сесия за ароматерапия.
 3. Медоносното растение съживява сайта: привлича ярки пеперуди и пчела. Жителят на града обича този вид единение с природата.
 4. Красотата не е единственият плюс на присъствието на мащерка в градината. Градинарят може да се запаси с лечебни билки за зимата.
 5. Храста осигурява материал за букети. Bogorodskaya трева върви добре с мента, лова и сребрист пелин. Популярното вярване приписва на тази колекция способността да се защитава от зли духове.

Има само един недостатък на наличието на храст-джудже: бърз растеж и агресивно завземане на територия. Този проблем се решава чрез механично ограничаване на разтоварванията.

озеленяване

Къде се използва мащерката

Храста има интересен химичен състав:

 • киселини (урсуларна, хининова, хлорогенна, кафе, олеанолова);
 • мазнини;
 • витамини (C, A, PP);
 • минерални соли;
 • флавоноиди;
 • дъвка.

Това прави възможно използването на листата и стъблата за медицински цели. Маслото, получено от мащерка, се използва като бактерицидно и антивирусно средство. В кабинета за домашна медицина има много рецепти за различни заболявания.

химичен състав

Растението е отличен афродизиак. Екстрактът от мащерка е част от природните лекарства за повишаване на потентността.

Етеричното масло е популярно при лечението с аромати. Ароматът се използва за отпускане и успокояване на стресирани хора. Капва се в контейнера с арома лампа. Свещ, запалена на дъното, изпарява водата и изпарява въздуха в стаята.

наркотици

Инфузия или отвара се предписва като профилактично или спомагателно средство за лечение на заболявания на нервната система. Пиенето на напитки облекчава раздразнението, подобрява съня. Често платнени торбички със сушена мащерка се окачват на закрито. Миризмата на цъфтяща поляна изпълва стаята. Настроението на хората в него се повишава.

Фитонцидите, съдържащи се в мащерката, лекуват въздуха. Убиващите болести бактерии. Това свойство е полезно при ARVI епидемии.

висеше на закрито

Мащерката повишава имунитета и укрепва организма. Устойчивостта към настинки, остри респираторни вирусни инфекции и грип се увеличава. Инфузията ефективно лекува мокра кашлица.

Не подминаха храсти и кулинари. Средиземноморската кухня има много рецепти, в които се използват листа от подправки. Всеки градинар поне веднъж опитал черен или зелен чай с мащерка и купил пикантни смеси с това растение. Екстрактът от мащерка често прави състава на ястията оригинален и незабравим.

Козметолозите използват бактерицидните свойства на храста, за да освежат възпалената, склонна към акне кожа. Инфузионните вани успокояват и подхранват кожата с витамини и минерали.

освежаваща болка

Рецепта за инфузия на мащерка

Тинктурата на водна баня се използва за изплакване на устата и гърлото, вдишване, изплакване на косата вместо закупени продукти. Как се готви:

 • накълцайте равни части мента и мащерка (сушени или пресни);
 • супена лъжица от сместа се залива с чаша вода, загрята до 80 градуса;
 • съдовете се увиват и настояват един час на топло място;
 • готовата инфузия след прецеждане се разделя на 4 равни части.

Вземете лекарството независимо от храната. За аромат може да се разрежда с вода и да се подслажда с мед.

нагрята чаша

Отвара от мащерка се приготвя по следния начин. Сухата или прясна трева трябва да се смачка (растителните фракции ще дадат по-пълно всички елементи). Налейте 1 литър студена вода и кипете на водна баня. Увийте, охладете, отцедете. Бульонът се приема на равни части през целия ден.

Тинктура от мащерка алкохолна тинктура

Този продукт се препоръчва да се приема вътрешно и да се използва вместо лосион за проблемна кожа. Как се готви:

трябва да се смачка

 • накълцайте чаша свежи издънки от мащерка;
 • поставете в стъклен буркан с плътно прилепващ капак;
 • изсипете 0,5 литра добра водка;
 • съхранявайте на хладно тъмно място в продължение на 3 седмици;
 • разклащайте веднъж на всеки 7 дни.

Прецедете инфузията и съхранявайте в хладилника. Приемайте по половин чаена лъжичка перорално веднъж на ден. За да почистите кожата, избършете лицето си с памучен тампон, напоен с тинктура. Препоръчва се добавянето на продукта във водата при изплакване на косата (чаена лъжичка на литър топла вода).

Съхранявайте в хладилник

Предимства на продукта: алкохолен екстракт от мащерка се съхранява дълго (до 1 година), приготвя се през юни (билката придобива максимално полезни свойства). Недостатък: Не всеки има право да приема алкохол.

Ползите и вредите от растението

В природата няма абсолютно полезни или вредни растения.Преди да използвате лекарствата, трябва да се запознаете със свойствата и противопоказанията. Ако е необходимо, трябва да посетите лекар преди лечението.

алкохолна инфузия

Мащерката има силно влияние върху организма:

 1. Храста има противовъзпалителни, аналгетични свойства. Инфузиите се използват за зъбобол като изплакване в устата. Отварите помагат за намаляване на възпалението при болки в гърлото или стоматит.
 2. Мащерката помага за нормализиране на кръвообращението.
 3. Традиционната медицина препоръчва използването на отвара или масло като дезинфектант при леки порязвания и наранявания на кожата. Това е особено полезно за градинари, работещи със земята.
 4. Маслото насърчава заздравяването на рани и пукнатини. Децата ще обичат това ароматно лекарство. Всеки градинар трябва да го има в своята аптечка.
 5. Билковият чай укрепва имунната система. Ще помогне за подобряване на състоянието, помага при фурункулоза, диабет. Но трябва да посетите лекар, за да предпише схема на лечение.

Полезните свойства на ароматната билка се използват в препарати за лечение на настинки и грип. Витаминният чай от мащерка е полезен при пролетен дефицит на витамини.

възпалено гърло или стоматит

Противопоказания

Не всеки е позволен да използва препарати от мащерка без да навреди на здравето. Трябва да ограничите употребата на лекарства и чайове:

 • бременни и кърмещи жени;
 • пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания;
 • страдащи от стомашни и дуоденални язви;
 • страдащи от алергия;
 • хора с високо кръвно налягане.

не всички са позволени

Мащерката няма да бъде полезна за хора с индивидуална непоносимост към нейните компоненти. Мащерката има свойството да затопля. Използването му като антипиретично средство ще доведе до нежелани последици. Състоянието на пациента ще се влоши.

Важно е да запомните: продължителната употреба на лекарства ще провокира гадене и повръщане. Използването на средства трябва да се прекрати и да се консултира с лекар.

лекарствата ще провокират

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква