Описание на сорта мащерка Маршал, особеностите на отглеждането и грижите

В природата има повече от 400 вида мащерка, в Русия широко разпространени са мащерката пълзяща и мащерка, използвани в традиционната медицина. Това са красиви полу-храсти с люлякови цветя в капитоновидни съцветия.

Характеристики на сорта

Мащерката е полу-храст с височина 10-35 см, листни остриета с продълговато-елиптична форма, има готово съцветие с разположени пръстени с прекъсната форма. Многогодишните въздушни короли издават тон на лавандула. След края на буйния цъфтеж плодовете узряват - миниатюрни ядки. Общата височина на храста е 10-35 см. Това са общите характеристики на сорта животворна мащерка.

отглеждане и грижи

Перфектен период на цъфтеж: от половината топъл май до края на страшния август. Районът на разпространение на животворната мащерка е Далечният Изток, Западен Сибир, европейската част на Русия, Беларус, Украйна. Многогодишно предпочита скалисти склонове, намира се сред храсти в осветени гори, на живописни ръбове, просторни степи.

Предимства на мащерката Маршал

Тази животворна билка често се използва в народните рецепти. Събира се наземната част на многогодишното растение. Естествените инфузии на многогодишни растения на базата на обезмаслено мляко се използват за диагностицирана аменорея, при наличие на остри респираторни инфекции, силен зъбобол.

мащерка маршал

В слънчева България естествените билкови отвари под формата на малки лосиони се използват като отличен заздравяващ състав - от лош дъх, с диагностициран рак на стомаха.

В Киргизстан прясна инфузия на животворна мащерка се пие вътрешно като средство за облекчаване на ишиас, за бързо облекчаване на спазмите.

Външно се прилага отвара от прясна мащерка под формата на леки лосиони, ароматни вани се приемат на базата на животворна инфузия и се правят лечебни компреси. В Алтай хората знаят, че ароматната инфузия на мащерка помага срещу силно главоболие и треска. На територията на региона на Средна Волга това лечебно средство се използва активно като отхрачващо лекарство по време на магарешка кашлица, прогресираща респираторна инфекция.

билкови отвари

На базата на мащерка Маршал се прави леко етерично масло, подходящо за по-нататъшна употреба в парфюмерията и козметологията, използва се и като ароматна подправка при пържене на риба.

Характеристики на отглеждането на мащерка

За отглеждането на това многогодишно не се изискват много усилия, всеки начинаещ градинар може да се справи с това. Пресната мащерка перфектно понася сухите лета и суровите зими. За да може многогодишното растение да расте и да се развива интензивно, то се нуждае от достатъчно количество влага. Пресната мащерка е непретенциозна към състава на почвата, расте лошо на глинести почви с повишено ниво на киселинност.

отглеждане на мащерка

Дати на кацане

На градинския парцел подбрани семена от мащерка се засяват през пролетно-есенния период. Оптималното време за засаждане на зрели многогодишни семена е пролетта, след края на замръзването. В деня на засаждането времето трябва да е слънчево и топло. За да запазите многогодишното растение в апартамент, готови резници и семена се засаждат в земята по всяко време.

мащерка засята

Подготовка на площадка за кацане

Преди засаждането на семената сайтът трябва да се подготви, да се извършат следните действия:

 • Изкопва се дупка, чийто оптимален размер е 2 пъти по-голям от диаметъра на саксията.
 • Подготвя се подходящ състав на почвата: земята и пясъкът се смесват в равни пропорции, част от готовата смес се изсипва в саксията.
 • Внимателно извадете готовия разсад от пластмасова саксия, размажете силно коренище.
 • Поставете мащерката в яма, допустимата дълбочина на първоначалното засаждане е същата като в саксията.
 • Поръсете дупка с хранителна смес, тъпчете и поливайте обилно.

подготовка на сайта

приземяване

По време на първоначалното засаждане непретенциозната мащерка не изисква специални условия. За да може животворното растение да расте добре и да се развива на ново място, са изпълнени следните условия:

 • Изберете правилното място за неговото поставяне.
 • Спазват се посочените дати на първоначалното кацане.
 • Поливане и подхранване.

първично кацане

За първоначалното кацане изберете слънчево място, което не е издухано от кръстосани ветрове. Мащерката се страхува от постоянни течение. Избраната почва в района за нормалното развитие на растението е лека, дренирана, с неутрално ниво на киселинност. Ако почвата в градинската зона, където се планира първоначалното засаждане, е тежка, с високо съдържание на влага, тогава тя се разрежда с пресят пясък.

грижа

Лесно е да се грижите за непретенциозна мащерка, достатъчно е да спазвате правилата за поливане, периодично да разхлабвате кръга на почти ствола и да плевелите плевели.

кръстосани ветрове

Поливането

Мащерката е устойчива на суша, няма да преживее застояла влага - корените ще започнат да гният, ще бъдат засегнати от различни заболявания. В сух период младата мащерка се осигурява с умерено поливане, в сух извор, а по време на активен растеж също се нуждае от умерена влага. За да се избегне застой в дъждовни времена, кръгът на багажника се поръсва с фин чакъл.

застояла влага

Горна превръзка

Мащерката не изисква постоянна хранителна добавка. Преди първоначалното засаждане трябва да се внесе висококачествен хумус в избраната почва. В този случай разсадът не се нуждае от допълнително подхранване цяла година. В края на пролетта или началото на лятото се добавя течен минерален състав годишно.

хранителни състави

Болести и вредители

С вегетативното развитие трайните насаждения се плевеят, кръгът на почти ствола се разхлабва, деликатната почва наоколо се мулчира, така че да няма стагнация на влагата, толкова разрушителна за нея. Пресната мащерка излъчва аромат, който отблъсква насекомите. В случай на нарушаване на основните правила за грижа за ароматна мащерка, вредителите могат да атакуват:

багажник кръг

 • Ливадният молец разваля пресни листа и пъпки, когато се появят и най-малките признаци на увреждане, той се третира с инсектициден разтвор.
 • Пясъчна утайка - засяга въздушните части на многогодишното растение. За да се бори с нея, успешно се използва стръв с отрова.
 • Опасният дживел предпочита младите зелени и свежи пъпки. Методът за изхвърляне тук е подобен, допълнително се извършва само лечение с мощни инсектициди.
 • Плините развалят свежите листа, крехките стъбла и умират след внимателно третиране с мощни инсектициди.

Следвайки всички препоръки за грижи, можете расте здрава мащерка, която след това се прибира за зимата.

най-малкият знак

Събиране и съхранение

Когато в мащерката се появят много люлякови съцветия, започва събирането и приготвянето на лечебни суровини.Билката се добива през топло, сухо време, от сутрин до 17 вечерта. Растението трябва да изсъхне от росата, в противен случай върху него може да се образува мухъл. Веднага след събирането, от събраните билки се прави животворният чай. За това те не чакат цъфтежа, защото листата на мащерката имат уникален аромат.

Събраният материал се суши на проветриво помещение, на тавана или веранда. След пълно изсъхване, готовата колекция се опакова в памучни торби.

съхранение на реколтата

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква