Характеристики и описание на сорта круша Яковлевская, правила за отглеждане

Яковлевската круша е сорт зимна круша, отгледан от животновъдите за отглеждане в райони с кратък и хладен летен сезон. Този сорт узрява в началото на есента и може да се съхранява до новогодишните празници. Препоръчва се отглеждане на круша Yakovlevskaya в районите на централната част на Русия. Нека разгледаме по-подробно какво представлява този сорт и какви са неговите предимства и недостатъци.

Историята на създаването на сорта

Сортът круша Яковлевская е отгледан от животновъдите, заедно с цяла редица други сортове, за зимно отглеждане в края на миналия век. В началото на двадесет и първи век сортът е внесен в Държавния регистър.

Характеристики и описания на крушата Яковлевская

Яковлевская круша е зимен сорт овощни култури. Започва да узрява през септември. Най-добре адаптиран за Средната лента, но е възможно да го отглеждате във всеки регион. Сортът е устойчив на болести и понася добре сушата и зимните студове.

Устойчивост на болести и вредители

Сортът има висок имунитет към гъбични заболявания. Въпреки това, той може да бъде замърсен с ръжда. Добре защитени от вредни насекоми.

Описание на дървото и плодовете

Дървото от този сорт е способно да достигне височина от десет метра. Короната има правилна форма. Издънките са прави, кафяви. Листата са зелени, яйцевидни, удължени, с фино назъбване.

За по-добър плодов комплект дървото трябва да се отглежда заедно с други сортове круши, които имат сходни времена на цъфтеж и плододаване. Плодовете имат класическа удължена крушовидна форма, характеризираща се с наличието на гладка, твърда кожа.

круша Яковлевская

Зрелата круша става жълтеникава с червен руж. Теглото на плода може да достигне двеста грама. Стъблото е със среден размер, извито във форма. Семената на плода са със среден размер, кафяви. Месото на плода е нежно, мазно, сочно. Вкусът е сладко-кисел.

Сухоустойчивост и зимна издръжливост

Подобно на другите зимни сортове, крушата Yakovlevskaya има висока устойчивост на замръзване, тя е леко повредена от замръзване. Способен да издържа на температури до минус тридесет и осем градуса по Целзий. Освен това културата има сравнително висока устойчивост на засушаване.

опрашване

Крушата е частично самоопрашена, така че други опрашващи сортове трябва да присъстват на обекта, когато се отглеждат. Те трябва да имат подобен период на цъфтеж и зреене като Yakovlevskaya.

мокри плодове

Условия за цъфтеж и узряване

Културата започва да цъфти през май. Цветовете са едри, бели или розови. Плодовете узряват в средата на края на септември. Зрелите плодове стават твърди, зелени или жълтеникави на цвят, с червен руж.

добив

Едно младо дърво е способно да произвежда от тридесет килограма плодове на сезон. С увеличаване на възрастта количеството на добива се увеличава няколко пъти, в зависимост от опрашването на цветята.

транспортабилност

Сортът има висока транспортируемост поради силната си кожа.

продълговати плодове

Основни положителни и отрицателни аспекти

Яковлевская круша има свои предимства и недостатъци. Основните положителни страни на реколтата са високите добиви, едрите вкусни плодове с високо съдържание на захар, запазване на качеството и способността за транспортиране. Освен това крушата е неизискваща към грижи, понася отлично замръзване и суша и е имунизирана срещу повечето болести и вредители.

Отрицателната страна на сорта е ниската му ранна зрялост. Също така, ако дървото не се реже редовно, то ще даде малки плодове.

Кацане нюанси

Яковлевская круша може да бъде засадена както през пролетта, така и през есента. През пролетта разсадът се засажда, след като температурата на въздуха е над нулата. Крушата може да се засажда на всяка почва, но ако почвата е лоша, трябва да се наторява с оборски тор.

подготовка за кацане

Избор на седалка

Една круша не понася трансплантация, така че към избора на място трябва да се подхожда отговорно. Мястото трябва да е плоско, сухо, с плодородна почва, слънчевата светлина трябва да бъде безпрепятствено върху него. Необходимо е да се поддържа разстояние по отношение на жилищни сгради и сгради. Разстоянието трябва да бъде най-малко три метра. Крушата не обича потъмняването, затова дърветата трябва да се засаждат на разстояние едно от друго. Мястото трябва да е без течения.

Подготовка на посадъчен материал

По-добре е да купувате разсад не на пазара, а в разсадника. Разсадът трябва да има стикер с името на сорта, кратка информация, както и информация за селекционера и препоръки за засаждане.

приземяване

Когато засаждате дърво през пролетта, в земята се изкопава яма с дълбочина един метър и към нея се добавя хумус. Направете разстоянието между ямите от три до шест метра. Почвата в дупката трябва да се утаи равномерно, не оставяйте стените гладки. Разсадът се потапя в земята след две до три седмици. Водата през първата седмица всеки ден, след това поливането се намалява до веднъж месечно. Когато засаждате през есента, дървото трябва да бъде осигурено подслон за зимуване.

дърво в дупката

Грижи за растенията

Yakovlevskaya круша не изисква специални грижи. Достатъчно е редовно да поливате дървото, в необходимите количества, да прилагате торове навреме и да покриете растението за зимата.

Честота на поливане

След засаждането на разсад, трябва да се полива ежедневно през първата седмица. По-нататъшното поливане се намалява до веднъж месечно. Ако има застой на течност в почвата, е необходимо да се изгради дренаж, тъй като крушата не издържа на излишната влага.

Оплождане

До средата на юли азотните и органични торове се прилагат в почвата за млади разсад. Зрелите дървета се подхранват с азотни торове през пролетта, а фосфорни или калиеви торове през есента.

торене на почвата

Подготовка насаждения за зимата

Преди първите зимни студове почвата трябва да се мулчира с дървени стърготини, трева или слама. Млад разсад се нуждае от подслон за зимния сезон. Покривен материал или подобни материали са подходящи като подслон. Младите дървета и разсад трябва да бъдат покрити със смърчови клони или смърчови клони.

Вредители и болести

Сортът е имунизиран срещу гъбични заболявания. Единственото заболяване, което засяга дърветата, е ръждата. По листата се появяват жълти петна, които с течение на времето придобиват кафяв оттенък. Ако се появи ръжда, засегнатите плодове трябва да бъдат отстранени и дървото трябва да се третира със бордоска смес.

Сред насекомите вредители, листните въшки и жлъчните акари са опасни за сорта.

Жлъчният акар инфектира плодовете и пъпките и не им позволява да се развиват. Дърветата спират да дават плодове, пъпки и издънки рядко се появяват. Листата, повредени от кърлеж, трябва да бъдат унищожени. Растението трябва да се третира с акарициди.

гъбички по зеленина

Пливите се хранят със сока на листата, което ги кара да изсъхват. От листни въшки листата се третират със сапунен разтвор, в съотношение сто милилитра сапун на един литър чиста вода. Също така, използвайте разтвор от глухарче за борба.

За предотвратяване на болести е необходимо дърветата да се третират през пролетта с побеляване и не забравяйте навреме да прилагате торове върху почвата.

Събиране и съхранение на културите

Берете крушата два до три пъти за един сезон. Зрелостта на плодовете се обозначава с жълтеникаво-зелен цвят с червен руж. Плодът трябва да е твърд на пипане. Те могат да се съхраняват в хладилника до три месеца след събирането.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква