Как да обработвате, напръскайте зелето, за да се отървете от молци с народни средства

Какво може да се използва за преработка на зеле от миди с народни средства, всеки градинар трябва да знае. Тази култура е обичана от много вредители. Най-голямата заплаха идва от треви, които притесняват младите растения през целия вегетационен период. Ако в растението са открити молци, е необходимо да се прибегне до използването на средства, които се отърват от този проблем.

В повечето случаи малките черни бъгове причиняват увреждане на зелето в началото на пролетта. Целите насаждения могат да бъдат засегнати от костилки. Храстите на разсад в етапа на появата също са атакувани. Научното наименование на такъв вредител е кръстоцветен черен мост на зеле.

Описание на насекоми

Черната муха засяга много видове растения, а не само зелевите глави. Всички кръстоцветни растения са изложени на риск: репичка, репичка, дайкон, хрян. Могът ги изяжда всички.

Яйцата на молци преживяват зимата в почвата и с появата на първото пролетно слънце излизат на повърхността. След период на зимен сън те са гладни, храната, която получават, е почвената органична материя. Когато ларвата се превърне в възрастно насекомо, тя започва да гризе върху разсад краставици и зеле, докато последният вид растение е по-привлекателен за кръстоцветния мост.

Първо, молът изяжда първия слой на листата, така че е по-приятен за младите растения, листата на които са по-меки. Засегнатата глава от зеле започва да расте по-бавно, в резултат на което става по-уязвима към болести и други вредители.

Как да се справим с мошките

Какво можете да направите, за да преодолеете кръстоцветния мост, който изяжда зелевия лист и нанася толкова много вреди на няколко вида растения в градината?

Можете да се отървете от вредителя, като използвате различни методи:

 • използване на химически инсектицидни препарати;
 • използване на народни средства.

грижи за зелето

Градинарят решава кой метод да избере, но при избора си струва да вземе предвид както общата площ на лезията, така и естеството на щетите по растенията. Ако на растението се намерят голям брой насекоми - повече от 15 броя, струва си да помислите за третирането на зелето с химически препарат.

Важно е третирането с инсектициди да се извършва не по-късно от три седмици преди очакваната дата на прибиране на реколтата. Това се дължи на факта, че ефектът от инсектицида може да бъде доста дълъг, а употребата им в храната е противопоказана.

Когато изследвате растение, трябва да обърнете внимание дали ларвите на бълхите присъстват в кореновата система, на почвената повърхност. Това ще определи избора на лекарството и ще ви позволи да разберете как да лекувате зелето от молци.

химикали

Ако лезията е достигнала критичен стадий и молът много активно яде зеле, по време на обработката е невъзможно да се направи без химикали, които се поливат върху растенията.

Те се борят с бълхата с помощта на такива лекарства:

 • Actellik;
 • Engio;
 • Spark;
 • Децис Профи.

Всички тези средства са предназначени за унищожаване на градински вредители. Предлагат се в различни форми, но те имат дълготрайно действие (до 14 дни) и могат да имат незабавен ефект. След обработката насекомите не ядат зеле.

Народни средства

Има много начини да се справите с кръстоцветната бълха. Всички градинари трябва да знаят за това как зелето се обработва от миди с народни средства. Специално място заемат тези, които включват в състава си лекарства, достъпни във всеки дом или всеки градински парцел. Тези методи се наричат ​​народни.

народни средства

Най-често срещаните народни средства са, както следва:

 1. Тютюнева пепел, комбинирана с тютюневия прах. На първия етап на обработка поръсете със студена вода и след това поръсете със смес от прах от пепел и тютюн в съотношение 2: 1.
 2. Змийското мляко. За ефективна употреба е необходимо растението да се изсуши, да се смила и след това се поръсва зелето с получения прах.
 3. Оцет. От 70% киселина трябва да направите слаб разтвор на коня. С този инструмент можете да създадете киселинен разтвор на повърхността на земята, който кръстоцветната бълха не понася добре. Всеки летен жител може да прибягва до спасяване по този метод.
 4. Червен лют пипер. От него трябва да се приготви инфузия: се взема 1 литър вода при температура 20-22 ОТНОСНОВ, добавя се шушулка от лют пипер, предварително нарязана с кафемелачка или пасатор. Необходимо е съставът да се настоява за пет до шест часа, след което може да се извърши обработка. Растение, засегнато от кръстоцветна бълха, трябва да се пръска и насекомото вече няма да яде зелевите листа.
 5. Ела масло. Може да се добави към водата, използвана за поливане на градината. Разтворете 12 до 15 капки масло в кофа, след което можете да поливате зелето.
 6. Пилешки подправки. Този инструмент не е много приятен за използване, но е доста ефективен. Преди да се отървете от черните насекоми, трябва да подготвите състава. Разредени в съотношение 1:50 или дори 1: 100, изхвърлянията са доста ефективни за унищожаване на бълхи бръмбари по растенията. В резултат на това вероятността да получите отлична реколта се увеличава няколко пъти.

 1. Нафталин. За 10 квадратни метра земя е необходимо да използвате 50 грама средства. Третирането с поръсване трябва да се приложи върху цялата реколта и след няколко дни процедурата трябва да се повтори. Така че унищожаването на всички насекоми ще бъде по-вероятно.
 2. Чесън. Един от основните врагове на миди по зелето. Можете просто да го засадите в близост до зелеви лехи, можете да приготвите инфузия, като използвате смачкана глава на ароматно растение и няколко литра вода. След като настоявате за два часа с разтвор, трябва да напръскате цялата градина.
 3. Листа от глухарче. За да запазите растение, можете да използвате както листата, така и стъблото на растението. За да се унищожи вредителят, материалът се смачква старателно, след което се напълва с вода и се оставя за два часа. Изсипете приготвената смес върху засегнатите глави зеле няколко пъти на интервали от веднъж на три дни.
 4. Залепете капани. Можете да ги направите сами. Като основа е необходимо да вземете листа от бял шперплат, които се смазват с всяко лепило. Кръстоцветната бълха ще се придържа към повърхността и времето на нейните саботажи ще спре. Най-добрият вариант е да използвате капан заедно с други лекарства.

За да бъде борбата успешна, а почвата и главите на зелето се обработваха с някаква причина, а шансовете за разпространение на молци бяха минимални, трябва да се обърне специално внимание на плевелите, тъй като те са един от векторите на насекомите.

Препоръчва се дълбоко копаене на почвата в късна есен. Това се обяснява с факта, че яйцата на кръстоносния бръмбар, който удари повърхността, веднага ще замръзнат при ниски температури.

засаждане на зеле

Препоръчва се засаждане на зеле в близост до култури като копър, чесън, невен, настурция и невен - миризмата им отблъсква вредителите.

Предотвратяване

За да избегнете появата на кокичета в градинската зона и впоследствие да не прибягвате до методи за унищожаване на вредителя, трябва да се спазват следните правила:

 1. Засаждането на разсад от зеле трябва да се извърши по-рано.
 2. Почвата може да бъде покрита с агрофибър, тогава вредителят няма да може да достигне до бъдещите глави зеле.
 3. Напръскайте зелето с лек разтвор на оцет.
 4. Тревните треви трябва да бъдат премахнати.
 5. След прибиране на реколтата почвата трябва да бъде изкопана.

За да се увеличи устойчивостта на разсада към болести и влиянието на вредителите, е необходимо редовно да се хранят растенията и да отглеждате култури отблъскващи до лехите със зеле.

Отзиви
 1. Аня
  10.10.2018 21:14

  Всички тези средства силно дезинфекцират почвата, следователно, след подобни процедури, тя трябва да бъде обогатена с минерали. За това е достатъчно да използвате инструмента "BioGrow».

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква