Описание на сорта зеле Подарък, характеристики на отглеждането и грижите

Зелето е зеленчукова култура, която се отглежда от почти всички собственици на летни къщи. Градинарите наистина го харесват заради непретенциозната си грижа и приятен вкус. Сред късните сортове зелето за подаръци е по-популярно. Освен това са представени подробните характеристики на този сорт, правилата за засаждане и препоръките за грижа за растенията.

Описание на сорта

Подаръкът за зеле е отгледан през 1961 г. и все още е в търсенето сред градинарите заради високите си потребителски свойства. Това е стара разновидност на руската селекция. Той има малко недостатъци, но има много полезни свойства (непретенциозност, устойчивост на болести, вредители и студове).

Зелен подарък

Успешна реколта може да бъде постигната чрез засаждане в глинести и глинести почви, тъй като при повишена киселинност културата няма да се добива. Необходимо е добро осветление през целия ден, засенчването може да повлияе на качеството и количеството на реколтата. Зеленият подарък принадлежи към средните късни сортове (период на зреене - 4,5 месеца).

Описанието на сорта е следното:

 • Главите на зелето са плътни, кръгли, едри, с тегло около 5 килограма, сиво-зелен цвят, бял на разрез.
 • Диаметърът на розетката е около 1 метър, доста голям, листа с восъчно покритие, разстилащи се и повдигнати, вълнообразни по ръба. Външните са сиво-зелени.

Също така зелето съдържа витамин С, калий, фосфор, калций, сяра, фибри, лактоза, както и витамини А, В1, В6, С, К, Р и U, които лекуват язви на стомаха и дванадесетопръстника. Той помага при сърдечни заболявания, почиства стените на кръвоносните съдове.

висока киселинност

Нарастващ

Развъждането на зелето е много ефективно чрез разсад. Обикновено се засява през април-май. В този случай почвата играе важна роля, тъй като добивът на зеле зависи от съдържащите се в него микроелементи. Той трябва да бъде предимно торфен (75%).

Посейте семена по схема 5x5, на дълбочина 1,5 сантиметра в земята. Температурата в помещението трябва да бъде не повече от 18 градуса. Първите издънки се появяват като правило след седмица и когато на разсада растат 4–5 листа, растението е готово за разсаждане в открита земя. Това трябва да стане в края на май - началото на юни.

отглеждане на зеле

Най-добре е да засадите зеле в земята, в която са отглеждани бобови растения, краставици или картофи миналата година. Почвата след тях е богата на азот, което се счита за отличен вариант за отглеждане на този зеленчук.

Не можете да засаждате растения близо един до друг, оптимално на разстояние от 60 сантиметра. Необходимо е редовно поливане, плевене и разрохкване на почвата. И разбира се е важно да го оплодите. Следвайки тези прости правила, можете да постигнете добра реколта.

бобови расте

Характеристики за грижа

Грижа за зелето Подаръкът е доста прост. Тук основните изисквания се считат за навременното поливане, торене и защита от вредители.

На етапа на формиране на заглавието поливането трябва да се осигурява най-малко 2 пъти седмично. Също така зелето изисква набиване на всеки 2-3 седмици и разхлабване на почвата. Обикновено растението се опложда три пъти през периода на вегетация. Урея или оборски тор са добре подходящи като торове, някои градинари наторяват с азот на първия етап, сложен тор във втория и калий на третия.

годни урея

Плодовете узряват 125 дни след засаждането, те се берат през септември-октомври, без да позволяват на растенията да се разтеглят. Тогава добра реколта няма да дойде дълго, можете да съберете до 10 килограма на квадратен метър.

Предимства и недостатъци

Подаръкът за зеле почти няма недостатъци, освен, че изисква добро осветление (изобщо не понася сянка) и обилно поливане. Сред най-полезните му предимства са следните:

добро осветление

 • възможността за отглеждане във всеки климатичен пояс на Русия;
 • висока плодовитост и производителност на този сорт;
 • зеле Подаръкът се съхранява добре, като същевременно не губи вкуса си;
 • добре подходящ за консервиране и ферментация;
 • рядко изложени на заболявания;
 • устойчив на замръзване.

Вредители и болести

Подаръкът за зеле е устойчив на болести. Ако доматите, чесънът и лукът растат до нея, тогава болестите, характерни за растенията, изобщо не се страхуват от нея. Вредителите могат да навредят на зелето. Но също така можете да се борите с тях, като използвате народни методи. Нека разгледаме по-подробно най-често срещаните вредители от насекоми и как да се отървем от тях:

консервиране и мариноване

 1. Плините се считат за най-опасните за зелето. Ако тя е повредила растението, реколтата не може да бъде спасена. Затова е по-добре да предотвратите опасността, отколкото да се опитате да се справите с нея по-късно. Има много мерки за контрол, включително народни: сапунен разтвор, инфузия на чесън.
 2. Кръстоцветните бълхи пронизват листата, в резултат зелето изсъхва и изсъхва. Можете да се борите с тях, като своевременно плевите плевелите.
 3. Зелената муха изяжда корените на растението. За борба с него се използват пепел, пипер или тютюн, добавяйки ги чрез разхлабване на почвата.
 4. Охлювите и охлювите ядат корени и листа. Можете да ги изтребите, като разпространите жаби на дачата, те с удоволствие ядат тези вредители. Също така леглата са поръсени с натрошени черупки, вар и пепел. Тези дейности ще се отърват от насекомите.
 5. Coleworm е пеперуда, която е активна предимно през нощта. Тя снася ларви на повечето градински култури. Черпакът изяжда главите на зелето и оставя потомството си в тях. Най-добрият метод за профилактика се счита за изкопаване на земята през есента, пръскането с химикали също има добър ефект.

кръстоцветни бълхи

Събиране и съхранение

Зелето се прибира на 125-ия ден от момента на първите издънки. Септември-октомври е най-доброто време за събирането му. По-добре е да го започнете в хладен, облачен ден при температура от 4-7 градуса. Главите зеле, нарязани в това време, ще продължат по-дълго.

Зелето се изважда от земята от корените и пънът се нарязва с нож, оставяйки 3-4 сантиметра. След това главите на зелето се сортират:

 • по-хлабави се използват за осоляване;
 • плътни са положени за съхранение.

Да се ​​съхранява в мазе на дървени рафтове при температура от + 1–5 ° C. Влажността на въздуха трябва да бъде 90–98%.

постави на съхранение

Отзиви за градинари

Всеки продукт намира своите привърженици и противници. Зелето не е изключение. Повечето отзиви за подаръка са положителни. Те говорят за него като за стар надежден сорт, който се съхранява добре и не губи вкуса си до пролетта.

От нея се получават вкусни за осоляване, отлични пълнени зелеви рулца. В процеса на отглеждане няма проблеми и трудности. Въпреки това, той не обича сушата и се счита за любима култура на пеперуди и вредители.

Но някои хора пишат и отрицателни отзиви, например, заедно с Подаръка, човекът отглежда друг сорт, а подаръкът показва много по-лош резултат от аналога, а вредителите нанасят значителни щети на реколтата. Но може би това е съвпадение или последствията от неправилна грижа за културата. По принцип всички градинари препоръчват Подарък зеле за отглеждане.

процес на отглеждане

Отзиви
 1. Татяна
  6.06.2018 10:21

  Оплодявам този сорт с урея, а понякога и с оборски тор, ако съседите имат твърде много. Миналата година отново опитах да използвам лекарството BioGrow - според впечатленията главите на зеле станаха по-големи. Жалко е, че не го сравних по тегло с предишната реколта. Но изглежда определено повече.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква